In memoriam Mitropolitul Antonie Plamadeala - O seama de nobile si frumoase cuvinte


In memoriam Mitropolitul Antonie Plamadeala - O seama de nobile si frumoase cuvinte

Ce eveniment poate fi mai frumos, mai plin de semnificatii decat atunci cand se intampla un moment aniversar, cand la acest ceas se amintesc, mai cu seama, alaturi de realizari si impliniri, cei care au facut posibil acest "centimetru de istorie"? Istoria se face prin oameni, iar Dumnezeu trimite, intr-un act providential, persoane inzestrate cu harul comuniunii inspre roada si belsugul neamului romanesc si credintei strabune.

Acum, la zece ani de la infiintarea Ligii Cultural-Crestine Andrei Saguna, un nume cu o implicare profunda in multe din infaptuirile romanilor de pe aceste meleaguri, un nume de rezonanta ancorat in domeniul culturii romanesti, un reper important pentru istoria Transilvaniei este personalitatea I.P.S. Antonie, Mitropolitul Ardealului.

A evoca participarea I.P.S. Antonie la contributia acestui "centimetru de istorie", este o distinsa onoare pentru cei care astazi aduna semintele adevarului, "risipite" in cei zece ani de cand Liga Andrei Saguna a crescut, a invatat sa tina pasul cu timpul, si-a luat responsabilitati, a scormonit in cenusa istoriei, devenind de multe ori incomoda, prin conduita dinamica si militanta, in comunitatea locala.

Implicarea efectiva a Inalt Prea Sfintitului Antonie in aceasta zona cuprinsa in Mitropolia Ardealului a inceput in 1982, odata cu intronizarea sa pe scaunul mitropolitului Andrei Saguna. Dupa propria-i marturisire, printre prioritatile Sale a fost finalizarea lucrarilor de constructie a catedralei din Sf. Gheorghe, urmand ca, in 1983, sa participe la sfintirea impunatoarei biserici, care suspina de aproape o jumatate de veac in asteptarea binecuvantarii lui Dumnezeu. Era anul 1983, o vreme de tagada a traditiei romanesti, in care orice gest public, fie si al unui ierarh, era aproape un act de consemnare pentru cel care isi asuma acest gest. Inalt Prea Sfintitul Antonie a fost prezent, atunci, la Sf. Gheorghe, impreuna cu Prea Fericitul Patriarh Justin, impreuna cu un numeros sobor de ierarhi si preoti, aducand semnul solidaritatii, al pacii si binecuvantarii, daruind speranta in sufletele pastoritilor sai.

Intr-o zona atat de incercata de istorie, unde amprenta tragica a anului 1940 se ivea la orice pas, actul liturgic era ultima reduta de rezistenta pe baricada credintei strabune si a romanismului. Straduinta Inaltului ierarh a fost, in acest context, sa mentina "reduta liturgica" prin preotii trimisi in parohiile acestei zone.

Legatura I.P.S. Antonie cu Liga Cultural-Crestina Andrei Saguna, din Sf. Gheorghe, a fost o filiatie de gand, de fapta, o prelungire a unor aspiratii pe care marele ierarh dorea sa le implineasca aici, pe meleaguri covasnene, atat cu slujitorii altarelor, dar si cu membrii vietii laice, intelectuali porniti in climatul de libertate de dupa 1990, in cautarea unor forme de organizare, care sa defineasca atat latura eclesiala (aspectul valorilor crestine, evanghelice) cat si cea comunitara (aspectul identitatii nationale).

Una din caracteristicile definitorii ale Ortodoxiei, pe langa caracterul sinodal, al dimensiunii sociale a cuvantului evanghelic, este implicarea laicatului in viata eclesiala, ca semn al responsabilitatii si constientizarii apararii valorilor crestine, implicare pe care I.P.S. Antonie a gasit-o, de la inceput, extrem de benefica si pozitiva in dinamica vietii comunitare romanesti din judet. Pe de alta parte, indreptarea laicilor spre Biserica, spre binecuvantarea unui mare ierarh, era un semn al redescoperirii legaturii lor cu Biserica, cu valorile ei.

Pe acest fagas al lucrarii comune, Inalt Prea Sfintitul Antonie a venit cu discernamantul, cu dreapta socoteala pentru inceputul bun pus oricarui lucru care tindea spre realizarea multor si intelepte realizari. Si ce se impletea cel mai frumos in aceasta legatura spirituala erau scopurile nobile pe care membrii Ligii Andrei Saguna si le propunea, cu sfaturile Inalt Prea Sfintiei Sale, care dadeau sens si rod acestor aspiratii propuse (anii 1992-1994, fiind o perioada de intense consultari intre conducerea Ligii, I.P.S. Antonie si principalii sai colaboratori, in randul carora s-au aflat si pr. consilier cultural Gheorghe Papuc, nascut in Covasna). Si, intr-adevar, marele ierarh nu s-a inselat dand credit de la inceput acestei asociatii, care va constitui avanpostul celor mai grele si spinoase probleme ale romanilor din aceste locuri.

Si acest credit dat Ligii Andrei Saguna a fost pe deplin justificat de I.P.S. Antonie, prin participarea si implicarea de atatea ori a Sfintiei Sale la diverse manifestari ale asociatiei, veniri care de fiecare data se materializau prin frumoase infaptuiri de credinta si cuget romanesc.

Si daca sfintirea Catedralei Ortodoxe din Sf. Gheorghe, in anul 1983, a fost un prim reper, au urmat dupa 1990, si dupa infiintarea Ligii, o serie de manifestari patronate cu generozitate de I.P.S. Antonie. Asa au fost: manifestarile dedicate centenarului mitropolitului Nicolae Colan (1993), prima editie a "Zilelor Andrei Saguna" (1993), marcarea a 130 de ani de la nasterea episcopului Veninamin Nistor (1996), sfintirea locului unde s-a ridicat statuia mitropolitului Andrei Saguna, a placii comemorative amplasata pe cladirea primei scoli confesionale romanesti din Sf. Gheorghe etc.

Inca de la infiintarea Ligii Andrei Saguna, I.P.S. Antonie s-a alaturat manifestarilor organizate de ea, printr-o implicare directa in: proiectul ridicarii unor troite pe locul bisericilor daramate in 1940, realizarea unui film despre starea bisericilor din zona, tiparirea unor diplome, legitimatii si alte documente ale Ligii, etc. Cu prestigiul mitropolitului carturar, I.P.S. Antonie a fost moderator la dezbaterea cu tema "Cultura si spiritualitatea romaneasca din judetul Covasna – trecut, prezent si viitor", organizata la Centrul Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", din Sf. Gheorghe, pe 3 iulie 1993, si semnatar al protocolului incheiat la sfarsitul simpozionului privind problema pastrarii identitatii nationale a romanilor din judetele Covasna si Harghita si infiintarea de institutii cu scopuri culturale si de cercetare.

Un alt pas, extrem de important pentru aceasta zona, a fost contributia I.P.S. Antonie la infiintarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, institutie fundamentala pentru pastrarea credintei ortodoxe a romanilor din ce in ce mai putini ai acestor locuri. Din cronica noii eparhii redam, selectiv, fragmente din interventiile I.P.S. Antonie rostite in diferite momente ce au premers constituirii noi Episcopii.

Cu inteleapta chibzuinta asupra imprejurarilor prezente si viitoare ale existentei drept credinciosilor ortodocsi din judetele Harghita si Covasna, Adunarea Nationala Bisericeasca, in sedinta din 11 ianuarie 1994, a hotarat infiintarea acestei noi Episcopii si a cerut adunarilor eparhiale din Sibiu si Alba Iulia sa se pronunte cu privire la adoptarea hotararii de infiintare a noii Episcopii pentru cele doua judete.

Presedintia lucrarilor pentru alegerea episcopului pentru Covasna si Harghita a revenit Inalt Prea Sfintitului Dr. Antonie Plamadeala, in calitate de mitropolit al Mitropoliei Ardealului. In calitate de presedinte, I.P.S. Antonie a rostit printre altele: "Se intemeiaza acolo o structura administrativa, bisericeasca, menita sa raspunda de aproape nevoilor spirituale locale ale romanilor ortodocsi. Faptul ca zona a fost indepartata de centrele eparhiale, pana acum, a dus adesea la situatii nefiresti. Se stie ca la situatiile nefiresti au contribuit si masurile silnice de convertire a romanilor la alte confesiuni, distrugerea bisericilor, si acestea au avut ca rezultat stricarea limbii romanesti si pierderea constiintei de neam a unora dintre romanii violentati in trecut inainte de Unirea din 1918, dar si sub dictatul de la Viena (…) Episcopia ortodoxa a Covasnei si Harghitei va fi un factor de pace si buna intelegere pentru crestinii si locuitorii din zona".

In data de 12 iulie 1994, I.P.S. Parintele Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului, a prezentat in fata Colegiului Electoral scopul infiintarii noii episcopii: "o dorinta a noastra de a pastra pe pamant romanesc identitatea romaneasca, credinta mosilor si stramosilor…si de a constitui un factor de pace si buna intelegere intre crestinii si locuitorii din zona". Adresanduse Maritului Colegiu Electoral, mitropolitul-carturar a precizat:

"Votul Dv. secret-jumate plus unu-va decide cui vom incredinta organizarea si pastorirea noii Eparhii. Am obisnuit si cu alte prilejuri sa fac celui care urmeaza sa fie ales, un portretrobot. Va depinde de constiinta si de cunostintele Dvs. pe cine veti recunoaste in acest portret. Numele aceluia il veti scrie pe buletinul de vot si este de la sine inteles, si nici n-ar mai trebui sa spunem ca, desi veti scrie pe buletinul de vot un nume, de fapt veti da o marturie de constiinta personala, despre interesul pe care il simtiti pentru o zona de pe teritoriul Patriarhiei Romane care are nevoie de un om destoinic, de un om menit sa fie ctitor si pastor de constiinte ortodoxe si romanesti, intr-o Eparhie nou infiintata. E nevoie, acolo, de o prezenta vie, activa, as indrazni sa spun de un om plin de vigoare, inzestrat cu experienta in lucrarea cu oamenii si in intemeierea si consolidarea unei institutii careia ii revin sarcini uriase. Aceasta reclama inteligenta, buna pregatire teologica si nu numai teologica. Lumea de azi cere cultura larga, indemanare, spirit de sacrificiu si daruire, stiinta navigarii printre stanci, printre probleme de multe feluri, stiinta de a-ti face prieteni, convingandu-i ca e mai buna pacea si respectul reciproc, decat dusmania si panda. Omul pe care votul Dv. Il va trimite astazi acolo ca ierarh, conducator spiritual al romanilor ortodocsi din zona, va trebui sa fie tare in convingerile sale ortodoxe, iubitor de neam si de glie romaneasca si, in acelasi timp, sa fie deschis semenilor de alte nationalitati si cu alte convingeri religioase, pe care sa-i respecte in masura in care si ei ne respecta neamul si convingerile noastre. Duhul comuniunii locale sa prevaleze "In toata vremea si in tot ceasul", impiedicand vrajba si dusmania care sunt si nefiresti si necrestine".

La sarbatoarea si praznicul Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, in 20 iulie 1994, la Manastirea "Sfantu Ilie" din Toplita, ctitorie a patriarhului Miron Cristea, s-a savarsit hirotonia P.C. Arhimandrit Ioan Selejan ca episcop al Episcopiei de Covasna si Harghita. Momentul s-a incheiat cu inmanarea de catre I.P.S. Antonie a insemnelor arhieresti. Adresandu-se apoi P.S. Ioan, I.P.S. Sa a spus:" Iata, printr-un mare sobor de ierarhi-binecuvantat de Dumnezeu ti s-a acordat cel mai mare rang-acela de arhiereu; va trebui sa inveti sa propavaduiesti invatatura Mantuitorului Hristos, sa ai marturie din Scriptura si Traditie, sa ai toata grija pentru Episcopia si credinciosii incredintati… Vii, P.S. Ioan, intr-o zona cu mai multe confesiuni crestine si in cadrul misiunii ecumenice trebuie sa pornim de la relatii umane si de buna intelegere pentru a sprijini organismele internationale, pentru ca Biserica sa fie iar o turma si un pastor. Si a incheiat cu aprecierea ca " astazi am facut un lucru pe care trebuia sa-l facem mai demult", iar noului ierarh I-a urat " iti doresc sa-ti pastrezi arhieria curata".

Intr-o perioada extrem de dificila din punct de vedere al sanatatii, I.P.S. Antonie a tinut sa participe la ziua cea mare din 24 septembrie 1994, dandu-si aportul sufletesc la acest atat de asteptat si necesar act restaurator, felicitandu-l si incurajandu-l pe alesul episcop Ioan Selejan, ce-si asuma o mare si grea raspundere pe tinerii sai umeri. Inmanandu-i gramata, Vladicul Antonie a spus: "Prin traditionala gramata si prin carja pastorala, am incredintat conducerea unei noi Eparhii din Transilvania, intr-un loc care de mult avea nevoie de un ierarh, care saI pastoreasca de aproape. Gramata spune aproape tot ceea ce as fi dorit eu sa spun. Adaug acum cateva cuvinte si anume: Te indemn sa fii cu urechi deschise, cu inima deschisa fata de toti protopopii, preotii, credinciosii acestei Eparhii nou infiintate in Transilvania. Istoria poate nu ne va retine pe toti cei care participam la acest mare si important eveniment. Dar, fara indoiala, va retine ca primul ei episcop a fost Episcopul Ioan Selejan. Deci, sa fii cu ascultare catre toti, cu bunavointa catre toti, cu dreptate catre toti, sa te bucuri impreuna cu ei, sa suferi impreuna cu ei si, in momentele de suferinta, sa fii acela care le da putere si incredere in ei insisi si, bineinteles, increderea in harul lui Dumnezeu, Atotputernicul, Creatorul si Stapanul nostru al tuturor."

Dupa cuvantul Prea Fericitului Teoctist, I.P.S. Antonie a tinut sa precizeze: "Inainte de a-l invita sa rosteasca un cuvant de invatatura pe Prea Fericitul Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi, sa-mi dati voie sa spun un cuvant de multumire pentru mesajul prezidential si, de asemenea, pentru prezenta aici si citirea acestui mesaj de catre dl. consilier prezidential V. Opaschi. Dati-mi voie de asemenea sa multumesc celor doua importante organizatii locale- "Miron Cristea" si "Andrei Saguna"- cu care impreuna tot asa si cu unii domni ministri am putut sa ctitorim aceasta sfanta Episcopie".

Din multitudinea mesajelor transmise dupa infiintarea Episcopiei, redam pe cel al IPS Antonie transmis P.S. Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, in 25 septembrie 1994: "Episcopia de Covasna si Harghita s-a nascut, intr-un fel, si din gandul meu, desi aceasta n-a fost altceva decat surprinderea si concentrarea intr-un fapt a unui gand colectiv al transilvanenilor si in mod special al celor din zona Covasnei si Harghitei. Episcopia a fost menita, si menirea ei si-o implineste si astazi, sa raspunda nevoilor spirituale ale romanilor dintr-o zona romaneasca cazuta prada furtunilor deznationalizarii. Ea s-a dovedit a fi o necesitate istorica si spirituala, orientata catre romanii ortodocsi din zona spre folosul lor sufletesc si in nici un caz n-a avut in vedere orientarea impotriva cuiva. Este menirea ei sa redescopere si sa puna in valoare trecutul romanesc al acestei zone, prin toate mijloacele posibile, religioase si culturale indeosebi. Este un fapt imbucurator acela ca zona pretuieste, descopera si mediatizeaza marile personalitati pe care le-a dat Bisericii si culturii romane din Transilvania si de pe tot pamantul romanesc. In aceasta privinta, au merite deosebite: Liga cultural-crestina "Andrei Saguna" si Centrul Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" din Sf. Gheorghe.

Primul episcop al Covasnei si Harghitei, P.S. Ioan Selejan se integreaza in chip desavarsit in problemele eparhiei, in pastrarea trecutului ortodox si romanesc, si, in desi scurta sa activitate, face zi de zi proba interesului fata de aceste realitati si fata de sufletele romanilor care tocmai aceasta asteapta de la Prea Sfintia Sa .Ii trimit un mesaj fratesc, acum la implinirea a doi ani de la instalarea sa, asigurandu-l de tot sprijinul si pretuirea mea personala si a Mitropoliei Transilvaniei. Dumnezeu sa-i faca parte de inca multi ani de pastorire in slujba idealurilor pe care si le-a propus, in slujba Bisericii stramosesti si a Neamului romanesc".

Cu prilejul implinirii a 50 de ani de viata si sapte ani de pastorire a PS Ioan Selejan, I.P.S. Antonie in mesajul sau i-a trimis urmatoarele randuri:

"Implinirea a 50 de ani de viata a P.S. Ioan Selejan ne ofera placutul prilej de a-i adresa alese urari de sanatate, fericire si noi impliniri in slujba pe care o desfasoara cu dragoste si cu jertfelnicie, ca episcop al Covasnei si Harghitei.

In urma cu sapte ani am socotit o datorie de suflet si de constiinta infiintarea unei eparhii pentru romanii ortodocsi din zona Covasnei si Harghitei, motiv pentru care am si propus Sfantului Sinod acest lucru.

A fost, socotesc, o binecuvantare de la Dumnezeu infiintarea acestei noi episcopii atat de necesare pentru acea parte a Transilvaniei, dar, in acelasi timp, Sfantul Sinod a ales, cred eu, omul potrivit pentru a ocupa acest nou scaun episcopal, in persoana P.S. Ioan Selejan. Nu l-am cunoscut personal inainte de a fi ales, dar am auzit cuvinte frumoase la adresa lui si privitor la lucrarea pe care a desfasurat-o in tara si la Locurile Sfinte.

A vrut Dumnezeu ca vladica Ioan sa puna inceputul cel bun aici, in Covasna si Harghita, si activitatea P.S. Sale este meritorie si de lauda in tot ceea ce intreprinde pentru viata bisericeasca ortodoxa din curbura Carpatilor.

Ne exprimam nadejdea ca si in viitor va lucra cu spor si cu spirit de jertfa in ogorul Domnului, inscriind noi pagini de istorie bisericeasca si romaneasca in locul unde a fost chemat la aceasta inalta slujire.

Intru multi ani, Prea Sfintite Parinte, va adresam in numele ierarhilor, al clerului si al credinciosilor din Mitropolia Ardealului.

Privind in urma sa, I.P.S. Antonie isi va regasi pasii prin cele mai importante si atat de cautate azi, locuri si spatii spirituale ale romanilor din Covasna si Harghita: Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei, Muzeul Spiritualitatii Romanesti, Centrul Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", Liga Cultural-Crestina Andrei Saguna".

La ceas aniversar, membrii asociatiilor cultural-crestine din judetele Covasna si Harghita si muzeografii Centrului Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" isi aduc omagiul lor fata de unul dintre mentorii lor, care, cu atata generozitate, a impartit din experienta si cultura sa si celor care atunci, dar si acum, au atata nevoie.

Nota: Articol redactat in noiembrie 2001, la implinirea varstei de 75 de ani a vrednicului de pomenire Mitropolitul Antonie Plamadeala

Carti Ortodoxe

Cuprins