Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Numele unui om are putere. Numele lui este persoana, numele lui este si renume, numele lui ramane si dupa ce moare. Cei care folosesc Internetul isi aleg insa pseudonime, nick-name-uri, zic ei, pentru a se usura comunicarea. Adevarul este cu totul altul! Multi dintre utilizatorii Internetului apeleaza la nick-name-uri pentru ca se rusineaza de actiunile lor. Li se pare ca in spatele unei identitati false pot face orice, pot intra in calculatoare straine, pot fura parole sau programe, pot face linistiti propuneri de natura sexuala.
Foarte usor insa cineva priceput in ale computerelor ti-ar putea gasi adevarata identitate, folosindu-se de datele pe care le-ai introdus in calculator in momentul in care ai instalat sistemul. Adica fragilitatea unei identitati false este sesizabila, iar acest lucru poate fi confirmat si de catre cei care se ocupa de criminalitatea electronica, fenomen ce a luat o deosebita amploare in ultimii ani.
Spuneam ca numele unui om inseamna putere. Miile de sfinti ai Bisericii au puteri de necontestat - in a savarsi minuni, in a vindeca boli fara leac, in a scoate demoni. De multe ori este suficienta invocarea numelui sfantului .
Cand un om sub acoperirea unui nume fals face multe orori - supara, asupreste, pagubeste alti oameni -, fara indoiala, peste un timp va cauta sa-si schimbe din nou identitatea. Admiratorul Internetului intra atunci intr-o alta piele, intr-o noua era, intr-o dedublare de personalitate specifica bolilor psihice. Impactul oricarui pseudonim nu este nici el de neglijat. Caci o alta atitudine putem avea fata de cel care intra pe Internet cu pseudonimul Senzualul si alta fata de cel care intra de exemplu cu nick-name-ul Teologul.
Cand binecuvantarea dumnezeiasca a coborat peste oameni, in special in epoca vechi-testamentara, s-a facut schimbarea numelui ca semn al virtutii, al binecuvantarii, al sfinteniei, al Legamantului vesnic. Este cazul lui Avraam, parintele neamurilor, care s-a numit Avram, sau a lui Iacob, care a capatat numele Israel. Comparativ, Dumnezeu a ales sa schimbe numele unor alesi, unor drepti, unor implinitori de lege, pentru un scop nobil. La polul opus, noi alegem o identitate falsa pentru a merge catre faradelegi monstruoase.
Sub identitate falsa, pe Internet se propun tot felul de afaceri, care mai de care mai dubioase, cum ar fi: lucreaza pentru firma noastra in confortul propriei locuinte, planul de marketing multi-level, structura piramidala de castiguri financiare, evident, fictive, posibilitatea de a intra in industria vanzarilor on-line.
Utilizatorul Internetului este de multe ori agresat de ofertele de a face publicitate nu stiu carui site, de a sta pe chat contra unor sume de bani, de a primi un job, de a se inscrie la oferte promotionale si a comanda produse, de a participa la concursuri cu excursii exotice, de a indeplini sarcini on-line s.a. De multe ori, utilizatorul se trezeste cu un premiu fabulos de la o firma fictiva, care cere pentru ridicarea "cadoului" o suma care la prima vedere pare modica. Tinand cont ca suma asta "mica" se va ridica poate de la cateva zeci de mii de pacaliti, atunci micul furt se transforma in inselatorie organizata. Evident, cel caruia i se promit vacante, masini si alte premii fabuloase nu va primi nimic, si, in plus, se va expune prin simpla completare a unui formular la tot felul de propuneri de acest tip.
Inselatoria are si mai mare succes daca in joc intra si sentimentele. Nenumarate site-uri, in special din tarile care sunt catalogate mai slab dezvoltate, posteaza numele si poza unor femei sau ale unor barbati care doresc prietenie, casatorie sau relatii bazate pe sex. Chipurile celor de pe site sunt extrem de atragatoare, prezentarea lor este una "profesionista". Cel care intra in jocul acesta, in corespondenta cu aceste personaje, este uimit cum evolueaza lucrurile. Cineva din umbra are grija ca, in functie de personalitatea celui care trebuie pacalit, sa i se dea cam ce ar dori. Adica, daca omul este romantic, i se raspunde ca atare, daca e mai indraznet, se merge pe propuneri indecente, daca e mai timid, este incurajat. Lucrurile merg bine pana in momentul in care personajul fictiv cu care corespondezi te informeaza ca se afla in baza de date a unei agentii matrimoniale sau a unui site specializat si ca pentru a continua corespondenta este necesara o suma care, evident, va fi platita de credulul nostru utilizator.
Acest "nou turn babilonian" ofera o gama asa de larga de inselatorii prin identitati false, incat ni s-ar rapi mult timp daca am incerca sa le deconspiram pe toate. Nu acesta este scopul - sa deconspiram, sa demontam, sa infieram.
In masura in care fiecare dintre noi mai are o farama de credinta, incercam prin aceste umile randuri sa trezim bietele suflete care nu au nici o vina. De ce oare trebuie ele sa suporte vesnicia iadului pentru ca noi cu trupul si simtirile am ales mici placeri? "Pentru o mica placere, am cumparat iadul", zicea Sfantul Efrem Sirul in Plangerile sale. Si realitatea vine, din pacate, sa confirme ca aceste mici si "nevinovate" placeri, si industriile care le sprijina, au luat amploare de fenomen. Practic nu este casa in mediul urban unde sa nu fie un calculator, care, in virtutea curentului "modernist", este folosit si de nepotel dar si de bunic. Riscurile de a face din copilul nostru un "homo-computerus" este imens si deja vedem copii livizi, purtand ochelari de la varste fragede, autisti, slabi, incapatanati, insensibili, autoritari, vorbind singuri, copii care fac parte din asa numita "generatie Internet".
Povestile, basmele de demult, cartile, desenul pe asfalt, jocurile copilariei au cazut toate in desuet.
Internetul modeleaza cu putere caractere si personalitati si, daca nu ne pasa de noi, sa ne pese macar de copiii nostri! Schimbarea numelui, falsa identitate nu este deloc raul cel mai mic pe care il intalnim pe Internet. Optand, sub un nume fictiv, pentru actiuni necuviincioase si chiar ilegale, Il sfidam direct pe Dumnezeu, adica pe Cel ce ne-a creat. Asta pentru ca nu ne mai plecam Numelui Sau, ci incepem sa ne plecam, ca in vremuri idolatre, viselor, povestilor absconse, superstitiilor, starurilor, modei timpului, societatii .