O lucrare de exceptie - Romanii din Harghita si Covasna


O lucrare de exceptie - Romanii din Harghita si Covasna

Incredibil, dar adevarat! Tanara Episcopie a Covasnei si Harghitei, infiintata doar cu noua ani in urma, in 1994, a reusit sa dea la lumina cea mai buna monografie eparhiala din toata Patriarhia Romana! Este adevarat ca in ultimile decenii aproape toate eparhiile au publicat monografii care urmareau sa evidentieze diverse aspecte referitoare la istoria, cultura si arta bisericeasca din eparhia respectiva.

Monografia de la Miercurea-Ciuc se deosebeste, insa, de acelea, in sensul ca pe langa cateva studii istorice consacrate zonei respective, semnate de reputati istorici (intre care as mentiona pe acad. Nicolae Edroiu, de la Universtatea din Cluj, fiu al judetului Covasna), ea prezinta absolut toate parohiile ortodoxe romanesti dn cele doua judete, cu informatii istorice despre fiecare, cu oamneii de cultura originari din parohia (localitatea) respectiva sau cei care au activat un numar de ani acolo. Dar lucrul cel ma remarcabil consider ca este prezentarea evolutiei demografice a fiecarei localitati (inclusiv catune), incepand - la unele - din 1760, pana azi, din care rezulta cum a decurs procesul de instrainare a credinciosilor romani din actualele judete Covasna si Harghita.

Bisericile - mai ales cele declarate monumente istorice - sunt prezentate sub aspect istoric, arhitectonic si pictural. Din hartile prezentate - ca si din text - aflam ca intre anii 1940-1944 au fost distruse aproximativ 25 de biserici romanesti din zona respoectiva.

Monografia eparhiei a aparut in conditii grafice de exceptie, cu sute de fotografii (alb-negru sau color), cu harti, cu o bibliografie impresionanta. Nu poate fi trecut sub tacere faptul ca autorii au facut cercetari minutioase pe teren, s-au cercetat arhive si protocoale parohiale, ca si periodicele care au aparut in cele doua judete dupa 1918. Lucrarea se incheie cu rezumate in limbile engleza si franceza, dar si cu obisnuitul "Sematism" (specific eparhiilor ardelene) al celor 60 de parohii si 3 manastri din Covasna si 52 de parohii, cu 7 manastiri si schituri din Harghita.

O vorba din batrani spune ca "omul sfinteste locul". In cazul nostru, viata bisericeasca ortodoxa care pulseaza in judetele pomenite a fost "sfintita" prin munca neobosita si rodnica pe care o desfasoara acolo, de numai 9 ani, Prea Sfintitul Ioan Selejan, adevarat "apostol intre neamuri" si "ctitor" al atator biserici, asezaminte monahale si culturale in eparhia pe care o pastoreste. Iar monografia de care ne ocupam, aparuta cu binecuvantarea Sa, este rezultatul muncii entuziaste pe care au desfasurat-o, ani de zile, cei trei autori si colaboratorii lor, in primul rand profesorul dr. Ioan Lacatusu, adevarat "apostol" al culturii si istoriei romanesti pe acele melaguri.

Prezentand aceasta monumentala si temeinica monografie a Eparhiei Covasna si Harghita, cred ca trebuie recomandata, in primul rand, centrelor eparhiale si marilor biblioteci din tara, poate chiar si unor parohii cu posibilitati financiare mai bune.

Monografia patronata de vladica Ioan de la Miercurea-Ciuc constituie un exemplu demn de urmat si pentru alti ierarhi, caci orice eparhie din patriarhia Romana (si chiar din diaspora) are nevoie de o asemenea monografie detailata - pe parohii - in vederea cunoasterii cat mai temeinice a trecutului fiecaruia. Daca o eparhie noua, cu personal putin, cu posibilitati financiare reduse, a putut realiza o asemnea opera, cu atat mai mult se cuvine ca celelalte eparhii - cu trecut mult mai indelungat - cu Facultati de Teologie la centrele eparhiale (deci cu un personal "calificat" pentru cercetari istorice) - sa initieze publicarea unor monografii eparhiale. Iar preotii parohi ar trebui obligati sa-si intocmeasca propriile monografii ale parohiilor (si filialelor) pe care le pastoresc.

Pr. prof. dr. Mircea Pacurariu Membru corespondent al Academiei Romane

Carti Ortodoxe

Cuprins