Toata forta sufletului sa cuprinda pe Dumnezeu


Toata forta sufletului sa cuprinda pe Dumnezeu

Un val de bucurie mi-a umplut sufletul, fiul meu, citind frumoasele tale cuvinte despre cum ai fost cercetat de harul lui Dumnezeu Cel Binecuvantat.

Acum, dragul meu, am inceput iarasi sa ma fac bine. Patruzeci de zile nu am mancat nimic. De trei ori au stat cu mine toata noaptea, crezand ca am sa mor, dar se vede ca nu a venit ceasul. Toti stateau in jurul meu si plangeau fara oprire; ma slujeau ca niste ingeri ai lui Dumnezeu. Acum am inceput iarasi sa scriu, sa raspund celor care imi scriu si asteapta.

Imi scrii, dragul meu, despre harul pe care l-ai simtit in inima ta, de aceea imi vine sa-ti vorbesc despre iubire. Pentru ca Dumnezeu este iubire si tot ceea ce a creat, cele de sus si cele de jos, le-a creat din multa sa iubire. De aceea altceva nimic nu cere de la oameni decat iubire.

Dand Legea lui Moise, ca cea dintai si cea mai mare dintre toate poruncile, a spus : " Iubeste pe Domnul Dumnezeul tau din tot sufletul tau si din tot cugetul tau si din toata puterea ta ". Adica toata forta sufletului sa cuprinda pe Dumnezeu. Cunoasterea, simtirea, cugetul, contemplarea, clarviziunea si orice miscare a mintii, totul in toate sa cuprinda pe Dumnezeu. Si omul, lutul, sa intoarea totul lui Dumnezeu : " ale Tale dintru ale Tale".

Cu adevarat maretie de necuprins cu mintea !

Toate virtutile si toate darurile dumnezeiesti se fac msimtite si au lucrare, dar iubirea dumnezeiasca, atunci cand ajunge cineva sa iubeasca pe Cel care il iubeste, depaseste orice simtire; atunci ramane in lucrare numai iubirea dumnezeiasca si imparateste contemplarea.

Atunci, cel in care lucreaza iubirea dumnezeiasca striga : "O, Iisuse al meu, dulce iubire ! Inainte de a Te vedea eu, Tu m-ai vazut pe mine. O, lumina sufletului meu ! Inainte de a Te cunoaste eu, Tu mi Te-ai facut cunoscut. Si inainte de a Te iubi eu, Tu m-ai iubit. O ! Viata si rasuflarea mea cea dulce, eram in intuneric si dulcele Tau glas m-a trezit si m-a chemat. Te-am cunoscut, cand m-ai cunoscut. Cunoasterea Ta este vederea Ta. O, bucuria mea si desfatarea sufletului meu ! O, iubire cereasca ! O, iubire care arde dar nu mistuie !

Carti Ortodoxe

Cuprins