Ati cunoscut noi incepatori si monahi tineri sporiti in viata duhovniceasca?


Ati cunoscut noi incepatori si monahi tineri sporiti in viata duhovniceasca? Prin ce virtuti anume?

- Da, cat mi-a fost cu putinta, am cunoscut, spre bucuria mea, multi frati, nu de prea multa vreme veniti in manastire, cu sufletele daruite lui Hristos, incurajati si inveseliti pentru mila aratata de Dumnezeu ca sunt considerati si recunoscuti ca fii ai manastirii.

Mai intai, ca o virtute mult graitoare, la multi se remarca aceasta bucurie, prin faptul ca nu-si masoara ascultarile cu puterile proprii si nu dau inapoi. Desigur, ei sunt convinsi ca ascultarea (porunca) este de Sus, dupa cuvantul Domnului, Care zice: Cine asculta de voi, de Mine asculta, si au credinta ca vor fi ajutati, caci la Dumnezeu totul este cu putinta. Ascultarile, fara indoiala si fara cartire, sunt un act al unei inimi viteze, al unei educatii de credinta intensa si dau o nadejde ascutita ca Dumnezeu nu te va insela cand spune: Fara de Mine nu puteti face nimic.

Oricare frate sau monah cu astfel de convingeri de credinta si cu inima viteaza poate rezolva lucruri grele in ascultarile sale, care poate i-ar depasi masura puterilor proprii.

Mai mult ca oriunde, in ascultarile facute cu inima si dragoste s-a lasat vazuta puterea harului lui Dumnezeu. Au fost frati ascultatori care au legat fiare salbatice, care au dat la o parte pietre uriase ca stanca, au trecut -pentru ca asa era ascultarea- pe deasupra raurilor, sau au fost purtati pe spatele pestilor si n-au conceput sa nu asculte. Acesti eroi ai taierii voii au in toata fiinta lor o veselie ascunsa, au cugetari smerite si au o prezenta in toate inimile necajite, fie chiar si rautacioase, caci ei doresc sa vada in fiecare ins toate frumusetile omenesti. Acestia sunt respectuosi, liberi, fara de teama si au o mare nadejde la Preasfanta Stapana Maica Domnului, zicand: "Invredniceste-ma sa te laud in veci, o, Sfanta Fecioara!"

Carti Ortodoxe

Cuprins