Schitul romanesc Lacu din Muntele Athos

Schitul romanesc Lacu din Muntele Athos Mareste imaginea.


Schitul romanesc Lacu din Muntele Athos

Schitul "Sfantul Dimitrie" (Lacu), asezare monastica romaneasca din Muntele Athos, este situat la aproximativ patru ore de mers pe jos, de la Manastirea "Sfantul Pavel" de care apartine. Prima consemnare a Schitului romanesc Lacu dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea. A fost infiintat de cativa calugari de la Neamt, Caldarusani, Cernica si din manastirile basarabene. Schitul Lacu este un schit cu viata de sine, cu o frumoasa biserica din piatra care are hramul Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. Biserica, inaltata in 1760, a fost rezidita din temelii intre anii 1900-1904.

Schitul romanesc Lacu din Muntele Athos

La inceputul secolului al XIX-lea, Schitul Lacu avea peste 30 de chilii in care se nevoiau pana la 80 de calugari. In Sfantul Munte Athos o chilie reprezinta o casa cu paraclis, in care locuiesc cativa monahi, cuprinzand si camerele de oaspeti, trapeza si alte dependinte. Mai multe chilii impreuna cu biserica mare formeaza un schit. In prezent la schitul Lacu exista 13 chilii si aici se nevoiesc prin munca, post si rugaciune aproximativ 40 de calugari si frati.
 

Schitul romanesc Lacu din Muntele Athos

Parintele Nicanor, staretul Chiliei "Nasterea Maicii Domnului", se afla in aceste zile la Bucuresti. L-am rugat sa ne vorbeasca despre nevointa monahala si despre viata calugarilor romani de la Schitul Lacu:

- Parinte Nicanor, cum ati deprins nevointa monahala?

- Scoala in care am invatat a fost alta decat cea in care ar fi trebuit sa invat, mai cu seama ca am invatat multe lucruri pe care mai apoi a trebuit sa le uit, avand in vedere ca am venit in acest Sfant Munte al Maicii Domnului ca sa vad daca pot sa devin cu adevarat monah.

Nevointa monahala am deprins-o cand eram in lume, locuind un timp singur in alta tara indepartata si avand timp sa uit toate cele despre care am pomenit mai sus. Am venit in Sfantul Munte la o varsta inaintata - 36 de ani. Nu este timp sa ma uit inapoi mai cu seama ca nu am cu ce sa ma laud si voi incepe cu momentul cand am pus gandul cel bun in inima mea ca sa vin in monahism si sa las toate cele din lume. Viata mea este acum mai putin stiuta. Noi aici suntem o comunitate mica, avem grija unii de altii, in felul in care Dumnezeu are grija de fiecare dintre noi, fara sa ne ingrijim de nimic altceva. Noi nu construim nimic pe pamant, noi construim in cer. Avem porunca de la Domnul nostru Iisus Hristos de a ne ruga neincetat. Este un mare pacat sa iei in desert numele Mantuitorului.
 

Schitul romanesc Lacu din Muntele Athos

- Parinte staret Nicanor, cum poate un tanar sa intre in viata monahala in Sfantul Munte Athos, fie la unul din cele doua schituri romanesti, fie intr-o manastire ca Vatoped, Xenofont, Filoteu, Xiropotamu, s.a.?

- Este nevoie de o dorinta pana la moarte. Intrarea in monahism este o chemare dumnezeiasca si de aceea nu avem nici o alta cale mai sigura spre Dumnezeu, insa ea este o cale aparte, in aceea ca este in feciorie, ascultare si saracie. Este greu sa lasi totul si sa vii in obstea unei manastiri, dar Bunul Dumnezeu intareste mult pe cei ce isi pun toata nadejdea lor in El. In manastire trebuie sa depui foarte mult efort. Foarte multi parinti au deja multi ani de cand sunt acolo asa incat au mare indrazneala la Dumnezeu. Nu ne putem compara cu ei si de aceea intram uneori in contradictie cu ei desi ei se roaga pentru noi ca sa fim iertati de Dumnezeu si sa putem face fata rautatii din noi, in primul rand, si apoi a celei din lume si, in cele din urma, a vrajmasului. Multe sunt bataile celui fara de minte dar este si pentru el o portita de scapare daca se smereste cu adevarat pana in sfarsit. Sunt putini cei care mai pot in aceste timpuri a rabda intr-un loc pana la sfarsit, dar nu trebuie sa deznadajduim de a noastra mantuire, ci sa-L cautam neincetat pe Domnul. In Muntele Sfant este o mare prezenta romaneasca. Una dintre faptele cele mai de seama ale romanilor a fost ctitorirea a aproape tuturor manastirilor din Muntele Athos. Suntem un popor sarguincios si evlavios. Ar trebui insa sa fim mai uniti. Fara doar si poate vom reusi, cu ajutorul lui Dumnezeu si al Preacuratei Sale Maici, Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria.
 

          Schitul romanesc Lacu din Muntele Athos            Schitul romanesc Lacu din Muntele Athos

- Parinte staret, care e specificul vietii monahale la Schitul Lacu?

- Noi in Schitul Lacu avem un stil de vietuire aghioritic, cu rugaciune de toata noaptea. Noi nu avem o biserica pe care sa o folosim in fiecare zi, precum este obiceiul in manastirile mari unde chiliile parintilor formeaza o adevarata cetate in jurul bisericii centrale si unde se oficiaza slujbele zilnice, adica cele sapte laude si Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. Avem insa altceva mai deosebit: avem osemintele celor care s-au nevoit in acest loc fara a avea nici o indeletnicire omeneasca ci ocupandu-se numai cu rugaciunea cea mai inalta si cu postul cel mai aspru, in conditiile in care oricare dintre noi cei de acum am fi biruiti. Cati dintre noi cei de acum, mai putem fi cei care am fost candva in tineretea noastra? Tot asa si noi, cei de aici, acum, mai avem cu ce ne smeri.

Si mai avem ceva deosebit: avem o biserica centrala si chilii situate la o distanta nu prea mare in jurul ei si care au, la randul lor, un mic paraclis sau bisericuta in incinta lor, unde se savarsesc slujbele zilnice, cu exceptia Duminicilor si a Sarbatorilor mari cand ne adunam cu totii, adica monahii de la toate chiliile, la biserica centrala si ne impartasim experientele traite peste saptamana. Tot atunci savarsim impreuna toate cele potrivite Sarbatorii respective, adica slujbele bisericesti randuite. Este foarte greu sa slujim Sfanta Liturghie si privegherile de toata noaptea la chilii, dat fiind numarul redus al persoanelor ce vietuiesc acolo, dar avem mangaierea ca ne putem impartasi cu Sfintele Taine, cel putin o data pe saptamana, la Kiriako (biserica centrala a schitului) unde intotdeauna cand ne adunam se savarseste Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, asa incat putem sa luam cu noi din bogatia cantarilor ingeresti, pe care psaltii nostri le rostesc cu atata daruire, in cele doua strani, pentru ca este scris ca ele sunt rostite si in cer de catre ingeri si sunt cea mai frumoasa forma de a-L slavi pe Dumnezeu.

Avem in schitul nostru si o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni. De fapt toate icoanele Maicii Domnului si ale Tuturor Sfintilor sunt facatoare de minuni. Ele sunt chipul Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos in multiple infatisari asa incat facerea de minuni este mai mult o dorinta a sufletelor noastre vaduvite de prezenta lui Hristos. Va invitam sa veniti sa ne vedeti si va vom spune mai multe sau poate nu stiti ca acum nu mai este nevoie sa ne vedem, pentru ca avem acest mijloc contemporan de comunicare intre noi si, ori de cate ori aveti intrebari si in masura in care putem, vom incerca sa va raspundem.
 

Schitul romanesc Lacu din Muntele Athos

- Parinte, va rugam sa ne faceti o scurta prezentare a chiliilor de la Schitul Lacu.

- Chiliile Schitului Lacu sunt urmatoarele:

1. Chilia "Buna Vestire"

Staret si duhovnic este parintele Stefan. Aici se nevoiesc 10 calugari. In aceasta chilie se tine randuiala Sfantului Munte Athos, cu slujbe de noapte, iar in timpul zilei ascultarile calugarilor sunt la facut tamaie, croitorie de vesminte si haine calugaresti, lumanari, munca la gradina, traducere din limba greaca in romaneste. Toate ascultarile sunt insotite de rugaciunea mintii "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!", si de rugaciuni pe care le rostim pentru intreaga lume si mai ales pentru cei din tara.

2. Chilia "Acoperamantul Maicii Domnului".

Staretul chiliei este parintele Isidor. Aici se nevoiesc 4 calugari. In aceasta chilie se tine randuiala Sfantului Munte Athos cu slujbe de noapte (Utrenia la ora 4,00 dimineata), iar in timpul zilei se face ascultare la gradina, taiat de lemne, constructii necesare chiliei si ingrijirea livezii. Toate ascultarile sunt insotite de rugaciunea mintii pentru iertarea pacatelor si ajutorul tuturor.

3. Chilia "Adormirea Maicii Domnului"

Staret este parintele Pavel. Este ultima chilie terminata anul trecut, este foarte frumoasa. A fost ridicata de catre Manastirea "Sf. Pavel" (manastirea de care apartinem), cu cheltuiala din fondurile monumentelor istorice. Parintele Pavel, singurul vietuitor al acestei chilii, se roaga cu rugaciunea mintii, mai citeste si pravila calugareasca, impleteste matanii si cruci de gat, are o mica gradinita pe care o ingrijeste cu o rara pricepere si dragoste.

4. Chilia "Intampinarea Domnului" .

Staret este parintele Acachie. Aici se nevoiesc 3 calugari si in aceasta chilie se tine randuiala Sfantului Munte cu slujbele de noapte (Utrenia si Sfanta Liturghie la ora 2,00 noaptea). Ascultarile randuite sunt la frumoasa si ingrijita gradina de zarzavat, la livada de maslini si la cateva randuri de vita de vie. Se impletesc metanii si cruci facute cu rugaciunea mintii si cu tacere in Duhul Sfant.

5. Chilia "Intrarii in Biserica a Maicii Domnului".

Staret este parintele Pimen. Chilia se afla in constructie. Staretul viitoarei chilii va fi un ucenic al parintelui Pimen, deoarece parintele mai cere o chilie, actuala fiind neincapatoare pentru intreg personalul existent si vom popula si aceasta chilie care va fi sub indrumarea duhovniceasca si materiala a parintelui Pimen.

6. Chilia "Izvorul Tamaduirii".

Staret este parintele Efrem. Chilia se afla in constructie. Aici se nevoiesc 3 calugari, care nadajduiesc in ajutorul Maicii Domnului pentru a duce la bun sfarsit lucrarile la aceasta chilie.
 

Gropnita schitului

7. Chilia "Nasterea Maicii Domnului".

Staret si duhovnic este parintele Nicanor. Chilia se afla in constructie. Aici se nevoiesc 3 calugari. Datorita unor ajutoare din tara chilia se gaseste in lucrari de finisare atat in interior cat si in exterior, dar mai sunt necesari destui bani pentru a ajunge la finalizare.

8. Chilia "Sfantului Ierarh Nicolae". Staret este parintele Rafael. Aici se nevoiesc 7 calugari. In aceasta chilie se tine randuiala Sfantului Munte Athos, cu slujbe de noapte (ora 4,00 dimineata Utrenia si Sfanta Liturghie). Ascultarile se desfasoara in jurul chiliei la impletit metanii si cruciulite, ingrijitul albinelor, facut tamaie, ingrijit livezi de maslini si pomi fructiferi, taiatul lemnelor pentru iarna. Rugaciunea mintii ii insoteste pe calugari la ascultare.

In acest an, parintii de la aceasta chilie sunt cu grija intregului schit deoarece ei detin conducerea schitului. Se ingrijesc de bunul mers al slujbelor din Biserica Mare care se afla in centrul schitului cu hramul "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir". De asemenea tot ei au grija de pelerinii care vin la schit, le asigura masa ori cazarea pe timpul unei singure nopti. Parintele Dicheu, superiorul schitului, (in prezent parintele Gavril) anunta programul privegherilor de peste an si solicita de la fiecare chilie cate 1-2 calugari pentru curatenia Bisericii si a imprejurimilor. Schimbarea Dicheului se face in fiecare an in data de 8 mai, de ziua Sfantului Ioan Evanghelistul, cand staretul chiliei care a condus preda cheile noului staret al urmatoarei chilii (fiecare chilie va prelua pe rand aceasta obligatie) in prezenta reprezentatilor Manastirii Sfantului Pavel.

9. Chilia "Sfantului Arteni "

Staret este parintele Pimen. Aici se nevoiesc 9 calugari. In aceasta chilie se tine randuiala Sfantului Munte Athos, cu slujbe de noapte (ora 4,00 dimineata Utrenia urmata de Sfanta Liturghie). Ascultarile parintilor sunt foarte diverse si in timpul lor se rosteste rugaciunea mintii. Parintii acestei chilii au gradini frumoase, impletesc metanii si se ocupa si cu pescuitul.

10. Chilia "Sfantului Prooroc Ilie"

Staret este parintele Sofronie. Aici se nevoieste un singur calugar.

11. Chilia "Sfantului Antonie cel Mare"

Staret este parintele Nichifor. Aici se nevoiesc 2 calugari. In aceasta chilie se tine randuiala Sfantului Munte Athos, cu slujbe de noapte (ora 4,00 dimineata). Ascultarile sunt impartite de parintele staret, la impletit metanii, sculptura in lemn si putina croitorie. Calugarii rostesc rugaciunea mintii la lucru.

12. Chilia "Inaltarea Domnului"

Staret este parintele Varsanufie. Duhovnic este parintele Paisie. Aici se nevoiesc 4 calugari. In aceasta chilie se tine randuiala Sfantului Munte Athos, cu slujbe de noapte (ora 24,00 Utrenia si Sfanta Liturghie). Ascultarile sunt la impletirea metaniilor si cruciulitelor, ei au o gradina de legume deosebita precum si livezi de maslini si pomi fructiferi, foarte bine ingrijite. Sunt preocupati de rugaciunea mintii in ascultare.

13. Chilia "Tuturor Sfintilor Athoniti"

Staret este parintele Partenie. Anul acesta parintele Partenie a inceput lucrarile de reconstructie pe ruinele unei vechii chilii in care s-a nevoit, in urma cu aproximativ 50 de ani, parintele Ilie, un mare duhovnic nu numai al calugarilor romani ci si al calugarilor greci, al multor inchinatori si al celor care dadeau o mana de ajutor la diverse lucrari de intretinere a chiliei.

Acestea sunt micile sihastrii romanesti care inalta smerite rugaciuni pentru mantuirea sufletelor si pentru incercata si iubita noastra tara. Speram ca anul viitor sa se adauge si alte chiliute in lantul celor existente, dar numai Maica Domnului, ca stareta a Sfantului Munte, va hotari!
 

Coliba unde locuiesc muncitorii

- Parinte staret Nicanor, lucrarile la chilia "Nasterea Maicii Domnului" nu s-au incheiat. Aveti nevoie in continuare de sprijin. Cum pot sa va contacteze cei care vor sa dea o mana de ajutor?

- Fiind si realizatori ai acestei pagini de informare duhovniceasca a tinerilor si a credinciosilor din tara, deoarece timpul este inca suficient pentru a executa lucrari de constructii si avand dorinta de a putea termina lucrarile pana in iarna sau daca este posibil pana in 8 septembrie (hramul chiliei noastre) si de a putea face sfintirea paraclisului, venim cu smerita noastra cerere de a ne ajuta din putinul vostru (cu o caramida), sa finalizam lucrarile si sa ne mutam in chilie ca sa putem sa ne rugam pentru ctitorii si binefacatorii nostri si pentru iertarea pacatelor noastre si ale intregii lumi.
 

Chilie-in-constructie

In acest sens lasam conturile noastre deschise in tara, adresa si un numar de telefon din tara si din Grecia.

Conturile sunt urmatoarele:

Draghici Nicolae
Banca Comerciala Romana
cod IBAN BCR Filiala Grivita
lei : RO 59 RNCB 0086 0098 9229 0001
euro : RO 32 RNCB 0086 0098 9229 0002
dolari : RO 05 RNCB 0086 0098 9229 0003

Adresa: Ieromonah Nicanor Draghici

Schitul Lacu
Karies 63086 P.O. BOX 146
Chilia "Nasterea Maicii Domnului"

Sfantul Munte Athos
Grecia
Telefon in Grecia: 00 30 697 060 1844
Telefon de contact in Romania: Fam Ionita Elena 0722.471 634

Dumnezeu sa va inmulteasca darul si sa va rasplateasca dupa cum stie. Va multumim foarte mult. Cu dragoste si cu durere, Ieromonah Nicanor cu obstea. "Pace voua si mantuire!" Amin!

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

Pe aceeaşi temă

25 Iulie 2012

Vizualizari: 59210

Voteaza:

Schitul romanesc Lacu din Muntele Athos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE