Catre o monahie care a primit haina cea sfanta si ingereasca


Catre o monahie care a primit haina cea sfanta si ingereasca

Am primit scrisoarea ta, mielusea a lui Iisus, si in timp ce o citeam am patruns in adancul sufletului meu. Si de bucurie nespusa m-am ridicat de indata si, plecandu-mi genunchii, mi-am ridicat mainile la cer. Si ce sa-ti spun? Limba se grabea, buzele se miscau intr-una, iar mintea mea teologhisea fara incetare. Si din ochi imi curgeau lacrimi neintrerupte. " Multumesc Tie, - spuneam - dulce suflare, viata sufletului meu, lumina mintii mele, mangaierea inimii mele, dulcele meu Iisus. Iti multumesc, iubirea mea cea prea dulce, Iisuse Cel prea mult dorit, ca nu ai lepadat umilele mele rugaciuni, ci ascultand glasul meu te-ai milostivit spre fiica mea cea mica."

Si iata, numai dupa doua zile de la incercarea prin care a trecut, primeste shima monahala. Devine un om nou. Moare cel vechi. Isi schimba numele. Poarta vesmant de nunta. Ii sunt iertate pacatele. Se fagaduieste in fata ingerilor. Este scrisa in ceruri. Inceteaza a mai avea parinti si rudenii in lume. Paraseste cele de jos si cauta la cele de sus. Se uneste cu cele de sus, numai acelea gandeste. Nu mai are nici un fel de vointa proprie, nici iubire de sine si nici vreo putere asupra trupului sau. Se leapada de toate si se agata de grumazul maicii starete pana la cea din urma suflare. De acum, niciodata nu va mai intreba ce face cel de langa ea, ci va cauta mereu linistea. Lucreaza neincetat rugaciunea mintii. Are lacrimi neintrerupte in ochi. Limba de miere si vorba masurata. Trup neprihanit. Minte curata si fara imaginatie. Rugaciune neraspandita. Pace continua. Ascultare desavarsita. Iubire inflacarata catre Mantuitorul Hristos, care arde continuu fara sa se stinga. Numai sunetul numelui lui Hristos daca aude, sufletul se strange, se indulcese buzele si se trezeste omul cel dinlauntru. Privilegiu dumnezeiesc, sa miste inima la auzul numelui celui iubit. Si fie in trup, fie in duh, din aceasta inima izvoraste dulceata iubirii.

Cand harul face stravezie stralucirea dumnezeiasca a Duhului, atunci omul in intregime devine ca nebun si, precum dumnezeiescul David, se veseleste si dantuieste tainic in fata icoanei dumnezeiesti, precum acela in fata chivotului.

Iata deci, fiica a lui Iisus, de ce imediat ce am citit scrisoarea ta, dupa ce am facut rugaciune pentru tine, iti scriu raspuns plin de bucurie si de desfatare duhovniceasca. Iar duminica, - acum se lumineaza pentru ziua de vineri - in ceasul in care tu vei depune voturile pentru a primi shima ingereasca, voi fi si eu prezent cu duhul, cantand " Bratele parintesti ... " si, in timpul privegherii de toata noaptea ma voi ruga pentru tine si pentru toate surorile din obste. De indata ce vei primi scrisoarea, scrie-mi ca sa-mi spui numele tau cel cu adevarat ceresc, pentru ca sa-l stergem pe cel vechi si sa-l punem pe cel nou in locul lui. Ingrijeste-te ca viata ta sa fie ingereasca, pentru ca de acum esti trecuta in cetele ingerilor pentru a slavi si a lauda pe Dumnezeu in trup si in duh.

Carti Ortodoxe

Cuprins