Prefata


Prefata

Intreaga crestinatate intampina in chip sarbatoresc venirea anului 2000. De aproape doua milenii, generatie dupa generatie, crestinii nadajduiesc sa vada si sa se inchine Locurilor Sfinte ale credintei noastre: Nazaret, Bethleem, Ierusalim...

Ne-a invrednicit Bunul Dumnezeu pe noi, fiii Bisericii Ortodoxe Romane, sa pasim, cu vrerea Sa, spre acest Jubileu, marturisind bucuria cea mare a "plinirii vremii" (Galateni 4,4), clipa venirii in lume, in ieslea cea smerita a Bethleemului, a Fiului lui Dumnezeu, "pentru noi si pentru a noastra mantuire".

Din timpuri indepartate, fiii Bisericii si ai neamului nostru au nazuit sa se invredniceasca si sa implineasca acest sfintitor pelerinaj. Sa ne amintim numai de Sfantul Ioan Cassian, unul dintre incepatori, la anul 385. Sa-i pomenim pe smeritii anonimi monahi si credinciosi de dincoace de Dunare, din jurul vetrei Carpatilor romanesti, ce si-au luat canon, intru fierbinte dorinta, a-si potrivi pasii cu urmele vietuirii pamantesti si propovaduirii Mantuitorului. Ei au purtat pomelnicele celor de acasa, dar si daniile dreptmaritorilor voievozi, ctitori de Sfinte Altare, sprijinitori ai Sfantului Munte, dar si ai Tarii Sfinte, locuri aflate sub incercarile vremurilor. Numeroase opere de arta, manuscrise si carti de provenienta romaneasca, dar mai ales icoane si odoare sfinte se pastreaza pana astazi ca marturie in Tezaurul Sfantului Mormant.

Numerosi monahi din Tarile Romane vor ramane in Tara Sfanta dorind sa aprinda aici candela stradaniilor duhovnicesti, intre ei amintindu-i numai pe Arhimandritul Irinarh Rosetti si pe Sfantul Cuvios Iacob - Hozevitul.

Dar mai ales in veacul nostru pelerinajele la Locurile Sfinte au sporit, multe dintre ele fiind conduse de catre ierarhi ai Bisericii noastre - precum Mitropolitul Nicolae Balan al Ardealului, in 1925, Patriarhul Miron Cristea, in 1927, Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc al Bucovinei, in 1935 -, si altele indrumate de vrednici preoti, precum renumitul teolog si scriitor, parintele Gala Galaction.

Cunoscand Bunul Dumnezeu credinta, dragostea si ravna fiilor neamului nostru, ne-a invrednicit si de alte mari si minunate binecuvantari: ridicarea Asezamantului romanesc de la Ierusalim, intre 1935 - 1938, si a celui de pe malul Iordanului, intre 1935 - 1936, cu purtarea de grija si binecuvantarea intaiului Patriarh al romanilor, Miron Cristea. Peste ani, in vremuri grele pentru tara si Biserica noastra, vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina a purtat o parinteasca grija celor doua asezaminte romanesti din Tara Sfanta, restaurandu-le, asigurandu-le personalul slujitor si, in 1975, in cursul pelerinajului facut la Sfintele Locuri, sfintind Biserica si Asezamantul romanesc din Ierusalim.

Mii si mii de pelerini romani, slujitori ai Bisericii sau fii ai ei, au vizitat in ultimii ani Locurile Sfinte, impartasindu-se de o mare bucurie, o bucurie mai presus de fire, tainica si binefacatoare sufletului, intarindu-i credinta intru fiorul vederii locurilor de care se leaga viata si invatatura Mantuitorului Hristos.

De aceea, pelerinajul la Locurile Sfinte va constitui si pe mai departe una dintre cele mai importante pagini ale vietii sufletesti a credinciosilor nostri, iar in contextul actual se va inscrie cu slove de aur si ca pagina sarbatoreasca, cu totul de exceptie, a participarii Bisericii noastre la Jubileul Anului 2000.

Totodata, pe langa Sfintele Slujbe, care vor constitui miezul celebrarilor noastre, pe langa lucrarile de specialitate ce vor fi editate, concertele si celelalte manifestari festive, dorim sa inchinam acestui Jubileu si inaltarea Catedralei Mantuirii Neamului din Bucuresti si a noului Asezamant ortodox romanesc din orasul biblic Ierihon.

Toate acestea ca smerita inchinare si multumire adusa Domnului de catre Neamul si Biserica noastra, intr-un moment in care intreaga umanitate aduce prinos de recunostinta lui Dumnezeu, Care, plecandu-Se, S-a facut Om, ca pe om sa-l indumnezeiasca.

De aceea, cu parinteasca dragoste, binecuvantam aparitia volumului "Romanii si Tara Sfanta", alcatuit de Ignatie Monahul dimpreuna cu dl. prof. Gheorghe Vasilescu, si dorim a fi o smerita contributie la cunoasterea si intarirea legaturilor fratesti intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica mama a Ierusalimului, acum, la implinirea a doua milenii de crestinism, intru sporirea pacii, a dragostei si a comuniunii intreolalta, in vederea intrarii, cu duhovniceasca cuviinta, in mileniul al treilea de marturisire a Domnului nostru Iisus Hristos.

Carti Ortodoxe

Cuprins