21.ZARVA

Ca un templu al placerilor care se respecta, Internetul are si foarte multi adepti. Este gresit rationamentul ca toti cei care folosesc Internetul sunt sortiti pierzarii.

Tot ce este cu adevarat de folos mintii, sufletului, sporirii intelectuale Ii este bineplacut si lui Dumnezeu. Ce frumos este sa constati ca in zarva pe care o creeaza Internetul se gasesc si lucruri bune, daca nu chiar extraordinare! Bunaoara, cartile de folos pentru suflet, site-urile crestin ortodoxe, forumurile de discutii pe teme duhovnicesti, intrebarile si raspunsurile date de duhovnici renumiti, muzica de cult sau clasica, bibliotecile on-line, site-urile de cultura generala sunt doar cateva exemple de lucruri folositoare.

Totusi Internetul este si va ramane un instrument al nelinistii prin aceea ca uneste sute de popoare si milioane si milioane de utilizatori. In fapt, ca mijloc de comunicare, Internetul a cunoscut o explozie globala fara precedent si o metamorfoza formidabila .

"Meritul" metamorfozei nu acopera pagubele pe care Internetul le face in special sufletelor. Vitezele Internetului se dezvolta zilnic in fiecare zona a globului. Practic, in fiecare secunda pacatul creste, se solidifica, se diversifica. Omul care foloseste des Internetul, chiar daca n-ar avea sunet (sistem audio), tot ar fi tulburat, pentru ca e greu sa faci fata acestui stavilar de oameni , obiceiuri, apucaturi, pasiuni, obsesii.

Peste toate apucaturile, troneaza ceea ce este numit generic entertainment. "Noul Babilon" asigura intr-o fractiune de secunda legatura cu cantaretul preferat, cu idolul favorit. Generatia noastra nu se sfieste sa foloseasca termenul idol. Fata de inceputul secolului trecut, cand cu greu cineva putea avea propria-i muzica, pentru aceasta fiind necesara angajarea sau inchirierea unei orchestre costisitoare, astazi tehnologiile tip mp3 sau juke box permit ca in cateva secunde sa poti alege cateva mii de piese dintr-o multime de stiluri.

Spuneam ca viteza este un atu al Internetului care greu poate fi contestat, dar faptul ca acesta permite accesul si la muzica care omoara sufletul este de plans. Poate cineva sa numere site-urile satanistilor, cele ale neonazistilor, ale microbistilor inraiti, ale yoghinilor si ale altor grupari? Fiecare grupare are muzica sa. Desfranarea este "propovaduita" cu asiduitate .

Satanistii sunt directi, au muzica lor, ei fac idoli macabri din trupe care se numesc Death, Sodom, Obituary, Napalm Death, dar la o adica ei pot si insinua, pentru ca exista stiluri muzicale in care solistul nu are nici un vers de cantat, ci doar grohaie, horcaie, urla sau face spume la gura. Aceasta asa zisa muzica are, prin urmare, "acces international". Nu departe de aceste latraturi sordide sunt piesele cu injuraturi explicite, specifice muzicii "de cartier" si altor genuri ce deriva din acesta. Sunt promovate violenta, impotrivirea fata de autoritati, atacul la persoana, sexul, drogurile, tinutele indecente etc.

E o realitate pe care noi, cei care folosim Internetul, trebuie sa o acceptam: in multe cazuri, Internetul nu ne da ce am vrea noi, ci ne da ce vrea el.

Se poate ca unii dintre utilizatori sa caute muzica decenta si atunci merg catre motoarele de cautare si download. Sub un titlu cuminte si decent, de multe ori la tine in calculator se incarca o cu totul alta piesa muzicala, o piesa care ar putea, la fel, sa poarte dupa ea, dupa moda vremii, un virus sau un spion informatic.

Nepasarea in fata acestei proliferari a pacatului prin Internet este moarte a sufletului . Planurile de desfranare sunt gandite de putini, dar efectul "bulgare de zapada" angreneaza spre fapte rele si pierzanie din ce in ce mai multe persoane.

Zarva, larma aceasta fara precedent a Internetului are darul de a scoate la iveala ce este mai urat in om. E vorba de dezumanizare, de pasi rapizi spre o noua specie de oameni: sedentara, inchinatoare la idoli, trasa la fata, imorala, inconstanta, independenta fata de un sistem de valori si fata de Dumnezeu. O specie gata sa-si sacrifice sanatatea si familia pentru pasiunile ei si satisfacerea viciilor. Nu sunt putini aceia care uita si de mancare sau apa.

Hrana desfranarii este uneori prea tentanta ca utilizatorul Internetului sa-si mai aduca aminte si de o altfel de hrana decat cea pe care i-o da furnizorul de servicii in retea.

Cartea Ecclesiastului ne invata ca totul este desertaciune, prin urmare, daca Dumnezeu va voi, si aceasta cetate "sodomo-gomorista" - Internetul - va pieri. Dumnezeu nu este responsabil pentru raul din lume, deoarece raul a venit prin oameni si prin ispitirea perechii primordiale.

Lumea virtuala are antecedente, nu e ceva nou, si stam linistiti cand ne gandim ca Dumnezeu este biruitor in orice epoca, in orice ev. Vitelul de aur s-a pus pe foc, capistile idolesti s-au surpat sub greutatea bunei credinte, vrajitorii stapani ai mirajelor si nalucirilor au sfarsit lamentabil, gradinile minune, vechile palate cu holuri somptuoase si cu bai menite sa serveasca desfraului, toate s-au sters de pe suprafata pamantului.

Lumea virtuala nu va fi niciodata mai puternica decat firescul naturii sadit de Creator, de Sfanta Treime, in oameni. Asta pentru ca ispititorul nu poate fi vreodata mai puternic decat Dumnezeu. Este de la sine inteles ca aceasta larma a Internetului se poate stinge la fel de repede cum a izbucnit, totul este sa ascultam de glasul constiintei si astfel, bucurosi ca ne putem trai viata data noua de Dumnezeu si auzind glasul Lui, sa alegem sa luptam cu pacatul, nu sa-i dam apa la moara.

Caci de nu vom lupta noi cu pacatul, ne va lupta el pe noi, iar la intalnirea cu dumnezeul in care am crezut, asa ne va fi dupa cum ne-am inchinat.

Te-ai inchinat la idoli, desfranari si la ostirea intunericului, de intuneric o sa ai parte! Te-ai inchinat Dumnezeului cel adevarat, Preasfintei si de Viata Facatoarei Treimi, atunci vei fi intampinat asa cum se cuvine si chemat la bucuria vesnica!

Daca mai avem noi, cei robiti de Internet, o farama de umanitate, un locsor pentru bucuria sufletului, nu trebuie sa batem dintru inceput mii de metanii sau sa facem mii de inchinaciuni. Ci sa ascultam glasul ferm dar plin de dragoste al Mantuitorului Hristos, care ne spune : Iata, stau la usa si bat, de va auzi cineva glasul Meu si va deschide usa, voi intra la el si voi cina cu el si el cu Mine .

Asa sa ne ajute Sfanta Treime, sa ne biruim poftele si patimile, si spre slava lui Dumnezeu sa ne facem vrednici sa ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului in viata aceasta, iar in cea de apoi, in desfatarea vesnica, sa ne impartasim in vecii vecilor de lumina harului Sau. Amin!