Cum trebuie sa cugetam si sa asteptam ceasul mortii dupa Sfanta Evanghelie?


Am vazut monahi varstnici care se tem de moarte mai mult decat cei tineri. Cum se poate acest lucru? Cum trebuie sa cugetam si sa asteptam ceasul mortii dupa Sfanta Evanghelie?

- Frica de moarte nu-i din pricina mortii, ci din a vietii. Vrei, asadar, sa nu te temi de moarte? Traieste crestineste! Celui ce se teme de Domnul, bine-i va fi intru cele de pe urma (Iisus Shah 1,13). Cine a trait bine nu poate muri rau. Cine este pregatit de moarte nu se teme de nici o moarte, chiar daca va veni pe neasteptate. "El moare pentru ca nu moare".

Cata vreme traim, sa-L iubim pe Dumnezeu atat cat putem. Viata sa ne serveasca numai spre a spori in dragostea lui Dumnezeu. Marimea iubirii ce o afla la noi moartea va fi masura dragostei de care vom fi cuprinsi pe intreaga vesnicie fata de Dumnezeu.

Cat de multa bucurie ar cuprinde sufletele, daca ar sti cat de mult ne iubeste Dumnezeu si ne asteapta sa-I deschidem (Apocalipsa 3,20). 0rigen spune: "Dumnezeu mai mult se ingrijeste de mantuirea noastra decat diavolul de pierzarea noastra, pentru ca Dumnezeu cu mult mai tare ne iubeste decat ne uraste diavolul".

Carti Ortodoxe

Cuprins