Festivalul de Colinde si Obiceiul de iarna - Craciunul la romani


Festivalul de Colinde si Obiceiul de iarna "Craciunul la romani"

Incepand din iarna anului 1991, in preajma praznicului Nasterii Domnului, in fiecare an, in orasul Sf. Gheorghe din judetul Covasna are loc Festivalul de Colinde si Obiceiuri de Iarna, organizat de Fundatia Culturala "Mihai Viteazul" (presedinte, prof. Stela Buda) in colaborare cu " Centrul Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", Liga cultural-crestina "Andrei Saguna" si Despartamantul "Astra" Covasna-Harghita, cu sprinul Ministerului Culturii si Cultelor, Consiliul Judetean Covasna, Consiliul Municipal Sfantu Gheorghe, Prefectura Judetului Covasna, Grup Scolar "Constantin Brancusi", Colegiul National "Mihai Viteazul.

Toate editiile festivalului au contribuit la revitalizarea obiceiurilor populare legate de marcarea sarbatorilor de iarna, permitand in acelasi timp cunoasterea traditiilor specifice din principalele zone etnofolclorice ale tarii, precum si pe cele ale romanilor din Basarabia, Bucovina, Timocul sarbesc s.a. Spre exemplificare, redam, mai jos, programul celei de-a XV-a editii, din decembrie 2005.

In programul din anul 2005 s-au inscris grupe de colindatori din Sf. Gheorghe, Covasna, Araci, Intorsura Buzaului, Brasov, care au prezentat colinde, urari traditionale, si costume populare din regiunea de provenienta.

Sambata, 10 decembrie, la ora 10, in deschiderea festivalului s-a oficiat un Te Deum la Catedrala ortodoxa din Sf. Gheorghe. Cu prapori si steaguri tricolore, credinciosii si colindatorii s-au deplasat pana in Piata Mihai Viteazul, unde s-a desfasurat parada formatiilor si portului popular, urmat de un moment artistic. Nu uitam nici grupul de calareti imbracati in frumoase straie romanesti, membri ai familiei domnului Ciprian Vranceanu, neobosit sustinator al culturii si traditiilor romanesti din zona, care a urat Plugusorul.

Incepand cu ora 12 grupurile si formatiile populare au colindat institutiile publice si diferitele unitati economice din Sf. Gheorghe.

Spectacolul de gala a avut loc la ora 16,30, la Casa de Cultura a Sindicatelor, din Sf. Gheorghe, iar intrarea a fost libera. Pe scena au prezentat:

- Formatia de copii, de la Gradinita Guliver - Sf. Gheorghe (jud. Covasna), educatoare Pop Tifrea A., M. Moldovan

- Corul parohiei ortodoxe Covasna (jud. Covasna), dirijor prof. Maria Olteanu, coordonator Dochita Maria Maciuca

- Formatia folclorica din Tulghes (jud. Harghita), coordonator d-na Viorica Ungureanu

- Corul "Dragos Voda" din Cernauti, Comunitatea Romaneasca din Ucraina, staroste Nicolae Predii; dirijor Elena Nandris; conducatorul grupului, Aurica Bojescu, secretar responsabil al Comunitatii Romanesti din Ucraina, deputat in Consiliul Regional Cernauti

- Grupul "Mini Satul San’ Andrei", Centrul de Conservare a Traditiilor Populare Brasov (jud. Brasov), coordonator Prof. Sorin Apan

- Grupul de studenti de la Colegiul Industrial Pedagogic, din cadrul Universitatii de Stat "B. P. Hasdeu" din Cahul (Republica Moldova), coordonator Prof. Alexandra Piscunov; conducator grup Doina Focsa, presedinta Despartamantului Astra "Iulia Hasdeu"-Cahul

- Corul "Cununa Carpatilor" din Intorsura Buzaului (jud. Covasna), coordonator Costica Olteanu; Dirijor Tatiana Teaca

- Corul Catedralei Ortodoxe din Sfantu Gheorghe (jud. Covasna), dirijor Pr. Corneliu Bujoreanu

- Formatia "Feciorii din Araci" (Araci, jud. Covasna)

- Corul "Crescendo", Colegiul National "Mihai Viteazul", Sf. Gheorghe (jud. Covasna), dirijor Prof. Liliana Grosar

Grupul de colindatori din Cernauti a participat, duminica, 11 decembrie, la Sf. Liturghie, la Catedrala Episcopala din Miercurea-Ciuc, sustinand un concert de colinde. Acestia, au fost primiti, de P.S. Ioan Selejan, la Centrul Eparhial, unde s-a stabilit continuitatea actiunilor de solidaritate dintre romanii din judetele Covasna si Harghita si romanii din zona Cernauti.

Broanar Erich-Mihail

 

 

Carti Ortodoxe

Cuprins