7.FURTUL

Internetul este un bazar. Iar la bazar, doar cei cu mintea slaba se duc sa cumpere cele mai ieftine si cele mai proaste lucruri. In plus, furnizorii de placeri on-line stiu sa negocieze la sange, partea intunericului fiind multumita daca ii dai si un deget, numai sa nu fii al lui Dumnezeu.

Admitem aici ca sunt persoane destul de tari care nu se lasa robite de jocuri, de afaceri oneroase, de imagini imorale si de alte patimi. Ceva insa tot trebuie sa faci gresit in fata calculatorului, caci ecranul nu este icoana ca sa stai in fata lui sa te rogi.

In virtutea acestui gand, constat ca la fel cum industria placerilor este diversificata, la fel si cea a inselaciunii. Poate nu ne robesc imaginile cu tenta erotica, dar daca am furat, nu putem avea o constiinta treaza si nepatata .

Ori Internetul iti ofera o asa mare varietate de posibilitati de a obtine gratis ce nu este al tau, incat granita dintre furt si legalitate uneori este foarte subtire. Sunt cunoscute zecile si sutele de motoare care te introduc in calculatoarele altora, pentru a te hrani din plin cu muzica, filme, programe, softuri si alte documente. Presupunem ca acesta este raul cel mai mic, desi se incalca niste drepturi legale.

Voi zabovi insa asupra altor feluri de frauda, incurajate subtil si foarte abil.

De pilda, tot mai multi elevi, studenti, profesori sau chiar scriitori apeleaza la plagiatul on-line. Doua comenzi - Copy si Paste - asigura "succesul" unei operatiuni de plagiat. Lucrarile de seminar, temele de casa, referatele, eseul, teza de doctorat sau chiar carti intregi pot fi plagiate in cateva minute. Miliardele de documente World Wide Web ingreuneaza vizibil procesul descoperirii plagiatului. Un studiu american, efectuat de o firma specializata pe un numar de doua mii de lucrari, a scos in evidenta ca un sfert din texte erau copiate cuvant cu cuvant prin procedeul mai sus amintit. Unii si-au facut o profesie din acest furt, aparent mic , si nu mai mira pe nimeni sutele de site-uri care te invita sa-ti ridici lucrarea de diploma sau de doctorat.

In sase universitati australiene unul din cinci studenti foloseste materiale de pe Internet, dupa cum arata un studiu recent. Vreau sa ma fac bine inteles! E de apreciat ca Internetul ofera o mare bogatie de informatii: harti, atlase, carti on-line, biblioteci virtuale. Dar nu este de apreciat cand cineva copiaza un material cu nerusinare, prezentandu-l ca pe o creatie proprie.

Am inceput cu furturile mai mici pentru a ajunge la cele care, cu adevarat, ar trebui sa ne ingrijoreze. O frauda des intalnita, o forma de furt prin Internet este solicitarea de taxe. Sunt deja de notorietate scrisorile nigeriene. In acest tip de frauda i se solicita persoanei vizate sa plateasca in avans o serie de taxe, urmand ca pentru acest lucru sa primeasca un bonus in bani, un cadou sau alte facilitati. Victima plateste aceste taxe si, evident, nu primeste nimic in schimb.

Exista de asemenea posibilitatea ca prin furt de identitate sa schimbi itinerariul unor marfuri sau sa obtii date confidentiale despre cate persoane vrei tu, prin solicitarea completarii unui formular. Nu poti obtine multe lucruri de pe Internet daca nu-ti dai datele personale. Completand un formular, poti fi identificat si, evident, verificat.

Furtul de identitate, utilizarea unor cecuri, obtinerea de parole, frauda prin carduri copiate de pe site-uri nesecurizate, fraude prin fictive programe de investitii, initierea de scheme de castig piramidale, phishingul sunt tot atatea modalitati de a scoate bani multi de la oameni nevinovati. Se poate vorbi asadar de o adevarata industrie a furtului pe Internet. Deja operatiunile de a stoarce bani de la nevinovati au nume de cod: escrow, phishing, bussines/employment, de unde se constata ca Internetul este un hot abil si inventiv.

Relele acestea poate par mici, dar daca Sfintii Parinti ne indica faptul ca aceste rele mici sunt premergatoare altora mai mari, trebuie sa le dam crezare .

Realitatea ca esti urmarit tot timpul, ca poti fi supus agresiunii, ca dintr-un cetatean linistit poti deveni o victima, ca multi se pot folosi de tine, de ceea ce faci sau vorbesti, ca nu ai confidentialitate, ca poti fi chiar tu tentat sa furi nu poate fi contestata.

Recent in Romania politistii au anihilat o retea de tineri care se ocupa "cu succes" de inselaciuni pe Internet. Trei capi ai retelei aveau in subordine mai multe zeci de tineri. Unii se ocupau cu obtinerea parolelor, altii cu corespondenta, altii cu ridicarea banilor de la banci. Tinerii contactau administratorii unor site-uri de licitatii, obtineau parole de acces si utilizator, lansau oferte fictive catre cetateni straini, oferte de telefoane mobile, tehnica si aparatura electronica, si in baza acestor oferte primeau sume in avans. O suta de europeni au cazut in plasa inventivilor nostri conationali, care au reusit intr-un timp record sa scoata un "profit" de peste 250 000 de dolari.

Cum sa vorbesti de un aspect moral acolo unde moralitatea nu exista deloc? Totusi, e bine de stiut ca Dumnezeu nu doarme si ca cei care vor fi facut rele si furturi, chiar de vor fi arestati, batuti si schingiuiti, pe langa tribunalul omenesc, vor raspunde si in fata instantei divine. Pentru cel care lucreaza faradelegea, sentinta Creatorului este cu atat mai dureroasa cu cat este vesnica. O instanta omeneasca poate fi pacalita, dar dreptatea dumnezeiasca este extrem de vigilenta.

O alta tendinta in pas cu noua tehnologie este cea legata de votul digital. Electorii isi pot alege presedintele fara sa se mai deplaseze la urne, doar printr-o procedura care nu ia decat cateva minute, accesand Internetul. Este de laudat faptul ca inovatorii se gandesc la timpul omului, timp pe care acesta il poate dedica altor activitati, dar ce ne facem cu credibilitatea votului electronic?

Pot eu sa fiu surd si mut cand stiu precis ca votul electronic poate fi usor fraudat? Traim vremuri in care lumea reala este transformata intr-o societate digitala. Progresul ne sileste sa primim si aceste lucruri, asa cum pe rand "ne-am indragostit" de automobil, telefon, avion, video sau cinematograf. Suntem oare in stare sa primim aceasta lume digitala, care pare un semn al vremurilor de pe urma? Fiecare poate raspunde in dreptul lui. Nu sunt impotriva progresului, dar sunt impotriva ideii ca progresul sa se faca indiferent daca cere victime omenesti.

Exact ca un semn al vremurilor de apoi, victimele sunt tot atatia posesori de calculator, atat de multi incat nici nu pot fi numarati. Nici nu este de mirare, pentru ca faradelegea sporeste uimitor . In fapt, nu suntem prima civilizatie care se apropie de apogeu. Iar istoria a demonstrat implacabil ca, o data ajunse la apogeu, chiar si cele mai stralucitoare civilizatii au cazut din cauza imoralitatii, desfraului si neascultarii de Dumnezeu.