Cum putem dobandi in viata, in manastire, pacea sufletului?


Cum putem dobandi in viata, in manastire, pacea sufletului? Cum o putem pastra in inima noastra si s-o dam si altora? Care sunt foloasele pacii duhovnicesti si din ce fapte bune se naste ea?

- Simti uneori ca vine un duh linistitor, eliberator in inima. Pacea nu vine decat numai si numai atunci cand, mai mult sau mai putin, simti ca doresti cu adevarat sa nu te stapaneasca nici o patima. Simti nevoia sa te controlezi, sa fii cat mai treaz fata de orice lucru vatamator, cat de mic. Vei simti o bucurie tainica si o cuviincioasa indrazneala spre bunul tau Stapan, sa nu-L superi si sa-ti intinda mana salvatoare mereu, si aceasta intr-o placuta si neinvinsa atentie a ta. Eliberarea aceasta o ai pentru ca stii sa faci nu ce vrei tu, ci numai ce-I place lui Dumnezeu. Cat de aproape si de coborator este Dumnezeu pentru inimile acestea! Cum se spune: "Se lauda mila asupra judecatii". Si, iarasi, se bucura sufletele alese sa spuna: "Fiindca Dumnezeu din firea Sa este bunatate nemarginita, dorinta Lui cea mai fierbinte este sa ne faca si pe noi partasi fericirii Sale".

Iata ca pacea este o mica imparatie cereasca in om pe care n-o putem cuceri decat fiind luptatori smeriti si viteji, multiubitori, liberi fata de tot ce e rau si numai tinand mana inimii noastre spre mana inimii Stapanului. Si daca, oameni fiind, gresim, poate Dumnezeul nostru ne pedepseste in viata aceasta ca sa ne crute in cealalta. 0, Dumnezeule, maniatu-Te-ai si Te-ai milostivit spre noi! (Ps. 59, 3). si iarasi: Dat-ai celor ce se tem de Tine semn ca sa fuga de la fata arcului, pentru ca sa se mantuiasca cei iubiti ai Tai (Ps. 59, 4).

Raman multe negraite si frumoase despre tine, scumpa si mult dorita "pace sufleteasca", dar simt inca placerea sa-ti mai daruiesc o mica coronita ! A zis ucenicul unui mare parinte invatat : "Ce fericit esti, parinte, ca stii atatea lucruri si eu, un biet om simplu, nu stiu nimic! Tu poti sa te faci mai sfant decat mine! Auzi, ii raspunse atunci parintele, daca o batrana simpla stie a iubi pe Dumnezeu mai mult decat mine, ea poate ajunge la un mai mare grad de sfintenie decat mine". Sa ne folosim de smerenia si pacea celor simpli! "Se scoala cei neinvatati si rapesc cerul", spunea cineva. "Fericit este cel ce pricepe lucrul si-si mantuieste sufletul sau".

Sfantul Ioan Gura de Aur spune: "sa mergem la morminte si asa vom cunoaste si vom dobandi mai usor pacea sufletului".

Carti Ortodoxe

Cuprins