Cum poate fi redobandita ravna duhovniceasca in lupta cu ispitele?


Unii incepatori si chiar varstnici isi pierd repede elanul, barbatia, ravna duhovniceasca in lupta cu ispitele. Pentru ce patimesc aceasta ispita si cum pot dobandi din nou ravna, barbatie, incredere?

- Viata duhovniceasca se observa si la sfinti ca este in zig-zag. Urca si coboara, dar de cele mai multe ori nu-i mare primejdie, ca prin coboras harul lucreaza mai incetinel si oamenii se smeresc. Parerea de rau si smerenia sunt nemasurat mai mari decat ispravile elanului nevointelor. Cum spune preafrumos Apostolul Pavel: Cand sunt slab, atunci sunt tare, recunoscand prin aceasta ca lucreaza harul mai mult in cei smeriti, ca smerenia in neputinta este mai sigura, lucratoare. M-am folosit de sfatul unor Sfinti Parinti care spun ca nu este bine sa doresti daruri mari, ci sa te multumesti cu daruri mici, ca este necuviincios sa-ti zadarasti fiinta ta duhovniceasca, comportandu-te ca un om plin de mandrie si grozavindu-te. Psalmul 130 spune: Doamne, nu s-a inaltat inima mea, nici ochii mei, nici n-am umblat intru cele mari, nici intru cele mai minunate decat mine (Ps. 130,1)

Dar nu trebuie sa fim nici nepasatori, fara de lucrare si interes, ca si cum am sta intr-un tron inchipuit, asteptand, cum se zice, "Vocatia", harul de-a gata. Lucrul care ti-ar aduce o mare nadejde si un echilibru linistitor este o stare de trezvie fara echivoc, o permanenta luare aminte de sine. Atunci nu te-ai certa sau te-ai cerceta pretentios cu harurile lui Dumnezeu.

Pe cei ce-si pierd repede elanul, dar sunt de buna credinta si stiu ca fara harul lui Dumnezeu nu se poate face nimic, si totusi se considera parasiti, ii incurajam sa ramana intr-o continua nadejde si liniste sufleteasca, recunoscandu-si neputintele, smerindu-se adevarat cu inima.

Unii ca acestia vor vedea curand iubirea de oameni a lui Dumnezeu. "Ca cine se lasa intreg in mana lui Dumnezeu, Care este de toate intru toate, nu-i moare nimic, nu-i piere mimic, ci toate ii traiesc, toate ii slujesc".

Carti Ortodoxe

Cuprins