Prezente romanesti in programul Zilelor Sfantu Gheorghe


Prezente romanesti in programul Zilelor Sfantu Gheorghe

In cadrul Zilelor Sfantului Gheorghe, in fiecare an, Centrul Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", impreuna cu asociatiile culturale romanesti din judetul Covasna, organizeaza mai multe manifestari de cultura si spiritualitate romaneasca. Editiile din anii 2005 si 2006, s-au desfasurat dupa urmatorul program.

Sambata, 23 aprilie 2005, de sarbatoarea Sf. Mare Mucenic Gheorghe, patronul Catedralei Ortodoxe din municipiul Sf. Gheorghe, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, la ora 11,30, a avut loc festivitatea acordarii titlului de Cetatean de Onoare al comunitatii romanesti din municipiul Sfantu Gheorghe unui numar de 10 persoane, in semn de pretuire si recunostinta pentru intreaga lor activitate depusa in slujba acesteia. Solemnitatea decernarii acestui titlu a fost precedata de o slujba de pomenire a credinciosilor romani din Sf. Gheorghe, trecuti la cele vesnice, care, prin munca lor, in toate domeniile de activitate, au contribuit la pastrarea si afirmarea romanitatii si ortodoxiei si la o buna convietuire cu populatia de etnie maghiara, pe aceste frumoase meleaguri din inima Romaniei.

In aceeasi zi, la ora 12,00, la Muzeul Spiritualitatii Romanesti au fost vizionate: expozitia de oua incondeiate realizate de tinerii de la "Minisatul Sf. Andrei", de la Centrul de Conservare al Traditiilor Populare din Brasov" si expozitia de icoane pe sticla "Icoana din sufletul copilului", realizate de elevii de la Centrul de pictura "Romanasul", de pe langa Colegiului National "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc (coordonator, prof. Nicoleta Plosnea).

Cu incepere de la ora 13, pe scena B amplasata in centrul orasului, a avut loc spectacolul de dansuri si cantece populare romanesti, prezentat de formatia "Minisatul Sf. Andrei" de la Centrul de Conservare al Traditiilor Populare din Brasov, coordonata de prof. Apan Sorin.

Dupa acest moment, la ora 13,30, la Centrul Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" s-a desfasurat o intalnire cu scriitori brasoveni si harghiteni. Printre invitati se numara: prof. Ioan Popescu Topolog (presedintele Uniunii Scriitorilor Romani, filiala Brasov), criticul literar prof. Stelian Raducanu de la Cenaclul "Darie Magheru", poetul Ioan Suciu (membru al Uniunii Scriitorilor Romani, filiala Brasov), poetul Ionel Simota (din Miercurea Ciuc) si prof. drd. Anca Andriescu, din Sf. Gheorghe.

Manifestarile de cultura si spiritualitate romaneasca cuprinse in cadrul programului Zilele Sfantu Gheorghe, editia 2006, au debutat sambata, 29 aprilie, cu o slujba de pomenire savarsita la Catedrala din Sf. Gheorghe de P.S. Ioan Selejan, impreuna cu un sobor de preoti din Sf. Gheorghe, Brasov, Sibiu si alte parohii din judetul Covasna, in memoria mitropolitului Antonie Plamadeala, parintelui consilier Gheorghe Papuc, Pr. protopop Aurel Nistor si a celorlalti ctitori ai catedralei.

A urmat vernisarea expozitiei de icoane, organizata la Muzeul Spiritualitatii Romanesti, de la subsolul catedralei, "Icoana din sufletul copilului" realizata de elevii de la Centrul de pictura "Romanasul", de pe langa Centrul Cultural "Miron Cristea", din Miercurea-Ciuc.

In aceeasi zi, la Muzeul Carpatilor Rasariteni a avut loc colocviul stiintific si expozitia documentara cu tema: Gheorghe Papuc (1928-1993), fiu al Covasnei - un preot ales si vrednic om de cultura, iar pe scenele din centrul municipiului, spectacole folclorice sustinute de formatiile "Romanasul", din Miercurea-Ciuc, "Minisatul Sf. Andrei", din Brasov si "Braduletul Bradetului", din Bradet - Intorsura Buzaului.

Duminica, 30 aprilie, la Catedrala Ortodoxa din Sf. Gheorghe a avut loc slujba de pomenire a credinciosilor romani din Sf. Gheorghe, trecuti la cele vesnice, care, prin munca lor in toate domeniile de activitate, au contribuit la pastrarea si afirmarea romanitatii si ortodoxiei si la o buna convietuire cu populatia de etnie maghiara, pe aceste frumoase meleaguri din inima Romaniei, iar, in final, festivitatea acordarii titlului de Cetatean de Onoare al comunitatii romanesti din municipiul Sfantu Gheorghe, unui numar de 10 persoane, in semn de pretuire si recunostinta pentru intreaga lor activitate depusa in slujba acesteia.

Carti Ortodoxe

Cuprins