2.AMAGIREA

Nu trebuie ca utilizatorul de Internet sa aiba o varsta frageda, pentru a nu cadea in alta capcana - cea a amagirii . Cautand si cercetand frenetic milioanele de site-uri scrise in toate limbile pamantului, dupa incetarea acestui periplu, unde se afla oare utilizatorul? Se apasa butonul "oprit" si tot in fata ecranului se va gasi acela, chiar daca amagitorul ii lasa falsa impresie ca stapaneste pamantul. Plimbarea virtuala prin lumi diferite si contactul cu persoane care aparent te inteleg si te sustin se incheie asa cum au inceput, in fata calculatorului. O! Cata amagire!

Daca ne sunt atat de dragi persoanele cu care vorbim, avem, de aici, pornirea fireasca sa aducem acele persoane in viata noastra? Daca niste locuri de pe glob ne sunt dragi, avem, oare, pornirea fireasca sa vizitam acele locuri, sa mergem sa contemplam natura? Raspunsul pentru amandoua intrebarile atunci cand ne robeste Internetul este negativ. Aceasta pentru ca Internetul este o arma care lupta impotriva bunului simt, impotriva vietii si, de aceea, multa multumire este in partea intunericului atunci cand se alege lasitatea, lenevirea si vegetatul in fata unui ecran pacatos. O explicatie pentru tendinta de a sta cat mai mult in fata calculatorului deriva din faptul ca nimic nu te satisface cu adevarat si incerci sa schimbi o dezamagire mare cu una mai mica, si mergi, din cautare in cautare, spre epuizare, intristare si anxietate.

Tot in fata calculatorului exista senzatia de a fi un dumnezeu al acestei lumi. Esti in fata calculatorului, comenzile sunt la tine, optiunile iti sunt deschise, libertatea pare totala. Ba, mai mult, exista si jocuri specializate pe magie si divinitate - intr-unul din ele poti alege, de exemplu, sa fii Zeus. Alta inselare dibace! Pentru ca autoritatea asta, care te face sa te simti plin de tine, intotdeauna o imparti cu cineva din umbra, programatorul, autorul jocului – care, hranindu-ne fantezia, ne duce unde vrea el, ci nu unde credem ca putem ajunge noi, prin propria vointa. In plus, administratorul sau furnizorul de servicii poate in orice moment sa afle unde esti, pe ce site navighezi, care sunt preferintele tale, fanteziile si visele tale, stie exact cu cine si de ce corespondezi, stie exact ce site-uri, cand si la ce ora le-ai accesat.

Realitatea ca niciodata nu avem intimitate deplina pe calculator si ca putem fi urmariti si monitorizati este una pe care o confirma si masurile luate nu demult in Canada: masuri drastice impotriva furnizorilor de servicii Internet privind violarea confidentialitatii clientilor. Daca aceasta ilegalitate ar fi constituit un delict minor, amenda ar fi fost simbolica, totusi, violarea intimitatii fiind ceva inadmisibil, autoritatile canadiene au stabilit amenzi pana la 500.000 de dolari, plus privare de libertate pentru o perioada de cinci ani.

Setea de virtual nu este ceva nou. Cand, cu mii si mii de ani in urma, evreii au vrut un dumnezeu virtual , l-au avut repede. Vitelul de aur a fost insa topit si poporul intreg era sa fie dat pieirii, si numai bunatatea lui Dumnezeu si plangerea lui Moise l-au salvat de la acest dezastru. Nu e nimic rau in a incerca sa vezi dincolo, sa tinzi spre alte lumi, dar daca tentatia omului este de a intra in virtual numai pentru a-si hrani pofta desfranata, deja se poate vorbi de caz patologic. Aici avem un tip de amagire urmata de dezamagire, atunci cand constati cat de sfaramicioasa este o relatie virtuala si cat de aproape de inchinarea idoleasca.

Uniunea Europeana a reglementat recent activitatea furnizorilor de servicii Internet in cateva documente referitoare la continutul ilegal si extrem de periculos al unor site-uri prin care: se atenteaza la siguranta nationala, sunt lezate drepturile minorilor, nu este respectata demnitatea umana, se incurajeaza frauda economica, oamenii sunt hartuiti electronic etc. Iata, din nou, cat de mult se insala si se amagesc cei ce considera Internetul o unealta inofensiva.

Altii sunt bucurosi ca gasesc in aceasta masinarie perfida suprema libertate. Daca Internetul este libertate, atunci cum se impaca aceasta libertate cu pornografia infantila, cu rasismul, cu insulta, cu xenofobia, cu ura, calomnia, instigarea, cu instructiunile in fabricarea materialelor explozibile, cu reclama agresiva la produse de proasta calitate s.a.m.d.? Ideea de libertate este si ea amagitoare.

Cine iubeste patimas calculatorul si Internetul, automat iubeste amagirea si dezamagirea, un lucru injositor pentru o asa inalta fiinta care este OMUL. Fiecare are discernamant. Prin urmare, daca un joc pe calculator devine obsesie, daca ceva nu ne lasa sa dormim, daca vreo fantezie bolnavicioasa ne tulbura, e bine sa renuntam la a mai intra in contact cu aceste lucruri daunatoare. Sa cautam cu liniste sa ne conturam o personalitate frumoasa, intr-un corp sanatos, condus de o minte sanatoasa.