Inalt Prea Sfintia Sa Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului - demn continuator al ierarhului-carturar Nicolae Colan


Inalt Prea Sfintia Sa Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului - demn continuator al ierarhului-carturar Nicolae Colan

Istoria Bisericii Ortodoxe Romane consemneaza la loc de cinste importanta vitala a Mitropoliei Ardealului pentru credinciosii ortodocsi romani din fostele scaune secuiesti. Toti mitropolitii Ardealului au constientizat marile probleme si provocari cu care s-au confruntat, de-a lungul vremii, romanii din aceasta parte de tara pentru a-si pastra credinta stramoseasca.

Din toamna anului 2005, in scaunul marelui mitropolit Andrei Saguna a fost intronizat Inalt Prea Sfintia Sa Laurentiu Streza. Legaturile Inalt Prea Sfintiei Sale cu meleagurile Covasnei si Harghitei sunt numeroase si profunde.

Ca profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu, a pregatit generatii de studenti, azi preoti in parohiile din Eparhia Covasnei si Harghitei. In prima perioada sibiana, a colaborat cu mitropolitul Nicolae Colan, cu preotul Gheorghe Papuc (nascut in Covasna)

- multi ani, coordonatorul publicatiilor editate de Mitropolia Ardealului, cu domnisoara Ileana Leuca - Colan, careia I-a purtat un respect deosebit pentru activitatea depusa in administratia arhiepiscopiei si la Biblioteca Facultatii de Teologie Ortodoxa, din Sibiu.

Inalt Prea Sfintia Sa a fost intronizat ca ierarh in scaunul Episcopiei Caransebesului, acolo unde, pana in 1948, a pastorit episcopul Veniamin Nistor, nascut in Araci, judetul Covasna, a carei memorie o pretuieste. Impreuna cu mitropolitul Antonie Plamadeala, P.S. Ioan Selejan, pr.prof. univ. dr. Mircea Pacurariu si alti distinsi invitati, in 1996 a participat, la Sf. Gheorghe si Araci, la manifestarile organizate de implinirea a 110 ani de la nasterea episcopului Veniamin Nistor.

Vladicul Laurentiu cunoaste si pretuieste stradaniile P.S. Ioan Selejan de a asigura dainuirea fiintei nationale prin Biserica. In vara anului 2006 a participat la hramul manastirii "Sfantul Prooroc Ilie", de la Toplita, unde a rostit un bogat cuvant de invatatura, iar in toamna aceluiasi an, la Sinodul celor doua mitropolii ardelene, de la Izvorul Muresului.

In luna noiembrie, 2006, dupa savarsirea slujbei de inmormantare a parintelui protopop Constantin Gane, la Tusnad, impreuna cu I P.S. Andrei Andreicut, Arhiepiscop de Alba Iulia si P.S. Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, a participat la Adunarea Reprezentantilor Romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures, de la Izvorul Muresului. Inaltii ierarhi au asigurat Adunarea de sustinerea deplina din partea Bisericii Ortodoxe Romane, adresand tuturor partidelor romanesti indemnul de a trece peste diferentele politice in sprijinirea romanilor din aceasta parte de tara.

Pentru cititorii Almanahului Grai Romanesc, redam curricullum vitae al I.P.S. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, asa cum este prezentat pe pagina web a Mitropoliei Ardealului.

Vede lumina zilei la 12 octombrie 1947, in localitatea Sambata de Sus, judetul Brasov, din parintii Iulian si Viorica. La varsta de 13 ani ramane orfan de tata.

(1954-1961) Scoala generala, in localitatea natala;

(1961-1965) Liceul teoretic "Radu Negru" in orasul Fagaras;

(1965-1969) Institutul Teologic Universitar din Sibiu, obtinand diploma de licentiat in Teologie, cu teza: "Mai - Marele Pastorilor, Hristos, modelul pastorilor bisericesti, in lumina Evangheliilor canonice".

(1970-1973) Cursuri de doctorat in Teologie la Institutul Teologic Universitar Bucuresti, la Sectia Practica, Specialitatea principala: Liturgica Pastorala si Arta crestina;

1975 sustine examenul de admisibilitate, pe care-l promoveaza cu media 9,50.

(1982-1983) Institutul Ecumenic de la Bossey - Elvetia;

(1983) specializare in domeniul liturgic, la Facultatea de Teologie Catolica a Universitatii din Fribourg - Elvetia;

(1985) doctor in Teologie, la Institutul Teologic Universitar Bucuresti -Specialitatea: Liturgica Pastorala si Arta crestina, cu teza: "Botezul in diferite rituri liturgice crestine", sub indrumarea marelui liturgist, Pr. Prof. Dr. Ene Braniste.

In 1969 se casatoreste cu Eugenia Stanciu si are cinci copii.

Decembrie 1969 e hirotonit preot pe seama parohiei Lisa, protopopiatul Fagaras, desfasurand timp de 6 ani (1970-1976) o activitate pastorala sustinuta.

(1976-1981) devine spiritual-asistent la Institutului Teologic Universitar din Sibiu

(1976-1986) asistent la Sectia Practica.

Suplineste lectoratul de Limba greaca (1977-1979) si lectoratul de Limba franceza (19831986).

(1986) suplineste disciplina de Liturgica si Pastorala, cu seminariile de practica liturgica.

In 1987 devine profesor universitar, titular la disciplinele: Liturgica, Pastorala si Arta crestina, precum si Indrumator de doctorat, acreditat de C.N.E.A, finalizand, pana in prezent, 10 doctori in Teologie Liturgica, iar 18 doctoranzi fiind in stadiul de finalizare a tezei.

ianuarie - aprilie 1990, devine consilier economic al I.P.S. Antonie al Ardealului.

(1992 - 1996) este ales Secretar stiintific al Facultatii de Teologie "Andrei Saguna", din cadrul Universitatii "Lucian Blaga"din Sibiu.

1992 sotia trece in lumea dreptilor.

Ioan Lacatusu

1992 este ales membru al Asociatiei Internationale "Societas Liturgica", cu sediul la Toronto (Canada) si Trier (Germania).

20 iulie 1996 este tuns in monahism, la Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus, de catre IPS Mitropolit Antonie, primind numele de Laurentiu.

4 iulie 1996 ales, prin hotararea Sfantului Sinod, episcop al Caransebesului.

11 august 1996 este hirotonit arhiereu si instalat episcop la Caransebes, de catre IPS Mitropolit Nicolae al Banatului.

1997 - 2001, din incredintarea Sf. Sinod, poarta de grija credinciosilor romani, vizitand si slujind in toate parohiile din Banatul Sarbesc. Contribuie la alcatuirea Statutului de functionare si la alegerea organelor de conducere ale noii Episcopii a Varsetului.

In prezent, cu binecuvantarea P.F. Parinte Patriarh Teoctist si incredintarea Sf. Sinod, face parte din Comisia de dialog intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Sarba.

Este presedintele Comisiei sinodale de canonizarea a sfintilor romani, reusind pana in prezent finalizarea lucrarilor de canonizare a sase noi sfinti: Sf. Vasile de la Poiana Marului, Sf. Teodosie al II-lea, Sf. Onufrie de la Vorona, Sf. Ierarh Dosoftei, Sf. Cuv. Gheorghe de la Cenica si Sf.Ierarh Grigorie Dascalul, cu slujbele lor si cele ale altor sfinti canonizati mai inainte.

De asemenea este numit presedintele Subcomisiei liturgice pentru diortosirea cartilor de cult, in cadrul Comisiei Teologice si Liturgice a Sfantului Sinod, condusa de I.P.S. Daniel al Moldovei si Bucovinei

3 noiembrie 2005 ales Mitropolit al Ardealului.

13 noiembrie 2005 este instalat Mitropolit al Ardealului, in catedrala arhiepiscopala din Sibiu, de catre Prea Fericirea Sa, Patriarhul Teoctist, impreuna cu un numeros sobor de arhierei.

Ne bucuram ca Inalt Prea Sfintia Sa apreciaza si smerita activitatea a Centrului de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", asteptandu-l intotdeauna cu emotie, respect si bucurie, "acasa" la marele sau predecesor, mitropolitul Nicolae Colan.

In perspectiva implinirii, in anul 2007, a frumoasei varste de 60 de ani, ii uram, Inalt Prea Sfintiei Sale, multa sanatate si sporite puteri de munca spre slava Bisericii noastre stramosesti, pe care o slujeste cu credinta, cinste si devotament, in scaunul arhieresc al marilor inaintasi, Andrei Saguna, Nicolae Balan, Nicolae Colan si Antonie Plamadeala.

Dr. Ioan Lacatusu

Carti Ortodoxe

Cuprins