Pune inceput bun, pentru ca sa ajungi si la sfarsit bun


Pune inceput bun, pentru ca sa ajungi si la sfarsit bun

Asculta, fiica mea; da ascultare cuvintelor mele.

Sa mergi cu multa seriozitate. Sa ai multa smerenie; nu sa rostesti cuvinte domoale despre smerenie, ci sa devii un gunoi pentru toti, sa te calce in picioare, daca vrei sa te cerceteze Hristos. Inima ta sa se inmoaie ca bumbacul; sa te apleci continuu in fata oricui atunci cand ii vorbesti si sa-i spui : " Tu stii, soro, binecuvinteaza ! " Delicatetea cu care vorbesti celorlalti, pe aceea ti-o va arata si tie Hristos. Cu masura cu care vei masura pe cei din jurul tau, cu aceea ti se va masura. Asa cum tu ierti greselie celorlalti, tot asa vor fi iertate si ale tale. Cu dragostea si cu delicatelea cu care ceri ceva cu aceeasta ti se raspunde.

Nu te preface ca asculti si, in schimb, sa faci voia ta, pentru ca astfel nu gresesti fata de Maica Stareta, ci fata de Dumnezeu, care este langa tine si vede toate miscarile tale. Este mereu cu tine. Tu esti oarba si nu-L vezi. Esti in bratele Lui mereu. Pe Acesta Il respiri; pe El Il mananci; de El esti inconjurata; niciodata nu poti sa-L inseli. El vede tot ceea ce faci tu, chiar si inainte de a te gandi.

Daca spui ca : greseala ta este mica si n-are importanta, atunci nici rugaciunea ta mica nu merge la Dumnezeu - n-are importanta ! Daca spui ca vrei ca rugaciunea ta mica sa fie auzita, atunci sa stii ca greselile tale cele mici sunt si ele scrise si afecteaza binele facut de tine.

Daca vrei sa fii cu delicatete si sa nu superi pe Domnul, Care toate le vede, teme-te sa nu superi pe Maica Stareta si pe celelalte surori, cunoscand ca altfel pacatuiesti fata de Dumnezeu. Niciodata sa nu spui ca ai dreptate. Chiar de ar fi sa-ti scoata si ochii, dreptatea sa n-o cauti niciodata, pentru ca porti pe Hristos, care S-a facut om pentru om si a suferit toate pentru ca sa ne mantuie pe noi.

Stii, copilasul meu, cat de mult superi pe Maica Stareta, atunci cand nu faci ascultare ? Cat de mult te impotrivesti voii lui Dumnezeu, care deindata iti ia harul Sau si ramai goala ? Constiinta ta se amaraste, iar mintea se tulbura si pentru multe zile ramai ca un pamant tare si neroditor. O, de ai vedea cat de mult pierzi !

Deci ai grija, fiica mea. Pune inceput bun pentru ca sa ajungi si la sfarsit bun. Lucreaza acum in fiecare zi, pentru ca sa seceri pace la batranete. In fiecare zi, cand se lumineaza spune : " Doamne Iisuse Hristoase, invredniceste-ma sa-mi petrec ziua aceasta fara de pacat ". Apuca-te cu drag de ascultarea ta si sa ai rugaciunea neincetat in gura. Ai grija ca Domnul te vede si Ingerul scrie faptele tale si Domnul cugetul tau. In fiecare clipa sa spui, cu deplina cunostinta : " Suflete al meu, aduna-ti cu frica gandurile, deoarece te vede Dumnezeu. " Nu rataci, nu bate campii, ci spune rugaciunea cu multa atentie. Nu te uita ce fac ceilalti. Sa nu te arati ca vrei sa stii. Ceea ce trebuie sa stii este sa spui continuu rugaciunea si sa ai grija de lucrul tau. Sa devii nebuna pentru Hristos, ca sa te intelepteasca Hristos Domnul.

Daca reusesti sa faci toate acestea, atunci esti vrednica de lauda; vei deveni astfel o calugarita buna si virtuoasa si de folos pentru ceilalti.

Fie ca Domnul sa fie totdeauna cu tine, sa te pazeasca de toata lucrarea celui viclean. Ma rog ca Bunul Dumnezeu sa dea putere Maicii Starete si celorlalte surori ca sa puteti sa va purtati sarcinile, deoarece sarcinile sunt grele si osteneala este multa.

Carti Ortodoxe

Cuprins