Manastirea Sfanta Teresa din Avila

Manastirea Sfanta Teresa din Avila Mareste imaginea.


Manastirea Sfanta Teresa din Avila

Manastirea Sfanta Teresa din Avila este unul dintre cele doua obiective turistice care atrag multime de de pelerini in oraselul Avila. Manastirea, datand din secolul al XVII-lea, a fost construita imediat dupa canonizarea Sfintei Teresa, pe locul casei in care aceasta a vietuit. Manastirea pastreaza moastele ei, cat si ale prietenului ei, Sfantul Ioan al Crucii, intr-un mic muzeu.

Sfanta Teresa a trait intre anii 1515 si 1582. Sfanta Teresa s-a nascut intr-o familie de nobili din Avila, la data de 28 martie 1515. Avand inclinatii religioase inca din copilarie, aceasta a fost atrasa irezistibil de viata sfintilor. Prin urmare, aceasta a fugit in repetate randuri de acasa, in vederea cautarii calvarului. Locul numit "cele patru opriri" aflat pe dealul de langa Avila aduc aminte de locul in care tatal ei a intrs-o pe aceasta din drum, la varsta de 7 ani.

          

In anul 1534, la varsta de 19 ani, Teresa a plecat de acasa pentru a intra in Manastirea carmelita a Intruparii din Avila. In aceasta, Teresa a practicat un ascetism sever si o contemplatie mistica inalta.

Sfanta Teresa a gasit ordinul carmelit de aici ca fiind bazat mai mult pe teorie decat pe practica, ceea ce a dus la incercarea permanenta de reinnoire a vietii din cadrul acestuia. Poate fi considerata o reformatoare a ordinului.

In anul 1562, ea a gasit o noua manastire in Avila, numita Sfantul Iosif, in care s-a si mutat in anul 1563. Aici a scris "Constitutia", inflacarand un strict ascetism.

In timpul primilor cinci ani petrecuti in manastirea Sfantul Iosif, Sfanta Teresa s-a devotat in intregime meditatiei spirituale si misticismului. Sfanta Teresa a avuta parte de multe viziuni si extazuri mistice, cea mai cunoscuta fiind cea cu inima sa, descrisa in autobiografia sa.

Aceasta este descrisa asrfel: ingerul a aparut cu o sulita de foc cu care a impus pe sfanta in inima; in momentul in care a scos sulita, aceasta avea impresia ca i-a scos si inima, ramanand in locul ei doar un dor nespus dupa Dumnezeu.

Aceasta viziune a fost si sursa de inspiratie a unei celebre sculpturi a lui Bernini, numita chiar "Extazul Sfintei Teresa". Sculptura se afla in Roma.

Tot ceea ce a scris Sfanta Teresa se afla consemnat in Autobiografia sa si in cartea numite Calea Perfectiunii.

In anul 1567, Sfintei Teresa i s-a dat permisiunea, din partea ordinului carmelit, sa infiinteze mai multe manastiri carmelite. La scurt timp dupa aceasta, Teresa a inceput sa faca lungi calatorii prin Spania, reformand vechile manastiri si infiintand altele noi. In timpul celor 20 de ani de activitate reformatoare, ea a infiintat 16 noi manastiri.

In timpul uneia dintre multele ei calatorii, aceasta l-a intalnit si pe Sfantul Ioan al Crucii, care i-a devenit duhovnic. Acesta a insotit-o pe Teresa in eforturile ei reformatoare, lucrand intr-un plan paralel, in randul calugarilor.

In anul 1577, Teresa a scris Castelul din Interior. Aceasta lucrare aseamana sufletul contemplativ cu un castel cu sapte curti succesive interioare, sau camere, asemanatoare celor sapte ceruri. Sfanta Teresa a murit de boala intr-una din calatoriile ei, intre Burgos si Alba de Tormes, la data de 4 octombrie 1582.

          

Viata acesteia este legata de multe relatari de minuni. In noaptea in care a murit, se zice ca in chilia ei din Avila s-a raspandit un frumos miros. In momentul in care aceasta a fost deshumata, 330 de ani mai tarziu, sicriul ei emana un miros placut, asemeni moastelor.

Sfanta Teresa a fost canonizata in anul 1622, de catre papa Grigorie al XV-lea, alaturi de alti doi sfinti: Ignatiu de Loyola si Francis Xavier. In anul 1817, are loc un alt mare eveniment: Sfanta Teresa este aleasa drept ocrotitoare a Spaniei.

In anul 1970, papa Paul al VI-lea a oferit Sfintei Teresa supra-numele de "doctor al bisericii". Ea este prima femeie din Biserica Catolica ce a primit acest supra-nume.

Manastirea Sfanta Teresa, care apartine ordinului carmelit descult, a fost construita intre anii 1629 si 1636, sub directa indrumare a episcopului de Avila, Marquez de Gaceta. Manastirea a fost ridicata dupa un proiect al architectului Fray Alonso de San Jose.

Fatada baroca a bisericii este interesanta, dand un sentiment de stabilitate. In interior, podeaua este in forma de cruce latina, in bratele careia se afla gazduite sculpturi semnate de catre maestrul Gregorio Fernandez.

Manastirea este situata pe strada Piata Sfintei, fiind ridicata exact in locul in care s-a nascut si a vietuit prima parte din viata Sfanta Teresa. Este o manastire activa, cea mai mare parte a ei ramanand, din pacate, inchisa publicului. 

          

Sala relicvelor pastreaza relicvele Sfintei Teresa si ale Sfantului Ioan al Crucii. Relicvele sfintei sunt expuse publicului, mai exact, un deget de la mana ei dreapta, o curelusa de una din sandalele sale, o bucata din vestmintele ei si un instrument de autoflagelare. Mana si inima Sfintei Teresa sunt expuse in manastirea carmelita din apropierea orasului Alba de Tormes.

In curtea manastirii se afla amenajata si o micuta gradina in care obisnuia sa se joaca sfanta cand era mica. La manastire se pastreaza si mormantul Sfintei Teresa.

Pelerinii pot vizita insa locul in care a fost nascuta aceasta. Aceasta a fost impodobit cu o frumoasa capela baroca, fiind incorporata in Biserica mare a manastirii. Capela este decorata cu scene din viata sfintei.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 6351

Voteaza:

Manastirea Sfanta Teresa din Avila 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE