Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Saptamana trecuta, in 5 iulie, am facut pomenire atunci despre Sf. Atanasie al Athonului, cel care a infiintat cea dintai manastire in Muntele Athos. Cu prilejul acela am amintit unele cuvinte care se spun la Sfantul Munte, unele ganduri pe care le poarta cei de acolo in minte si care sunt indrumatoare si pentru viata noastra. Astazi, pornind tot de la ceva de la Sfantul Munte, de la icoana facatoare de minuni cea nefacuta de mana omeneasca, pe care o pomenim astazi si care se gaseste la Sfantul Munte, as vrea sa va spun cateva cuvinte despre altfel de icoane ale Maicii Domnului.
Mai intai sa pomenim icoana pe care o avem cel mai la indemana, icoana facuta Maicii Domnului de Sfanta noastra Biserica, pe care nu o vedem, dar o auzim - icoana sufletului Maicii Domnului. Cu aceasta icoana ne intalnim la dumnezeies-tile slujbe, cand se spune: "Pe preasfanta, curata, preabinecu-vantata, marita, Stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii sa o pomenim". Cuvintele acestea ne pun in atentie unele calitati ale Maicii Domnului, nu asa, simplu, ca un gand, ci ca o intemeiere de credinta.
Mai intai ni se spune sa o pomenim pe ceea ce este preasfanta. Noi cinstim pe sfintii lui Dumnezeu si suntem indemnati sa o pomenim pe Maica lui Dumnezeu impreuna cu toti sfintii, dar ca pe ceea ce este mai mare decat toti sfintii.
Apoi spunem despre Maica Domnului ca este curata: "Pe preasfanta, curata". Este curata pentru ca nu poate sa fie cineva sfant fara sa fie si curat. Intai ne gandim la o viata curata si apoi ne gandim la o viata sfanta.
Cine este sfant si curat, este binecuvantat de Dumnezeu. Noi, despre Maica Domnului spunem ca este preabinecuvantata: "Pe preasfanta, curata, preabinecuvantata".
Si pentru ca este sfanta, curata, este si marita. Este marita ca una care este "mai inalta decat cerurile si mai curata decat stralucirile soarelui", ca una care este "marirea a toata lumea". Spunem despre Maica Domnului ca este "lauda fecioriei, bise-rica sfintita si rai cuvantator", ca este marita ca una pe care n-o poate cuprinde cuvantul si mintea. Este mai presus de minte si de cuvant. Asa este prezentata Maica Domnului in cuvintele Bisericii si o marim si noi dupa puterea noastra: "marita, Stapana noastra". O stim pe Maica Domnului rugatoare pentru noi si indrumatoare a noastra si de aceea ne supunem cu mintea Maicii Domnului si o cinstim ca pe ceea ce este Stapana noastra.
Maica Domnului este nu numai preasfanta, curata, preabi-necuvanata ci si de Dumnezeu Nascatoare. De ce? Pentru ca L-a nascut pe Fiul lui Dumnezeu care S-a facut om, a nascut un om unit cu Dumnezeu din pantecele ei. Maica Domnului L-a nascut pe Domnul nostru Iisus Hristos mai presus de minte si de cuvant, mai presus de fire.
O numim pe Maica Domnului si pururea Fecioara. Fecioara inainte de nastere, Fecioara in nastere, Fecioara dupa nastere si pururea Fecioara.
Aceasta este icoana pe care i-o face Biserica prin cuvant, Maicii Domnului. Dar noi pomenim astazi o icoana nefacuta de mana. Bineinteles ca si aceasta icoana facuta prin cuvant este nefacuta de mana, dar cea pe care o pomenim astazi este cea pe care insasi Maica Domnului a facut-o. Este firesc sa ne intre-bam: "Si-a facut Maica Domnului si o icoana prin cuvant?" Raspunsul il gasim in Sfanta Evanghelie de la Luca, unde se spune ca preasfanta Fecioara Maria, cand a auzit cinstirea adusa ei de catre ingerul binevestitor si cand i s-a vestit ca este aleasa sa-L nasca pe Fiul lui Dumnezeu facut om, a zis: "Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat?" (Luca 1, 34). Prin cuvintele acestea, Maica Domnului si-a aratat viata ei superioara, si-a aratat curatia ei sufleteasca si trupeasca, nu numai in intelesul ca n-a avut nici un fel de legatura cu vre-un barbat, ci mai ales in intelesul ca nici nu s-a gandit la asa ceva: "de vreme ce eu nu stiu de barbat". Ingerul binevestitor i-a spus cum va fi aceasta si atunci Fecioara Maria a zis: "Iata roaba Domnului. fie mie dupa cuvantul tau!". Este tot o alcatuire a icoanei: "Nu stiu de barbat" si "Iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul tau". Supunerea aceasta fata de voia lui Dumnezeu este cuprinsa in icoana pe care si-a facut-o Maica Domnului siesi.
Mai cunoastem un cuvant al Maicii Domnului, cel de la Nunta din Cana Galileii, unde s-a aratat binevoitoare fata de cei care nu mai aveau vin si mijlocitoare pentru ei la Domnul nostru Iisus Hristos. Si aceasta face parte din icoana Maicii Domnului cea nefacuta de mana, dar facuta din cuvant, din intelegere. Si a mai zis ceva Maica Domnului, implinindu-si icoana: "Faceti orice va va spune" (Ioan 2, 5). Este singurul cuvant adresat oamenilor de Maica Domnului, cuvant care indreapta gandurile oamenilor catre Domnul Hristos si arata smerenia Maicii Domnului.
Mai departe, tot din icoana cea nefacuta de mana omeneasca a Maicii Domnului, este ceea ce numim noi "cantarea Maicii Domnului". Sunt cuvintele de preamarire a lui Dumnezeu spuse in casa Sfintei Elisabeta de catre Maica Domnului: "Mareste suflete al meu pe Domnul, si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu, ca a cautat spre smerenia roabei Sale. Ca, iata, de acum ma vor ferici toate neamurile. Ca mi-a facut mie marire Cel Puternic si sfant numele Lui. Si mila lui in neam si in neam spre cei ce se tem de El" (Luca 1, 46-50). Si in aceste cuvinte o vedem pe Maica Domnului in legatura cu Dumnezeu, preamaritoare de Dumnezeu si cu smerenie in fata lui Dumnezeu.
Aceasta este icoana facuta de Maica Domnului insasi, prin cuvintele care ne-au ramas in Sfanta Evanghelie.
Mai este o icoana nefacuta de mana omeneasca, facuta din cuvinte: icoana pe care i-a facut-o ingerul binevestitor si icoana pe care i-a facut-o Duhul Sfant prin Sfanta Elisabeta. La Bunavestire, ingerul binevestitor s-a prezentat in fata Fecioarei Maria si a zis: "Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei" (Luca 1, 28). Cuvintele acestea ne-o prezinta pe Maica Domnului cinstita de inger, cinstita si de Dumnezeu, Care l-a trimis pe inger. Si a mai zis ingerul: "Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema". Este vorba de Sfanta Treime, care si-a gasit locas in Maica Domnului. Duhul Sfant se va pogori peste tine, puterea Celui Preainalt te va umbri - Tatal ceresc te va umbri - si Sfantul care se va naste din tine - Domnul Hristos -, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Asa ca, in icoana nefacuta de mana omeneasca, dar facuta de ingerul binevestitor, Maica Domnului este sub puterea Duhului Sfant, sub puterea Tatalui ceresc si sub ocrotirea Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Icoana aceasta facuta de inger este completata - si tot nefacuta de mana ramane - prin Duhul Sfant, Care i-a insuflat Sfantei Elisabeta cuvintele: "Binecuvantata esti tu intre femei" spuse si de ingerul binevestitor, dupa care Elisabeta a adaugat "si binecuvantat este rodul pantecelui tau. Si de unde mie aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?" (Luca 1, 42-43).
Iata trei icoane nefacute de mana omeneasca: una, facuta de sfanta noastra Biserica - "Pe preasfanta, curata, preabinecu-vantata, marita, Stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii sa o pomenim"; una facu-ta de ingerul binevestitor - "Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei.", "Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu Se va chema" si una facuta de Duhul Sfant prin Sfanta Elisabeta - "Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau. Si de unde mie aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?".
Sa ne cercetam pe noi insine cat ne gandim si cum ne gandim la Maica Domnului; daca avem in vedere aceste trei icoane nefacute de mana omeneasca, sau ne dorim numai sa vedem vreo copie sau chiar icoana originala datand din 1863, pe care o pomenim astazi si care e nefacuta de mana omeneasca.
Dumnezeu sa ne ajute sa ne luminam mintea cu lumina cunostintei de Dumnezeu si sa ne cercetam pe noi insine si in aceasta latura a vietii noastre, in privinta cinstirii pe care i-o aducem sau nu i-o aducem Maicii Domnului.