15.RISCURILE

O adevarata retea de riscuri il impresoara pe utilizatorul Internetului, unele constiente, alte greu sesizabile. Riscurile de natura medicala constatate statistic sunt legate de afectiuni ale vederii, afectiuni ale coloanei, dureri cervicale si lombare. Alte senzatii, cum ar fi cea de nisip in ochi, de gat intepenit, ameteli, dureri de cap, vertij, sunt realitati iar nu inventii.

Daca impotriva unora ca acestea exista remedii tot de natura medicala, as vrea sa ma aplec asupra celorlalte riscuri mai putin sesizabile, riscurile care ii pandesc pe copii. Nu se poate nega: copiii care utilizeaza calculatorul si Internetul sunt in numar din ce in ce mai mare. Despre riscurile la care se supun cei mici ar trebui sa vorbim mai des.

Un pericol evident poate veni prin camera de chat. Acolo utilizatorul se expune de multe ori in fata unui alt utilizator, care, in spatele unei porecle sau al unui nickname, poate ascunde o personalitate dubioasa, poate ascunde intentii criminale, poate ascunde intentii de natura sexuala. Copiii in special trebuie invatati sa nu isi dea datele de identificare sau numarul de telefon unor neaveniti, unor necunoscuti. Copiii sunt vulnerabili la lucrurile murdare ale Internetului pentru ca reprezinta o categorie usor de influentat si manipulat.

Psihologii americani avertizeaza ca cei mai expusi la pericole sunt copiii care petrec mult timp pe Internet, cei care se simt singuri, cei care nu au frati si surori, cei cu probleme medicale. Acesti copii se arata dornici sa cunoasca noi persoane. Prin urmare, ei trebuie indrumati spre un mod "sanatos" de a-si alege partenerii de discutie, chat, jocuri sau download.

Exista cateva semnale de avertisment care pot indica parintilor sau supraveghetorilor faptul ca cel mic acceseaza site-uri interzise minorilor sau nerecomandate. Intre aceste semnale, cele mai comune sunt: statul indelung in fata calculatorului, si fara pauze, statul pe Internet in timpul noptii, inchiderea calculatorului brusc atunci cand apari in camera lor, telefoane dubioase primite de la necunoscuti, cadouri - chiar gratuite - primite prin posta sau e-mail.

Parintii mai trebuie sa stie ca exista metode studiate prin care copilul poate fi controlat si mai apoi indrumat daca a apucat intr-o directie gresita. Expertii sunt de acord, in marea lor majoritate, ca cea mai buna metoda este sa urmaresti, discret si constant, site-urile pe care cel mic le viziteaza, urmand apoi, daca s-a constatat ceva nelalocul lui, sa i se vorbeasca copilului despre riscurile existente.

De asemenea, pot fi contactati furnizorii de acces Internet pentru a bloca anumite site-uri, canale sau optiuni. Blocarea site-urilor cu tenta erotica este mai mult decat recomandata.

Poti procura, de asemenea, asa numitele filtre, ce sunt furnizate de provider, care blocheaza unele optiuni pe baza unor cuvinte cheie. Ca parinte, te poti interesa ce provider are astfel de servicii, si poti face un abonament.

Jocurile si dependenta de ele constituie de asemenea un risc al utilizatorului Internetului. In retea pot fi gasite atat jocuri individuale, cat si jocuri care leaga mai multi utilizatori. Jocurile in retea intre mai multi utilizatori sunt cele care creeaza cel mai rapid dependenta, pentru ca au la dispozitie si posibilitati de chat si cunoastere a unor persoane noi. Dependenta de Internet sta sub imperiul efectului "bulgare de zapada", caci se insinueaza pe nesimtite, treptat, apoi merge spre definitiv, cu consecinte grave. Cand copilul tau iti spune: "Hai ca mai joc o runda si gata!", avem un semn clar al dependentei de acel joc si de Internet in general.

Ca parinti, trebuie sa fim circumspecti in ce priveste blocarea accesului la unele site-uri sau urmarirea micutului, pentru ca acesta, daca va intelege ca un lucru ii este interzis, mai mult il va cauta, spre a-si satisface curiozitatea.

Constrangerea nu este o metoda buna de educatie. De aceea, copilul trebuie indrumat cu blandete spre site-uri care ii sunt de folos; precizam aici ca acestea sunt numeroase.

Copilul poate sa joace sah on-line, un sport pentru minte excelent. Copilul poate fi indrumat spre site-uri si softuri educationale unde sa-si imbogateasca vocabularul, cultura generala, aptitudinile de comunicare, sa invete o limba straina, sa participe la teste de perspicacitate sau de cunostinte generale, spre biblioteci virtuale pentru copii, spre tot ceea ce i-ar putea starni interesul pentru a-si contura o personalitate frumoasa si sanatoasa.

Ce mai trebuie sa facem noi ca parinti pentru a ne feri copilul de capcanele Internetului? Trebuie sa-i interzicem sa-si foloseasca numele adevarat, sa dea oricui datele sale de identificare - adresa, numar de telefon, unitate de invatamant. Daca are un "prieten virtual", afla, ca parinte, in ce stadiu este aceasta prietenie, cine este acel prieten si ce intentii are! Este bine pentru copil sa nu raspunda sub nici o forma mesajelor de amenintare sau propunerilor indecente, sa invete sa nu faca schimb de fotografii decat in maximum de siguranta.

Iata alte cateva trucuri prin care poti feri copilul de relele si capcanele din retea. Cand copilul este singur acasa, nu-i lasa calculatorul la indemana. Chiar daca stie sa-l inchida sau sa-l deschida, e bine, ca parinte, sa parolezi accesul, si atunci vei fi sigur ca micutul nu va intra nesupravegheat pe site-uri daunatoare. Poti vedea, cu optiunea "History", care au fost site-urile pe care el le-a accesat in ultima vreme. Atunci cand ii dai voie copilului sa lucreze la calculator, pentru a nu sta tot timpul langa el, poti alege ca ecranul calculatorului sa fie orientat spre intrarea in camera, asta ca sa vezi de la distanta cu ce se ocupa cel mic. Este indicat ca biroul pentru computer sa fie asezat in sufragerie, iar nu in intimitatea camerei copilului, unde acesta ar avea mai multa libertate de miscare. Urmareste de asemenea facturile de telefon, facturile de la accesul Internet, si daca acestea cresc, trebuie sa iei masuri deoarece indica dependenta.

E o realitate ca cei mici pot avea un sprijin in calculator, un profesor virtual bun in conturarea personalitatii. La fel de adevarat este ca un copil poate creste armonios si chiar mai sanatos fara calculator. Dezvoltarea, cizelarea unor anumite aptitudini pot aduce rezultate mult mai bune in conturarea micutului ca individ decat cele pe care le aduce Internetul. Deci, in era calculatoarelor se poate trai si fara calculator, si ar fi bine sa incercam.

Parabola Mantuitorului Hristos despre nevinovatia pruncului este valabila si astazi, pentru ca dumnezeiestile cuvinte sunt vesnice. Nevinovatia pruncului este de mare folos tuturor acelora care tintesc sa aiba un sfarsit crestinesc al vietii lor, tuturor acelora care vor mantuirea. E cert ca in zilele noastre copiii nu mai sunt chiar asa nevinovati, si asta pentru ca accesul la informatie le mareste acestora capacitatea de memorare, le grabeste sporirea intelectuala, ii ajuta sa capete aptitudini de mici. Tot la fel de adevarat este ca de mici, sub influenta calculatorului, si mai ales nesupravegheati, copiii chiar si in varsta de trei sau patru ani o pot apuca pe un drum gresit. De aceea, parintilor le este indicata o buna cunoastere a copiilor lor, o continua comunicare si, daca se poate, o colaborare fructuoasa. Asta daca dorim ca generatiile de maine sa nu cada si mai rau decat cea actuala.

Cataclismele, cutremurele devastatoare, bolile multe si fara leac, razboaiele din fiecare colt al lumii sunt marturii ale caderii noastre, si nu este greu sa constatam ca s-au inmultit aceste manifestari ale raului. De aceea, aplecarea catre Dumnezeu constituie, fara dubii, un remediu in a mai salva ce se mai poate. Caci degeaba se inmulteste stiinta daca scade mult credinta.

De la zi la zi, omul se inchina tot mai mult materiei, inventiilor de ultima ora si isi traieste viata intr-un ritm halucinant si vatamator. Ramane intrebarea fireasca: unde ne vor duce toate acestea?

Carti Ortodoxe
Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact