Evocarea unui deceniu de activitate a Centrului Eclesiastic de Documentare - Mitropolit Nicolae Colan - si a Muzeului Carpatilor Rasariteni


Evocarea unui deceniu de activitate a Centrului Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" si a Muzeului Carpatilor Rasariteni

In anul 1996, Centrul Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" si Muzeul Carpatilor Rasariteni, au pornit la drum impreuna. In 2006, in preajma Zilei Nationale a Romaniei, cele doua institutii au marcat impreuna implinirea a 10 ani de rodnica activitate. Pentru o zi, programul Zilelor Nicolae Colan si cel al Sesiunii Stiintifice Anuale a Muzeului Carpatilor Rasariteni, s-au desfasurat in comun.

La acest moment aniversar, au participat peste 100 de oameni de cultura si stiinta: teologi, muzeografi, arheologi, istorici, etnografi, arhivisti, alti cercetatori din toate zonele tarii, reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor, administratiei publice locale, institutiilor si asociatiilor culturale si ai societatii civile.

Evocarea unui deceniu de activitate a Centrului Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" a inceput, marti 28 noiembrie 2006, cu sfintirea incintei institutiei - dupa terminarea lucrarilor de reparatii si renovare - savarsita de P.S. Ioan Selejan impreuna cu un sobor de preoti, in randul carora s-au aflat pr. prof. univ. dr. Ilie Moldovan, pr. consilier cultural Dumitru Panaite, preotii protopopi Florin Tohanean si Ioan Bercu, preot inspector eparhial Corneliu Bujoreanu, preot Ioan Cucu si alti preoti din Protopopiatul Sfantu Gheorghe. Solemnitatea momentului a fost intregita de prezenta corului elevilor Colegiului National "Mihai Viteazul", condus de profesoara Liliana Grosar.

Dupa momentul inaugural, lucrarile manifestarii au continuat la Muzeul Spiritualitatii Romanesti de la Catedrala Ortodoxa din Sfantu Gheorghe, fiind moderate de P.S. Ioan Selejan, cu harul sau recunoscut. Comunicarile prezentate de catre dr. Valeriu Cavruc, dr. Ioan Lacatusu, dr. Ioan Opris, drd. Mihai Gorgoi, pr. prof. dr. Ilie Moldovan, dr. Luminita Cornea s.a., au pus in evidenta principalele realizari ale celor doua institutii, in domeniul cercetarii socio-umane din sud-estul Transilvaniei, cat si aspecte relevante ale prezentei lor in viata stiintifica si culturala a judetelor Covasna si Harghita.

Au fost acordate Diplome de excelenta, din partea Ministerului Culturii si Cultelor si a Muzeului Carpatilor Rasariteni, "cu ocazia implinirii a 10 ani de activitate a Muzeului Carpatilor Rasariteni si a Centrului Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" - pentru contributia adusa la promovarea valorilor culturale... in semn de recunostinta pentru sprijinul acordat cercetarii, ocrotirii si punerii in valoare a patrimoniului cultural national".

Si cu aceasta ocazie a fost evidentiat sprijinul deosebit de important si permanent acordat de P.S. Ioan Selejan celor doua institutii muzeale si de cultura, implicarea benefica si de mare impact a Vladicului Ioan in organizarea si desfasurarea principalelor manifestari stiintifice si culturale din zona.

Un punct distinct, la constituit sarbatorirea academicianului Horia Colan, la implinirea a 80 de ani de la nasterea sa si lansarea volumului "Omagiu Horia Colan la 80 dei", aparut la Editura Eurocarpatica (coordonator Ioan Lacatusu). Prin glasul autorizat al unor personalitati de seama ale stiintei romanesti, a fost pus in evidenta portretul savantului de renume mondial Horia Colan, nascut pe meleagurile judetului Covasna, in familia marelui mitropolit Nicolae Colan, contributia sa de seama la promovarea stiintei si culturii romanesti, cat si legaturile sale permanente cu meleagurile natale.

A doua zi, miercuri 29 noiembrie 2006, programul Sesiunii Stiintifice Anuale a continuat cu deschiderea expozitiei tematice "Sarea, Timpul si Omul", la noul sediul al Muzeului Carpatilor Rasariteni din Sf. Gheorghe, iar la Centrul Eclesiastic de Documentare Nicolae Colan, cu vernisarea expozitiei documentare "Marea Unire in documentele vremii" - organizata impreuna cu Directia Judeteana Covasna a Arhivelor Nationale, cu sedinta Comitetului Director al Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, lansari de carte, dezbateri, perelinaje, evocari dedicare Zilei Nationale a Romaniei.

Carti Ortodoxe

Cuprins