Citeste Vietile Sfintilor si osteneste-te putin in timpul noptii


Citeste Vietile Sfintilor si osteneste-te putin in timpul noptii

Mult m-a entuziasmat, draga mea, scrisoarea ta, bunul meu copil. Iti doresc sa gasesti cat mai curand izvorul de viata. Scrisorile tale imi arata ca nu esti departe de izvor. Harul ti-a deschis deja intrarea; merg fara sa te mai uiti inapoi; mai bate un pic prin rugaciunea deasa. Si va deschide nu izvorul, ci cascadele cerului si izvoarele adancului; sa se ude si sa creasca ceea ce simti si vrei acum. Adica iubirea pentru Hristos. Entuziasmul pe care il ai este harul lui Dumnezeu cel curatitor, care cu multa dragoste curateste pe om. Harul se prezinta in trei stari : prima lucrare a sa se numeste curatitoare; dupa ce se curateste omul, ii da alt dar mai mare, care se numeste har luminator, care da luminarea cunostintei; a treia stare este harul desavarsitor, despre care vom vorbi atunci cand vei ajunge acolo.

Iata, deci, ca ai primit ceea ce este al tau. Tot ceea ce faci bun, orice lucru bun iti vine in minte, toate sunt ale harului, dupa cum scriu sfintii, "ca nu este lucru bun decat numai de la Dumnezeu, si nu este lucru rau decat numai de la diavol".

Orice lucru bun gandeste omul este asadar de la harul lui Dumnezeu.

Daca acum te vei sili mai mult in rugaciune si te vei ruga neincetat, daca vei citi Vietile Sfintilor si te vei osteni putin in timpul noptii, vei primi repede ceea ce ceri si se va bucura sufletelul tau vazand cat de mult te-a indragit Hristos.

Hristos este iubire si cere de la noi iubire. Atunci cunoaste ca Il iubim, cand iubim si pe aproapele nostru.

Sileste-te dupa putere si iti doresc sa reusesti cat mai repede ceea ce doresti.

Carti Ortodoxe

Cuprins