Este vindecare si mantuire pentru cel mandru si iute din fire?


Este vindecare si mantuire pentru cel mandru si iute din fire? Cum poate fi dobandit pentru Hristos?

- Da, este vindecare si mantuire si pentru cel mandru, dar va trebui sa traiasca intr-o mare frica de Dumnezeu, ca zis este cu strasnicie: Domnul celor mandri le sta impotriva! Acest pacat este cel mai urat de Dumnezeu. Este pacatul luciferic care a adus caderea unei cete intregi de ingeri si i-a facut lipsiti total de darurile lui Dumnezeu. Sunt draci nesuferiti, urati, vicleni, fiinte cu ura desavarsita si blestemati pe vecii vecilor. Aceasta este soarta tuturor celor ce se incred in puterile lor, mai presus de toti, ingamfati, nemilosi, urati de semenii lor, indrazneti si fara rusine. Daca Dumnezeu a luat darul de la ei, vor fi din ce in ce mai mult intr-o asemanare cu diavolul.

Frate, tu stii Scriptura -ca Dumnezeu numai celor smeriti le da har- si zici ca te vei lasa mai tarziu de patima inaltarii de sine, dar nu bagi de seama ca intr-aceasta sufletul tau se pierde deja?

Poti sa arunci un margaritar de mare pret in apa, zicand ca-l vei cauta mai tarziu? Dar daca nu vei putea sa te smeresti cu adevarat ca sa primesti darul mantuirii tale? Ca sa scapi de mandrie, ai nevoie de rugaciune, de plans si parere de rau adevarata. Aceasta este un dar de sus; dar daca Dumnezeu nu-ti da aceasta parere de rau? Daca vine moartea si nu-ti lasa timp ? "Ziua de maine, zice Fericitul Augustin, n-a promis-o Dumnezeu nimanui; poate sa ti-o dea, poate sa nu ti-o dea!"

Laudarosenia, semetia, iutimea -care este o fiica a mandriei-, dispretul si placerea sa fii vestit si grozav si altele asemenea "toata maduva omului o pierd si il lasa sec". Smeriti-va, iubiti frati, "ca altfel nu veti putea gusta bunatatile imparatiei Mele!", zice Domnul Atottiitorul.

Sa intrebam pe atatea suflete marete, bogate, pe toti invatatii, principii si imparatii care deja au trecut la cele vesnice, sa-i intrebam ce le-a mai ramas acum din maretia, desfatarile si stapanirea lor? Toti, frate, vor raspunde: Nimic, nimic ! "O, omule; zice Fericitul Augustin, tu pretuiesti ceea ce are omul aici; baga insa de seama la ceea ce duce cu sine! Cand moare, nu ia nimic altceva cu sine decat un cadavru greu mirositor si o haina zdrentaroasa ce va putrezi impreuna cu el".

Carti Ortodoxe

Cuprins