Pune tu cei o suta de banuti ai tai ca sa pun eu cei o mie de galbeni ai mei


Pune tu cei o suta de banuti ai tai ca sa pun eu cei o mie de galbeni ai mei

Vasilica, binecuvantata mea fiica, doresc sa fii bine. Am primit scrisoarea ta cu spovedania si am citit tot ceea ce-mi scrii. Toate se iarta, Vasilica mea draga.

Numai cele care nu sunt spovedite nu se iarta. Dar un singur lucru este necesar, ca pacatul sa nu se mai repete. Daca se repeta, atunci toate se prabusesc.

Deci, un singur lucru iti cer : sa nu mai cazi in pacat si totul va fi bine. Dumnezeiestile Liturghii iti vor ajuta mult. Ori de cate ori poti iarasi sa faci, deoarece numai acestea scot sufletele din iad.

Acum, deocamdata sa stai departe de Dumnezeiasca Impartasanie; astept sa-mi scrii ca a incetat raul. Dupa aceea vom randui un canon dupa cum se cuvine. Eu voi continua sa fac Paraclisul; nu de sapte ori, ci de mai multe ori, pentru ca sa te ajute Domnul si Maica Domnului.

Deci, nu te intrista. Pe toate le iarta Preabunul Dumnezeu, numai sa nu se mai repete raul. Te va curati Domnul si vei deveni un om nou, alba ca o porumbita. Numai un lucru iti cer : sa nu mai faci pacatul.

Eu, atat cat sunt in viata, ma voi ingriji de tine Grabeste-te. Eu ma apropii de moarte. Sunt greu bolnav. Astept ceasul. Vreau sa te randuiesc pana plec. M-am rugat mult sa te lumineze Dumnezeu si Maica Domnului.

Pune, deci, inceput bun. Pune tu cei o suta de banuti ai tai si voi pune eu cei o mie de galbeni ai mei si ridica-te din mocirla pacatului. Da-mi mana si iesi din groapa. Toate sunt zadarnice, mincinoase si inselatoare.

Esti foarte buna. Nu te intrista. Nu deznadajdui. Indrazneste. Nu-ti fie teama. Este bland si milostiv Domnul; toate le iarta. Vad mana Lui care nevazut se intinde spre tine si iti spune : "Vasilica, nu plange ! Pentru tine am venit pe pamant si M-am facut om."

Nu te plange de saracie. Te iubeste Stapanul Hristos. El este darnic si miluieste si pe ultimul venit cat pe primul. Varsa doua lacrimi cu durere in suflet si se va curati toata murdaria.

Fa cat poti demult milostenie, pomeniri la Dumnezeiasca Liturghie, paraclise; tot ce poti, pentru ca sa se deschida drumul spre ceruri, unde vei primi insutit pentru toate si viata vesnica.

Bucuria mea va fi sa aud ca ai pus inceput inainte de a veni moartea. Atunci va fi prea tarziu nu ne va mai fi de nici un folos.

Sa stii ca iubesc sufletul tau mai mult decat parintii tai si decat copiii tai care te iubesc. Nu ma lasa, deci, sa plec din viata cu aceasta amaraciune.

Carti Ortodoxe

Cuprins