5.DEPENDENTA

Cine utilizeaza des calculatorul conectat la Internet si crede ca nu poate deveni vreodata dependent, este ca cel ce obisnuieste sa se joace cu focul tragand mare nadejde sa nu se arda. Iata o alta inselare a acestei masinarii a noului mileniu: credinta ca poti fi independent in alegeri si miscari, cand de fapt in interior se produc mutatii de gandire si comportament. Un joc te captiveaza, esti orb si surd pana atingi momentul maxim, si atunci - confruntandu-te cu finalul - te intrebi: Cum oare am pierdut atata vreme cu acest joc banal, care nu mi-a adus nici un folos? Stiu persoane care au jucat acelasi joc timp de doi ani, un joc de copii, care avea patru comenzi - sus, jos, stanga, dreapta; dependenta nu mai poate fi pusa la indoiala. Internetul dispune de multe arme, dar de mirare este cum ne biruie chiar si cu armele care par neinsemnate.

Aici e marea satisfactie bolnavicioasa: ca poti obtine o placere fada si falsa in cateva secunde, pe cand daca aceeasi placere ai vrea sa o ai in viata reala ti-ar lua multa cheltuiala de energie si mult timp.

Ca putem pacatui intr-o secunda e un lucru stiut, dar acest lucru nu ar trebui sa ne bucure, ci sa ne intristeze pentru ca, de ce te apropii de Internet, jocuri pe calculatoare si alte programe virtuale, tot mai mult te indepartezi de viata reala si de frumusetile ei aferente.

Celor care vor dovezi concrete despre dependenta le-as da exemplul celor care, in pas cu moda, stau la Internet ore fara numar, pentru a-si satisface un orgoliu sau un capriciu si a se lauda, asa cum se lauda betivul cu un numar record de pahare baute sau fumatorul cu pachetele de tigari pufaite. Un tanar, o cunostinta din orasul in care locuiesc, a fost dat ca persoana disparuta, cautat de echipaje de politie mai bine de 24 de ore. Parintii lui asteptau nelinistiti sa-l gaseasca undeva, zacand intr-un canal, batut, mort sau jefuit. Pe cand, tanarul nostru a venit acasa cu naturalete, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, dupa ce petrecuse 36 de ore la un Internet-café.

Recent, un tanar din China a murit intr-un Internet-café, dupa ce a jucat timp de 48 de ore un joc de strategie.

Chiar denumirea unor Internet Café-uri, a unor cluburi de acest gen indica notiunea de dependenta, caci multe se numesc: Gaming Maniacs, Internet Mania sau Internet All Night etc.

Dependenta este prin urmare o boala. Medicii psihiatri au destule date sa confirme ca Internetul provoaca tulburari clinice, cu o cazuistica extrem de bogata. In cazul folosirii indelungi a Internetului apare dependenta insotita de sevraj. Nelinistea, frica, anxietatea, agitatia sunt specifice utilizatorului impatimit.

Furnizorii de vise si fantezii nu vor obosi sa lupte sa atraga spre dependenta cat mai multe victime , caci armele lor se ascut, se perfectioneaza si se fac mai puternice de la zi la zi. De aceea, in unele state, se duce o lupta destul de dificila impotriva Internetului si a relelor pe care le provoaca. In China se incearca cenzurarea continutului site-urilor, in Singapore se blocheaza site-urile considerate a fi cu continut vatamator, Arabia Saudita filtreaza traficul Internet prin intermediul unui server central, Siria si Australia au luat recent masuri asemanatoare. Internetul este un gigant greu de stapanit, pentru ca omului, daca i-ai pus pe ceva stampila cenzurat, cu atat mai mult doreste parca sa savarseasca pacatul.

Repetatele esecuri inregistrate in fata Curtii Supreme a S.U.A. de promotorii legislatiei privind cenzurarea Internetului evidentiaza vulnerabilitatea constitutionala a actelor normative, neputinta lor in fata acestui colos care semneaza bilete catre iad.

Ma intreb: de unde au curaj si resurse acesti impatimiti ai Internetului sa uite de sine, de prieteni, de viata, de frumusetile naturii, de Dumnezeu? Clar! Daca ceva devine obsesie, daca ceva creeaza dependenta, atunci omul trebuie sa se supuna, si din guvernator, asa cum, din marea-I bunatate, l-a lasat Dumnezeu, devine guvernat, devine o sluga umila si umilita.

Trebuie sa ne silim a intelege ca dependenta nu este buna in nici un fel, pasiunea te duce la patima, patima te duce la pacat, iar pacatul aduce moartea.

Multi fara de dreapta chibzuinta au sfarsit pentru o cauza care in ochii lor parea buna, infometandu-se in numele credintei, vanzandu-si averile fara acordul familiilor, nevoindu-se, batandu-se, rabdand saracia, scarba, ofensa si umilinta. Dumnezeu nu vrea sa faci din credinta un idol si sa te bati pana la schilodire, sa te omori prin infometare, sa vinzi averile parintilor tai. Ci pentru ca El este si Intelepciune doreste sa pui chibzuinta si dreapta socoteala in toate cate le faci. Deci chibzuinta este necesara atat in cele inalte, care tin de credinta, de iubirea cu care suntem datori fata de Dumnezeu, dar si in cele mai de jos, in aceste lucruri pe care unii le considera marunte, in dependenta fata de un pacat.

Stapanii Internetului, vanzatorii de placeri stiu bine sa-si vanda marfa. Ochii tai, o data hraniti cu imagini imorale, vor cere din ce in ce mai mult. Nici macar durerea fizica nu mai apare ca impediment in fata acestei false fericiri de a trai intr-o lume virtuala si desantata.

Chiar si pe Internet putem pune in actiunile noastre discernamant, bucuria lucrului chibzuit, foamea pentru lucrul de folos, neaprinderea patimii, dreapta socoteala, frana, intelepciunea, si vom constata ca dintr-o data destinul se va schimba in bine.

Un mare duhovnic roman, Arsenie Papacioc, ca un adevarat traitor in Hristos, spunea ca daca iubim suferinta si greutatile, atunci Dumnezeu ne va fi dator, iar daca Il hulim pe Creator atunci cand avem o primejdie sau o boala, atunci ne facem noi datori fata de El.

Oricum, renuntarea la vicii si la dependenta de calculatoare si la orice patima este rasplatita de Dumnezeu, ca orice aplecare spre bine, cu binecuvantare si purtare de grija, asta pentru ca Dumnezeu nu ramane niciodata dator.

Carti Ortodoxe
Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact