Ce legatura este intre pacea inimii si constiinta curata?


Ce legatura este intre pacea inimii si constiinta curata? Cum le putem dobandi pe amandoua in manastire, in viata?

- Cand constiinta nu este curata nici inima nu poate avea pace. Ele sunt intr-o indestructibila relatie. Poate ca inima sa fie impatimita si sa produca neliniste constiintei.

Constiinta se elibereaza extrem de mult atunci cand pastram cu tarie pacea sufleteasca impotriva dezordinii din noi. Chiar daca n-am implinit intru totul idealurile noastre la masura zilei, sa pastram in noi si sa ramanem credinciosi principiului: o traire vie, nesovaitoare. Daca nu-L marturisesti pe Iisus Hristos inaintea oamenilor in momentele ce se ivesc, atunci nu-L marturisesti nici inaintea sufletului tau, pentru a-L considera Adevarul desavarsit pe care zici ca Il doresti si vrei sa-I slujesti, iata, ramai caldicel, ca nu a zice, ci a lucra inseamna a ajunge.

Mergand pe drumul cel mare si bun impotriva chemarilor rusinoase si comode ale firii, inca fiind pe drum, te simti mult eliberat de constiinta si inima se considera oarecum ajunsa, se bucura si incep sa iasa din ea puteri de viata, avand cu plinatate in ea harul cel mult linistitor.

Sa nu-ti muncesti oare constiinta singur, mergand dupa puterea ta spre desavarsire, pentru ca nu ai ajuns ca nu se poate ajunge usor? Lupta este de o viata, nu te ispiti singur. Smereste-te mereu, caci vazand Domnul Pacii silinta ta, dar si linistea ta, vei fi binecuvantat cu toata bunatatea si numele bun, din marea Marea si Dreapta Judecata si Iubire ale lui Dumnezeu, si te va stapani un sentiment al vesniciei si aceasta, iubite frate, nu este putin lucru. Sa veghezi mereu asupra ta, fara nici un duh inaltator, si oriunde te vei gasi, fata de marile chemari inima ta se va bucura si cu rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu vei ramane un om al Crucii - un fiu al Invierii.

Carti Ortodoxe

Cuprins