Serile filocalice la Sfantu Gheorghe


Serile filocalice la Sfantu Gheorghe

Cu binecuvantarea P.S. Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, in organizarea Protopopiatului Ortodox Roman din Sf. Gheorghe si a Centrului Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", in cadrul Serilor filocalice din Sfantul si Marele Post credinciosii din Sf. Gheorghe si judetul Covasna au avut bucuria de a intalni si a asculta conferintele duhovnicesti sustinute de preoti si profesori teologi.

De-a lungul anilor, un public avizat, doritor de a spori in cunoasterea tainelor invataturii crestine, in randul caruia, majoritatea a reprezentat-o tineretul, a avut posibilitatea de a asculta cuvintele pline de har si intelepciune ale unor nume cunoscute in Teologia romaneasca contemporana, din care amintim: P. S. Ioan Selejan, parintele Constantin Galeriu, parintele arhimandrit Teofil Paraianu, parintele arhimandrit Ioan Iovan, pr. prof. Ilie Moldovan, pr. prof. Vasile Olteanu si multi altii, inclusiv teologi din tanara generatie.

Astfel, in primavara anului 2003, in fata unei numeroase prezente a tinerilor elevi, si nu numai, la Catedrala Ortodoxa din Sf. Gheorghe a avut loc o interesanta expunere sustinuta de PS Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, intitulata "Crestinismul in catacombe". Conferinta a avut menirea unei incursiuni in istoria crestinismului, a uneia dintre cele mai zbuciumate perioade prin care au trecut crestinii, perioada ce s-a incheiat odata cu promulgarea Edictului de la Milano, din anul 313. Pana la acea data, sangele martirilor a curs si a umplut pamantul de samanta crestinismului.

Prea Sfintia Sa, Ioan Selejan, a facut un succint itinerariu in primele veacuri ale crestinismului, in locurile catacombelor de la Roma, adevarate izvoare si marturii de viata crestina autentica. La Roma, catacombele, prin traducere locuri subterane, grote, se intind pe o suprafata de 300 de km si reprezinta pentru contemporani vestigii autentice de continuitate crestina.

Marturiile oferite de descoperirile efectuate in catacombe demonstreaza practicile Botezului, Euharistiei, Taine ale Bisericii Crestine savarsite de la inceputurile ei. Astfel, au fost descoperite mormintele unor copii de varsta frageda, carora li s-a savarsit botezul imediat dupa nastere, marturie certa a botezului copiilor inca din epoca primara a crestinismului. Si taina impartasirii, se efectua de catre crestini, intrucat ierarhia bisericeasca era deja stabilita existand in comunitatile crestine preoti, diaconi si episcopi care savarseau Tainele cum le primisera apostolii de la Mantuitorul Iisus Hristos.

Un element important, dezvaluit tot in aceste catacombe de la Roma, este credinta in sfinti pe care crestinii si-o marturiseau, in ajutorul si ocrotirea pe care acestia o acordau celor ce se incredintau lui Hristos. Lucrul acesta este dovedit de inscrisurile gasite pe unele morminte aflate in aceste spatii de inceput ale vietii crestine, demonstrand cultul sfintilor existent si astazi in Biserica Ortodoxa.

Arcul peste timp, al aducerii in actualitate, a fost marcat de P.S. Ioan prin prezentarea unei reproduceri dupa un interesant tablou religios apartinand pictorului italian Caravagio, reprezentandu-l pe Iisus dupa Invierea sa. Este momentul in care Apostolul Toma cere sa-I vada

V. Manifestari de cultura si spiritualitate romaneasca

ranile si sa-si puna degetul pe ele. Dovada necredintei lui este si dovada necredintei multor sceptici si indoielnici in invierea lui Hristos, dar, invitatia pe care Iisus Hristos i-o face Apostolului Toma este invitatia facuta si contemporanilor de a crede in Invierea Sa.

A fost o seara plina de binecuvantare, de comuniune si bucurie pentru toti cei prezenti.In primavara anului 2005, serile duhovnicesti s-au desfasurat dupa urmatorul program: Astfel, in a doua saptamana din Postul Mare, in 16 martie, la Muzeul Spiritualitatii Roma

nesti, preotul Teodor Bijec, secretar al Episcopiei Covasnei si Harghitei, in conferinta "Postul

- O provocare pentru crestinul secolului XXI?", a aratat ca postul este un mijloc de mantuire, o icoana a vietii vesnice. Atat prin postul trupesc cat si prin cel al faptelor, al mintii, al simturilor noi, credinciosii, marturisim ca suntem crestini. Finalitatea postului este impartasirea, pregatirea in unirea cu Hristos.

In cea de-a treia saptamana a Postului Mare, in 23 martie., credinciosii i-au avut in mijlocul lor pe preotii Constantin Iacob si Dan Oancea, din Miercurea-Ciuc, care au sustinut conferinta cu titlul "Pocainta in viziunea Sfintilor Parinti". Pocainta (convertirea), o schimbare a mintii, a vietii si a firii omenesti, inseamna parasirea relelor si implinirea lucrurilor bune. Astfel, omul trece de la starea de indiferenta la starea de sfintenie. Viata este, prin jertfa, un drum al sfinteniei.

Sambata, 1 aprilie 2005, credinciosii din Sf. Gheorghe si din judet, in special tinerii, au avut bucuria de a se intalni si a discuta cu prof. Danion Vasile, din Bucuresti, care a vorbit despre "Problemele tinerilor - O radiografie ortodoxa". Un apropiat al tinerilor, avand scrieri despre tineri si pentru tineri, invitatul nostru a ridicat problema de ce nu sunt tinerii in Biserica. Tinerii, in dorinta lor de cunoastere, sunt atrasi de poluarea media. Este foarte importanta apropierea de tineri si necesitatea spovedaniei. Tot in acest cadru au fost lansate cartile "Tinerii si sexualitatea, intre iubire si pacat", "Tinerii si sexualitatea, pacate noi, pacate vechi" si "Tinerii si sexualitatea, intrebari si raspunsuri".

Parintele staret, Andrei, de la Manastirea Fagetel, a aratat "Importanta duhovnicului in viata crestinului". Pacatul care este rana adanca, are nevoie de un doctor, de un duhovnic. Cautand pe Domnul, sufletul omului are nevoie de spovedanie, ca apoi sa aiba parte de Impartasanie, la Sfintele Liturghii, si de punerea in practica a povatei duhovnicului.

Vineri, 14 aprilie, la Muzeul Spiritualitatii Romanesti, dl. prof. Laurentiu Dumitru, din Pitesti, a sustinut problema "Tinerii - de la moarte la Viata". Noi, oamenii, in special tinerii, putem prin rugaciune, trezvie si pocainta sa ajungem de la moarte la Viata, la Hristos. Facand un pas catre Dumnezeu, El face zece catre noi. Laurentiu Dumitru este cunoscut prin cartile sale adresate tinerilor: "Hristos si tinerii" si "Tinerii pe calea intrebarilor".

Nadajduim in bunul Dumnezeu ca in viitor sa continuam frumoasa traditie a manifestarilor duhovnicesti din Sfantul si Marele Post al Sfintelor Pasti.

Carti Ortodoxe

Cuprins