Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Acad. Horia Colan - Un inalt "varf" din curbura Carpatilor
Carpatii au nascut din totdeauna luceferi pe bolta culturii, stiintei si spiritualitatii neamului romanesc. Localitatea Araci este unul din acele izvoare, care a dat societatii noastre romanesti oameni ce au tinut pe umerii lor povara si crucea neamului in momente de cumpana pentru tara harazita de Dumnezeu, dintru inceputuri, romanilor.
Sunase, in 1916, si in Araci, goarna mobilizarii pentru tinerii romani chemati peste Car-pati, sub drapel si arme pentru intregirea neamului. A raspuns prezent, cu demnitate si curaj, la aceasta chemare sfanta, si tanarul Gheorghe Colan, care, la sfarsitul razboiului de reintregire nationala, dupa ce i s-a impodobit pieptul cu ordine si medalii la Marasesti, se intoarce acasa, in Tara tuturor romanilor, incoronat de recunostinta neamului.
Dintr-o fericita casatorie, Dumnezeu ii va harazi un fiu, Horia, si o fiica, Stela, pe care ii va creste in Legea stramoseasca si in dragostea de neam si tara. Dumnezeu era unul din casnicii familiei Colan, marturie fiind si faptul ca fratele eroului de la Marasesti a ajuns mitropolit al Ardealului. Intr-o asemenea familie, a vazut lumina zilei viitorul academician din Aracii Covasnei, Horia Colan.
Cu toate ca si-a facut studiile in vremuri foarte tulburi pentru neamul nostru romanesc, dragostea de carte si setea de intelepciune l-au facut pe tanarul Horia Colan sa treaca peste arsita acelor vremi si sa se imbogateasca in credinta in Dumnezeu si in ceea ce inseamna lumina stiintei si culturii.
Dupa terminarea facultatii, a urcat treapta cu treapta pana in Panteonul sacru al Academiei Romane. Asa se face ca astazi, imensa cupola a templului culturii si stiintei romanesti se sprijina si pe coloana care poarta de acum cunoscutul nume in tara si peste hotare, al academicianului Horia Colan.
Am avut bucuria de a fi alaturi de Domnia Sa in cadrul mai multor manifestari culturale organizate aici, la Curbura Carpatilor. Am ramas impresionat de vasta cultura pe care a acumulat-o si, in acelasi timp, de omul creator de stiinta si cultura. Am remarcat stralucitele cunostinte dobandite sub pecetea marilor profesori ridicati la Sorbona, dar si sub umbrirea sfintei invataturi, pe care a primit-o in casa parinteasca.
La ceas aniversar, aduc un sincer omagiu unui inalt "varf" din Curbura Carpatilor, urandu-i multa sanatate, pentru a-si putea duce la indeplinire numeroasele proiecte pe care le mai are in lucru, rugandu-l al implini si pe acela de a ne lasa sfinte marturii despre viata marelui mitropolit Nicolae Colan, al Ardealului, sub povatuirea duhovniceasca a caruia a crescut si s-a format.
+ Ioan, al Covasnei si Harghitei