NEASCULTAREA DE PARINTI

Sa va spun un caz ce s-a intamplat acum de curand. Au venit doi soti, o doamna si un domn, si s-au asezat langa mine. Erau cu prestanta, imbracati bine. "Domnul parinte, au zis ei, am vrea sa vorbim ceva". I-am luat in casa, ca ei aveau un necaz pe care nu-l puteau spune de fata cu toata lumea.

Cand i-am intrebat de unde sunt, mi-au spus: "De la Reghin, domnul parinte", si au inceput a plange amandoi. Pai cand vezi tu ca plang doi oameni asa de mari - erau directori de intreprindere amandoi -, nu plang de flori de mar. Ce-i in inima lor, numai Dumnezeu stie!

- Ce-ati patit, fratilor?

- Domnul parinte, am avut un singur fecior. L-am invatat scoala, a terminat facultatea si a iesit inginer la retele electrice. I-am cumparat si masina. Intr-o seara cand ne-am intors acasa de la niste rudenii, am gasit toate usile deschise, banii luati din casa si masina furata. Dupa ce-am anuntat politia, la trei saptamani, am aflat ca fiul nostru a luat banii din casa si masina si a plecat la Sighisoara, unde s-a insurat fara voia noastra.

Cand au auzit parintii, au crezut ca el a luat o fata la nivelul lui. Daca el era inginer, putea lua o profesoara, o doctorita, o farmacista, o inginera. Parintii au luat niste cadouri si s-au dus la fiul lor la Sighisoara ca sa-l imbuneze. Dar el se insurase cu o vrajitoare. Daca n-a crezut in nimic, dracii si-au batut joc de el.

Cand a vazut-o pe mama lui, s-a innegrit la fata si a zis: "Ce cauti aici, scorpie?" Dar tata-su de colo: "Mai baiete, dragul tatii, dar mama ta este scorpie?" "Taci, nebunule, ca-ti crap capul!"

Ia ganditi-va ce-a fost acolo! Cu cata dragoste au venit parintii si cu cata jertfa, si cum au trecut ei cu vederea toate relele pe care le-a facut, iar el tot neascultator a ramas!

Atunci am zis parintilor:

- Cum ati crescut copilul acesta? Cum l-ati crescut de cand era mic si a inceput sa zica tata? L-ati invatat ca Unul este Tatal din ceruri si sa zica Tatal nostru?

- Nu, parinte!

- Cand era la scoala elementara, l-ati invatat Tatal nostru?

- N-a vrut!

- L-ati invatat Crezul?

- Nu.

- L-ati dus la biserica?

- N-a vrut.

- Cand era la liceu, i-ati dat vreo carte sfanta in mana, Biblia sau Noul Testament?

- N-a vrut. Se ducea si batea mingea sau pierdea vremea cu alte desertaciuni.

- L-ati batut vreodata?

- Niciodata.

- Dar se ruga vreodata?

- Nu, parinte!

- Si cum ai putut dumneata sa stai cu copilul in casa fara sa-l pui la rugaciune? Nici voi n-ati avut credinta. Vedeti acum? Dumneavoastra beti acum paharul maniei lui Dumnezeu pe care-l meritati.

- Parinte, nici noi n-am prea stiut!

Atunci le-am spus:

- Iata ce-ati crutat! Ati crutat un om demonizat. Zice Scriptura: Calul neinvatat, se face nasalnic, iar copilul lasat de capul lui, mare scarba si rusine va aduce parintilor sai. Si cela ce cruta varga uraste pe fiul sau. Nu-l iubeste! Il uraste.

L-ati crutat, iar acum dumneata, care l-ai purtat in pantece si l-ai crescut, esti scorpie, iar tatal lui este nebun.

Auzi ce lume creste azi? Si aceasta este vina parintilor, ca n-au pus mana pe varga cand a trebuit si nu i-au spus: "Hai la rugaciune! Hai la biserica! Hai la spovedit! Azi este vineri, este post, nu manca de frupt! Astazi este sarbatoare, nu lucra!" Sa stiti voi ca cea mai inalta scoala de rugaciune si de credinta in Hristos nu-i in scoala primara, nici la liceu, nici la facultate, ii in sanul familiei. Cei mai mari profesori de religie ati ramas tot voi, tata si mama.

Copilul crescut fara frica de Dumnezeu, nu mai stie ce-i mama, ce-i tata, ce-i pacat, ce-i moarte, ce-i judecata. S-a trezit ca o fiara. Si atunci cine o sa raspunda in ziua judecatii, mai tare ca tata si mama? L-au avut in bratele lor si l-au crescut salbatic si s-a facut ca si o fiara.

Au venit apoi sa-l pun la slujbe. Dar n-am putut sa-l pun pentru ca traia in preacurvie cu vrajitoarea aceea. I-am pus la slujbe numai pe parintii lui. Dupa vreo doua luni ma trezesc cu o telegrama: "Domnul parinte, baiatul nostru a fost electrocutat si a paralizat si i s-a legat si limba. Nu poate vorbi si este pe moarte la spital. Nu se stie cate zile mai are".

Ati vazut mania lui Dumnezeu cea dreapta? L-a ajuns blestemul si suspinul parintilor pe acest tanar rau si necredincios, caci zice la Psaltire: Dreptatea lui Dumnezeu ramane in veacul veacului.

V-am spus aceasta istorioara ca sunteti parinti de copii. Cea mai imperioasa datorie si cea mai mare, pe care o aveti voi astia casatoriti, este sa cresteti copiii in frica si certarea Domnului.

Ati auzit ce s-a intamplat in Vechiul Testament cu preotul Eli , pentru feciorii lui, ca s-au dus in iad impreuna cu el.

Carti Ortodoxe

Cuprins