Manifestare stiintifica de interes national


Manifestare stiintifica de interes national

Romanii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultura, civilizatie.

In organizarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei - cu binecuvantarea, sustinerea financiara si implicarea nemijlocita a P.S. Ioan Selejan -, Muzeului Carpatilor Rasariteni, Centrului Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" si a Directiilor judetene Harghita si Covasna ale Arhivelor Nationale, cu spijinul Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna si a Federatiei Arhivistilor din Romania in zilele de 21-22 septembrie 2006, la Miercurea-Ciuc a avut loc cea de-a XII-a editie a Sesiunii Nationale de Comunicari Stiintifice Romanii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultura, civilizatie.

Lucrarile in plen a Sesiunii au inceput joi, 21 septembrie a.c., la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei. Dupa cuvantul de deschidere si de binecuvantare rostit de Prea Sfintitul Parinte Ioan Selejan, Episcop al Covasnei si Harghitei, au prezentat mesaje si cuvinte de salut: domnul Constantin Strujan, Prefectul judetului Harghita, domnul Bartok Botond, directorul Directiei Judetene Covasna pentru Cultura, Culte si Patrimoniul National Cultural, doamna Carmen Dobrota, presedinte al Federatiei Arhivistilor din Romania, iar din partea organizatorilor, dr. Ioan Lacatusu, director Directia Judeteana Covasna a Arhivelor Nationale.

Deoarece editia din acest an a Sesiunii face parte din programul manifestarilor menite sa marcheze implinirea a 175 de ani de existenta institutionala a Arhivelor Nationale, la acest important eveniment din viata venerabilei institutii mentionate s-au referit pe larg domnul prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu, director general al Arhivelor Nationale, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, de la Universitatea din Craiova si doamna Ana Dobrean, director Directia Judeteana Harghita a Arhivelor Nationale.

La lucrarile Sesiunii au participat peste 75 de cercetatori din peste 20 de judete din tara, cadre didactice universitare, teologi, istorici, arhivisti, etnografi, sociologi, profesori din domeniul stiintelor socio-umane cu preocupari privind cercetarea interdisciplinara a realitatilor din sud-estul Transilvaniei. Dincolo de aspectul cantitativ, participantii au apreciat latura calitativa a manifestarii pusa in evidenta de tinuta stiintifica a comunicarilor prezentate, diversitatea tematica, perspectiva interdisciplinara de abordare, focalizarea pe studierea istoriei, culturii si spiritualitatii romanesti din sud-estul Transilvaniei, ca parte integranta a istoriei regionale si nationale.

Nu au lipsit comunicarile referitoare la istoria recenta si la evolutiile prezente din arealul Intracarpatic. In acest context, au fost prezentate rezultatele unor cercetari sociologice pe tema convietuirii interetnice, elitelor etnice, structurii etnice si confesionale, implicatiilor adoptarii in forma actuala a proiectului legii din statutul minoritatilor nationale, comunicari prezentate de: conf. univ. dr. Petronel Dobrica, conf. univ. dr. Radu Baltasiu, dr. Maria Cobianu-Bacanu (toti din Bucuresti), lect. univ. dr. Codrina Sandru din Brasov, dr. Ioan Lacatusu si av. Ioan Solomon din Sf. Gheorghe.

De un interes deosebit s-a bucurat comunicarea cu tema Biserica Ortodoxa din Harghita si Covasna, in anul 1970, a domnului Adrian Petcu de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii din Bucuresti, precum si expozitia documentara Biserica Ortodoxa in anii ’70 - ’80 ai comunismului.

Dupa prezentarea comunicarilor in plenul Sesiunii, a avut loc un moment dedicat memoriei unor personalitati trecute in eternitate in acest an: omul de cultura Raul Sorban, arhivistul Dan Baicu si avocatul si omul politic Adrian Vlad Casunean.

In incheierea primei zile, a fost prezentat filmul documentar O fapta demna de cartea recordurilor, referitor la construirea, de catre P.S. Ioan Selejan, in doar o saptamana, a doua locuinte necesare mutarii persoanelor care locuiau ilegal in cladirea in care a functionat, de la 1799, prima scoala confesionala ortodoxa din Sfantu Gheorghe.

Vineri, 22 septembrie a.c., la Muzeul Oltului si Muresului Superior a avut loc lansarea unor noi aparitii editoriale, semnate de Constantin I. Stan, Dorinel Ichim, Constantin Mustata, Traian Dusa, Teresa Fero, precum si Buletinul Ligii Cultural Crestine "Andrei Saguna", vol. III / 2006, aparut la Editura Eurocarpatica din Sfantu Gheorghe (redactor responsabil Ioan Lacatusu) - tribuna societatii civile romanesti din judetele Covasna si Harghita (2002-2005), publicata si aparuta cu sprijinul Consiliului local al municipiului Sf. Gheorghe, S.C. Covalact S.A., S.A. Subansamble Auto S.A. si a altor sponsori.

In aceeasi zi, lucrarile Sesiunii s-au desfasurat pe sectiunile: Istorie laica, Istorie bisericeasca si Etnografie-Sociologie. S-a remarcat participarea, pe langa invitatii traditionali ai manifestarii, nume cunoscute in stiintele socio-umane pe care le reprezinta: dr. Alexandru Porteanu, dr. Ioana Cristache Panait, dr. Ioan Ranca, pr. prof. univ. dr. Ilie Moldovan, prof. univ. dr.

Constantin Catrina, dr. Aurel Pentelescu, conf. univ. dr. Gavril Preda, cercetatorii Ana Grama, Elena Mihu, Vasile Lechintan, Dumitru Stavarache, dr. Virgil Pana, dr. Valer Pop, conf. univ. dr. Constantin Stan, dr. Anton Cosa, dr. Dorinel Ichim, Marian Nencescu, a "valului tanar" de cercetatori din randul carora amintim drd. Alin Spanu, Adrian Petcu, drd. Vasile Valentin, drd. Dana Honciuc, Catalin Fudulu, drd. Cristina Tineghe, Carmen Dobrota, drd. Vigh Bela, dr. Dorin Ioan Rus, prof. Arthur Szabo, pr. cons. D. Panaite s.a.

Un real castig pentru Sesiune l-a reprezentat prezenta arhivistilor din cadrul directiilor judetene ale Arhivelor Nationale Cluj, Mures, Brasov, Bacau, Sibiu, Neamt, Ilfov si Bucuresti. Si in acest caz, pe langa arhivisti recunoscuti pentru prestatia lor profesionala (dr. Liviu Boar, prof. Vilica Munteanu, prof. Alexie Tatu, prof. Gheorghe Radu s.a.) au participat si tineri absolventi ai Facultatii de Arhivistica, aflati la inceput de drum pe taramul arhivisticii.

Imbucuratoare a fost si prezenta muzeografilor arhivistilor si profesorilor din judetele Covasna si Harghita. Pe langa "veteranii" Ilie Sandru, dr. Nicolae Bucur, Nicu Vrabie, Doina Dobrean, pr. Ioan Tamas, drd. Luminita Cornea, Vasile Stancu, Mircea Bodnari, s-au remarcat reprezentantii tinerei generatii din randul carora amintim: muzeografii drd. Marc Dorel, drd. Nicoleta Plosnea, Andrea Chiricescu, Zorel Suciu, Mihail Broanar, arhivistii Cristina Bartok, Cristian Crisan, Valentin Campeanu, Adina Fofirca, profesorii Costel Cristian Lazar, drd. Florentina Vaipan, dr. Florina Truta s.a.

Participantii la Sesiune solicita, atat partidelor din coalitia guvernamentala, cat si celor din opozitie, sa nu voteze proiectul Legii minoritatilor nationale in forma actuala, sa initieze si sa adopte reglementari legislative, care sa asigure pastrarea si afirmarea identitatii culturale, lingvistice si confesionale a romanilor din judetele Covasna si Harghita si sa asigure finantarea proiectelor culturale ale institutiilor si organizatiilor neguvernamentale romanesti din cele doua judete. In acelasi timp, au fost formulate o serie de propuneri pentru organizarea si des-fasurarea editiilor viitoare ale Sesiunii, precum si a altor manifestari similare.

In final, participantii au adresat multumiri organizatorilor, si, in primul rand, P.S. Ioan Selejan cu ocazia implinirii - la 25 septembrie a.c. - a 12 ani de rodnica pastorire ca arhipastor al credinciosilor din Episcopia Covasnei si Harghitei, si a 55 de ani de viata - la mijlocul lunii noiembrie - caruia i-au adresat urari de sanatate, multi, luminosi, rodnici si sanatosi ani si putere pentru a scrie noi pagini de istorie bisericeasca si romaneasca pe meleagurile de la izvoarele Oltului si Muresului, intru slujirea sfintei noastre Biserici stramosesti si a neamului romanesc.

Biroul de presa

al Centrului Eclesiastic de Documentare

"Mitropolit Nicolae Colan"

Carti Ortodoxe

Cuprins

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact