De ce unii varstnici nu pot spori in lucrare duhovniceasca?


Prea Cuvioase Parinte Arsenie, uneori lucrurile se prezinta si invers. Sunt incepatori hotarati si iubitori de nevointa si varstnici apasati de ganduri si cuprinsi de nesimtire duhovniceasca. Ce ne spuneti despre acestia? De ce unii varstnici nu pot spori in lucrare duhovniceasca? Ce trebuie sa faca acestia?

- Pentru tinerii cu mare ravna catre nevointa spunem ca se bucura Hristos de ravna lor, dar Il pot si intrista daca in lucrarea lor n-au masura - adica dreapta judecata in nevointa. Ca vor putea cadea in ispita cea de-a dreapta, cu cele bune exagerate, care raman fara mireasma trezviei inimii, care ar putea fi un scop implinit. Este o vorba batraneasca la romani: "Munca nu se face numai cu puterea, ci mai mult cu socoteala".

Iar varstnicilor care nu pot spori in lucrarea duhovniceasca sau nu vor, le spunem tuturor ca viata le este inca mai scurta si Judecatorul este langa usi. Celor ce le convine sa creada ca vor trai inca mult, Mantuitorul le spune: "Astazi de veti auzi glasul Meu, sa nu se invartoseze inimile voastre" Si cine poate crede ca fara veste nu-l poate lovi o caramida, o boala necrutatoare, un traznet sau o muscatura inveninata? Atunci, sigur, moartea va fi marele dascal al trezviei, dar, vai, va fi prea tarziu. In cer nu mai este pocainta.

Carti Ortodoxe

Cuprins