Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Dintre indemnurile pe care le primim la sfintele slujbe in legatura cu Maica Domnului, cele mai obisnuite sunt sa o pome-nim pe Maica Domnului si sa o marim pe Maica Domnului. Suntem indemnati sa o pomenim pe Maica Domnului cand ni se spune "Pe preasfanta, curata, preabinecuvantata, marita, Stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria cu toti sfintii sa o pomenim", iar noi raspundem cu o rugaciune: "Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi".
Indemnul sa o marim pe Maica Domnului il primim cand ni se spune: "Pe Nascatoarea de Dumnezeu si Maica luminii, intru cantari cinstindu-o, sa o marim". De cele mai multe ori, la acest indemn raspundem cu o alcatuire din veacul al VIII-lea, o alcatuire scrisa de Cosma Melodul si care s-a raspandit in Sfanta noastra Biserica: "Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune, pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim".
Vorbim cu Maica Domnului si-i spunem: "Da, Maica, te marim! Te marim pentru ca esti mai cinstita decat heruvimii", adica mai cinstita decat cei care sunt in apropierea lui Dumnezeu, fiintele ceresti care se numesc heruvimi si care aduc marire lui Dumnezeu. Mai sunt si alte fiinte preamaritoare de Dumnezeu, din imediata apropiere a lui Dumnezeu, serafimii. Si zicem catre Maica Domnului: "Esti mai marita, fara de asemanare, decat serafimii". Esti mai presus de heruvimi, esti mai presus de serafimi, pentru ca "fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut" si de aceea, pe tine, "Nascatoare de Dumnezeu, te marim".
Astazi am primit indemnul sa o marim pe Maica Domnului. Nu ni l-a dat cineva anume, ci ni l-am dat noi, cand am zis: "Mareste, suflete al meu, pe ceea ce s-a nascut din cea stearpa, pe Fecioara Maria". Oare, implinim noi cum trebuie acest indemn? O pomenim pe Maica Domnului cu cuvenita pomenire? O marim pe Maica Domnului cu cuvenita marire, ca si cand ni s-ar parea ca nu spunem destul, ca nu simtim destul intru pomenirea si marirea pe care le aducem Maicii Domnului?
Dupa ce spunem cuvintele acestea de indemn, zicem: "Strain lucru este maicilor fecioria, straina este si fecioarelor nasterea de fii". Deci doua lucruri care nu se potrivesc unul cu altul. Nu se potriveste starea de mama cu starea de fecioara. Cineva nu poate sa fie si fecioara si mama. Si totusi, cineva a fost si fecioara si mama. Cine? Maica Domnului! Si zicem: "Strain lucru este maicilor fecioria, strain si fecioarelor nasterea de fii, dar intru tine, de Dumnezeu Nascatoare, amandoua s-au randuit". Maica Domnului a nascut fiind fecioara, a ramas fecioara si este pururea fecioara. Este un lucru uimitor pentru noi, un lucru la care poate ca noi nu ne-am fi gandit, dar pe care ne invata Biserica noastra sa-l gandim: ca Maica Domnului este Maica pururea fecioara. Si zicem mai departe, vorbind cu Maica Domnului: "pentru aceasta (pentru ca prin puterea lui Dumnezeu s-au randuit aceste doua lucruri intru tine, fecioria si nasterea) toate semintiile pamantului, pe tine te marim".
Astazi este o zi de bucurie; o zi de bucurie care a inceput candva si care nu se sfarseste niciodata. Doi oameni evlaviosi, sfintii, dreptii, dumnezeiestii Parinti Ioachim si Ana, n-aveau copii. Doreau sa aiba copii si se rugau lui Dumnezeu sa aiba co-pii. Dumnezeu le-a ascultat rugaciunea si le-a dat pe "preasfanta, curata, preabinecuvantata, marita, Stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria". Le-a dat un copil care avea sa-L nasca pe Mantuitorul. Bucuria aceea, a parintilor care doreau sa aiba copil si au primit pe Maica Domnului, nu s-a mai sfarsit pana acum si n-o sa se mai sfarseasca niciodata, pentru ca fiica lor este Maica Domnului si este mama noastra, a tuturor.
La slujba de astazi, de la Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, si in toate zilele urmatoare, pana la 15 septembrie, spunem la sfintele slujbe si cuvintele acestea, vorbind cu Maica Domnului: "Nasterea ta, de Dumnezeu Nascatoare, bucurie a vestit la toata lumea. Ca din tine a rasarit Soarele dreptatii, Hristos Dumnezeul nostru. Si dezlegand blestemul a dat binecu-vantare, si stricand moartea ne-a daruit noua viata vesnica". Ii spunem Maicii Domnului ca nasterea ei a vestit bucurie la toata lumea. Toti cei care credem in Maica Domnului ne bucuram ca stim de Maica Domnului, ne bucuram ca o avem pe Maica Domnului apropiata noua, ne bucuram ca o avem pe Maica Domnului ajutatoare noua, ne bucuram ca o avem pe Maica Domnului ocrotitoare noua, ne bucuram ca o avem pe Maica Domnului mijlocitoare pentru noi, ne bucuram ca o avem pe Maica Domnului rugatoare pentru noi.
Toate bucuriile credintei noastre, toate bucuriile crestine: bucuria de Domnul Hristos, bucuria de invatatura Domnului Hristos, bucuria din Jertfa Domnului Hristos, bucuria din Invierea Domnului Hristos, bucuria din Inaltarea la cer a Domnului Hristos, bucuria din gandul la cea de-a doua venire a Domnului Hristos, bucuria din tot ce stim despre Domnul Hristos, bucuria din Sfanta Liturghie pe care ne-a lasat-o Domnul Hristos, bucuria din Sfanta impartasire cu Sfintele Taine, cu Trupul si Sangele Domnului Hristos, toate acestea, intr-un fel, vin prin Maica Domnului. Asa ca bucurie a vestit nasterea Maicii Domnului la toata lumea.
Noi suntem cinstitori ai Maicii Domnului. De ce o cinstim noi pe Maica Domnului, de ce o pomenim pe Maica Domnului, de ce o marim pe Maica Domnului? Cel dintai raspuns la intrebarea aceasta este: "Pentru ca asa ne invata Biserica noastra!" Asa ne-am pomenit. Ne-am pomenit in lumea aceasta ca cinstitori ai Maicii Domnului. Am trait de-a lungul vietii noastre cu gandul la Maica Domnului.
Nu stiu daca ati bagat de seama ca intre rugaciunile de multumire dupa ce ne impartasim cu Sfintele Taine, este si o rugaciune catre Maica Domnului, in care se arata ce trebuie sa credem noi, sa simtim noi, in legatura cu Maica Domnului: "Preasfanta Stapana mea, de Dumnezeu Nascatoare". Nu zicem "Preasfanta Stapana noastra". Ca si cand ni s-ar atrage atentia: "Baga de seama, stai in fata Maicii Domnului si spui cuvinte care te privesc pe tine". Nu te intereseaza ce zic altii, ce gandesc altii. Tu, preasfanta Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu. Deci te stiu Nascatoare de Dumnezeu si Stapana, dar Stapana mea. "Preasfanta Stapana mea, de Dumnezeu Nascatoare, care esti lumina intunecatului meu suflet". Lumina intunecatului meu suflet... Deci o socotim pe Maica Domnului lumina. De ce? Pentru ca fiind Maica Luminii, Maica Domnului Hristos, este si ea lumina. Deci, "Preasfanta Stapana mea, de Dumnezeu Nascatoare, care esti lumina intunecatului meu suflet, nadejdea, acoperamantul, scaparea, mangaierea si bucuria mea".
Ce sa fie Maica Domnului pentru noi? Nadejde. Inca o nadejde! De ce? Pentru ca avem ajutorul Maicii Domnului. Si daca stim de ajutorul Maicii Domnului, de ocrotirea Maicii Domnului, de acoperamantul Maicii Domnului, de mijlocirea Maicii Domnului si de rugaciunile Maicii Domnului, avem un plus de nadejde. Maica Domnului este nadejde: "Toata nadejdea mea spre tine o pun Maica lui Dumnezeu, pazeste-ma sub sfant acoperamantul tau".
Ce mai este Maica Domnului? Acoperamant. Ce inseamna "acoperamant"? Nu ca sta Maica Domnului cu ceva intins deasupra noastra, ci ca Maica Domnului este aparatoarea noastra. Ne scoate din primejdii, ne apara de rele. "Aparatoare Doamna, pentru biruinta multumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu" care esti aparatoare pentru noi.
Nadejdea, acoperamantul, scaparea, adica un fel de refugiu al nostru. Maica Domnului este o mangaiere pentru noi. Cata vreme ne traiesc parintii, cata vreme ne traieste mama, parca avem pe cineva. Chiar daca ne-am putea gandi vreodata ca ne-ar parasi toata lumea, mama nu ne paraseste.
Mi-aduc aminte, a fost odata la noi la manastire o imprejurare mai grea si mama a zis: "Apoi, daca nu mai poti sta aici, sa vii acasa, ca doar tu ai unde veni". E ceva atat de induiosator... Vedeti ce inseamna inima de mama? Nu te lasa niciodata. Te lasa altii, nu te vor, te ocolesc, te resping, te marginalizeaza, te imping, te asupresc. Asa ceva nu poate face mama! Pot face strainii, dar cine are inima de mama, nu poate. "Apoi tu, daca nu mai poti sta aici, sa vii acasa ca doar ai unde veni...". Daca mama cea pamanteasca poate face asa ceva, ganditi-va la Maica Domnului! Maica Domnului sa ne paraseas-ca vreodata? Se poate cumva sa ne paraseasca Maica Domnului? Nu se poate! De ce nu se poate? Pentru ca este mama, pentru ca are inima de mama. Noi zicem "Maica Domnului" ca si cand am zice un titlu. Or, noi trebuie sa stim ca Maica Domnului este mama. Si nu este mama numai pentru Domnul Hristos, este mama pentru toti cei care vrem s-o avem de mama.
Maica Domnului ne cheama la Domnul Hristos, ne cheama sa fim aproape de Domnul Hristos. Domnul Hristos ne este binevoitor, vrea sa ne ocroteasca asa cum gaina isi intinde aripile peste puii ei. Ati vazut clostile, cum isi aduna, seara, puisorii in jurul lor, cum ii acopera si le dau caldura din trupurile lor. Asa face mama closca, asa face mama mama si asa face Maica Domnului: ne duce la Domnul Hristos si ne recomanda si pe noi, cum i-a recomandat pe cei de la Nunta din Cana Galileii, care nu mai aveau vin si carora Domnul Hristos le-a facut vin din apa (cf. Ioan 2). De ce? Pentru ca a mijlocit Maica Domnului. Sigur ca ne ajuta Dumnezeu in primul rand. Dar, de multe ori ne gandim ca suntem pacatosi si ca nu suntem vrednici sa se ocupe Dumnezeu de noi. Dumnezeu nu ne lasa niciodata! Nu ne lasa niciodata, prin oricat de grele imprejurari am trece. Ori de-am fi bolnavi, ori de-am fi infirmi, ori de-am fi neputinciosi, Dumnezeu nu ne lasa. Nu ne lasa nici Maica Domnului. Maica Domnului este cu noi si ne ajuta, ne intareste, se roaga pentru noi, ne ocroteste si ne mangaie.
"Lumina intunecatului meu suflet, nadejdea, acoperamantul, scaparea, mangaierea si bucuria mea". Aceasta este Maica Domnului pentru noi: ne duce la Domnul Hristos, Care a vrut si vrea sa ne ocroteasca, sa ne ajute si sa ne acopere cum acopera gaina puii sai. V-as ruga, cand mai vedeti cate-o closca intinzandu-si aripile peste puisorii sai, sa va ganditi ca Domnul Hristos a zis: "De cate ori am voit sa adun pe fiii tai, cum aduna pasarea puii sai sub aripi" (Luca 13, 34).
Niciodata nu putem fi singuri cand Il avem pe Dumnezeu. Niciodata nu suntem singuri cand o avem pe Maica Domnului. Niciodata nu suntem singuri cand ii avem pe sfintii lui Dumnezeu. Niciodata nu suntem parasiti cand Dumnezeu este cu noi, cand Maica Domnului este cu noi. Stiti cine este parasit? Acela care vrea sa fie parasit, acela care injura, acela care minte, acela care fura, acela care face scandal, acela care bea, care se imbata si face rele-n casa. Acela nu este cu darul lui Dumnezeu si aceluia i-ar putea zice Domnul Hristos: "De cate ori voit-am sa va adun cum aduna gaina puii sai sub aripi, dar n-ati vrut". Cine vrea sa fie cu Dumnezeu, Il are pe Dumnezeu. Cuvintele lui sunt cuvintele lui Dumnezeu, gandurile lui sunt gandurile lui Dumnezeu, simtirea lui este simtirea lui Dumnezeu.
Sa aveti mai multa incredere in Dumnezeu, mai multa incredere in Maica Domnului, mai multa incredere in bunatatea lui Dumnezeu si in bunatatea Maicii Domnului. "Pe Nascatoarea de Dumnezeu si Maica Luminii, intru cantari cinstind-o sa o marim". Sa o marim cum a marit-o Dumnezeu cand a ales-o. Sa o marim cum a marit-o Fiul sau cand S-a salasluit in pantecele ei cel pururea fecioresc. Sa o marim cum a marit-o ingerul binevestitor care i-a zis: "Binecuvantata esti tu intre femei" (Luca 1, 28). Sa o marim cum a marit-o Elisabeta, plina de Duhul Sfant, care a zis: "Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau" (Luca 1, 42). Sa o marim cum a marit-o femeia care a ridicat glas din popor si a zis catre Domnul Hristos: "Fericit este pantecele care Te-a purtat si fericiti sunt sanii pe care i-ai supt" (Luca 11, 27). Sa o marim cum au marit-o ingerii si toti sfintii, cum a marit-o Biserica in toata vremea si sa nu ne lasam incurcati in gandurile noastre si in simtirile noastre de oameni care nu sunt cinstitori ai Maicii Domnului. Sa-i lasam in pace, sa ne rugam pentru ei, sa-i ocolim cand ne spun ca nu facem bine cand cinstim pe Maica Domnului.
Sfarsesc aceste ganduri si aceste cuvinte pe care vi le-am spus voua si mi le-am spus si mie, din care m-am bucurat si eu si din care v-ati bucurat si voi si va mai zic inca o data cum a zis mama, Dumnezeu s-o odihneasca: "Tu, daca nu mai poti sta aici, sa vii acasa, ca ai unde veni". Apoi sa stiti ca Maica Domnului zice tot asa catre noi.
Dumnezeu sa ne ajute, Maica Domnului sa ne ocroteasca si sa ne intelepteasca, pentru ca sa avem bucuria pe care o da Maica preacurata, Maica bucuriei. Amin!
Marire Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Amin!