Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur

Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur Mareste imaginea.


RUGACIUNILE INCEPATOARE


Pregatindu-se pentru Dumnezeiasca Liturghie, preotul trebuie sa fie impacat cu toti oamenii, sa aiba inima curata si sa posteasca din seara precedenta. Cand soseste vremea preotul si diaconul intra in biserica si, stand in mijlocul ei, se pleaca de trei ori catre Sfanta Masa si diaconul incepe zicand:


Diaconul:
Binecuvanteaza, parinte.


Preotul
: Binecuvantat este Dumnezeul nostru, totdeauna acum si pururea si in vecii vecilor.


Diaconul
: Amin.


Preotul
: Slava Tie Dumnezeul nostru, slava Tie.

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.


Diaconul
: Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi. (de trei ori, cu cate o metanie de fiecare data)

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre pentru sfant numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin

Tatal nostru, Care esti in Ceruri, sfinteasca-se numele Tau. Vie Imparatia Ta. Faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi. Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri, si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.


Preotul
: Ca a Ta este imparatia si puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Diaconul
: Amin.

Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan, noi, pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Doamne, miluieste-ne pe noi, ca intru Tine am nadajduit; nu Te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un Milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau, toti lucrul mainilor Tale si numele Tau chemam.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru tine, ci sa ne mantuim prin tine din nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc.


Cu capetele descoperite ei merg la icoana Mantuitorului, zicand troparul:

Preacuratului Tau chip ne inchinam, Bunule, cerand iertare gresealelor noastre, Hristoase Dumnezeule; ca de voie ai binevoit a Te sui cu Trupul pe cruce, ca sa scapi din robia vrajmasului pe cei ce i-ai zidit. Pentru aceasta, cu multumire strigam Tie: Toate le-ai umplut de bucurie, Mantuitorul nostru, Cel ce ai venit sa mantuiesti lumea.


Se inchina in fata icoanei si o saruta. Trec dupa aceea la icoana Nascatoarei de Dumnezeu, zicand troparul:

Ceea ce esti izvorul milei, invredniceste-ne pe noi milostivirii, Nascatoare de Dumnezeu; cauta spre poporul cel pacatos; arata, precum de-a pururea; pu terea ta, ca intru tine nadajduind, strigam tie: Bucura-te, ca si oarecand Gavriil, mai-marele voievod al celor fara de trup.


Apoi, in acelasi chip, zicand troparul sau condacul potri vit, ei se inchina icoanei hramului bisericii si icoanei hramului sarbatorit in ziua aceea. Ei se pot inchina si la celelalte icoane de pe iconostas. Daca icoana hramului este aceea a Invierii, ei zic troparul Invierii, glas 6:

Invierea Ta, Hristoase, Mantuitorule, ingerii o lauda in ceruri si pe noi, pe pamant, ne invredniceste cu inima curata sa Te slavim.


Apoi mergand in mijlocul bisericii ei stau inaintea sfintelor usi cu capetele descoperite si diaconul zice:


Diaconul
: Domnului sa ne rugam.


Preotul
: Doamne, trimite mana Ta dintru inaltimea locasului Tau si ma intareste spre slujba Ta ce-mi este pusa inainte, ca neosandit stand inaintea infricosatorului Tau altar, sa savarsesc Jertfa cea fara de sange. Ca a Ta este puterea si slava in vecii vecilor. Amin.


Isi acopera capetele si diaconul zice:


Diaconul
: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste. Parinte binecu vanteaza.


Preotul
: (Duminica): Cel ce a inviat din morti, (in alte zile): Hristos, Adevaratul nostru Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, ale celui intre sfinti Parintelui nostru Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului (sau: ale celui intre sfinti Parintelui nostru Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareii Capadociei) si pentru ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi ca un bun si de oameni iubitor.


Diaconul
: Amin.


Se intorc si se pleaca spre strani si apoi intra in altar: preotul prin usa dinspre miazazi (in dreapta sa), iar diaconul prin usa dinspre miazanoapte (in stanga sa). Cand intra ei zic:

Intra-voi in casa Ta, inchina-ma-voi in biserica Ta cea sfanta, intru frica Ta, Doamne, povatuieste-ma intru dreptatea Ta, pentru vrajmasii mei, indrepteaza inaintea Ta calea mea.


Dupa ce intra in altar, se duc inaintea Sfintei Mese si fac trei metanii. Preotul saruta Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Sfanta Masa, in timp ce diaconul saruta numai marginea dinspre sud-vest a Sfintei Mese.


IMBRACAREA VESMINTELOR

Luand in maini, fiecare vesmintele sale, preotul si diaconul, facand trei inchinaciuni catre rasarit, zic:

Dumnezeule, curateste-ma pe mine pacatosul si ma miluieste.


Invesmantarea diaconului

Apoi diaconul isi tine vesmintele in mana dreapta, si merge la preot plecandu-si capul si zice

Diaconul: Binecuvanteaza, parinte, stiharul dimpreuna cu orarul si manecutele.


Preotul, binecuvantand, zice:


Preotul
: Binecuvantat este Dumnezeul nostru, totdeauna acum si pururea si in vecii vecilor.


Diaconul
: Amin.


Diaconul saruta mana dreapta a preotului si se imbraca in stihar, zicand:


Diaconul
: Bucura-se-va sufletul meu intru Domnul ca m-a imbracat in vesmantul mantuirii si cu haina veseliei m-a impodobit; ca unui mire mi-a pus cununa si ca pe o mireasa m-a impodobit cu podoaba.


Sarutand semnul Sfintei Cruci de pe orar si punandu-l pe umarul stang zice:


Diaconul
: Sfant, Sfant, Sfant, Domnul Savaot! Plin este Cerul si pamantul de slava Ta! Osana intru inaltime! Binecuvantat este cel ce vine intru numele Domnului! Osana intru inaltime!


Apoi se imbraca complet cu orarul. Dupa aceasta ia manecuta dreapta, saruta semnul Sfintei Cruci de pe ea si o pune la mana zicand:


Diaconul
: Dreapta Ta, Doamne, s-a preaslavit intru tarie; mana Ta cea dreapta, Doamne, a sfaramat pe vrajmasi si cu multimea slavei Tale ai zdrobit pe cei potrivnici.


Apoi luand manecuta stanga saruta semnul Sfintei Cruci de pe ea si zice:


Diaconul
: Mainile Tale m-au facut si m-au zidit; intelepteste-ma si ma voi invata poruncile Tale.


Diaconul merge la proscomidiar si pune sfantul disc in stanga lui, potirul in dreapta si pe celelalte la indemana. Il asteapta pe preot.


Invesmantarea preotului

Luand stiharul in mana stanga preotul face trei metanii spre rasarit si il binecuvanteaza, zicand:


Preotul
: Binecuvantat este Dumnezeul nostru, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Dupa ce saruta semnul Sfintei Cruci de pe el, se imbraca cu el zicand:


Preotul
: Bucura-se-va sufletul meu intru Domnul ca m-a imbracat in vesmantul mantuirii si cu haina veseliei m-a impodobit; ca unui mire mi-a pus cununa si ca pe o mireasa m-a impodobit cu podoaba.


Luand epitrahilul, il binecuvanteaza, saruta crucea de pe gulerul epitrahilului si il pune pe dupa gat, zicand:


Preotul
: Binecuvantat este Dumnezeu, Cel ce varsa harul Sau peste preotii Sai, ca mirul pe cap, ce se pogoara pe barba, pe barba lui Aaron, ce se pogoara pe marginea vesmintelor lui.


Luand braul, il binecuvanteaza, saruta crucea de la mijlocul lui si se incinge cu el, zicand:


Preotul
: Binecuvantat este Dumnezeu, Cel ce ma incinge cu putere si a facut fara prihana calea mea, Cel ce intocmeste picioarele mele ca ale cerbului si peste cele inalte ma pune.


Luand manecuta dreapta, saruta semnul Sfintei Cruci de pe ea si o pune la mana zicand:


Preotul
: Dreapta Ta, Doamne, s-a preaslavit intru tarie; mana Ta cea dreapta, Doamne, a sfaramat pe vrajmasi si cu multimea slavei Tale ai zdrobit pe cei potrivnici.


Apoi luand manecuta stanga saruta semnul Sfintei Cruci de pe ea si zice:


Preotul
: Mainile Tale m-au facut si m-au zidit; intelepteste-ma si ma voi invata poruncile Tale.


Daca este protosinghel sau are vreun alt rang bisericesc, luand bedernita, o binecuvanteaza si, sarutand-o, o pune zicand:


Preotul
: Incinge sabia Ta peste coapsa Ta, Puternice, cu podoaba Ta si cu frumusetea Ta si incordeaza si bine sporeste si stapaneste pentru adevar, blandete si dreptate. Si minunat Te va povatui dreapta Ta, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Luand apoi felonul (sfita), il binecuvanteaza, saruta crucea de pe el, se imbraca, zicand:


Preotul
: Preotii Tai, Doamne, se vor imbraca intru dreptate si cuviosii Tai intru bucurie se vor bucura, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


La sfarsit, isi spala mainile, zicand:


Preotul
: Spala-voi intre cei nevinovati mainile mele si voi inconjura altarul Tau, Doamne, ca sa aud glasul laudei Tale si sa spun toate minunile Tale. Doamne, iubit-am buna-cuviinta casei Tale si locul salasluirii slavei Tale. Sa nu pierzi cu cei necredinciosi sufletul meu si cu varsatorii de sange viata mea, in mainile carora sunt faradelegile; dreapta lor s-a umplut de daruri, iar eu intru nerautatea mea am umblat. Izbaveste-ma, Doamne, si ma miluieste. Piciorul meu a stat intru dreptate; in biserici Te voi binecuvanta, Doamne.


RANDUIALA DUMNEZEIESTII
PROSCOMIDII

Preotul si diaconul vin la proscomidiar cu capul descoperit si se inchina de trei ori inaintea lui, zicand de fiecare data:


Dumnezeule, curateste-ma pe mine pacatosul si ma miluieste.


Preotul ia intaia prescura si copia cu amandoua mainile, le ridica pana in dreptul fruntii si zice:


Preotul
: Rascumparatu-ne-ai pe noi din blestemul Legii cu scump Sangele Tau. Pe Cruce fiind rastignit si cu sulita impuns, nemu rire ai izvorat oamenilor, Mantuitorul nostru, slava Tie.


Diaconul
: Binecuvanteaza, parinte.


Preotul tine prescura si copia in mana stanga, le binecuvanteaza cu dreapta facand semnul crucii, zicand:


Preotul
: Binecuvantat este Dumnezeul nostru, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.


Diaconul
: Amin. Domnului sa ne rugam. Doamne miluieste.


Apoi, avand prescura in mana stanga, iar in mana dreapta copia, preotul insemneaza cu copia semnul crucii de trei ori deasupra prescurii , zicand de fiecare data:


Preotul
: Intru pomenirea Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.


Punand prescura pe tava, preotul o taie in partea pecetii cu literele IC si NI, zicand:


Preotul
: Ca un miel nevinovat spre junghiere S-a adus.


Apoi preotul taie pecetea in partea cu semnele XC si KA si zice:


Preotul
: Si ca o oaie, fara de glas impotriva celui ce-o tunde, asa nu si-a deschis gura Sa.


Taind in partea de sus a pecetii, preotul zice:


Preotul
: Intru smerenia Lui, judecata Lui s-a ridicat.


Diaconul
: Domnului sa ne rugam.


Apoi, taind in partea de jos a pecetii, preotul zice:


Preotul
: Iar neamul Lui cine-l va spune?


Diaconul privind cu evlavie la aceasta lucrare, tinand capatul orarului in mana dreapta, il indreapta catre prescura zicand la fiecare taietura:


Diaconul
: Domnului sa ne rugam. Doamne miluieste.


Indreptand orarul catre Sfantul Agnet, diaconul zice:


Diaconul
: Ridica, parinte.


Infigand copia in prescura, in coltul drept al pecetii, si taind deoparte coaja de jos, ridica Sfantul Agnet, zicand:


Preotul
: Ca s-a luat de pe pamant viata Lui.


Preotul pune Sfantul Agnet cu pecetea in jos pe sfantul disc:


Diaconul
: Junghie, parinte.


Preotul taie Sfantul Agnet in semnul crucii, avand grija sa nu strapunga pecetea, zicand:


Preotul
: Junghie-se Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii, pentru viata si pentru mantuirea lumii.

Preotul intoarce Sfantul Agnet astfel incat pecetea sa fie in sus


Diaconul
: Impunge, parinte.


Preotul impunge cu sfanta copie Sfantul Agnet, in partea cu semnul IC, zicand:


Preotul
: Si unul din ostasi cu sulita coasta Lui a impuns.


Diaconul ia in mana dreapta vasul cu vin si in stanga vasul cu apa si toarna in sfantul potir deodata vin si apa. Preotul continua, zicand:


Preotul
: Si indata a iesit sange si apa; si cel ce a vazut a marturisit si adevarata este marturia lui.


Diaconul
: Binecuvanteaza, parinte, sfanta amestecare.


Preotul binecuvanteaza sfantul potir, zicand:


Preotul
: Binecuvantata este amestecarea Sfintelor Tale, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Sfantul potir este acum acoperit cu acoperamantul sau intocmit (nedesfacut).


Preotul ia in mana a doua prescura si taie din ea o particica in forma triunghiulara, zicand:


Preotul
: Intru cinstea si pomenirea preabinecuvantatei, maritei Stapanei noastre, de Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria, pentru ale carei rugaciuni primeste, Doamne, jertfa aceasta intru jertfelnicul Tau cel mai presus de ceruri.


Si scotand particica, o pune de-a dreapta Sfantului Agnet (in stanga sa), zicand:


Preotul: De fata a statut imparateasa, de-a dreapta Ta, in haina aurita imbracata si preainfrumusetata.


Luand a treia prescura, scoate dintr-insa particele pentru cele noua cete. Aceste particele sunt mai mici decat particica pentru Sfanta Fecioara.


Luand intaia particica, el zice:


Preotul
: A Cinstitului, maritului prooroc, Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan.


Pune particica sus, in partea stanga a Sfantului Agnet (in dreapta sa), in partea cu semnul XC, astfel facand inceputul cetei celei dintai.


Taind a doua particica, zice:


Preotul
: A Sfintilor, maritilor prooroci: Moise si Aaron, Ilie si Elisei, David si Iesei; a sfintilor trei tineri si a lui Daniel proorocul, si a tuturor sfintilor prooroci.


Aceasta se aseaza langa Sfantul Agnet, sub cea dintai particica


Taind a treia particica, zice:


Preotul
: A Sfintilor, maritilor si intru tot laudatilor Apostoli Petru si Pavel, a celor doisprezece, a celor saptezeci si a tuturor Sfintilor Apostoli.


Aceasta este pusa sub a doua particica, incheind randul cel dintai:


Taind a patra particica, preotul zice:


Preotul
: A celor intre sfinti Parinti ai nostri si ai lumii mari dascali si ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu si Ioan Gura de Aur, Atanasie si Chiril, Nicolae cel din Mira, Spiridon al Trimitundei; Calinic Cernicanul, Nifon de la Craiova, Iosif cel Nou, Iorest si Sava, si a tuturor sfintilor ierarhi.


Aceasta se pune langa particica cea dintai, incepand astfel al doilea rand de sus in jos.


Taind a cincea particica, preotul zice:


Preotul
: A Sfantului intaiului Mucenic si Arhidiacon Stefan, a sfintilor Marilor Mucenici Dimitrie, Gheorghe, Teodor Tiron, Teodor Stratilat, Ioan cel Nou, Serghie si Vach, Ioan Valahul si Oprea si a tuturor sfintilor mucenici si a Sfintelor Mucenite: Tecla, Varvara, Paraschiva, Ecaterina, Filoteea si a tuturor sfintelor mucenite.


Aceasta se pune sub prima particica din randul al doilea.


Taind a sasea particica, zice:


Preotul
: A Cuviosilor si purtatorilor de Dumnezeu Parintilor nostri: Antonie, Eftimie, Sava, Onufrie, Atanasie cel din Aton, Dimitrie cel Nou, Grigorie Decapolitul, Nicodim de la Tismana, Visarion si Sofronie si a tuturor preacuviosilor parinti si Preacuvioaselor maici: Pelaghia, Teodosia, Anastasia, Eupraxia, Fevronia, Teodula, Eufrosina, Maria Egipteanca, Parascheva si a tuturor sfintelor preacuvioaselor maici.


Aceasta particica se pune sub cea de dinaintea ei. Astfel randul al doilea este terminat.


Taind a saptea particica, zice:


Preotul
: A Sfintilor si facatorilor de minuni, doctori fara de arginti: Cosma si Damian, Chir si Ioan, Pantelimon si Ermolae, si a tuturor sfintilor fara de arginti.


Aceasta se pune deasupra, in dreapta randului al doilea, incepand al treilea rand.


Taind a opta particica, preotul zice:


Preotul
: A Sfintilor si dreptilor dumnezeiesti Parinti Ioachim si Ana, a Sfantului (N), a carui pomenire o savarsim, si a tuturor sfintilor, pentru ale caror rugaciuni, cerceteaza-ne pe noi, Dumnezeule.


Aceasta particica se pune sub cea de dinaintea ei.


Taind a noua si ultima particica pentru cete, zice:


Preotul
: A celui intre sfinti Parintelui nostru Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului (de se face Liturghia lui; iar de se face Liturghia Marelui Vasile, arhiepiscopul Cezareii Capadociei, il pomeneste pe acesta)


Aceasta se pune sub particica de dinaintea ei, implinind astfel randul al treilea.


Luand a patra prescura, scoate o particica din ea si il aminteste pe ierarhul locului, zicand:


Preotul
: Pomeneste, Stapane, Iubitorule de oameni, pe toti episcopii ortodocsi si pe Prea Fericitul Parintele nostru (N), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si pe (Inalt-) Prea Sfintitul (Arhi-) Episcopul (si Mitropolitul nostru) (N), (Preotul il pomeneste apoi pe arhiereul care l-a hirotonit - daca este in viata - dupa care continua:), cinstita preotime, cea intru Hristos diaconime si toata ceata preoteasca, pe staretul nostru (N), pe fratii si slujitorii cei dimpreuna cu noi, preoti si diaconi si pe toti fratii nostri, pe care i-ai chemat la impartasirea Ta, prin milostivirea Ta Preabunule Stapane.


Aceasta particica este asezata apoi sub Sfantul Agnet, spre coltul din dreapta acestuia, (in stanga preotului), in partea cu semnul NI.


Dupa aceasta taie alta particica din prescura si o pune in stanga celei de dinaintea ei (in dreapta lui), zicand:


Preotul
: Pomeneste, Doamne si pe (aici se pomeneste Carmuirea tarii dupa indrumarile Sfantului Sinod).


Preotul scoate apoi o particica pentru ctitorii si binefacatorii bisericii, asezand-o (in dreapta sa), langa particica de dinaintea ei, sub partea cu semnul KA si zice:


Preotul
: Pomeneste, Doamne, si pe ctitorii si bine fa ca torii sfantului locasului acestuia (N).


Taie particele mai mici din a patra prescura si le pune, toate la un loc, sub particica pentru arhierei, in partea cu semnul NI. Apoi el zice urmatoarea rugaciune:


Preotul
: Primeste, Doamne, jertfa aceasta pentru iertarea pacatelor tuturor fratilor celor intru Hristos si pentru tot sufletul crestinesc cel necajit si intristat, care are trebuinta de mila si de ajutorul Tau; pentru apararea tarii acesteia si a celor ce vietuiesc intr-insa si pentru pacea si buna asezarea intregii lumi; pentru bunastarea sfintelor lui Dumnezeu biserici, pentru mantuirea si ajutorul celor ce cu osardie si cu frica de Dumnezeu se ostenesc si slujesc: parinti si frati ai nostri; pentru cei trimisi; pentru cei ce sunt in calatorie; pentru tamaduirea celor ce zac in boli; pentru izbavirea celor robiti; pentru cei ce sunt in judecati, in ocne, in izgoniri, in necazuri si stramtorare; pentru cei ce ne urasc si pentru cei ce ne iubesc pe noi; pentru cei ce ne miluiesc si slujesc noua si pentru cei ce ne-au poruncit noua, nevrednicilor; sa ne rugam pentru dansii; pentru fratii nostri care sunt in slujbe, si pentru toti cei ce slujesc si au slujit in sfant locasul acesta.


Apoi preotul pomeneste pe cei pe care va voi dintre cei vii. La fiecare nume ia cu copia cate o particica mica, zicand:


Preotul
: Pomeneste, Doamne, pe robul (roaba) lui Dumnezeu (N).


El pune aceste particelele sub Sfantul Agnet, la un loc cu cele scoase mai inainte pentru cei vii.


Apoi preotul ia a cincea prescura, taie particele mici pentru pomenirea celor care au adormit intru Domnul si le pune, toate la un loc, pe sfantul disc in dreapta sa, sub particica pentru ctitori,in partea cu semnul KA, zicand:


Preotul
: Pentru pomenirea si iertarea pacatelor tuturor celor din veac adormiti intru dreapta credinta: ale stramosilor, ale mosilor, ale parintilor, ale maicilor, ale fratilor, ale surorilor, ale fiilor si fiicelor, ale celor dintr-o rudenie si ale celor dintr-o semintie cu noi si ale tuturor celor ce au adormit intru nadejdea invierii si a vietii vesnice; ale ctitorilor sfantului locasului acestuia (aici pomeneste pe ctitorii raposati); ale miluitorilor si facatorilor de bine; ale tuturor celor ce s-au ostenit si au slujit in sfant locasul acesta: arhierei, arhimandriti, ieromonahi, preoti, ierodiaconi, diaconi, monahi, monahii si slujitori; ale preabinecinstitorilor imparati, domnitori si dregatori; ale fericitilor patriarhi, ale ortodocsilor arhierei si preoti; ale dreptmaritorilor crestini, pe care i-au acoperit apa, marea, raurile, izvoarele, baltile, puturile, sau razboiul i-a secerat si cutremurul i-a cuprins, talharii i-au ucis si focul i-a ars, sau fiarelor, pasarilor, jiganiilor si la toata firea celor din mare s-au facut mancare; ale celor rapiti fara de veste; ale celor arsi de trasnete si ale celor inghetati in munti, pe cale, in loc pustiu si in sihastrie; ale celor sfarsiti de intristare sau de bucurie; ale celor ce au patimit in zile bune si in nenorocire; ale celor pe care i-a ucis calul, sau grindina, zapada, ploaia inmultita, caramida si tarana i-au im presurat si de naprasna au cazut; ale celor pe care i-au omorat bauturile otravitoare, inecarile cu oase; ale celor loviti de tot felul de aruncare: a fierului, a lemnului si a oricarui fel de piatra; ale celor sfarsiti de chiotul tare, de alergarea grabnica, de palma, de pumn, de lovitura cu piciorul, de ciuma, de foame, de sete, de muscaturi inve ninate, de inghitirea serpilor, de cal carea cailor, de sugrumare de cel de aproa pe, sau marea sau pamantul desfacandu-se i-a inghitit; si de toata varsta: batrani, tineri, voinici, copilandri, copii, prunci fara de vreme, parte barbateasca si femeiasca; si pe care nu i-am pomenit, din nestiinta sau din uitare, sau din pricina multimii numelor, Insuti ii pomeneste, Dumnezeule, Cel ce stii numele si varsta fiecaruia.


Preotul il pomeneste pe episcopul care l-a hirotonit - daca a trecut la Domnul - si pe toti cei adormiti, punand o particica pentru fiecare pe sfantul disc laolalta cu particelele pentru cei adormiti de dinaintea lor, zicand:


Preotul
: Pomeneste, Doamne, pe robul lui Dumnezeu (N).


Terminand pomenirea mortilor, preotul zice:


Preotul
: Si pe toti, care intru nadejdea invierii si a vietii de veci, cu impartasirea Ta au adormit, dreptmaritori parinti si frati ai nostri, Iubitorule de oameni, Doamne.


Preotul ia din nou a patra prescura pentru vii; scoate o particica si o pune la cele vii, zicand:


Preotul
: Pomeneste, Doamne, dupa multimea indurarilor Tale, si a mea nevrednicie; iarta-mi toata greseala cea de voie si cea fara de voie si sa nu opresti, pentru pacatele mele, harul Preasfantului Tau Duh, de la darurile ce sunt puse inainte.


Preotul ia buretele si aranjeaza cu grija particelele de pe marginea discului, ca sa nu cada jos ceva dintr-insele. Diaconul pune cadelnita inaintea preotului si zice:


Diaconul
: Binecuvanteaza, parinte, tamaia.


Domnului sa ne rugam. Doamne miluieste.


Preotul binecuvanteaza tamaia si zice rugaciunea tamaiei:


Preotul
: Tamaie Iti aducem Tie, Hristoase Dumnezeul nostru intru miros de buna mireasma duhovniceasca, pe care primind-o intru jertfelnicul Tau cel mai presus de ceruri, trimite-ne noua harul Prea sfantului Tau Duh.


Diaconul
: Domnului sa ne rugam. Doamne miluieste.


Preotul ia steluta, o tine deasupra tamaiei apoi o pune deasupra Sfantului Agnet pe sfantul disc, zicand:


Preotul
: Si venind steaua, a statut deasupra, unde era Pruncul.


Diaconul
: Domnului sa ne rugam. Doamne miluieste.

Acopera, parinte.


Preotul ia acoperamantul sfantului disc, il tine deasupra tamaiei, apoi acopera discul, zicand:


Preotul
: Domnul a imparatit, intru podoaba S-a imbracat ; imbracatu-S-a Domnul intru putere si S-a incins, pentru ca a intarit lumea, care nu se va clinti. Gata este scaunul Tau de atunci, din veac esti Tu. Ridicat-au raurile, Doamne, ridicat-au raurile glasurile lor, ridica-vor raurile valurile lor cu glasuri de ape multe. Minunate sunt inaltarile marii, minunat este intru cele inalte Domnul. Marturiile Tale s-au incredintat foarte. Casei Tale se cuvine sfintenie, Doamne, intru lungime de zile.


Diaconul
: Domnului sa ne rugam. Doamne miluieste.

Acopera, parinte.


Preotul tine acoperamantul sfantului potir deasupra tamaiei si apoi acopera potirul zicand:


Preotul
: Acoperit-a cerurile bunatatea Ta, Hristoase, si de lauda Ta este plin pamantul.


Diaconul
: Domnului sa ne rugam. Doamne miluieste.

Acopera, parinte.


Preotul tine acoperamantul mare (Aerul) deasupra tamaiei si apoi acopera cu el sfantul disc si potir laolalta, zicand:


Preotul
: Acopera-ne pe noi cu acoperamantul ari pilor Tale; departeaza de la noi pe tot vrajmasul si potrivnicul; impaca viata noastra, Doamne; miluieste-ne pe noi si lumea Ta si mantuieste sufletele noastre, ca un bun si de oameni iubitor.


Luand cadelnita, preotul tamaiaza de trei ori Darurile asezate la proscomidiar.


Preotul
: Bine esti cuvantat, Dumnezeul nostru, Care ai binevoit asa, slava Tie.


Diaconul incheie de fiecare data, zicand:


Diaconul
: Totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Preotul si diaconul se inchina amandoi cu toata cucernicia de trei ori. Diaconul, luand cadelnita, zice:


Diaconul
: Pentru punerea inainte a Cinstitelor Daruri, Domnului sa ne rugam. Doamne miluieste.


Preotul zice rugaciunea punerii inainte:


Preotul
: Dumnezeule, Dumnezeul nostru, Cel ce painea cea cereasca, hrana a toata lumea, pe Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos L-ai trimis mantuitor si izbavitor si binefacator, Care ne binecuvanteaza si ne sfinteste pe noi, Insuti, binecuvanteaza (preotul binecuvanteaza cu mana) aceasta punere inainte si o primeste pe dansa intru jertfelnicul Tau cel mai presus de ceruri. Pomeneste, ca un bun si de oameni iubitor, pe cei ce au adus-o si pe cei pentru care s-a adus, iar pe noi ne pazeste neosanditi intru sfintita lucrare a Dumnezeiestilor Tale Taine. Ca s-a sfintit si s-a preaslavit preacinstitul si de mare cuviinta numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Si dupa aceasta, preotul face apolisul, zicand:


Preotul
: Slava Tie Hristoase, Dumnezeule, nadejdea noastra, slava Tie.


Diaconul
: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Doamne miluieste. Doamne miluieste. Doamne miluieste.

In numele Domnului, Parinte, binecuvanteaza.


Otpustul


Preotul face otpustul potrivit fiecarei zile.


Preotul
: (Duminica) Cel ce a inviat din morti. (in celelalte zile ale saptamanii, zice numai) Hristos, Adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, ale celui intre sfinti Parintelui nostru Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului (de se savarseste Liturghia Marelui Vasile zice: ale celui intre sfinti Parintelui nostru Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareii Capadociei) si ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi ca un bun si de oameni iubitor.


Diaconul
: Amin.


Preotul merge si sta inaintea Sfintei Mese. Diaconul tamaiaza Darurile asezate la proscomidiar, apoi tamaiaza in cele patru laturi ale Sfintei Mese si altarul, zicand incet:


Diaconul
: In mormant cu trupul, in iad cu sufletul ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe scaun impreuna cu Tatal si cu Duhul ai fost, Hristoase pe toate umplandu-le, Cel ce esti necuprins.


Diaconul continua sa tamaieze intreaga biserica zicand psalmul 50:
Miluieste-ma Dumnezeule. .


Dupa ce tamaiaza toata biserica, intra in sfantul altar si tamaiaza Sfanta Masa si pe preot si apoi pune cadelnita la locul ei.


RUGACIUNILE DE DINAINTEA LITURGHIEI

Dupa otpustul Utreniei si dupa tamaiere incheindu-se Proscomidia, preotul si diaconul vin in fata Sfintei Mese, cu capetele descoperite. Diaconul sta in dreapta preotului. Impreuna se inchina de trei ori, rugandu-se in taina si zicand urmatoarea rugaciune. Preotul ridica mainile in rugaciune, diaconul ridica orarul in mana dreapta.


Preotul
: Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le plinesti; Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre (de trei ori).


Preotul
: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire (de doua ori).


Preotul
: Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta (o data).


Iar din Duminica Invierii si pana la sarbatoarea Sfintei Inaltari, in loc de
Imparate ceresc., se zice de trei ori:


Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le.


Iar de la sarbatoarea Sfintei Inaltari si pana la Duminica Pogorarii Sfantului Duh se zice numai:
Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si Doamne, buzele mele vei deschide.


Preotul saruta Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Sfanta Masa, iar diaconul numai marginea Sfintei Mese. Si dupa aceasta, plecandu-si capul sau catre preot, tinand si orarul cu trei degete ale mainii drepte, diaconul zice:


Diaconul
: Vremea este a face Domnului, binecuvanteaza, parinte.


Preotul il binecuvanteaza, zicand:


Preotul
: Binecuvantat este Dumnezeul nostru, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.


Diaconul
: Roaga-te pentru mine, parinte.


Preotul
: Sa indrepteze Domnul pasii tai spre tot lucrul bun.


Diaconul
: Pomeneste-ma, parinte.


Preotul
: Sa te pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.


Preotul il binecuvanteaza pe diacon pe cap.


Diaconul
: Amin.


Daca nu este diacon, preotul nu zice cele ale diaconului ci numai cele ale preotiei.


Diaconul se inchina o data si iese din altar prin usa dinspre miazanoapte, luandu-si locul obisnuit, cu fata spre sfintele usi, se inchina cu cucernicie de trei ori, zicand intru sine :


Diaconul
: Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta.


Dumnezeiasca Liturghie incepe imediat.

 

DUMNEZEIASCA LITURGHIE a celui intre sfinti parintelui nostru IOAN GURA DE AUR Arhiepiscopul Constantinopolului


Liturghia Catehumenilor


Sfintele usi sunt deschise si perdeaua ridicata. Diaconul, stand in fata usilor imparatesti zice cu glas mare:


Diaconul
: Binecuvanteaza, parinte.


Preotul, avand capul descoperit, ia Sfanta Evanghelie cu amandoua mainile, o ridica putin si face semnul Sfintei Cruci pe sfantul antimis, incepand cu capatul de sus, apoi cu cel de jos, la stanga si la dreapta zicand:


Preotul
: Binecuvantata este imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Preotul inchide sfintele usi, iar diaconul zice ectenia mare. Daca nu este diacon o zice preotul din altar.

Ectenia Mare


Diaconul
: Cu pace Domnului sa ne rugam.


In timpul ecteniei mari strana raspunde dupa fiecare ectenie de cerere.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Pentru pacea de sus si pentru mantuirea sufletelor noastre, Domnului sa ne rugam.


Pentru pacea a toata lumea, pentru buna starea sfintelor lui Dumnezeu Biserici si pentru unirea tuturor, Domnului sa ne rugam.


Pentru sfanta biserica aceasta si pentru cei ce cu credinta, cu evlavie si cu frica de Dumnezeu intra intr-insa, Domnului sa ne rugam.


Pentru Prea Fericitul Parintele nostru (N) Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pentru (Inalt-) Prea Sfintitul (Arhi-) Episcopul (si Mitropolitul) nostru (N), pentru cinstita preotime si cea intru Hristos diaconime, si pentru tot clerul si poporul, Domnului sa ne rugam.


Pentru (aici se pomeneste Carmuirea tarii, dupa indrumarile Sfantului Sinod), Domnului sa ne rugam.


Pentru sfant locasul acesta, tara aceasta si pentru toate orasele si satele si pentru cei ce cu credinta locuiesc intr-insele, Domnului sa ne rugam.


Pentru buna-intocmire a vazduhului, pentru imbelsugarea roadelor pamantului si pen tru vremuri pasnice, Domnului sa ne rugam.


Pentru cei ce calatoresc pe ape, pe uscat si prin aer, pentru cei bolnavi, pentru cei ce se ostenesc, pentru cei robiti si pentru mantuirea lor, Domnului sa ne rugam.


Aici se pot adauga si alte ectenii pentru felurite cereri.


Pentru ca sa fim izbaviti noi, de tot necazul, mania, primejdia si nevoia, Domnului sa ne rugam.

Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi, Dumnezeule, cu harul Tau.

Pe Preasfanta, curata, preabinecuvantata, marita stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii sa o pomenim.


Cand strana canta
Preasfanta Nascatoare., preotul zice incet rugaciunea antifonului intai.


Strana
: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi.


Diaconul
: Pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam.


Strana
: Tie, Doamne.


Rugaciunea Antifonului intai


Preotul
: Doamne Dumnezeul nostru, a Carui stapanire este neasemanata si slava neajunsa, a Carui mila este nemasurata si iubire de oameni negraita, Insuti Stapane, dupa milostivirea Ta, cauta spre noi si spre sfanta biserica aceasta, si fa bogate milele Tale si indurarile Tale cu noi si cu cei ce se roaga impreuna cu noi.


Cu glas tare, preotul zice ecfonisul:


Preotul
: Ca Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


Strana canta acum antifonul intai. La incheierea antifonului, diaconul sta din nou inaintea sfintelor usi, isi ridica orarul si zice ectenia mica.


Ectenia Mica


Diaconul
: Iara si iara cu pace, Domnului sa ne rugam.


Strana
: Doamne, miluieste.


Diaconul
: Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste, pe noi, Dumnezeule, cu harul Tau.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Pe Preasfanta, curata, preabinecuvantata, marita stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii sa o pomenim.


Cand strana canta
Preasfanta Nascatoare., preotul zice incet rugaciunea antifonului al doilea.


Strana
: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi


Diaconul
: Pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam.


Strana
: Tie, Doamne.


Rugaciunea Antifonului al doilea


Preotul
: Doamne Dumnezeul nostru, mantuieste poporul Tau si binecuvanteaza mostenirea Ta; plinirea Bisericii Tale o pazeste, sfinteste pe cei ce iubesc podoaba casei Tale, Tu pe acestia ii prea mareste cu dumnezeiasca puterea Ta si nu ne lasa pe noi, cei ce nadajduim intru Tine.


Cu glas tare preotul zice ecfonisul.


Preotul
: Ca a Ta este stapanirea si a Ta este imparatia si puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


Strana canta acum antifonul al doilea. La incheierea antifonului, diaconul sta iarasi in fata icoanei Nascatoarei de Dumnezeu, ridica orarul si zice ectenia mica.


Ectenia Mica


Diaconul
: Iara si iara cu pace, Domnului sa ne rugam.


Strana
: Doamne, miluieste


Diaconul
: Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste, pe noi, Dumnezeule, cu harul Tau.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Pe Preasfanta, curata, preabinecuvantata, marita stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii sa o pomenim.


Cand diaconul intra in altar pe usa dinspre miazazi, sta la locul sau la sfanta masa si se inclina in fata preotului, in timp ce preotul zice rugaciunea antifonului al treilea.


Strana
: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi


Diaconul
: Pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam.


Strana
: Tie, Doamne.


Rugaciunea Antifonului al Treilea


Preotul
: Cel ce ne-ai daruit noua aceste rugaciuni obstesti si impreuna-glasuite, Cel ce si la doi si la trei, care se unesc in numele Tau, ai fagaduit sa le implinesti cererile, Insuti, si acum, plineste cererile cele de folos ale robilor Tai dandu-ne noua, in veacul de acum, cunostinta adevarului Tau, si in cel ce va sa fie, viata vesnica daruindu-ne.


Cu glas tare, preotul zice ecfonisul:


Preotul
: Ca bun si iubitor de oameni esti si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


In timp ce strana canta antifonul al treilea sau Fericirile, preotul si diaconul fac trei inchinaciuni inaintea Sfintei Mese. Preotul ridica Sfanta Evanghelie si o da diaconului. Diaconul merge inaintea preotului in jurul altarului. Ei ies pe usa dinspre miazanoapte si se opresc in mijlocul bi sericii.


Intrarea mica


Diaconul, stand in mijlocul bisericii, in fata preotului si putin in dreapta sa, zice:


Diaconul
: Domnului sa ne rugam. Doamne miluieste.


Preotul zice Rugaciunea Intrarii:


Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai asezat in ceruri cetele si ostile ingerilor si ale arhanghelilor spre slujba slavei Tale, fa ca impreuna cu intrarea noastra sa fie si intrarea sfintilor ingeri, care slujesc impreuna cu noi si impreuna slavesc bunatatea Ta. Ca Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchi na ciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Dupa rugaciune, diaconul, tinand orarul in mana dreapta, arata catre rasarit cu mana dreapta si zice:


Diaconul
: Binecuvanteaza, parinte, sfanta intrare.


Preotul, binecuvantand catre sfantul altar, zice incet:


Preotul
: Binecuvantata este intrarea sfintilor Tai, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Ei se inchina de doua ori. Diaconul ii da Sfanta Evanghelie preotului sa o sarute. Amandoi mai fac o inchinaciune. Daca insa in biserica este arhiereu (sau la manastire, staret), ei il inlocuiesc pe preot si diaconul duce Sfanta Evanghelie celui mai mare sa o sarute, sarutand si el mana acestuia. Dupa ce se termina cantarea, diaconul, stand inaintea sfintelor usi, inalta Sfanta Evanghelie cu icoana Invierii spre popor si zice:


Diaconul
: Intelepciune, drepti!


Diaconul intra in sfantul altar prin sfintele usi. Preotul se pleaca catre strani, intra in altar si, luand Sfanta Evanghelie, o aseaza pe Sfanta Masa.


Strana
: Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos. Mantuieste-ne pe noi, Fiul lui Dumnezeu,

(Duminica) Cel ce ai inviat din morti, pe noi, cei ce-Ti cantam Tie: Aliluia.

(in zilele saptamanii) Cel ce esti minunat intru sfinti.


La praznicile imparatesti, in loc de
Veniti sa ne inchinam., se canta stihurile speciale.


Dupa aceasta cantare se canta troparele si condacele potrivite.


Dupa ce se canta condacele, diaconul, stand intre sfintele usi, cu fata catre credinciosi si, tinand orarul in mana dreapta, zice:


Diaconul
: Domnului sa ne rugam.


Si intorcandu-se in dreapta preotului isi pleaca capul catre acesta.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul zice cu glas incet catre preot:


Diaconul
: Binecuvanteaza, parinte, vremea cantarii celei intreit-sfinte.


Preotul il binecuvanteaza pe cap zicand:


Preotul
: Ca sfant esti Dumnezeul nostru si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea, - (Pauza)


La sarbatorile mai insemnate si mai cu seama cand slujba se face in sobor, preotul se opreste dupa cuvintele :
. acum si pururea, iar diaconul se apropie de sfintele usi si aratand cu orarul catre icoana Mantuitorului, zice:


Diaconul
: Doamne, mantuieste pe cei binecredinciosi.


Cei care se afla in altar canta zicand aceleasi cuvinte.


Diaconul
: Doamne, mantuieste pe cei binecredinciosi (de doua ori)


De fiecare data, strana raspunde cu aceleasi cuvinte.


Diaconul
: Si ne auzi pe noi.


Este de asemenea obiceiul ca cei din altar sa cante
Si ne auzi pe noi.

Dupa aceasta, diaconul, cu glas mare si inaltand orarul, zice:


Diaconul
: Si in vecii vecilor.


Cand slujeste preotul singur, zice el insusi:
Doamne, mantuieste pe cei binecredinciosi. Apoi el canta singur: Si ne auzi pe noi, dupa care zice: Si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

In zilele de praznic, se poate zice si alta cantare.

In timpul acestei cantari, preotul citeste in taina:


Rugaciunea Cantarii celei Intreit-sfinte


Preotul
: Dumnezeule cel sfant, Care intru sfinti Te odihnesti, Cel ce cu glas intreit-sfant esti laudat de serafimi si slavit de heruvimi si de toata puterea cereasca inchinat; Cel ce dintru nefiinta intru fiinta ai adus toate; Care ai zidit pe om dupa chipul si asemanarea Ta si cu tot harul Tau l-ai impodobit; Cel ce dai intelepciune si pricepere celui ce cere, si nu treci cu vederea pe cel ce greseste, ci pui pocainta spre mantuire; Care ne-ai invrednicit pe noi, smeritii si nevrednicii robii Tai, si in ceasul acesta, a sta inaintea slavei sfantului Tau jertfelnic si a-Ti aduce datorita inchinare si preaslavire: Insuti Stapane, primeste si din gurile noastre, ale pacatosilor, intreit-sfanta cantare si ne cerceteaza pe noi intru bunatatea Ta. Iarta-ne noua toata greseala cea de voie si cea fara de voie; sfinteste sufletele si trupurile noastre si ne da noua sa slujim Tie cu cuviosie in toate zilele vietii noastre. Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu si ale tuturor sfintilor care din veac au bine-placut Tie. Ca sfant esti Dumnezeul nostru si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Preotul si diaconul se inchina inaintea Sfintei Mese de fiecare data cand se canta
Sfinte Dumnezeule.


La
Slava. Si acum., diaconul, de la locul lui, aratand cu orarul spre proscomidiar, zice catre preot:


Diaconul
: Porunceste, parinte.


Preotul merge la proscomidiar isi pleaca capul si zice:


Preotul
: Binecuvantat este cel ce vine intru numele Domnului.


Apoi diaconul arata catre scaunul de sus si zice:


Diaconul
: Binecuvanteaza, parinte, scaunul cel de sus.


Diaconul ramane in dreptul coltului sfintei mese. Preotul, se intoarce catre Sfanta Masa, apoi merge catre scaunul cel de sus, zicand:


Preotul
: Binecuvantat esti pe scaunul slavei imparatiei Tale, Cel ce sezi pe heruvimi, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Preotul sta cu fata catre credinciosi in dreapta scaunului de sus, locul din mijloc fiind rezervat episcopului.


Dupa
Slava. Si acum., diaconul stand intre sfintele usi zice:


Diaconul
: Puternic.


Si strana canta
Sfinte Dumnezeule..


Apostolul


Dupa plinirea Cantarii celei intreit-sfinte, diaconul venind intre sfintele usi, cu fata spre credinciosi, zice:


Diaconul
: Sa luam aminte.


Preotul
: Pace tuturor.


Cititorul
: Si duhului tau.


lericii merg si stau inaintea scaunului inalt.


Cititorul sta in mijlocul bisericii cu fata la altar si canta prochimenul Apostolului. Apoi diaconul zice:


Diaconul
: Intelepciune.


Si citetul
: Din Epistola catre.


Diaconul
: Sa luam aminte.


Cititorul, cu fata la altar, citeste Epistola.


Diaconul ia cadelnita cu tamaie si vine catre preot pentru a primi binecuvantarea , apoi cadeste Sfanta Masa imprejur si in sfantul altar si pe preot, apoi iese din altar si cadeste dupa randuiala icoanele, jetul arhieresc, stranile, pe citet si, din mijlocul bisericii, pe ceilalti credinciosi. Apoi, intra in sfantul altar, cadind.


Evanghelia


Intorcandu-se catre Sfanta Masa, preotul citeste incetisor rugaciunea dinaintea Evangheliei.


Preotul
: Straluceste in inimile noastre, Iubitorule de oameni, Stapane, lumina cea curata a cunoasterii Dumnezeirii Tale si deschide ochii gandului nostru spre intelegerea evanghelicelor Tale propovaduiri. Pune in noi si frica fericitelor Tale porunci, ca toate poftele trupului calcand, vietuire duhov niceasca sa petrecem, cugetand si facand toate cele ce sunt spre buna-placerea Ta. Ca Tu esti luminarea sufle te lor si a trupurilor noastre, Hristoase Dumneze ule si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Diaconul, ispravind de cadit, pune cadelnita la locul ei, se apropie de preot si primeste de la el Sfanta Evanghelie si, inchinandu-se inaintea Sfintei Evanghelii, o ia cu amandoua mainile si pune capatul orarului peste ea.


Dupa citirea Apostolului, preotul sta intre sfintele usi cu fata spre credinciosi si zice:


Preotul
: Pace tie, cititorule.


Citetul
: Si duhului tau


Strana
: Aliluia! Aliluia! Aliluia!


Diaconul iese cu Sfanta Evanghelie prin sfintele usi. Inaintea lui merg doi purtatori cu sfesnice cu lumanari; diaconul zice:


Diaconul
: Binecuvanteaza, parinte, pe binevestitorul Sfantului Apostol si Evanghelist (N)


Preotul, binecuvantandu-l, zice:


Preotul
: Dumnezeu, pentru rugaciunile Sfantului, intru tot laudatului Apostol si Evanghelist (N) sa-ti dea tie, celui ce binevestesti, cuvant cu putere multa, spre plinirea Evangheliei iubitului Sau Fiu, a Domnului nostru Iisus Hristos.


Diaconul
: Amin.


In zilele saptamanii, preotul binecuvanteaza pe diacon in taina.


Dupa aceasta, diaconul (sau preotul daca nu este diacon) sta intre sfintele usi cu fata catre credinciosi, si zice:


Diaconul
: Intelepciune, drepti, sa ascultam Sfanta Evanghelie.


Preotul
: Pace tuturor!


Preotul sta intre sfintele usi, cat timp diaconul citeste din Sfanta Evanghelie.


Strana
: Si duhului tau.


Diaconul
: Din Sfanta Evanghelie de la (N) citire.


Strana
: Slava Tie, Doamne, slava Tie.


Preotul sau diaconul al doilea zice:


Preotul
: Sa luam aminte.


Daca nu este diacon, preotul citeste Sfanta Evanghelie, dintre sfintele usi, avand de-a dreapta si de-a stanga cate un sfesnic cu lumanare aprinsa.


Dupa citirea Sfintei Evanghelii, diaconul indreapta cartea catre preot care zice::


Preotul
: Pace tie, celui ce ai binevestit.


Strana
: Slava Tie, Doamne, slava Tie.


Preotul, primind Sfanta Evanghelie de la diacon, o saruta si-i binecuvanteaza pe credinciosi cu ea in semnul crucii dupa care o aseaza pe Sfanta Masa deasupra sfantului antimis.


Dupa citirea textului Evangheliei, urmeaza de obicei talcuirea ei (predica).


Dupa predica, daca se tine acum, se inchid sfintele usi, iar diaconul stand in fata sfintelor usi, in mijlocul bisericii, zice:


Ectenia cererii staruitoare


Diaconul
: Sa zicem toti, din tot sufletul si din tot cugetul nostru sa zicem.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Doamne, Atotstapanitorule, Dumnezeul parintilor nostri, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste.


Strana
: Doamne miluieste (de 3 ori).


In acest timp, preotul zice in taina Rugaciunea cererii staruitoare.


Diaconul sau, daca nu este diacon, preotul, zice:


Diaconul
: Inca ne rugam pentru Prea Fericitul Parintele nostru (N), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, spentru (Inalt-) Prea Sfintitul (Arhi-) Episcopul (si Mitropolitul) nostru (N)t, si pentru toti fratii nostri intru Hristos.

Inca ne rugam (aici se pomeneste Carmuirea tarii, dupa indrumarile Sfantului Sinod), pentru sanatatea si mantuirea lor.

Inca ne rugam pentru fratii nostri: preoti, ieromonahi, ierodiaconi, diaconi, monahi si monahii si pentru toti cei intru Hristos frati ai nostri.

Inca ne rugam pentru fericitii si pururea pomenitii ctitori ai sfant locasului acestuia si pentru toti cei mai dinainte adormiti parinti si frati ai nostri dreptmaritori crestini, care odihnesc aici si pretutindeni.

Inca ne rugam pentru mila, viata, pacea, sanatatea, mantuirea, cercetarea, lasarea si iertarea pacatelor robilor lui Dumnezeu enoriasi, ctitori si binefacatori ai sfantului locasului acestuia.


Aici se pot pune ectenii pentru diferite cereri.


Inca ne rugam pentru cei ce aduc daruri si fac bine in sfanta si intru tot cinstita bise rica aceasta, pentru cei ce se ostenesc, pentru cei ce canta si pentru poporul ce sta inainte si asteapta de la Tine mare si multa mila.


Rugaciunea cererii staruitoare


Preotul
: Doamne Dumnezeul nostru, primeste aceasta rugaciune staruitoare de la robii Tai si ne miluieste pe noi, dupa multimea milei Tale, si trimite indurarile Tale peste noi si peste tot poporul Tau, care asteapta de la Tine mare si multa mila.


Preotul
: Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.

*

* *


Ectenia pentru pomenirea mortilor


Acum se poate zice ectenia pentru cei chemati, potrivit cerintelor parohiei. De obicei nu se zice in zilele de duminica, in sarbatoarea Invierii sau in zilele de sarbatoare:


Diaconul
: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste.


Strana
: Doamne miluieste. (de 3 ori)


Diaconul
: Inca ne rugam pentru odihna sufletelor adormitilor robilor lui Dumnezeu (N), si pentru ca sa li se ierte lor toata greseala cea de voie si cea fara de voie.


Strana
: Doamne miluieste. (de trei ori)


Diaconul
: Ca Domnul Dumnezeu sa aseze sufletele lor unde dreptii se odihnesc.


Strana
: Doamne miluieste. (de trei ori)


Diaconul
: Mila lui Dumnezeu, imparatia cerului si iertarea pacatelor lor, de la Hristos, Imparatul cel fara de moarte si Dumnezeul nostru, sa cerem.


Strana
: Da Doamne.


Diaconul
: Domnului sa ne rugam.


Strana
: Doamne miluieste.


Preotul
: Dumnezeul duhurilor si a tot trupul, Care ai calcat moartea si pe diavolul l-ai surpat si ai daruit viata lumii Tale, Insuti Doamne, odihneste sufletele adormitilor robilor Tai (N), in loc luminat, in loc cu verdeata, in loc de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea. Si orice greseala au savarsit ei cu cuvantul, cu lucrul, sau cu gandul, ca un Dumnezeu bun si iubitor de oameni, iarta-le lor. Ca nu este om, care sa fie viu si sa nu greseasca; numai Tu singur esti fara de pacat; dreptatea Ta este dreptate in veac si cuvantul Tau, adevarul.


Diaconul
: Domnului sa ne rugam.

Preotul: Ca Tu esti invierea si viata si odihna robilor Tai (N), Hristoase, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


Diaconul, sau daca nu este diacon, preotul:


Diaconul
: Intru fericita adormire, vesnica odihna da, Doamne, sufletelor adormitilor robilor Tai, celor ce s-au pomenit acum, si le fa lor vesnica pomenire.


Si se canta, in altar o data, apoi la strani de doua ori:
Vesnica pomenire.


Strana
: Vesnica pomenire.


Ectenia pentru cei chemati


Preotul incepe sa desfaca sfantul antimis. Totusi Ectenia si Rugaciunea pentru cei chemati pot fi omise in unele situatii. In acest caz antimisul se desface la zicerea Ecteniei Cererii Staruitoare, inaintea ecfonisului. Daca se omite Ectenia pentru cei chemati, diaconul zice acum Ectenia pentru credinciosi.


Diaconul
: Rugati-va cei chemati, Domnului.


Preotul desface partea din stanga sa.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Cei credinciosi, pentru cei chemati sa ne rugam, ca Domnul sa-i miluiasca pe dansii.


Preotul desface partea din dreapta sa.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Sa-i invete pe dansii cuvantul adevarului.


Preotul desface partea de jos.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Sa le descopere lor Evanghelia dreptatii.


Preotul desface pertea de sus.


Strana
: Doamne miluieste.


Apoi preotul incepe sa stearga cu buretele sfantul antimis, din toate partile, spre indoitura din dreapta.


Diaconul
: Sa-i uneasca pe dansii cu Sfanta Sa sobornicesca si apostoleasca Biserica.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Mantuieste, miluieste, apara si-i pazeste pe dansii, Dumnezeule, cu harul Tau.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Cei chemati, capetele voastre Domnului sa le plecati.


Strana
: Tie, Doamne.


Rugaciunea pentru cei chemati


Preotul citeste in taina:

Preotul: Doamne Dumnezeul nostru, Cel ce intru cele de sus locuiesti si spre cei smeriti privesti, Care ai trimis mantuire neamului omenesc pe Unul-Nascut Fiul Tau si Dumnezeu, pe Domnul nostru Iisus Hristos, cauta spre robii Tai cei chemati, care si-au plecat grumajii inaintea Ta, si-i invredniceste pe dansii, la vremea potrivita, de baia nasterii celei de a doua, de iertarea pacatelor si de vesmantul nestricaciunii; uneste-i pe dansii cu sfanta Ta soborniceasca si apostoleasca Biserica si-i numara pe dansii cu turma Ta cea aleasa.


Preotul zice ecfonisul in timp ce insemneaza crucis cu buretele deasupra sfantului antimis.

Apoi il saruta si il pune la locul lui, sus in dreapta antimisului.


Preotul
: Ca si acestia impreuna cu noi sa slaveasca preacinstitul si de mare cuviinta numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


Diaconul zice din mijlocul bisericii:


Diaconul
: Cati sunteti chemati, iesiti.


Iar de este un al doilea diacon, zice si acesta, dintre sfintele usi:


Cei chemati, iesiti.


Apoi iarasi diaconul, din mijlocul bisericii:


Cati sunteti chemati, iesiti.


Diaconul, dintre sfintele usi:


Ca nimeni dintre cei chemati (sa nu ramana).


Daca este numai un singur diacon, ori de slujeste preotul singur, preotul zice tot dialogul:


Cati sunteti chemati, iesiti.

Cei chemati, iesiti.

Cati sunteti chemati, iesiti.

Ca nimeni dintre cei chemati (sa nu ramana).


Liturghia Credinciosilor

Prima ectenie pentru credinciosi


Diaconul, din mijlocul bisericii, zice:


Diaconul
: Cati suntem credinciosi, iara si iara cu pace Domnului sa ne rugam.


Strana
: Doamne miluieste.


Se inchide perdeaua de la sfintele usi. Strana canta din nou:


Strana
: Doamne miluieste.


Preotul citeste in taina Prima rugaciune pentru credinciosi


Diaconul
: Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi, Dumnezeule, cu harul Tau.


Strana
: Doamne miluieste.


Rugaciunea intai pentru credinciosi


Preotul
: Multumim Tie, Doamne, Dumnezeul Puterilor, Care ne-ai invrednicit pe noi a sta si acum inaintea sfantului Tau jertfelnic si a cadea la indurarile Tale, pentru pacatele noastre si pentru pacatele cele din nestiinta ale poporului. Primeste Dumnezeule, rugaciunea noastra; fa-ne sa fim vrednici a-Ti aduce rugaciuni, cereri si jertfe fara de sange pentru tot poporul Tau; si ne invredniceste pe noi, pe care ne-ai pus intru aceasta slujba a Ta, cu puterea Duhului Tau celui Sfant, ca fara de osanda si fara de sminteala, intru marturia curata a cugetului nostru, sa Te chemam pe Tine in toata vremea si in tot locul si, auzindu-ne pe noi, milostiv sa ne fii noua, intru multimea bunatatii Tale.


Diaconul
: Intelepciune!


Preotul
: Ca Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


A Doua Ectenie pentru Credinciosi


Diaconul
: Iara si iara cu pace, Domnului sa ne rugam.


Strana
: Doamne miluieste. (acum si la urmatoarele ectenii de cerere)


Urmatoarele ectenii de cerere se zic numai daca slujeste si un diacon. Daca preotul slujeste singur, el citeste in taina a doua Rugaciune pentru credinciosi.


Diaconul
: Pentru pacea de sus si pentru mantuirea sufletelor noastre, Domnului sa ne rugam.

Pentru pacea a toata lumea, pentru bunastarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici si pentru unirea tuturor, Domnului sa ne rugam.

Pentru sfanta biserica aceasta si pentru cei ce cu credinta, cu evlavie si cu frica de Dum nezeu intra intr-insa, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa fim noi izbaviti de tot necazul, mania, primejdia si nevoia, Domnului sa ne rugam.


Daca preotul slujeste singur el continua de aici.


Diaconul
: Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi, Dumnezeule, cu harul Tau.


Strana
: Doamne miluieste.


Rugaciunea a doua pentru credinciosi


Preotul
: Iarasi si de multe ori cadem la Tine si ne rugam Tie, Bunule si Iubitorule de oameni, ca privind spre rugaciunea noastra, sa curatesti sufletele si trupurile noastre de toata necuratia trupului si a duhului si sa ne dai noua sa stam nevinovati si fara de osanda inaintea sfantului Tau jertfelnic. Si daruieste, Dumnezeule, si celor ce se roaga impreuna cu noi spor in viata, in credinta si in intelegerea cea duhov niceasca. Da lor sa-Ti slujeasca totdeauna cu frica si cu dragoste si intru nevinovatie si fara osanda sa se impartaseasca cu Sfintele Tale Taine si sa se invredniceasca de cereasca Ta imparatie.


Diaconul
: Intelepciune.


Diaconul intra in altar prin usa dinspre miazanoapte.


Preotul
: Ca sub stapanirea Ta totdeauna fiind paziti, Tie slava sa inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


Strana canta cantarea heruvimica pana la:
Ca pe imparatul.


Strana
: Noi, care pe heruvimi cu taina inchipuim si facatoarei de viata Treimi intreit-sfanta cantare aducem, toata grija cea lumeasca sa o lepadam.


Preotul citeste in taina Rugaciunea din timpul cantarii heruvimice:


Rugaciunea din timpul
cantarii heruvimice


Preotul
: Nimeni din cei legati cu pofte si cu desfatari trupesti nu este vrednic sa vina, sa se apropie, sau sa slujeasca Tie, Imparatul slavei; caci a sluji Tie este lucru mare si infricosator chiar pentru puterile cele ceresti. Dar, totusi, pentru iubirea Ta de oameni cea negraita si nemasurata, fara mutare si fara schimbare Te-ai facut om, si Arhiereu al nostru Te-ai facut, si, ca un Stapan a toate, ne-ai dat slujba sfanta a acestei jertfe liturgice si fara sange; ca singur Tu, Doamne Dumnezeul nostru, stapanesti cele ceresti si cele pamantesti, Care Te porti pe scaunul heruvimilor, Domnul serafimilor si Imparatul lui Israel, Cel ce singur esti Sfant si intru sfinti Te odihnesti. Deci pe Tine Te rog, Cel ce singur esti bun si binevoitor, cauta spre mine pacatosul si netrebnicul robul Tau, si-mi curateste sufletul si inima de cugete viclene; si invredniceste-ma, cu puterea Sfantului Tau Duh, pe mine, cel ce sunt imbracat cu harul preotiei, sa stau inaintea sfintei Tale mese acesteia si sa jertfesc sfantul si preacuratul Tau Trup si scumpul Tau Sange. Caci la Tine vin, plecandu-mi grumajii mei si ma rog Tie: Sa nu intorci fata Ta de la mine, nici sa ma lepezi dintre slujitorii Tai, ci binevoieste sa-Ti fie aduse darurile acestea de mine pacatosul si nevrednicul robul Tau. Ca Tu esti Cel ce aduci si Cel ce Te aduci, Cel ce primesti si Cel ce Te imparti, Hristoase, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Dupa ce preotul a zis rugaciunea, el si diaconul zic in taina cantarea heruvimica de trei ori, facand cate o inchinaciune la fiecare sfarsit.


Cantarea heruvimica


Preotul
: Noi, care pe heruvimi cu taina inchipuim si facatoarei de viata Treimi intreit-sfanta cantare aducem, toata grija cea lumeasca sa o lepadam.


Diaconul
: .Ca pe Imparatul tuturor, sa primim pe Cel inconjurat in chip nevazut de cetele ingeresti. Aliluia, aliluia, aliluia.


Si de nu s-a facut mai inainte acoperirea Cinstitelor Daruri la proscomidiar, se face acum. Se ridica apoi perdeaua si se deschid sfintele usi. Diaconul da cadelnita preotului, si, luand o lumanare aprinsa merge inaintea preotului care tamaiaza Sfanta Masa imprejur, altarul tot si iesind prin sfintele usi, tamaiaza icoanele si pe credinciosi. Preotul zice in taina Psalmul 50 pana la versul
Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit.. Daca este timp el poate zice si alte tropare de umilinta. Intorcandu-se la Sfanta Masa, preotul da cadelnita diaconului. Amandoi fac apoi doua inchinaciuni inaintea Sfintei Mese, zicand:


Preotul
: Dumnezeule, curateste-ma pe mine pacatosul si ma miluieste.


Dupa aceea preotul saruta sfantul antimis, Sfanta Cruce si Sfanta Masa. Diaconul saruta numai Sfanta Masa. Mai fac apoi amandoi o inchinaciune si se intorc plecandu-se, dintre sfintele usi, catre credinciosi. Merg dupa aceea la proscomidiar si inchinandu-se de trei ori, zic:


Dumnezeule curateste-ma pe mine pacatosul si ma miluieste.


Diaconul
: Ridica, parinte.


Preotul, luand Aerul il pune pe umerii diaconului, zicand:


Preotul
: Ridicati mainile voastre la cele sfinte si binecuvantati pe Domnul.


El da sfantul disc diaconului, care il tine in dreptul fruntii. Preotul insusi ia sfantul potir. Diaconul iese inaintea preotului prin usa dinspre miazanoapte facand Iesirea cu Cinstitele Daruri sau Vohodul. Daca sunt doi diaconi, preotul pune mai intai pe umerii celui de al doilea un Aer, dandu-i apoi cadelnita. Al doilea diacon merge inaintea diaconului intai. Iar de slujeste numai preotul, face el singur Vohodul, avand Aerul pe umeri, potirul in mana dreapta si discul in mana stanga.


Cand sunt mai multi preoti si diaconi, cel dintai dintre preoti, impreuna cu diaconii, se pleaca catre credinciosi. Apoi vin si ceilalti preoti incepand de la cei cu rang mai mare, care se inchina dupa randuiala si vin in fata proscomidiarului, avand in mana dreapta fiecare cate o sfanta cruce, si, la nevoie, chiar cartea Dumnezeiestii Liturghii. Preotul care a facut Proscomidia poarta copia si lingurita. Si fac Vohodul, mergand unul dupa altul in urma preotului celui dintai si cand ajung in mijlocul bisericii, se intorc cu fata spre apus. Cand nu sunt diaconi, atat sfantul disc cat si sfantul potir se iau de catre intaiul dintre preoti.

Iesind deci din sfantul altar, intaiul dintre diaconi zice cu glas mare:


Iesirea cu Cinstitele Daruri


Diaconul
: Pe voi pe toti, dreptmaritorilor crestini, sa va pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin. (Acum si la urmatoarele ectenii de cerere)


Al doilea diacon, mergand inaintea primului diacon, se opreeste in fata icoanei Sfintei Fecioare. Primul dintre diaconi intra in altar si sta in dreapta, asteptandu-l pe preot sa intre cu Sfantul Potir. Cand preotul intra in altar, al doilea diacon il cadeste si apoi intra si el prin usa dinspre miazanoapte. Inainte de a intra in altar, preotul zice urmatoarele ectenii de cerere:


Preotul
: Pe Prea Fericitul Parintele nostru (N), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, spe (Inalt-) Prea Sfintitul (Arhi-) Episcopul (si Mitropolitul) nostru (N)t, sa-l pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa.


Pe (aici se pomeneste Carmuirea tarii, dupa indrumarile Sfantului Sinod), sa-i pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa.

Pe fratii nostri: preoti, ieromonahi, ierodiaconi, diaconi, monahi si monahii si pe toti cei din clerul bisericesc sa-i pomeneasca Domnul Dumnezeu intru inparatia Sa.

Pe adormitii intru fericire patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, Miron, Nicodim, Justinian si Iustin, sa-i pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa.

Pe fericitii si pururea pomenitii ctitori ai sfantului locasului acestuia si pe alti ctitori, miluitori si facatori de bine, sa-i pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa.

Pe ostasii romani cazuti pe campurile de lupta pentru apararea tarii, sa-i pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa.

Pe cei ce au adus aceste daruri si pe cei pentru care s-au adus, vii si morti sa-i pomenasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa.

Pe toti cei adormiti din neamurile noastre, stramosi, mosi, parinti, frati, surori si pe toti cei dintr-o rudenie cu noi, pe fiecare dupa numele sau, sa-i pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa.


Nu se citesc acum pomelnice.


Intaiul dintre preoti zice, facand semnul Sfintei Cruci cu potirul spre credinciosi:


Preotul
: Si pe voi pe toti, dreptmaritorilor crestini, sa va pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


Strana canta mai departe cantarea heruvimica de la
Ca pe Imparatul. pana la sfarsit.


Strana
: .Ca pe Imparatul tuturor, sa primim pe Cel inconjurat in chip nevazut de cetele ingeresti. Aliluia, aliluia, aliluia.


Cand preotii intra in altar, intaiul dintre diaconi zice catre preotul care duce sfantul potir:


Diaconul
: Preotia ta sa o pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa.


Preotul zice catre diacon:


Preotul
: Diaconia ta sa o pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.


Diaconul
: Amin.


Si pune sfantul potir pe antimis si ia sfantul disc de la diacon, il aseaza pe Sfanta Masa in stanga sfantului potir, intocmai ca la proscomidiar, zicand:


Preotul
: Iosif cel cu bun chip de pe lemn luand preacurat trupul Tau, cu giulgiu curat infasurandu-l si cu miresme, in mormant nou ingropandu-l, l-a pus.

In mormant cu trupul, in iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe scaun impreuna cu Tatal si cu Duhul ai fost, Hristoase, toate umplandu-le, Cel ce esti necuprins.

Ca un purtator de viata si mai infrumusetat decat raiul cu adevarat si decat toata camara imparateasca mai luminat s-a aratat, Hristoase, mormantul Tau, izvorul invierii noastre.


Se inchid sfintele usi si perdeaua lor. Preotul ia aco-peramintele de pe sfantul disc si de pe sfantul potir, le pune pe Sfanta Masa. Dupa ce a luat Aerul de pe umerii diaconului, il cadeste, apoi il aseaza peste Cinstitele Daruri, zicand:


Preotul
: Iosif cel cu bun chip de pe lemn luand preacurat trupul Tau, cu giulgiu curat infasurandu-l si cu miresme, in mormant nou ingropandu-l, l-a pus.


Luand cadelnita, preotul cadeste Cinstitele Daruri de trei ori, zicand:


Preotul
: Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului.


Diaconul
: Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot, atunci vor pune pe altarul Tau vitei.


Preotul da inapoi cadelnita. Plecandu-si capul, zice catre diacon:


Preotul
: Pomeneste-ma, frate si impreuna-slujitorule.


Diaconul
: Preotia ta sa o pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa.


Apoi diaconul isi pleaca capul si tinand orarul cu trei degete ale mainii drepte, zice:


Diaconul
: Roaga-te pentru mine, parinte.


Preotul
: Duhul Sfant sa vina peste tine si puterea Celui preainalt sa te umbreasca.


Diaconul
: Acelasi Duh sa lucreze impreuna cu noi in toate zilele vietii noastre. Pomeneste-ma, parinte.


Preotul il binecuvanteaza pe diacon si zice:


Diaconul
: Sa te pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.


Diaconul
: Amin.


Diaconul saruta dreapta preotului, iese prin usa dinspre miazanoapte si mergand la locul cel obisnuit, inaintea sfintelor usi, zice:


Diaconul
: Sa plinim rugaciunea noastra Domnului.


Strana
: Doamne miluieste. (Acum si la urma toarele ectenii de cerere)


Diaconul
: Pentru Cinstitele Daruri ce sunt puse inainte, Domnului sa ne rugam.

Pentru sfanta biserica aceasta si pentru cei ce cu credinta, cu evlavie si cu frica de Dumnezeu intra intr-insa, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa fim izbaviti noi de tot necazul, mania, primejdia si nevoia, Domnului sa ne rugam.

Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi, Dumnezeule, cu harul Tau.


Dupa asezarea Cinstitelor Daruri pe Sfanta Masa, diaconul isi urmeaza ectenia, in timp ce preotul zice in taina Rugaciunea punerii-inainte.


Daca sunt mai multi preoti, Sarutul Pacii poate sa inceapa in timpul acestei ectenii de cerere.


Diaconul
: Ziua toata desavarsita, sfanta, in pace si fara de pacat, la Domnul sa cerem.


Strana
: Da Doamne. (Acum si la urmatoarele ectenii de cerere)


Diaconul
: Inger de pace, credincios indreptator, pazitor al sufletelor si al trupurilor noastre, la Domnul sa cerem.

Mila si iertare de pacatele si de greselile noastre, la Domnul sa cerem.

Cele bune si de folos sufletelor noastre si pace lumii, la Domnul sa cerem.

Cealalta vreme a vietii noastre in pace si intru pocainta a o savarsi, la Domnul sa cerem.

Sfarsit crestinesc vietii noastre, fara durere, neinfruntat, in pace si raspuns bun la infricosatoarea judecata a lui Hristos, sa cerem.

Pe Preasfanta, curata, preabinecuvantata, marita stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii sa o pomenim.


Strana
: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.


Diaconul
: Pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam.


Strana
: Tie, Doamne.


Rugaciunea punerii - inainte


Preotul
: Doamne, Dumnezeule, Atottiitorule, Cel ce esti singur Sfant, Care primesti jertfa de lauda de la cei ce Te cheama pe Tine cu toata inima, primeste si rugaciunea noastra a pacatosilor si o du la sfantul Tau jertfelnic; fa-ne vrednici a-Ti aduce Tie daruri si jertfe duhovnicesti, pentru pacatele noastre si pentru cele din nestiinta ale poporului. Si ne invredniceste sa aflam har inaintea Ta, ca sa fie bineprimita jertfa noastra si sa se salasluiasca Duhul cel bun al harului Tau peste noi, peste aceste daruri puse inainte si peste tot poporul Tau.


Preotul
: Cu indurarile Unuia-Nascut Fiului Tau, cu Care esti binecuvantat, impreuna cu Preasfantul si bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


Preotul sta cu fata spre credinciosi si ii binecuvanteaza.


Sarutul pacii


Preotul
: Pace tuturor.


Strana
: Si duhului tau.


Diaconul
: Sa ne iubim unii pe altii, ca intr-un gand sa marturisim.


Strana
: Pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, Treimea cea de o fiinta si nedespartita.


Preotul se inchina de trei ori, zicand de fiecare data:


Preotul
: Iubi-Te-voi, Doamne, virtutea mea, Domnul este intarirea mea si scaparea mea si izbavitorul meu.


Imnul aceasta il poate canta clerul din altar, corul sau un cantaret.

Preotul saruta sfantul disc, sfantul potir si marginea Sfintei Mese. Diaconul, face semnul crucii si saruta crucea de pe orarul sau.


De vor sluji mai multi preoti, cel dintai dintre preotii impreuna-slujitori, dupa ce s-a inchinat Cinstitele Daruri, trece in partea dinspre miazazi a altarului. Al doilea preot saruta si el Cinstitele Daruri si merge la cel dintai care zice:
Hristos in mijlocul nostru! Al doilea preot raspunde: Este si va fi! Se saruta unul pe altul pe umeri si cel dintai zice: Totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Cel de-al doilea preot trece in dreapta celui dintai si asteapta amandoi pana ce ceilalti preoti saruta Sfintele Daruri si vin la ei sa schimbe sarutul pacii.


Daca sunt mai multi diaconi, ei nu saruta Cinstitele Daruri, ci fiecare sfanta cruce de pe orarul sau si apoi unul pe altul, rostind aceleasi cuvinte si facand intocmai ca si preotii.

Diaconul care a zis ectenia zice de la locul sau cu glas tare:


Diaconul
: Usile, usile, cu intelepciune sa luam aminte!


Se ridica perdeaua sfintelor usi. Preotul ridica Aerul deasupra Cinstitelor Daruri si il clatina singur, ori cu ceilalti preoti impreuna-slujitori, daca sunt mai multi. El zice, impreuna cu credinciosii, Simbolul credintei si dupa cuvintele
si a inviat a treia zi saruta Aerul si il aseaza la o parte impreuna cu celelalte acoperaminte.


Simbolul credintei (Crezul)


Cred intru unul Dumnezeu, Tatal atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute.

Si intru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii: Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut iar nu facut, Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut;

Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria si S-a facut om;

Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat;

Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi;

Si S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui;

Si iarasi va sa vina cu slava sa judece viii si mortii, a Carui imparatie nu va avea sfarsit.

Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin prooroci.

Intru una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica;

Marturisesc un botez spre iertarea pacatelor;

Astept invierea mortilor;

Si viata veacului ce va sa fie. Amin.


Pregatirea pentru Sfintirea
Cinstitelor Daruri


Diaconul
: Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte, Sfanta Jertfa cu pace a o aduce.


Strana
: Mila pacii, jertfa laudei.


Diaconul isi face semnul crucii, intra in sfantul altar, ia un acoperamant si apara cu evlavie Cinstitele Daruri. Se deschid sfintele usi. Preotul, luand in mana o cruce de pe Sfanta Masa, si stand intre sfintele usi, ii binecuvanteaza pe credinciosi zicand:


Preotul
: Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh, sa fie cu voi cu toti.


Strana
: Si cu duhul tau.


Preotul, inaltand Sfanta Cruce, zice tot cu fata spre credinciosi:


Preotul
: Sus sa avem inimile.


Strana
: Avem catre Domnul.


Preotul se intoarce catre icoana Mantuitorului, se pleaca si zice:


Preotul
: Sa multumim Domnului.

Preotul se intoarce apoi la Sfanta Masa. Se inchid sfintele usi si perdeaua.


Strana
: Cu vrednicie si cu dreptate este a ne inchina Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, Treimei celei de o fiinta si nedespartita.


Rugaciunile de sfintire a Cinstitelor Daruri:


Preotul
: Cu vrednicie si cu dreptate este a-Ti canta Tie, pe Tine a Te binecuvanta, pe Tine a Te lauda, Tie a-Ti multumi, Tie a ne inchina, in tot locul stapanirii Tale; caci Tu esti Dumnezeu negrait si necuprins cu gandul, nevazut, neajuns, pururea fiind si acelasi fiind: Tu si Unul-Nascut Fiul Tau si Duhul Tau cel Sfant. Tu din nefiinta la fiinta ne-ai adus pe noi, si cazand noi, iarasi ne-ai ridicat si nu Te-ai departat, toate facandu-le, pana ce ne-ai suit la cer si ne-ai daruit imparatia Ta ce va sa fie. Pentru toate acestea multumim Tie si Unuia-Nascut Fiului Tau si Duhului Tau celui Sfant, pentru toate pe care le stim si pe care nu le stim; pentru binefacerile Tale cele aratate si cele nearatate, ce ni s-au facut noua. Multumim Tie si pentru Liturghia aceasta, pe care ai binevoit a o primi din mainile noastre, desi stau inaintea Ta mii de arhangheli si zeci de mii de ingeri, heruvimii cei cu ochi multi si serafimii cei cu cate sase aripi, care se inalta zburand.


Diaconul, sau daca nu este diacon, preotul face cu sfanta steluta semnul crucii deasupra sfantului disc, atingand cu ea in cele patru parti ale sfantului disc, cand preotul zice cu glas tare:


Preotul
: Cantare de biruinta cantand, strigand, glas inaltand si graind:


Preotul saruta sfanta steluta si o pune deoparte.


Strana
: Sfant, Sfant, Sfant, Domnul Savaot! Plin este cerul si pamantul de slava Ta! Osana intru cei de sus! Binecuvantat este cel ce vine intru numele Domnului! Osana intru cei de sus!


Diaconul sta in dreapta preotului, apara Cinstitele Daruri cu un acoperamant. Preotul zice in taina:


Preotul
: Cu aceste fericite Puteri si noi, Iubitorule de oameni, Stapane, strigam si graim: Sfant esti si Preasfant, Tu si Unul-Nascut Fiul Tau si Duhul Tau cel Sfant. Sfant esti si Preasfant si slava Ta este plina de maretie. Caci Tu ai iubit lumea Ta atat de mult incat pe Unul-Nascut Fiul Tau L-ai dat, ca tot cel ce crede intr-Insul sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Si Acesta venind si toata randuiala cea pentru noi plinind, in noaptea intru care a fost vandut si mai vartos Insusi pe Sine S-a dat pentru viata lumii, luand painea cu sfintele si preacuratele si fara prihana mainile Sale, multumind si binecuvantand, sfintind si frangand, a dat Sfintilor Sai Ucenici si Apostoli, zicand:


Diaconul, tinand orarul cu trei degete de la mana dreapta, arata preotului sfantul disc, preotul, aratand cu dreapta Sfantul Agnet, zice:


Preotul
: Luati, mancati, acesta este Trupul Meu, Care se frange pentru voi spre iertarea pacatelor.


Strana
: Amin.


Preotul continua, zicand in taina:


Preotul
: Asemenea si paharul dupa cina zicand:


Diaconul arata cu orarul sfantul potir, cand preotul, aratand cu dreapta spre sfantul potir, zice:


Preotul
: Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, Care pentru voi si pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor.


Strana
: Amin.


Preotul continua zicand in taina:


Preotul
: Aducandu-ne aminte, asadar, de aceasta porunca mantuitoare si de toate cele ce s-au facut pentru noi: de cruce, de groapa, de invierea cea de a treia zi, de suirea la ceruri, de sederea cea de-a dreapta, si de cea de a doua si slavita iarasi venire.

Diaconul pune acoperamantul deoparte si stand in fata Sfantei Mese ia sfantul disc cu mana dreapta, si sfantul potir cu cea stanga, cu mana dreapta peste cea stanga in chip de cruce, le inalta deasupra sfantului antimis la .Tie Ti-aducem., coborandu-le, face semnul crucii cu ele deasupra antimisului, in timp ce preotul zice:


Daca nu este diacon, preotul face el cele de mai sus.


Preotul
: Ale Tale dintru ale Tale, Tie Ti-aducem de toate si pentru toate.


Strana
: Pe Tine Te laudam, pe Tine Te binecuvantam, Tie Iti multumim, Doamne, si ne rugam Tie, Dumnezeul nostru.


In timpul acestei cantari preotul si diaconul se inchina de trei ori inaintea Sfintei Mese, zicand:


Clericii
: Dumnezeule, curateste-ma pe mine pacatosul si ma miluieste.


Apoi preotul ridicandu-si mainile zice troparul Ceasului al III-lea:


Preotul
: Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfantul Tau Duh, in ceasul al treilea, Apostolilor Tai, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci ni-L innoieste noua, celor ce ne rugam Tie.


Diaconul: Stih 1
: Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele.


Preotul si diaconul se pleaca din nou si preotul, ridicandu-si mainile, zice:


Preotul
: Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfantul Tau Duh, in ceasul al treilea, Apostolilor Tai, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci ni-L innoieste noua, celor ce ne rugam Tie.


Diaconul: Stih 2:
Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel Sfant nu-L lua de la mine.


Preotul si diaconul se pleaca din nou si preotul, ridicandu-si mainile, zice:


Preotul
: Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfantul Tau Duh, in ceasul al treilea, Apostolilor Tai, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci ni-L innoieste noua, celor ce ne rugam Tie.


Diaconul
: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Cuvintele diaconului care urmeaza nu se spun de catre preot cand acesta este singur. Cand sunt multi preoti, numai cel dintai sfinteste Cinstitele Daruri.

Preotul zice in taina:


Preotul
: Inca aducem Tie aceasta slujba duhovniceasca si fara de sange, si Te chemam, Te rugam si cu umilinta la Tine cadem: Trimite Duhul Tau cel Sfant peste noi si peste aceste Daruri, ce sunt puse inainte.


Diaconul isi pleaca capul, arata cu orarul sfanta paine si zice incet:


Diaconul
: Binecuvanteaza, parinte, sfanta paine.


Preotul binecuvanteaza peste Sfantul Agnet, zicand:


Preotul
: Si fa, adica, painea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tau.


Diaconul
: Amin.


Diaconul arata spre Sfantul Potir si zice:


Diaconul
: Binecuvanteaza, parinte, sfantul potir.


Preotul binecuvanteaza sfantul potir, zicand:


Preotul
: Iar ceea ce este in potirul acesta, Cinstit Sangele Hristosului Tau.


Diaconul
: Amin.


Diaconul arata catre amandoua Sfintele, si zice:


Diaconul
: Binecuvanteaza-le, parinte, pe amandoua.


Preotul face odata semnul crucii asupra sfantului disc si asupra sfantului potir, zicand:


Preotul
: Prefacandu-le cu Duhul Tau cel Sfant.


Diaconul
: Amin, Amin, Amin.


Preotul si diaconul se pleaca de trei ori, pana la pamant. Apoi diaconul zice:


Diaconul
: Pomeneste-ma, parinte, pe mine pacatosul.


Preotul
: Sa te pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia Sa, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.


Diaconul
: Amin.


Diaconul apara Sfintele Taine cu acoperamantul. Daca este numai un preot, el acopera sfantul potir cu un acoperamant mic. Apoi continua:


Preotul
: Pentru ca sa fie celor ce se vor impartasi, spre trezirea sufletului, spre iertarea pacatelor, spre impartasirea cu Sfantul Tau Duh, spre plinirea imparatiei cerurilor, spre indraznirea cea catre Tine, iar nu spre judecata sau spre osanda.

Inca aducem Tie aceasta slujba duhovniceasca pentru cei adormiti intru credinta: stramosi, parinti, patriarhi, prooroci, apostoli, propovaduitori, evanghelisti, mucenici, marturisitori, pustnici si pentru tot sufletul cel drept, care s-a savarsit intru credinta.


Preotul si diaconul cad in genunchi privind spre dumneze iescul Trup si Sange al Domnului. Terminandu-se la strana imnul
Pe Tine Te laudam., preotul ridica perdeaua usilor imparatesti si tamaind Sfintele Taine zice:


Preotul
: Mai ales pentru Preasfanta, curata, prea binecuvantata, marita stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria:


Preotul da cadelnita diaconului care cadeste Sfanta Masa imprejur, proscomidiarul, altarul, pe preot si pe cei din altar. Daca preotul slujeste singur, el cadeste numai in fata Sfintei Mese. Diaconul pune cadelnita la o parte si citeste pomelnicul bisericii pentru cei adormiti. In acest timp la strana se canta Axionul.


Axionul Nascatoarei de Dumnezeu


La praznicele imparatesti, axionul poate fi altul.


Strana
: Cuvine-se cu adevarat sa te fericim Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul l-ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim.


Inainte de terminarea Axionului Nascatoarei de Dumnezeu se savarseste sfintirea anafurei. Luand de la diacon vasul cu anafura, preotul il atinge de sfantul disc si de sfantul potir, zicand in taina:


Preotul
: Binecuvantata este anafura sfintilor Tai, Doamne, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Trebuie stiut ca: anfura se taie de obicei din prescura din care s-a scos Sfantul Agnet. Daca sunt credinciosi multi si nu ajunge numai o prescura, se poate taia si prescura a doua, din care s-a scos particica intru cinstea si pomenirea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Prin urmare, aceste doua prescuri trebuie sa fie intregi si mai mari decat celelalte.


Preotul continua:


Preotul
: Pentru Sfantul Ioan Proorocul, Inaintemergatorul si Botezatorul, pentru Sfintii maritii si intru tot laudatii Apostoli, pentru Sfantul (N), a carui pomenire o savarsim, si pentru toti sfintii Tai; cu ale caror rugaciuni, cerceteaza-ne pe noi, Dumnezeule. Si pomeneste pe toti cei adormiti intru nadejdea invierii si a vietii celei de veci si-i odihneste pe dansii, Dumnezeul nostru, acolo unde straluceste lumina fetei Tale.

Inca Te rugam: Pomeneste, Doamne, pe toti episcopii ortodocsi, care drept invata cuvantul adevarului Tau, toata preotimea, cea intru Hristos diaconime si tot cinul preotesc si monahicesc.

Inca aducem Tie aceasta slujba duhovniceasca pentru toata lumea, pentru sfanta soborniceasca si apostoleasca Biserica; pentru cei ce in curatie si in viata cinstita vietuiesc, pentru (aici se pomeneste carmuirea tarii, dupa indrumarile Sfantului Sinod). Da lor, Doamne, pasnica ocarmuire, ca si noi, intru linistea lor, viata pasnica si netulburata sa traim, in toata cucernicia si curatia.


Daca este timp, preotul citeste incet pomelnicele viilor si mortilor. Pentru cei vii zice:


Pentru mantuirea si iertarea pacatelor robilor lui Dumnezeu (N).


Iar pentru cei morti zice:


Pentru iertarea pacatelor si odihna sufletelor robilor lui Dumnezeu (N), in loc luminat, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea; odihneste-i, Dumnezeul nostru, si-i salasluieste pe dansii unde straluceste lumina fetei Tale.


Acum preotul si diaconul se spala pe maini. Dupa terminarea axionului Nascatoarei de Dumnezeu, preotul spune cu glas tare:


Preotul
: Intai pomeneste, Doamne, pe Prea Fericitul Parintele nostru (N), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, spe (Inalt-) Prea Sfintitul (Arhi-) Episcopul (si Mitropolitul) nostru (N)t, pe care-l daruieste sfintelor Tale biserici in pace, intreg, cinstit, sanatos, indelungat in zile, drept invatand cuvantul adevarului Tau.


Strana
: Pe toti si pe toate.


Diaconul pomeneste incet la proscomidiar pomelnicul bisericii pentru cei vii. Preotul se roaga in taina:


Preotul
: Adu-Ti aminte, Doamne, de orasul (sau: de satul, sau: de sfant locasul) acesta, in care vietuim si de toate orasele si satele si de cei ce cu credinta vietuiesc intr-insele. Adu-Ti aminte, Doamne, de cei ce calatoresc pe ape, pe uscat si prin aer, de cei bolnavi, de cei ce patimesc, de cei robiti si de mantuirea lor. Adu-Ti aminte, Doamne, de cei ce aduc daruri si fac bine in sfintele Tale biserici, si isi aduc aminte de cei saraci; si trimite peste noi toti milele Tale.


Cu glas tare preotul spune urmatorul ecfonis:


Preotul
: Si ne da noua, cu o gura si cu o inima, a slavi si a canta preacinstitul si de mare cuviinta numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Diaconul inconjoara Sfanta Masa spre coltul din stanga plecandu-si capul si preotul il binecuvanteaza. Apoi diaconul iese prin usa dinspre miazanoapte, mergand in mijlocul bisericii pentru rostirea ecteniei.


Strana
: Amin.


Preotul, stand in dreptul sfintelor usi se intoarce catre cre dinciosi si, binecuvantandu-i cu mana, zice ecfonisul:


Preotul
: Si sa fie milele marelui Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos cu voi cu toti.

Strana: Si cu duhul tau.

Se lasa perdeaua.


Ectenia de dinaintea Rugaciunii Domnesti


Diaconul
: Pe toti sfintii pomenindu-i, iara si iara cu pace, Domnului sa ne rugam.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Pentru Cinstitele Daruri ce s-au adus si s-au sfintit, Domnului sa ne rugam.

Ca Iubitorul de oameni, Dumnezeul nostru, Cel ce le-a primit pe Dansele in sfantul, cel mai presus de ceruri si duhovnicescul Sau jertfelnic, intru miros de buna mireasma duhovniceasca, sa ne trimita noua dumneze iescul har si darul Sfantului Duh, sa ne rugam.

Pentru ca sa fim izbaviti noi de tot necazul, mania, primejdia si nevoia, Domnului sa ne rugam.


In timp ce diaconul isi urmeaza ectenia, preotul zice in taina rugaciunea de dinaintea Rugaciunii Domnesti:


Diaconul
: Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi Dumnezeule cu harul Tau.

Ziua toata desavarsita, sfanta, in pace si fara de pacat, la Domnul sa cerem.


Strana
: Da, Doamne.


Diaconul
: Inger de pace, credincios indreptator al sufletelor si al trupurilor noastre, la Domnul sa cerem.

Mila si iertare de pacatele si de greselile noastre, la Domnul sa cerem.

Cele bune si de folos sufletelor noastre si pace lumii, la Domnul sa cerem.

Cealalta vreme a vietii noastre in pace intru pocainta a o savarsi, la Domnul sa cerem.

Sfarsit crestinesc vietii noastre, fara durere, neinfruntat, in pace si raspuns bun la infricosatoarea judecata a lui Hristos, sa cerem.

Unirea credintei si impartasirea Sfantului Duh cerand, pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam.


Strana
: Tie, Doamne.


Rugaciunea de dinaintea Rugaciunii Domnesti


Preotul
: Tie, Stapane, Iubitorule de oameni, Iti incredintam toata viata si nadejdea noastra si cerem si ne rugam si cu umilinta cadem inaintea Ta: Invredniceste-ne sa ne impartasim cu cuget curat, cu cerestile si infricosatoarele Tale Taine ale acestor sfinte si duhovnicesti mese, spre lasarea pacatelor, spre iertarea greselilor spre impartasirea cu Sfantul Duh, spre mostenirea imparatiei cerurilor, spre indraznirea cea catre Tine, iar nu spre judecata, sau spre osanda.


Cu glas tare preotul zice ecfonisul:


Preotul
: Si ne invredniceste pe noi, Stapane, cu indraznire, fara de osanda, sa cutezam a Te chema pe Tine, Dumnezeul cel ceresc, Tata, si a zice:


Cel mai mare sau strana zice rar si deslusit (daca nu o canta credinciosii) rugaciunea:


Rugaciunea Domneasca


In timpul rugaciunii, diaconul isi pune orarul crucis peste piept.


Toti
: Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau, vie imparatia Ta, faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant; painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi, si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri, si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.


Preotul zice ecfonisul:


Preotul
: Ca a Ta este imparatia si puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


Ridicand putin perdeaua, preotul zice:


Preotul
: Pace tuturor.


Strana
: Si duhului tau.


Diaconul
: Capetele voastre, Domnului sa le plecati.


Strana
: Tie, Doamne.


Preotul zice in taina rugaciunea de dupa Rugaciunea Domneasca:


Preotul
: Multumim Tie, Imparate nevazut, Cel ce toate le-ai facut cu puterea Ta cea nemasurata si cu multimea milei Tale din nefiinta la fiinta toate le-ai adus. Insuti, Stapane, cauta din cer spre cei ce si-au plecat Tie capetele lor; ca nu le-au plecat trupului si sangelui, ci Tie, infricosatorului Dumnezeu. Tu deci, Stapane, cele puse inainte noua tuturor, spre bine le intocmeste, dupa trebuinta deosebita a fiecaruia: cu cei ce calatoresc pe ape, pe uscat si prin aer impreuna calatoreste, pe cei bolnavi ii tamaduieste, Cel ce esti doctorul sufletelor si al trupurilor noastre.


Preotul zice cu glas tare:


Preotul
: Cu harul si cu indurarile si cu iubirea de oameni a Unuia-Nascut Fiului Tau, cu Care esti binecuvantat, impreuna cu Preasfantul si bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


Preotul se roaga in taina:


Preotul: Ia aminte, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, din sfant locasul Tau si de pe scaunul slavei imparatiei Tale si vino ca sa ne sfintesti pe noi, Cel ce sus impreuna cu Tatal sezi si aici in chip nevazut, impreuna cu noi esti. Si ne invredniceste, prin mana Ta cea puternica, a ni se da noua Preacuratul Tau Trup si Scumpul Tau Sange si prin noi la tot poporul.


Preotul si diaconul se inchina de trei ori, zicand in taina de fiecare data:


Clericii
: Dumnezeule, curateste-ma pe mine pacatosul si ma miluieste.


Diaconul sau, daca nu este diacon, preotul zice cu glas tare:


Diaconul
: Sa luam aminte.


Preotul, luand Sfantul Trup cu amandoua mainile, Il inalta in semnul Sfintei Cruci, deasupra sfantului disc, zicand :


Preotul
: .Sfintele, sfintilor.


Strana
: Unul Sfant, unul Domn, Iisus Hristos, intru slava lui Dumnezeu-Tatal. Amin.


Sfanta Impartasanie


Aceasta cantare se schimba in functie de zilele saptamanii si se pot zice acum si alte cantari.


Strana
: Laudati-l pe Domnul din ceruri; laudati-L pe El intru cele inalte. Aliluia, aliluia, aliluia!


Diaconul intra in sfantul altar si sta in dreapta preotului care ia Sfantul Trup in maini.
Diaconul zice:


Diaconul
: Sfarama, parinte, Sfantul Trup.


Preotul sfarama Sfantul Trup in patru parti, cu luare-aminte si cu evlavie, zicand:


Preotul
: Se sfarama si se imparte Mielul lui Dumnezeu, Cel ce se sfarama si nu se desparte, Cel ce se mananca pururea si niciodata nu se sfarseste, ci pe cei ce se impartasesc ii sfinteste.


Aseaza cele patru parti pe sfantul disc in semnul crucii astfel:


Diaconul arata cu orarul sfantul potir, zicand:


Diaconul
: Plineste, parinte, sfantul potir.


Preotul ia particica, insemnata cu IS, face cu dansa semnul Sfintei Cruci deasupra sfantului potir, si zice:


Preotul
: Plinirea potirului credintei Sfantului Duh.


Pune particica in sfantul potir. Apoi isi sterge degetele cu buretele, deasupra sfantului disc.


Diaconul
: Amin.


Diaconul ia caldura si zice:


Diaconul
: Binecuvanteaza, parinte, caldura.


Preotul binecuvanteaza caldura, zicand:


Preotul
: Binecuvantata este caldura sfintilor Tai, Doamne, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.


Diaconul, sau daca nu este diacon, preotul zice:


Diaconul
: Amin


Diaconul toarna apoi in chipul Sfintei Cruci atat cat chibzuieste ca ajunge sa incalzesca Sfintele, zicand:


Diaconul
: Caldura credintei plina de Duhul Sfant. Amin.


Preotul imparte cu copia particica HS in tot atatea particele cati clerici impreuna-slujitori sunt. El le pune pe partea de jos a sfantului disc. Cei prezenti fac trei inchinaciuni si cer apoi iertare unul de la altul. Apoi preotul zice:


Preotul
: Apropie-te, diacone.


Diaconul trecand prin partea de rasarit a Sfintei Mese, vine la stanga preotului. Tinand palmele intinse crucis, dreapta peste stanga, zice:


Diaconul
: Da-mi mie, parinte, Cinstitul si Preasfantul Trup al Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.


Preotul, avand buretele intre degetele de la mana stanga, ia una din bucatile din particica HS si tinand-o deasupra buretelui, o da diaconului, zicand:


Preotul
: Cinstitul si Preasfantul Trup al Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos se da tie diaconului (N), spre iertarea pacatelor tale si spre viata de veci.


Diaconul, primind particica din Sfantul Trup in palma dreapta, raspunde:


Diaconul
: Amin. Hristos in mijlocul nostru.


Preotul
: Este si va fi.


Diaconul saruta dreapta preotului si se duce in partea de rasarit a Sfintei Mese si plecandu-si capul asteapta sa ia si preotul particica din Sfantul Trup. Preotul pune buretele sub degetul mijlociu al mainii drepte, intre aratator si inelar, iar cu stanga ridica particica sa si o pune in palma dreapta, zicand:


Preotul
: Cinstitul si Preasfantul Trup al Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos se da mie preotului (N), spre iertarea pacatelor mele si spre viata de veci.


Isi sterge degetele cu buretele, deasupra sfantului disc si asezand palma stanga sub mana dreapta, se pleaca inaintea Sfintei Mese si impreuna cu diaconul zic in taina rugaciunile dinaintea impartasirii:


Rugaciunile dinaintea Impartasaniei


Cred, Doamne, si marturisesc ca Tu esti cu adevarat Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu, Care ai venit in lume sa mantuiesti pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu. Inca cred ca Acesta este insusi Preacurat Trupul Tau si Acesta este insusi Scump Sangele Tau. Deci ma rog Tie: Miluieste-ma si-mi iarta greselile mele cele de voie si cele fara de voie, cele cu cuvantul sau cu lucrul, cele intru stiinta si intru nestiinta. Si ma invredniceste, fara osanda, sa ma impartasesc cu Preacuratele Tale Taine, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci. Amin.

Cinei Tale celei de taina, Fiul lui Dumnezeu, astazi, partas ma primeste, ca nu voi spune vrajmasilor Tai, Taina Ta, nici sarutare Iti voi da ca Iuda, ci ca talharul marturisindu-ma strig Tie: Pomeneste-ma, Doamne, in imparatia Ta.

Nu spre judecata sau spre osanda sa-mi fie mie impartasirea cu Sfintele Tale Taine, Doamne, ci spre tamaduirea sufletului si a trupului.


Preotul si diaconul se impartasesc, cu particelele pe care le tin in maini, cu frica si cu toata evlavia, stergandu-si dupa aceea mana cu buretele deasupra sfantului antimis.


Preotul, luand cu amandoua mainile si cu un acoperamant sfantul potir, se impartaseste de trei ori dintr-insul, zicand:


Preotul
: Ma impartasesc eu, robul lui Dumnezeu, preotul (N), cu Cinstitul si Sfantul Sange al Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor mele si spre viata de veci. Amin.


Apoi isi sterge preotul buzele sale si sfantul potir cu aco peramantul si zice:


Preotul
: Iata S-a atins de buzele mele si va sterge faradelegile mele si de pacatele mele ma va curati.


Inca tinand sfantul potir cu un acoperamant, cheama pe diacon, zicand:


Preotul
: Apropie-te, diacone.


Diaconul vine, se inchina si zice:


Diacon
: Iata vin la nemuritorul Imparat.


Diaconul ia cu stanga coltul liber al acoperamantului si il aseaza sub barbie, iar cu dreapta apuca de marginea pos tamentului sfantului potir, spre a inlesni preotului lucrarea, iar preotul il impartaseste de trei ori, zicand:


Preotul
: Se impartaseste robul lui Dumnezeu, diaconul (N), cu Cinstitul si Sfantul Sange al Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor sale si spre viata de veci.


Si diaconul zice:


Diaconul
: Amin.


Dupa ce s-a impartasit diaconul, preotul zice:


Preotul
: Iata s-a atins de buzele tale si va sterge faradelegile tale si de pacatele tale te va curati.


Diaconul isi sterge apoi buzele si sfantul potir cu acoperamantul.

(Tipicul american) Cand sunt mai multi credinciosi pregatiti sa se impartaseasca, sfarama cu grija cele doua sfinte parti NI si KA in sfantul potir. Particica Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, a sfintilor, a viilor si a mortilor nu se pun in potir ci se lasa pe sfantul disc, pana ce se vor cumineca toti credinciosii. Cand diaconul pune particelele NI si KA in potir, zice:

(Tipicul romanesc) Punand intai particelele NI si KA una dupa alta in sfantul potir, diaconul (sau daca nu este diacon, preotul), zice:


Diaconul
: Invierea lui Hristos vazand, sa ne inchinam Sfantului Domnului Iisus, unuia Celui fara de pacat. Crucii Tale ne inchinam, Hristoase, si sfanta Invierea Ta o laudam si o slavim; ca Tu esti Dumnezeul nostru, afara de Tine pe altul nu stim, numele Tau numim. Veniti toti credinciosii sa ne inchinam sfintei Invierii lui Hristos, ca iata a venit prin cruce bucurie la toata lumea. Totdeauna binecuvantand pe Domnul, laudam Invierea Lui, ca rastignire rabdand pentru noi, cu moartea pe moarte a stricat.


(Tipicul romanesc) Cand pune in sfantul potir particica Nascatoarei de Dumnezeu, diaconul (daca nu este diacon, preotul) zice:


Diaconul
: Lumineaza-te, lumineaza-te, noule Ierusalime, ca slava Domnului peste tine a rasarit. Salta acum si te bucura, Sioane, iar tu, Curata, Nascatoare de Dumnezeu, veseleste-te intru Invierea Celui nascut al tau.


(Tipicul romanesc) Cand pune in sfantul potir, particelele pentru cele noua cete ale sfintilor, diaconul (sau daca nu este diacon, preotul) zice:


Diaconul
: O, Pastile cele mari si preasfintite, Hristoase! O, Intelepciunea si Cuvantul lui Dumnezeu si Puterea! Da-ne noua sa ne impartasim cu Tine, mai cu adevarat, in ziua cea neinserata a Imparatiei Tale.


(Tipicul romanesc) Diaconul sau preotul trage dupa aceea usor cu buretele miridele pentru vii si pentru morti, si le pune in sfantul potir, zicand:


Diaconul
: Spala, Doamne, pacatele celor ce s-au pomenit aici, cu Cinstit Sangele Tau, pentru rugaciunile sfintilor Tai.


Diaconul sau preotii, stergand apoi bine sfantul disc si sfantul antimis, ia particelele ramase si le pune in sfantul potir pe care dupa aceea il acopera. Pune apoi pe sfantul disc Aerul, intocmit, apoi sfanta steluta, iar peste ea acoperamantul. Dupa aceea, preotul citeste in taina rugaciunea de multumire.

* Adesea, predica se tine acum.


Rugaciunea de multumire


Preotul
: Multumim Tie, Stapane, Iubitorule de oameni, Datatorule de bine al sufletelor noastre, ca si in ziua de acum ne-ai invrednicit pe noi de cerestile si nemuritoarele Tale Taine. Indrepteaza calea noastra, intareste-ne pe noi, pe toti, intru frica Ta; pazeste viata noas tra, intareste pasii nostri, pentru rugaciunile si mijlocirile maritei Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria si pentru ale tuturor sfintilor Tai.


Preotul si diaconul isi spala mainile. Cand se termina predica, se ridica perdeaua si se deschid sfintele usi, iar diaconul, inchinandu-se o data, primeste sfantul potir de la preot si, stand intre sfintele usi, inalta potirul si zice:


Diaconul
: Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati.


Strana
: Binecuvantat este Cel ce vine in numele Domnului. Dumnezeu este Domnul si s-a aratat noua!


In Saptamana Luminata strana canta:
Hristos a inviat. (o data).

Intorcandu-se spre sfantul altar, diaconul da sfantul potir preotului. Credinciosii se apropie, unul cate unul, sa se impartaseasca cu Sfintele Daruri. Preotul, stand cu fata catre ei si tinand in maini sfantul potir, zice rugaciunile dinaintea impartasaniei:


Preotul
: Cred, Doamne, si marturisesc., Cinei Tale celei de taina., Nu spre judecata sau spre osanda.,


Credinciosii vin unul dupa altul cu umilinta si cu frica, inchinandu-se si tinand mainile stranse la piept. Preotul zice fiecaruia:


Preotul
: Se impartaseste robul lui Dumnezeu (N) cu Cinstitul si Sfantul Trup si Sange al Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor lui si spre viata de veci.


In timpul impartasirii credinciosilor, strana canta:
Trupul lui Hristos primiti., Cinei Tale celei de taina. sau alte cantari.

Strana: Trupul lui Hristos primiti si din izvorul cel fara de moarte gustati. Aliluia, aliluia, aliuluia!


Cei impartasiti isi sterg buzele cu sfantul acoperamant si saruta sfantul potir inchinandu-se.

La incheierea impartasirii credinciosilor, preotul, tinand cu amandoua mainile sfantul potir (sau, de nu este nimeni de impartasit, luandu-l de la diacon) ii binecuvanteaza pe cre dinciosi cu sfantul potir si zice


Preotul
: Mantuieste, Dumnezeule, poporul Tau si binecuvanteaza mostenirea Ta.


Strana
: Am vazut lumina cea adevarata, am primit Duhul cel ceresc; am aflat credinta cea adevarata, nedespartitei Treimi inchinandu-ne, ca Aceasta ne-a mantuit pe noi.


De la Pasti pana la Inaltare:
Hristos a inviat. (o data)

De la Inaltare pana la Rusalii: Inaltatu-Te-ai intru marire.

In timpul cantarii, preotul pune sfantul potir pe sfantul antimis si diaconul pune in sfantul potir celelalte particele de pe sfantul disc.

Preotul tamaiaza Sfintele Daruri de trei ori, zicand:


Preotul
: Inalta-Te peste ceruri, Dumnezeule, si peste tot pamantul slava Ta.


Preotul da cadelnita diaconului, care le ridica deasupra capului si, trecand prin fata Sfintei Mese, se intoarce spre credinciosi aratandu-le sfantul disc, apoi il duce la proscomidiar si-l pune acolo.

Preotul se inchina de trei ori in fata Sfintei Mese si zice in taina:


Preotul
: Binecuvantat este Dumnezeul nostru.


Daca nu este diacon, preotul se inchina de trei ori inaintea Sfintei Mese, ia sfantul disc cu mana stanga si sfantul potir cu mana dreapta si tinand sfantul potir deasupra sfantului disc, zice in taina:
Binecuvantat este Dumnezeul nostru.

Sfarsindu-se de cantat la strana: Am vazut Lumina cea adevarata., preotul se intoarce catre credinciosi, zicand cu glas mare:


Preotul
: .totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.

Sa se umple gurile noastre de lauda Ta, Doamne, ca sa laudam marirea Ta; ca ne-ai invrednicit pe noi sa ne impartasim cu sfintele, dumnezeiestile, nemuritoarele, preacuratele si de viata facatoarele Tale Taine. Intareste-ne pe noi intru sfintenia Ta, toata ziua sa ne invatam dreptatea Ta. Aliluia, aliluia, aliluia!


In timpul acestei cantari, preotul merge la proscomidiar si pune sfantul potir acolo (iar daca nu este diacon, duce si sfantul disc). Preotul cadeste Sfintele de trei ori, nezicand nimic. Diaconul, avand capul acoperit, merge in fata sfintelor usi si zice ectenia (daca nu este diacon, urmatoarea ectenie se zice de catre preot). Preotul se intoarce la Sfanta Masa si strange sfantul antimis, incepand cu partea de rasarit si continuand cu cea de apus, cea de miazazi si in urma cea de miazanoapte.


Ectenia de multumire


Diaconul
: Drepti, primind dumnezeiestile, sfintele, preacuratele, nemuritoarele, cerestile si de viata facatoarele, infricosatoarele lui Hristos Taine, cu vrednicie sa multumim Domnului.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi, Dumnezeule, cu harul Tau.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul
: Ziua toata desavarsita, sfanta, in pace si fara de pacat cerand, pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra, lui Hristos Dumnezeu, sa o dam.


Strana
: Tie, Doamne.


Diaconul merge inaintea icoanei Mantuitorului si asteapta acolo cu capul plecat, pana la sfarsitul rugaciunii amvonului.


Preotul face cruce peste sfantul antimis cu Sfanta Evanghelie, zicand ecfonisul:


Preotul
: Ca Tu esti sfintirea noastra si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Aseaza Sfanta Evanghelie pe Sfanta Masa, asa cum era la inceputul Sfintei Liturghii.


Strana
: Amin.


Preotul, avand capul acoperit si privind spre credinciosi zice:


Preotul
: Cu pace sa iesim.


Strana
: Intru numele Domnului.


Diaconul
: Domnului sa ne rugam.


Strana
: Doamne miluieste.


Preotul, luandu-si Liturghierul, iese prin sfintele usi, merge in mijlocul bisericii, face o inchinaciune catre altar si zice rugaciunea amvonului.


Rugaciunea amvonului


Preotul
: Cel ce binecuvantezi pe cei ce Te binecuvanteaza, Doamne, si sfintesti pe cei ce nadajduiesc intru Tine, mantuieste poporul Tau si binecuvanteaza mostenirea Ta. Plinirea Bisericii Tale o pazeste; sfinteste pe cei ce iubesc podoaba casei Tale; Tu pe acestia ii preamareste cu dumnezeiasca puterea Ta; si nu ne lasa pe noi cei ce nadajduim intru Tine. Pace lumii Tale daruieste, bisericilor Tale, preotilor, (aici se pomeneste Carmuirea tarii, dupa indrumarile Sfantului Sinod) si la tot poporul Tau. Ca toata darea cea buna si tot darul desavarsit de sus este, pogorand de la Tine, Parintele luminilor, si Tie slava si multumire si inchinaciune inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


Daca credinciosii aduc daruri intru cinstirea si pomenirea Sfantului sau pentru sarbatoare (colivi, branza si oua, struguri, parga de poame, ori alte roade), se canta la strana troparele si condacul sarbatorii.


Strana
: (Cantarea cuvenita)


Preotul tamaind zice:


Preotul
: Domnului sa ne rugam.


Strana
: Doamne miluieste.


Preotul, stand langa daruri, zice cu glas mare rugaciunea potrivita cu felul de daruri (rugaciunile de acest fel se gasesc mai departe in Liturghier).


Preotul
: (Zice rugaciunea potrivita din Liturghier)


Strana
: Amin.


Strana canta:


Strana
: Fie numele Domnului binecuvantat. (de 3 ori)

In Saptamana Luminata. Hristos a inviat. (de trei ori)


Strana continua cu Psalmul 33 (de trei ori):


Strana
: Bine voi cuvanta pe Domnul.


Preotul se pleaca spre credinciosi, in dreapta si in stanga, si intra prin sfintele usi. Diaconul intra prin usa dinspre miazanoapte. Merg catre proscomidiar unde isi descopera si isi pleaca capetele amandoi. Preotul zice urmatoarea rugaciune:


Preotul
: Plinirea Legii si a proorocilor Tu insuti fiind, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ai plinit toata randuiala parinteasca, umple de bucurie si de veselie inimile noastre, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Diaconul, din sfintele usi, zice:


Diaconul
: Domnului sa ne rugam.


Strana
: Doamne miluieste.


Diaconul isi descopera capul, se intoarce la proscomidiar si consuma ce a ramas din Sfintele Taine. El curata sfantul potir cu vin si apa. Apoi il sterge cu un stergar anume pregatit si pune sfantul potir cu celelalte obiecte liturgice.


Preotul, acoperindu-si capul, binecuvanteaza pe credinciosi dintre sfintele usi:


Preotul
: Binecuvantarea Domnului peste voi toti cu al Sau har si cu a Sa iubire de oameni, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.


Strana
: Amin.


Otpustul


Preotul se pleaca catre icoana Mantuitorului si zice:


Preotul
: Slava Tie, Hristoase Dumnezeule, nadejdea noastra, slava Tie.


Strana
: Slava. Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Doamne miluieste. Doamne miluieste. Doamne miluieste.

Intru numele Domnului, parinte, binecuvanteaza.


Preotul
: Cel ce a inviat din morti.; iar de nu va fi duminica zice: Hristos, Adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, ale Sfintilor, maritilor si intru tot laudatilor Apostoli, ale Sfantului (N) (al carui hram il poarta biserica), ale celui intre sfinti Parintelui nostru Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, ale Sfantului (N), a carui pomenire o savarsim, ale Sfintilor si dreptilor dumnezeiesti Parinti Ioachim si Ana si pentru ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor.


Strana
: Amin.


Preotul se intoarce cu fata spre icoana Mantuitorului si zice:


Preotul
: Pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi.


Strana
: Amin.


Preotul se intoarce in altar si inchide sfintele usi si perdeaua. Iesind prin usa diaconului, el (sau altcineva anume randuit) imparte anafura credinciosilor. Cand se termina aceasta, se intoarce in altar si, daca nu este diacon, el insusi consuma Sfintele Taine. Preotul si diaconul isi scot vesmintele si zic rugaciunile de multumire.


RUGACIUNILE
INAINTE DE IMPARTASIRE

Rugaciunea intai, a Sfantului Vasile cel Mare


Stapane Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce esti izvorul vietii si al nemuririi, Facatorul a toata faptura vazuta si nevazuta, Fiul Tatalui Celui fara de inceput, Cel ce esti impreuna-vesnic cu Dansul si impreuna fara de inceput, Care pentru multa bunatate, in zilele cele din urma, ai purtat Trup si Te-ai rastignit, si Te-ai jertfit pentru noi cei nemultumitori si nerecunoscatori si cu Sangele Tau ai innoit firea noastra cea stricata prin pacat, Insuti Imparate, Cel ce esti fara de moarte, primeste si pocainta mea, a pacatosului, si pleaca urechea Ta catre mine si asculta graiurile mele, ca am gresit, Doamne; gresit-am la cer si inaintea Ta si nu sunt vrednic a cauta spre inaltimea slavei Tale. Ca am maniat bunatatea Ta, calcand invataturile Tale si neascultand poruncile Tale. Ci tu, Doamne, fara rautate fiind, indelung-rabdator si mult-milostiv, nu m-ai dat pe mine sa pier cu faradelegile mele, in tot chipul asteptand intoarcerea mea. Ca Tu ai zis, Iubitorule de oameni, prin proorocul Tau: "Cu vrere nu voiesc moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu". Ca nu vrei, Stapane, sa pierzi faptura mainilor Tale, nici nu voiesti pierderea oamenilor, "ci vrei ca toti sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina". Pentru aceasta si eu, desi sunt nevrednic cerului si pamantului si acestei vieti trecatoare, pentru ca m-am supus cu totul pacatului si m-am facut rob dezmierdarilor si am necinstit chipul Tau, dar fiind faptura si zidirea Ta, nu deznadajduiesc de a mea mantuire, eu ticalosul, ci nadajduind in milostivirea Ta cea fara de margini, vin catre Tine: Primeste-ma deci si pe mine, Iubitorule de oameni Hristoase, ca pe desfranata si ca pe talharul, ca pe vamesul si ca pe fiul cel pierdut, si ridica sarcina cea grea a pacatelor mele, Cel ce ridici pacatul lumii si tamaduiesti neputintele oamenilor; Cel ce chemi la Tine pe cei osteniti si impovarati si le dai odihna; Cel ce n-ai venit sa chemi la pocainta pe cei drepti, ci pe cei pacatosi, si ma curateste de toata necuratia trupului si a sufletului. Invata-ma sa savarsesc sfintenie intru frica Ta, ca, intru curata marturisirea cugetului meu primind particica Sfintelor Tale Taine, sa ma unesc cu Sfantul Tau Trup si Sange, si sa Te am pe Tine locuind si petrecand intru mine impreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh. Asa, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, sa nu-mi fie mie spre osanda impartasirea preacuratelor si de viata facatoarelor Tale Taine, nici sa ajung neputincios cu sufletul si cu trupul, impartasindu-ma cu nevrednicie; ci da-mi, pana la suflarea mea cea mai de pe urma, fara de osanda sa primesc particica Sfintelor Tale Taine, spre impartasirea cu Duhul Sfant, ca merinde pentru viata de veci si raspuns bineprimit la infricosatorul Tau scaun de judecata, ca si eu, dimpreuna cu toti alesii Tai, sa fiu partas bunatatilor Tale celor nestricacioase, pe care le-ai gatit, Doamne, celor ce Te iubesc pe Tine, intru care esti preaslavit in vecii vecilor. Amin.


Rugaciunea a doua
, a Sfantului Ioan Gura de Aur

Doamne, Dumnezeul meu, stiu ca nu sunt vrednic, nici in stare ca sa intri sub acoperamantul casei sufletului meu, pentru ca este cu totul pustiu si surpat si nu afli in mine loc potrivit ca sa-Ti pleci capul. Ci, precum din inaltime Te-ai plecat pentru noi, pleaca-Te si acum spre smerenia mea. Si precum ai binevoit a Te culca in pestera si in ieslea necuvantatoarelor, asa binevoieste a intra si in ieslea necuvantatorului meu suflet si in intinatul meu trup. Si precum n-ai socotit lucru nevrednic a intra si a cina impreuna cu pacatosii in casa lui Simon cel lepros, asa binevoieste a intra in casa smeritului, leprosului si pacatosului meu suflet. Si precum n-ai indepartat pe desfranata cea pacatoasa, cea asemenea mie, care a venit si s-a atins de Tine, asa Te milostiveste si de mine pacatosul, care vin sa ma ating de Tine. Si precum nu Te-ai scarbit de intinata si necurata ei gura, ce Te-a sarutat, asa nu Te scarbi nici de intinata si mai necurata mea gura, nici de buzele mele cele necurate si pangarite si de limba mea cea cu totul necurata. Ci sa-mi fie mie carbunele preasfantului Tau Trup si al scumpului Tau Sange, spre sfintire si spre luminare, spre insanatosirea smeritului meu suflet si trup, spre usurarea greutatii greselilor mele celor multe, spre paza de toata lucrarea diavoleasca, spre indepartarea si mutarea raului si vicleanului meu obicei, spre omorarea patimilor, spre plinirea poruncilor Tale, spre adaugirea dumnezeiescului Tau har si spre dobandirea imparatiei Tale. Ca nu vin la Tine ca un nepasator, Hristoase Dumnezeule, ci increzandu-ma in bunatatea Ta cea nespusa si ca nu cumva ramanand departe prea multa vreme de impartasirea Ta, sa fiu prins de lupul cel intelegator. Pentru aceasta ma rog Tie, Cel ce singur esti sfant, Stapane: Sfinteste-mi sufletul si trupul, mintea si inima, rarunchii si maruntaiele; innoieste-ma tot si inradacineaza frica Ta intru madularele mele si sfintenia Ta fa-o nestearsa de la mine. Si-mi fii mie ajutator si folositor, indreptand in pace viata mea si invrednicindu-ma a sta de-a dreapta Ta, cu sfintii Tai, pentru rugaciunile si mijlocirile Preacuratei Maicii Tale si ale slujitorilor Tai celor fara de trup, ale preacuratelor puteri, si pentru ale tuturor sfintilor, care din veac au bineplacut Tie. Amin.


Rugaciunea a treia
, a Sfantului Simeon Metafrastul


Doamne, Cel ce singur esti curat si fara stricaciune, Care pentru nespusa milostivire a iubirii de oameni ai luat toata firea noastra din curatele si feciorestile sangiuiri ale celei ce Te-a nascut pe Tine mai presus de fire, cu venirea Dumnezeiescului Duh si cu bunavoirea Tatalui Celui de-a pururea vesnic, Hristoase Iisuse, intelepciunea lui Dumnezeu, pacea si puterea; Cel ce ai primit cu trupul Tau patimile cele de viata facatoare si mantuitoare: crucea, piroanele, sulita, moartea, omoara-mi patimile cele trupesti, care imi strica sufletul. Cel ce cu ingroparea Ta ai pradat imparatia iadului, ingroapa-mi sfaturile mele cele viclene prin ganduri bune si risipeste duhurile cele viclene. Cel ce cu invierea Ta cea de a treia zi si de viata purtatoare ai ridicat pe stramosul cel cazut, ridica-ma si pe mine cel ce am alunecat in pacat, punandu-mi inainte chipuri de pocainta. Cel ce cu preaslavita inaltarea Ta la cer ai indumnezeit trupul pe care L-ai luat si L-ai cinstit cu sederea de-a dreapta Tatalui, invredniceste-ma prin impartasirea Sfintelor Tale Taine sa dobandesc partea de-a dreapta a celor mantuiti. Cel ce prin pogorarea Manga ietorului Duh ai facut vase de cinste pe sfintii Tai ucenici, arata-ma si pe mine a fi locas al venirii Lui. Cel ce vei veni iarasi sa judeci toata lumea intru dreptate, binevoieste sa Te intampin si eu pe nori, pe Tine, Judecatorul si Facatorul meu, impreuna cu toti sfintii Tai, ca neincetat sa Te slavesc si sa Te laud pe Tine, impreuna cu Parintele Tau cel fara de inceput si cu Preasfantul si bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Rugaciunea a patra
, a Sfantului Simeon Metafrastul


Precum voi sta inaintea infricosatorului si nefatarnicului Tau scaun de judecata, Hristoase Dumnezeule, primind intrebare si dand raspuns de relele ce am facut, asa si astazi, mai inainte de a sosi ziua osandirii mele, stand la sfantul Tau altar, inaintea Ta si inaintea infricosatorilor si sfintilor Tai ingeri, fiind induplecat de marturia cugetului, pun inainte faptele mele cele rele si faradelegile, dandu-le pe fata si vadindu-le. Ci vezi, Doamne, smerenia mea si-mi iarta toate pacatele mele; vezi, ca s-au inmultit mai mult decat perii capului meu faradelegile mele. Caci ce rau n-am savarsit? Ce pacat n-am facut? Ce rau nu mi-am inchipuit in sufletul meu? Ca iata si cu faptele am facut desfranare si preadesfranare, mandrie, trufie, batjocura, hula, vorba desarta, infierbantare la ras, betie, lacomie a pantecelui, mancare fara masura, rautate, pizma, iubire de argint, iubire de avutie, camatarie, iubire de mine insumi, iubire de marire, hrapire, nedreptate, agonisire de rusine, invidie, graire de rau, faradelege; toate simtirile si toate madularele mi le-am intinat si le-am stricat si de nici o treaba le-am facut, ajungand cu totul salas diavolului. Si stiu, Doamne, ca faradelegile mele au covarsit capul meu, dar multimea indurarilor Tale este neasemanata, si mila bunatatii Tale cea fara de rautate este nespusa si nu este nici un pacat care sa biruiasca iubirea Ta de oameni. Pentru aceasta, preaminunate Imparate, fara de rautate Doamne, fa minunate milele Tale spre mine pacatosul; arata-mi puterea bunatatii Tale, arata-mi taria milostivirii Tale celei indurate si ma primeste pe mine pacatosul, cel ce ma intorc; primeste-ma cum ai primit pe fiul cel pierdut, pe talharul si pe desfranata. Primeste-ma pe mine cel ce peste masura Ti-am gresit si cu cuvantul si cu lucrul si cu pofta cea fara de cale si cu gandul cel dobitocesc. Si precum ai primit pe cei ce au venit in ceasul al unsprezecelea, care nimic vrednic n-au lucrat, asa ma primeste si pe mine, pacatosul; ca mult am gresit si m-am spurcat si am scarbit Duhul Tau cel Sfant si am maniat milostivirea Ta cea iubitoare de oameni, cu lucrul, cu cuvantul si cu gandul, noaptea si ziua, pe fata si intr-ascuns, cu voie si fara de voie. Si stiu ca vei pune inaintea mea pacatele mele in acelasi chip in care le-am facut si ma vei intreba de cele ce cu stiinta, fara de iertare, am gresit. Ci, Doamne, nu cu judecata Ta cea dreapta, nici cu mania Ta sa ma mustri pe mine si nici cu urgia Ta sa ma pedepsesti. Miluieste-ma, Doamne, ca nu sunt numai neputincios, ci si zidirea Ta sunt. Ca Tu, Doamne, ai intarit peste mine frica Ta, dar eu am facut rautate inaintea Ta. Tie Unuia am gresit; dar Te rog sa nu intri la judecata cu robul Tau. Ca de vei cauta la faradelegi, Doamne, Doamne, cine va putea sta inaintea Ta? Ca eu sunt adancul pacatului si nu sunt vrednic, nici in stare a cauta si a privi inaltimea cerului, din pricina multimii pacatelor mele, celor fara de numar; ca toate lucrurile rele si inchipuirile si mestesugirile diavolesti, toata rautatea iadului, indemnurile spre pacat, dezmierdarile si alte patimi nenumarate n-au lipsit de la mine. Caci, cu ce fel de pacate nu m-am stricat? De care rele n-am fost prins? Tot pacatul l-am facut, toata desfatarea neiertata am lasat sa intre in sufletul meu. Netrebnic m-am facut inaintea Ta, Dumnezeul meu, si inaintea oamenilor. Cine ma va ridica pe mine, cel ce am cazut intru atatea pacate rele? Doamne, Dumnezeul meu, spre Tine nadajduiesc. De mai este pentru mine nadejde de mantuire, de biruieste iubirea Ta de oameni multimea faradelegilor mele, fii mie Mantuitor si dupa indurarile si milele Tale slabeste, lasa, iarta toate cate am gresit Tie; ca s-a umplut de multe rele sufletul meu si nu aflu intru mine nadejde de mantuire. Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si sa nu-mi rasplatesti mie dupa faptele mele, ci intoarce-ma, sprijineste-ma, izbaveste sufletul meu de relele ce au crescut intr-insul si de agonisirile lui cele cumplite. Miluieste-ma pentru mila Ta, ca unde s-a inmultit pacatul sa prisoseasca harul Tau, si sa Te laud si sa Te slavesc in toate zilele vietii mele. Ca Tu esti Dumnezeul celor ce se pocaiesc si Mantuitorul celor ce gresesc si Tie slava inaltam, impreuna si Parintelui Tau Celui fara de inceput si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Rugaciunea a cincea, a Sfantului Ioan Damaschin


Stapane Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce singur ai putere a ierta pacatele oamenilor, ca un bun si iubitor de oameni, treci cu vederea toate greselile mele cele cu stiinta si cu nestiinta, si ma invredniceste sa ma impartasesc, fara de osanda, cu dumnezeiestile, preaslavitele, preacuratele si de viata facatoarele Tale Taine, nu spre osanda, nici spre adaugirea pacatelor, ci spre curatire si sfintire si spre dobandirea vietii si imparatiei ce va sa fie, spre zid si ajutor, spre izgonirea celor potrivnici si spre pierderea greselilor mele celor multe; ca Tu esti Dumnezeul milei si al indurarilor si al iubirii de oameni si Tie slava inaltam, impreuna si Tatalui si Duhului Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Rugaciunea a sasea
, a Sfantului Vasile cel Mare


Stiu, Doamne, ca ma impartasesc cu nevrednicie cu preacuratul Tau Trup si scump Sangele Tau, si vinovat sunt, si osanda mie insumi mananc si beau, neputandu-mi da seama, precum se cuvine, de Trupul si Sangele Tau, Hristoase, Dumnezeul meu. Ci indraznind spre indurarile Tale, ma apropii de Tine, Cel ce ai zis: "Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu intru Mine ramane si Eu intru dansul". Deci, milostiveste-Te, Doamne, si nu ma pedepsi pe mine pacatosul, ci fa cu mine dupa mila Ta. Si sa-mi fie mie Sfintele Tale Taine spre tamaduire si curatire, spre luminare si paza, spre mantuirea si sfintirea sufletului si a trupului; spre izgonirea a toata nalucirea, a faptei celei rele si a lucrarii diavolesti, care se lucreaza cu gandul intru madularele mele; spre indraznirea si dragostea cea catre Tine, spre indreptarea si intarirea vietii, spre inmultirea faptei celei bune si a desavarsirii, spre plinirea poruncilor si spre impartasirea cu Sfantul Duh, ca merinde pentru viata de veci si spre raspuns bine primit la infricosatorul Tau scaun de judecata, iar nu spre certare sau spre osanda.


Rugaciunea a saptea
, a Sfantului Simeon Noul Teolog


Din buze spurcate, din inima pangarita, din limba necurata, din suflet spurcat, primeste-mi rugaciunea, Hristoase al meu, si neinlaturandu-mi nici cuvintele, nici obisnuintele, nici nerusinarea, da-mi mie a grai cu indrazneala cele ce voiesc, Hristoase al meu, si mai vartos ma si invata ce mi se cuvine a face si a grai. Gresit-am mai mult decat desfranata, care afland unde salasluiesti, cumparand mir, cu indrazneala a venit sa unga picioarele Tale, ale Stapanului meu Hristos si Dumnezeului meu. Cum pe aceea, apropiindu-se din inima, n-ai lepadat-o, nici de mine nu Te scarbi, Cuvinte, ci da-mi sa tin si sa sarut picioarele Tale si cu izvor de lacrimi, ca si cu niste mir de mult pret, cu indrazneala sa le ung. Spala-ma cu lacrimile mele, curateste-ma cu ele, Cuvinte. Iarta-mi greselile si imi da indreptare. Stii multimea rautatilor mele, stii si bubele mele si ranile mele le vezi, dar si credinta mi-o stii, vointa mi-o vezi si suspinurile mi le auzi. Nu se ascunde inaintea Ta, Doamne, Dumnezeul meu, Facatorul si Izbavitorul meu, nici picatura de lacrimi nici din picatura vreo parte. Cele inca nesavarsite de mine le-au cunoscut ochii Tai si in cartea Ta se afla scrise si cele inca nefacute de mine. Vezi smerenia mea, vezi-mi osteneala cata este si toate pacatele mi le iarta, Dumnezeule a toate; incat cu inima curata, cu gandul infricosat si cu sufletul smerit sa ma impartasesc cu Tainele Tale cele preacurate si preasfinte, cu care se indumnezeieste si se face viu tot cel ce mananca si bea din ele cu inima curata; ca Tu ai zis, Stapanul meu: "Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu intru Mine ramane si Eu intru dansul". Cu totul adevarat este cuvantul Stapanului si Dumnezeului meu, ca cel ce se impartaseste cu Darurile cele dumnezeiesti si indumnezeitoare nu este singur, ci cu Tine, Hristoase al meu, Cel ce esti din Lumina cea cu trei straluciri, Care lumineaza lumea. Deci, pentru ca sa nu raman singur, fara de Tine, Datatorule de viata, suflarea mea, viata mea, bucuria mea, mantuirea lumii, pentru aceasta m-am apropiat de Tine, precum vezi, cu lacrimi si cu sufletul umilit. Ma rog sa iau izbavire de greselile mele si sa ma impartasesc fara de osanda cu Tainele Tale cele datatoare de viata si fara de prihana, ca sa ramai precum ai zis, cu mine, cel de trei ori ticalos, ca sa nu ma rapeasca cu viclesug inselatorul, aflandu-ma departat de harul Tau, si inselandu-ma sa ma departeze si de indumnezeitoarele Tale cuvinte. Pentru aceasta cad inaintea Ta si cu caldura strig care Tine: Precum pe fiul cel pierdut si pe desfranata, care au venit la Tine, i-ai primit, asa ma primeste si pe mine, desfranatul si spurcatul, Milostive, care cu suflet umilit vin acum la Tine. Stiu, Mantuitorule, ca altul ca mine n-a gresit Tie, nici a facut faptele pe care le-am facut eu. Dar si aceasta stiu, ca marimea greselilor mele si multimea pacatelor mele nu covarsesc rabdarea cea multa a Dumnezeului meu, nici iubirea Lui de oameni cea inalta; ci pe cei ce fierbinte se pocaiesc, cu mila indurarii ii curatesti si ii luminezi si cu lumina ii unesti, partasi Dumnezeirii Tale facandu-i fara pizmuire; si lucru strain de gandurile ingeresti si omenesti vorbesti cu ei, de multe ori, ca si cu niste prieteni ai Tai adevarati. Acestea ma fac indraznet, acestea imi dau aripi, Hristoase al meu, si punandu-mi nadejdea in multele Tale binefaceri fata de noi, bucurandu-ma si cutremurandu-ma, cu focul ma impartasesc, iarba uscata fiind eu, si - straina minune! - ma racoresc nears, ca rugul de demult care aprins fiind, nu se mistuia. Pentru aceasta, cu gand multumitor si cu multumitoare inima, cu multumitoare madulare ale sufletului si ale trupului meu ma inchin si Te maresc si Te preaslavesc pe Tine, Dumnezeul meu, Cel ce cu adevarat esti binecuvantat, acum si in veci. Amin.


Rugaciunea a opta, a Sfantului Ioan Gura de Aur


Dumnezeule, slabeste, lasa, iarta-mi toate greselile cate Ti-am gresit Tie, sau cu cuvantul sau cu lucrul sau cu gandul, cu voie sau fara de voie, cu stiinta sau cu nestiinta, toate mi le iarta ca un bun si de oameni iubitor. Si pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale, ale slujitorilor Tai ingeri, ale sfintelor Puteri si ale tuturor sfintilor care Ti-au bineplacut Tie din veac, binevoieste ca fara de osanda sa primesc sfantul si preacuratul Tau Trup si scumpul Tau Sange spre tamaduirea sufletului si a trupului si spre curatirea gandurilor mele celor rele. Ca a Ta este imparatia si puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Rugaciunea a noua
, a Sfantului Ioan Gura de Aur


Nu sunt vrednic, Stapane Doamne, sa intri sub acoperamantul sufletului meu, ci de vreme ce Tu, ca un iubitor de oameni, vrei sa locuiesti intru mine, indraznind ma apropii. Porunceste-mi si voi deschide usile pe care Tu Insuti le-ai zidit si intra cu iubirea Ta de oameni, pe care pururea o ai. Intra si lumineaza cugetul meu cel intunecat. Si cred ca aceasta vei face; ca n-ai indepartat pe desfranata care a venit la Tine cu lacrimi, nici pe vamesul care s-a pocait nu l-ai alungat, nici pe talharul care a cunoscut imparatia Ta, nu l-ai izgonit, nici pe prigonitorul Pavel, care s-a pocait, nu l-ai lasat cum era; ci pe toti care au venit la Tine cu pocainta i-ai randuit in ceata prietenilor Tai, cel ce singur esti binecuvantat, totdeauna, acum si in vecii nesfarsiti. Amin.


Rugaciunea a zecea, a Sfantului Ioan Gura de Aur


Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, slabeste, lasa, milostiveste-Te si-mi iarta mie pacatosului, netrebnicului si nevrednicului robului Tau caderile in pacat, smintelile si greselile mele toate cate am pacatuit fata de Tine, din tineretile mele pana in ziua si ceasul de acum, fie cu stiinta, fie din nestiinta, cu cuvantul, sau cu fapta, sau cu gandul, sau cu cugetul, cu deprinderile si cu toate simturile mele. Si, pentru rugaciunile Celei ce fara de prihana Te-a nascut pe Tine, ale Preacuratei si pururea Fecioarei Maria, Maicii Tale, singura nadejde neinfruntata si ocrotitoare si izbavitoare a mea, invredniceste-ma fara de osanda sa ma impartasesc cu preacuratele, nemuritoarele, de viata facatoarele si infricosatoarele Tale Taine, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci, spre sfintire, spre luminare, spre tarie, spre vindecare si spre sanatatea sufletului si a trupului si spre stergerea si pierderea cu totul a cugetelor, a gandurilor si a deprinderilor mele celor rele, si a nalucirilor de noapte ale duhurilor celor viclene si intunecate. Ca a Ta este imparatia si puterea, slava, cinstea si inchinaciunea, impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Rugaciunea a unsprezecea, a Sfantului Ioan Damaschin


Inaintea usilor casei Tale stau si de gandurile cele rele nu ma departez. Ci Tu, Hristoase Dumnezeule, Care ai indreptat pe vamesul si ai miluit pe cananeanca si ai deschis talharului usile raiului, deschide-mi si mie indurarile iubirii Tale de oameni si ma primeste pe mine cel ce vin sa ma ating de Tine, ca pe desfranata si ca pe cea cu scurgerea de sange. Ca aceasta atingandu-se de marginea hainei Tale, prea lesne a luat tamaduire, iar aceea, cuprinzand preacuratele Tale picioare, a dobandit dezlegare de pacate. Iar eu, ticalosul, intreg trupul Tau cutezand a-L primi, sa nu fiu ars, ci ma primeste ca si pe dansele si-mi lumineaza simtirile cele sufletesti, arzand nelegiuirile pacatelor mele, pentru rugaciunile Celei ce fara de samanta Te-a nascut pe Tine, si ale puterilor ceresti, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin.


Rugaciunea a douasprezecea
, a Sfantului Ioan Gura de Aur


Cred, Doamne, si marturisesc ca Tu esti cu adevarat Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu, Care ai venit in lume sa mantuiesti pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu. Inca cred ca acesta este insusi preacurat Trupul Tau si acesta este insusi scump Sangele Tau. Deci, ma rog Tie: Miluieste-ma si-mi iarta greselile mele cele de voie si cele fara de voie, cele cu cuvantul sau cu lucrul, cele cu stiinta si cu nestiinta. Si ma invredniceste fara de osanda, sa ma impartasesc cu preacuratele Tale Taine, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci. Amin.


RUGACIUNILE DE MULTUMIRE DUPA
DUMNEZEIASCA IMPARTASIRE

Rugaciunea Sfantului Vasile cel Mare


Multumesc Tie, Doamne Dumnezeul meu, ca nu m-ai lepadat pe mine pacatosul, ci partas a fi Sfintelor Tale Taine m-ai invrednicit. Multumesc Tie ca pe mine, nevrednicul, a ma impartasi cu preacuratele Tale Daruri m-ai invrednicit. Ci, Stapane, Iubitorule de oameni, Care pentru noi ai murit si ai inviat si ai daruit noua aceste infricosatoare si de viata facatoare Taine, spre binefacerea si sfintirea sufletelor si a trupurilor noastre, da sa-mi fie si mie acestea spre tamaduirea sufletului si a trupului, spre izgonirea a tot potrivnicului, spre luminarea ochilor inimii mele, spre impacarea sufletestilor mele puteri, spre credinta neinfruntata, spre dragoste nefatarnica, spre desavarsirea intelepciunii, spre paza poruncilor Tale, spre adaugirea dumnezeiescului Tau har si spre dobandirea imparatiei Tale. Ca intru sfintenia Ta cu acestea fiind pazit, sa pomenesc harul Tau pururea si sa nu mai viez mie, ci Tie, Stapanului si Binefacatorului nostru. Si asa, iesind dintru aceasta viata intru nadejdea vietii celei vesnice, sa ajung la odihna cea de-a pururea, unde este glasul cel neincetat al celor ce Te lauda si dulceata cea fara de sfarsit a celor ce vad frumusetea cea nespusa a fetei Tale. Ca Tu esti dorirea cea adevarata si veselia cea nespusa a celor ce Te iubesc, Hristoase, Dumnezeul nostru, si pe Tine Te lauda toata faptura in veci. Amin.


Rugaciunea a doua a Sfantului Vasile cel Mare


Stapane, Hristoase Dumnezeule, Imparatul veacurilor si Facatorul tuturor, multumesc Tie pentru toate bunatatile cate mi-ai dat mie si pentru impartasirea cu preacuratele si de viata facatoarele Tale Taine. Deci, ma rog Tie, Bunule si Iubitorule de oameni, pazeste-ma sub acoperamantul Tau si sub umbra aripilor Tale, si-mi daruieste pana la suflarea cea mai de pe urma cu cuget curat si cu vrednicie sa ma impartasesc cu Sfintele Tale Taine, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci. Ca Tu esti Painea vietii, Izvorul sfintirii, Datatorul bunatatilor si Tie slava inaltam, impreuna si Parintelui si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Rugaciunea a treia, a Sfantului Simeon Metafrastul


Cel ce de bunavoie mi-ai dat mie spre hrana Trupul Tau, foc fiind, care arde pe cei nevrednici, sa nu ma arzi pe mine, Facatorul meu, ci mai vartos intra in alcatuirea madularelor mele si intru toate incheieturile, in rarunchi si in inima si arde spinii tuturor pacatelor mele; curateste-mi sufletul; sfinteste-mi gandurile si oasele; numarul deplin al celor cinci simturi il lumineaza; peste tot ma patrunde cu frica Ta; pururea ma acopera si ma apara si ma pazeste de tot lucrul si cuvantul pierzator de suflet; curateste-ma, spala-ma si ma indrepteaza; intelepteste-ma si ma lumineaza; arata-ma locas numai al Duhului Tau si sa nu mai fiu salas pacatului, ci Tie casa, prin primirea Impartasaniei. Ca de foc sa fuga de mine tot lucrul rau, toata patima. Rugatori aduc pentru mine pe toti sfintii, pe mai-marii cetelor celor fara de trup, pe Inaintemergatorul Tau, pe inteleptii Apostoli si cu acestia si pe Preacinstita si Preacurata Maica Ta, ale caror rugaciuni primeste-le, Milostive Hristoase al meu, si pe mine, slujitorul Tau, fiu al luminii ma fa; ca Tu insuti esti, Bunule, sfintirea si luminarea sufletelor noastre si Tie, dupa cuviinta, ca unui Dumnezeu si Stapan, toti slava Iti inaltam in toate zilele. Amin.

Rugaciunea Sfantului Chiril al Alexandriei


Trupul Tau cel sfant, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, sa-mi fie mie spre viata de veci, si Sangele Tau cel scump, spre iertarea pacatelor. Si sa-mi fie mie Euharistia aceasta spre bucurie, spre sanatate si spre veselie. Si la infricosatoarea si a doua venire a Ta, invredniceste-ma pe mine pacatosul sa stau de-a dreapta slavei Tale, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor sfintilor Tai. Amin.


Rugaciunea catre
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu


Preasfanta Stapana, Nascatoare de Dumnezeu, care esti lumina intunecatului meu suflet, nadejdea, acoperamantul, scaparea, mangaierea si bucuria mea, multumesc tie, ca m-ai invrednicit pe mine, nevrednicul, sa fiu partas preacuratului Trup si scumpului Sange al Fiului tau. Ci tu, care ai nascut Lumina cea adevarata, lumineaza-mi ochii cei intelegatori ai inimii. Ceea ce ai nascut izvorul nemuririi, inviaza-ma pe mine, cel omorat de pacat. Ceea ce esti Maica iubitoare de milostivire a Dumnezeului celui milostiv, miluieste-ma si da umilinta si zdrobire inimii mele si smerenie gandurilor mele si ridicare din robia cugetelor mele. Si ma invredniceste pana la sfarsitul vietii fara de osanda sa primesc sfintirea Preacuratelor Taine, spre tamaduirea sufletului si a trupului. Si-mi da, Stapana, lacrimi de pocainta si de marturisire, ca sa te laud si sa te maresc pe tine in toate zilele vietii mele, ca binecuvantata si preamarita esti in veci. Amin.


Rugaciunea Sfantului Simeon


Acum libereaza pe robul Tau, Stapane, in pace, dupa cuvantul Tau, caci vazura ochii mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor; lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau Israel.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte miluieste-ne pe noi.

(de trei ori, cu o metanie de fiecare data)

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre pentru numele Tau.

Doamne miluieste. Doamne miluieste. Doamne miluieste.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecilor. Amin.

Tatal nostru care esti in Ceruri, sfinteasca-se numele Tau. Vie Imparatia Ta. Faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi. Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri, si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.


Preotul: Ca a Ta este imparatia si puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.


Cititorul continua cu troparul potrivit din cele aratate mai jos; totusi, daca rugaciunile sunt citite in taina incheiem Rugaciunea Domneasca cu:


Pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi. Amin.

 

Troparul Sfantului Ioan Gura de Aur - glasul 8


Din gura ta ca o lumina de foc stralucind harul, lumea a luminat, vistieriile neiubirii de argint lumii a castigat, inaltimea gandului smerit noua ne-a aratat. Ci cu cuvintele Tale invatandu-ne, Parinte Ioane Gura de Aur, roaga pe Cuvantul Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecilor. Amin.


Condacul - glas 5

Din cer ai primit dumnezeiescul har si cu buzele tale pe toti ii inveti sa se inchine unui Dumnezeu in Treime, Ioane Gura de Aur, preafericite cuvioase; dupa vrednicie te laudam deci pe tine, ca esti invatator, ca cel ce arati cele dumnezeiesti.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Condacul pentru Nascatoarea de Dumnezeu


Ceea ce esti crestinilor ocrotitoare neinfruntata si mijlocitoare staruitoare catre Facatorul, nu trece cu vederea glasurile cele de rugaciune ale pacatosilor, ci sarguieste, ca o buna, spre ajutorul nostru, care cu credinta strigam catre tine: Grabeste spre rugaciune si te nevoieste spre mijlocire, aparand pururea Nascatoare de Dumnezeu, pe cei ce cinstesc pe tine.

Doamne miluieste. (de 12 ori)

Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de ase manare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul l-ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecilor. Amin.

 

 

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 40255

Voteaza:

Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Andrei DumaPostat la 2011-03-03 21:42

    Cred ca era mai practic un fisier in format .pdf, aranjat textul ca in Liturghier...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE