Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
La polul opus, Internetul este reaua intamplare, drog pentru minte, dezorganizarea in forma ei cea mai avansata, inesteticul, pradatorul de suflete, viclenia, desfraul. Pe scurt - Haosul. Ceea ce se opune lui Dumnezeu este de la necuratul, si atunci degeaba imi vor spune multi ca Internetul imi ofera si lucruri bune. Le voi raspunde ca intunericul poate sa aiba si o aparenta de inger numai ca sa te piarda.
Cineva, poate pios, doreste sa gaseasca pe retea cate ceva despre Domnul Iisus - Mantuitorul nostru. Nici un soc sa constati ca Iisus Hristos este mult mai popular prin actorii care L-au reprezentat in teatru si film, ca Iisus este catalogat superstar, ca numele sau apare chiar pe site-uri erotice, de umor sau de caricaturi.
In rezultatul cautarilor, chiar de vei voi sa afli nume de sfinti sau vieti ale sihastrilor, este imposibil sa nu ti se strecoare si un site vatamator pentru suflet. La drept vorbind, cautarea unui site despre credinta este mult ingreunata de explozia de informatie prin care sectantii vor sa strice valorile Ortodoxiei.
Tot ce omoara sufletul este inestetic. Daca merg si caut un site despre cele mai frumoase fete ale lumii sau despre cei mai frumosi barbati, si mai apoi cad in desfrau sau in deznadejde, atunci acele fiinte care m-au impins la pacat sunt cu adevarat cele mai urate, iar nu reprezentare a esteticului. Pozele starurilor sunt trucate, filmele se folosesc de multe "facaturi", industria placerilor este una plina de meschinarii, falsitati si dedesubturi macabre.
Un tanar casatorit, de pilda, urmareste un fim erotic si afla din acela ca lungimea unui act sexual este cea care asigura o asa zisa implinire.
Daca tanarul nu va fi in stare sa atinga niste standarde inoculate subliminal, nu cumva va cadea in deznadejde? Iar deznadejdea este asezata pe picior de egalitate cu necredinta. Pentru ca nu conteaza daca esti ghicitor in stele, facator de minuni sau daca tii posturi aspre ca Sfantul Antonie cel Mare. Daca nu ai credinta, nadejde si dragoste, inseamna ca nu ai nimic, chiar de ti-ar sta toate averile lumii la picioare!
O femeie din China a divortat din cauza faptului ca sotul ei statea tot timpul in fata calculatorului, pierzand zile si nopti intregi pe Internet. A divortat dupa ce a descoperit ca barbatul avea o sotie virtuala si un copil virtual, pe care ii crestea tot virtual. Dincolo de comicul acestei situatii, transpira tragedia, tragedie care, din pacate, are faze incipiente chiar si in Romania.
Sunt sotii tinere care se plang duhovnicilor ca, din momentul in care calculatorul a patruns in caminul lor, sotul a inceput sa le neglijeze sub pretextul ca au lucrari importante de facut in fata ecranului. Realitatea este cu totul alta, si este confirmata de statistica. Un sondaj demonstreaza in procente ingrijoratoare ca utilizatorii care intra pe chat-uri pentru flirt sunt casatoriti . Scuzele ca sa ai o asemenea ocupatie sunt multe: "Fac asta pentru diversitate!", "Nu o fac decat sa ma distrez!", "Eh, fac si eu acolo cateva glume!", "Nu-i nimic, aceste flirturi imi vor imbunatati viata de cuplu!". Amarnice inselari! Adulterul, condamnat inca din Legea cea veche , este poate pe picior de egalitate cu lepadarea de credinta. Pentru ca rupi increderea in cuplu, calci porunca de a-ti iubi aproapele, devii viclean, mincinos, inselator, fatarnic.
Toate relele s-au adunat in acest nou turn Babel care este Internetul. Numai ca directia acestui "turn Babel" nu este spre cer , asa cum s-a incercat in vechime, ci directia este inversa, coborarea in strafunduri, coborarea de bunavoie in iad, in focul cel vesnic. Cand cei de demult s-au apucat sa construiasca, vorbeau aceeasi limba. Si cei din ziua de azi - "internautii" - au un limbaj comun, folosesc un limbaj alcatuit din litere si semne de punctuatie, dar comun si unei generatii si celeilalte este pacatul.
Unul cauta sa insele, altul sa barfeasca, altul sa desfraneze, adulterinii sunt greu de numarat, altii au patima jocurilor, multi spioneaza, fura, descarca, pandesc .
Pacatul - numitorul lor comun - are atat de multe manifestari, incat nu mai este nevoie de amestecarea limbilor, ceea ce s-a produs cu mii de ani in urma. Atunci a fost o pedeapsa venita pe cale dumnezeiasca pe buna dreptate. Acum acea pedeapsa nu mai este necesara, pentru ca fiecare utilizator, printr-o ironie a sortii, cauta sa-si amestece pe Internet pornirile, trairile, senzatiile de unul singur, intr-un proces lent de sinucidere a sufletului, pe care sigur Dumnezeu nu-l agreeaza.
Rautatea in limbaj, agresivitatea, inselatoria, nemilostivirea, racolarea, dezmatul sunt alte elemente care intaresc ideea de haos. Nici o alta masinarie nu lucreaza mai viclean. Am primit eu insumi un e-mail prin care eram instiintat ca pot castiga 500 de euro pe luna daca voi trimite un numar mare de CV-uri la o adresa indicata. Dintre toti cei care ar fi trimis aceste date personale, doar unul urma sa capete aceasta suma fictiva. Site-ul are o denumire care sa te duca cu gandul la o agentie de plasament, o agentie a locurilor de munca. In fapt, trimitand datele tale personale si ale prietenilor tai, nu faci decat sa le usurezi munca celor care vor cu dinadinsul sa faca spionaj. Arme perfide pentru un razboi in care se mizeaza pe multi pioni loviti de orbire.
Aceasta manifestare a haosului indica multa ura din partea celor care cauta raul, caci am aratat ca cele mai sigure victime ale Internetului sunt copiii, adolescentii, credulii, femeile singure si multe alte persoane nevinovate. Fii precaut cand completezi orice tip de formular pe Internet, caci, cunoscute fiind datele tale de identificare, te poti trezi platind facturile altora (intr-un astfel de incident am fost recent implicat), te poti trezi cu o tona de virusi care sa-ti faca praf munca de multe luni de zile, te poti trezi cu dusmani din senin, fara sa fi facut vreun rau cuiva!
Sunt de inteles situatiile in care cineva, prin obligatiile de serviciu, trebuie sa stea tot timpul cu nasul in calculator. De aici isi castiga painea zilnica. Dar e greu sa vezi ceva bun la patimasii Internetului. Autoritatea dumnezeiasca nu ne impune sa fim lipsiti de pacate ca cel mai sfant dintre sfinti. Dar ne cere, fara indoiala, sa nu pacatuim si sa nu ducem pacatul catre patima, prin repetarea lui .
De cate ori uiti sa fii om, de atatea ori Ii mai dai o palma lui Hristos, Care a avut afecte specifice omului, dar nici macar o secunda nu S-a lasat biruit de umbra vreunei patimi.
El S-a nascut intr-o iesle, noi vrem perne moi si relatii adulterine. El a fost sarac, smerit si flamand, noi suntem iubitori de averi, ponegritori, apucatori, delasatori si mandri. El ne-a aratat ce inseamna dragostea frateasca in atatea imprejurari in care ar fi putut sa se supere pe Sfintii Apostoli, noi il calcam pe fratele nostru si, de s-ar putea, ii rapim averea. El S-a atins de leprosi cu dragoste ca sa-i vindece, noi fugim de oamenii bolnavi, ca nu cumva sa ne alegem si noi cu ceva vatamator. El S-a rastignit pe Cruce pentru toti oamenii, privindu-i cu dragoste chiar cand Isi dadea duhul, rugandu-Se ca sa se ierte pacatele celor care Il huleau si Il schingiuiau, iar noi nu avem ochi pentru semeni, ci privirea noastra e dedicata acestui ecran al calculatorului plin de obscenitati, de rele si de pacate, si ne inchinam lui.
La sfarsitul vietii, fiecare va sta in bratele celui caruia i s-a inchinat. Daca te-ai inchinat lui Dumnezeu si ti-ai recunoscut pacatele si neputintele, Acesta te va primi cu dragoste. Daca te-ai inchinat desfraului si pacatului idolesc, vei fi luat de cel rau.