CATRE CITITORII MEI

Iubite Cititor,

Cartea aceasta este pregatita anume pentru tine. Din clipa in care o vei citi, ea nu va mai fi numai a mea, ci va fi si a ta. Cele "din vistieria inimii mele" vor intra si in "vistieria inimii tale".

Cuvantarile si cuvintele, cate sunt cuprinse in cartea de fata, au fost rostite in fata unor ascultatori. Cele mai multe dintre ele au fost revarsari de suflet, spre bucuria si in folosul obstii Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus, cu prilejul spovedaniei. Obisnuiesc ca in zilele hotarate pentru spovedanie, sa rostesc un cuvant de invatatura. Aceste cuvinte de invatatura au fost considerate de catre ascultatori - si de ce n-as spune-o - si de mine, "binevenite si dorite". Unii dintre ascultatori mi-au propus sa adun aceste cuvinte intr-o carte si sa le trimit la propovaduire, ceea ce, cu ajutorul lui Dumnezeu, am si facut.

Este o bucurie pentru mine sa stiu ca aceste cuvantari ale mele n-au ramas numai cuvant vorbit, care poate fi uitat, ci au putut fi date scrisului, ca sa ramana, dupa spusa stramosilor nostri latini, care ziceau: "Verba volant, scripta manent".

De acum, din clipa existentei acestei carti, cuvantarile mele de odinioara pot fi citite si recitite, pot fi impropriate si intrebuintate. Ele pot fi revazute si asimilate si, in felul acesta, nu sunt expuse uitarii.

Cartii de fata i-am dat titlul "Din vistieria inimii mele". Titlul acesta mi-a fost sugerat de cuvantul Domnului Hristos pastrat in Evanghelia de la Luca, unde citim: "Omul bun, din vistieria cea buna a inimii sale, scoate cele bune, pe cand omul rau, din vistieria cea rea a inimii lui, scoate cele rele" (Luca 6, 45). Eu am constiinta ca am scos din vistieria inimii mele ceea ce am mai bun si am oferit ascultatorilor mei, iar acum, prin cartea aceasta, ofer ce am mai bun si cititorilor, deci in mod special tie, Iubite Cititor. Orice cuvant vorbit sau scris este "din prisosul inimii" (Matei 12, 34). "Din prisosul inimii" mele este si cartea de fata. Fiecare dintre cuvantarile care alcatuiesc cartea se vrea o atentionare, o aducere aminte in vederea progresului sufletesc. Si, pentru ca alcatuirile pe care le cuprinde cartea de fata imi sunt dragi mie, dupa cum sunt dragi si celor care au dorit sa existe aceasta carte, le-am cuprins sub titlul "Din vistieria inimii mele". Poate ca cititorii mei se vor opri mai mult asupra uneia sau alteia dintre cuvantari sau dintre raspunsuri. Toate fiind "din prisosul inimii", le recomand pe toate!

Deci, Iubite Cititor, ia aminte la cele scrie de mine, la cele ce le-am pregatit pentru tine si, impreuna, in fata lui Dumnezeu, sa ne aratam recunostinta fata de cei care au contribuit in vreun fel ca aceasta carte sa existe si sa-si faca lucrarea de imbunatatire sufleteasca, pentru ca si in aceasta sa se preamareasca Prea Cinstitul si de Mare Cuviinta Nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.

Fie Numele Domnului binecuvantat de acum si pana in veac!

Arhimandrit Teofil Paraian

 

Acum poti cumpara carti pentru sufletul tau de pe CrestinOrtodox.ro