Zilele Andrei Saguna la Sfantu Gheorghe


Zilele Andrei Saguna la Sfantu Gheorghe

Impreuna cu Liga Cultural-Crestina Andrei Saguna, Centrul de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", organizeaza anual manifestari cultural-artistice in cadrul "Zilelor Andrei Saguna".

Programul acestor manifestari cuprinde de regula organizarea unor simpozioane, dezbateri, evocari organizate la Sfantu Gheorghe, intalniri literare, lansari de carti organizate la Casa memoriala "Romulus Cioflec" din Araci si Festivalul folcloric "Nedeia Sanpetrului", serbare campeneasca traditionala anuala, cu participarea unor artisti profesionisti si formatii folclorice de prestigiu din judetele Covasna, Harghita, Brasov si din tara, care are loc in Poiana Nedeii (km.4 spre Valcele).

Redam, in continuare, programul Zilelor Andrei Saguna - editia a XI-a, (28-29 iunie 2003).

Ajunsa la cea de-a a XI-a editie, seria manifestarilor reunite sub genericul Zilele Andrei Saguna au cuprins, si in acest an, mai multe momente cu caracter religios, cultural si artistic. Organizatorii din acest an au fost: Liga Cultural-Crestina Andrei Saguna, Despartamantului ASTRA Covasna-Harghita, Muzeul Carpatilor Rasariteni, Centrul Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" si Protopopiatul Ortodox Sf. Gheorghe, avand sprijinul financiar al Consiliului local Sf. Gheorghe. Sambata, 28 iunie, la Centrul Eclesiastic de Documentare s-a deschis expozitia fotodocumentara: Patrimoniul eclesiastic din Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei, urmand dezbaterea "Provocari si prioritati ale Societatii Civile romanesti din Covasna si Harghita si, apoi, dezbaterea pe marginea volumului "Imaginea germanului in literatura maghiara", de Johann Weidlein, aparut la Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca; traducere din limba germana, de Petru Forna si Gheorghe Olteanu. In aceeasi zi, la statuia Mitropolitului Andrei Saguna, de la a carui trecere la cele vesnice s-au implinit 130 de ani, pr. Ioan Tamas a evocat personalitatea mitropolitului Andrei Saguna. Duminica, 29 iunie, la biserica ortodoxa din Bicfalau, Sfintii Apostoli Petru si Pavel din localitate, cu prilejul Hramului Bisericii; a fost oficiata slujba de pomenire a ctitorilor si binefacatorilor Sfantului lacas si a Mitropolitului Andrei Saguna.

In programul editiei din anul 2006 au fost incluse urmatoarele momente: Te Deum, evocare si depuneri de coroane si jerbe de flori in memoria marelui ierarh Andrei Saguna; festivitatea de dezvelire si sfintire a Monumentului memorial ASTRA, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor; lansarea si prezentarea titlurilor: Catedrala mitropolitana din Sibiu, 1906-2006, de pr. prof. dr. Mircea Pacurariu, Editura Andreiana, Sibiu, 2006, Buletinul Ligii Cultural-Crestine Andrei Saguna, nr.3/2002-2005 - tribuna a societatii civile romanesti din judetele Covasna si Harghita- in format electronic, Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2006, O Insula a Serpilor in mijlocul Romaniei, de Ion Longin Popescu- redactor la Revista "Formula AS", Editura Romania pur si simplu, Bucuresti 2006; poezia mileniului III: cenaclu literar cu participarea scriitorului Ion Popescu Topolog, din Brasov si a poetilor Ionel Simota si Dumitru Panaite din Miercurea-Ciuc; NEDEIA SANPETRULUI, serbare campeneasca traditionala anuala, cu participarea unor artisti profesionisti si formatii folclorice de prestigiu din judetele Covasna, Harghita si Brasov.

Carti Ortodoxe

Cuprins