Forumul romano-roman de la Izvorul Muresului


Forumul romano-roman de la Izvorul Muresului

Inceputa in anul 1998, ca o initiativa locala a societatii civile din judetele Harghita si Covasna, in dorinta de a atrage atentia opiniei publice asupra pericolului marginalizarii romanilor din aceste doua judete si a formarii unei enclave etnice in sud-estul Transilvaniei, UNIVERSITATEA DE VARA IZVORU MURESULUI a devenit, de la an la an, mai importanta, reusind sa atraga din ce in ce mai multi participanti si, implicit, nume de marca din viata politica si culturala romaneasca.

Odata cu infiintarea Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, care isi propunea ca obiective si scop pastrarea si prezervarea identitatii etnice si spirituale a romanilor, indiferent unde traiesc acestia, conducerea Fundatiei s-a implicat in organizarea celei de a doua editii a Universitatii de Vara, incepand cu anul 1999, si in editiile urmatoare.

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni a venit cu experienta si capitalul relational dobandite pe parcursul derularii a numeroase proiecte cu importante asociatii culturale si civice ale romanilor de peste hotare, inclusiv ale comunitatilor romanesti din diaspora.

Centrul European de Studii Covasna-Harghita a asigurat participarea si colaborarea cu principalele organizatii neguvernamentale romanesti din judetele Covasna si Harghita, reunite recent in cadrul Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, dar si din intreaga tara, dintre care amintim: ASTRA, Federatia Arhivistilor din Romania, Asociatia Romano-Catolicilor „Dumitru Martinas", din Bacau s.a.

Parteneriatul dintre cei doi principali organizatori s-a dovedit a fi unul fructuos, benefic si eficient. Proiectul a castigat consistenta si prestigiu prin implicarea ziditoare a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, cursurile Universitatii desfasurandu-se cu binecuvantarea si participarea P.S. Ioan Selejan, sub streasina Manastirii „Adormirii Maicii Domnului", aceasta nestemata a monahismului romanesc si oaza de spiritualitate ortodoxa, ctitorita de Vladicul Ioan, la izvoarele Muresului si Oltului.

Editiile precedente, inclusiv editia din anul 2005, au fost organizate cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni - structura guvernamentala care, din acest an, face parte din Ministerul Afacerilor Externe, dar si cu cel al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei si al altor generosi sponsori, tuturor adresandu-le sincerele noastre multumiri.

In anul 2005, o substantiala sustinere financiara a asigurat Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, sustinere care ar fi permis desfasurarea editiei actuale, este drept cu un numar mai restrans de participanti, daca in ultimul moment nu s-ar fi semnat contractul de finantare cu Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni.

In cadrul proiectelor cu profil asemanator, ale numeroaselor cursuri, scoli si universitati de vara, Universitatea de vara de la Izvoru Muresului si-a conturat un profil distinct, de forum romano-roman ce asigura cadrul propice dezbaterii problemelor ce vizeaza prezervarea si afirmarea identitatii nationale romanesti in medii multietnice si pluriconfesionale.

Asigurandu-se o anumita continuitate tematica, in fiecare an s-au adaugat noi teme de dezbatere, de regula, probleme de mare actualitate ce preocupa societatea romaneasca actuala.

De-a lungul celor opt editii, la pupitrul Universitatii noastre au conferentiat distinse personalitati ale culturii, stiintei si vietii publice romanesti. Dar nici studentii nu au fost mai prejos. Zeci si sute de cursanti ai Universitatii noastre indeplinesc binecuvantate rosturi publice, indeosebi in cadrul societatii civile si al institutiilor inrolate in frontul afirmarii valorilor perene ale culturii romanesti, cultura confruntata cu atatea obstacole si provocari.

An de an, ne-am incarcat cu totii-conferentiari, cursanti si organizatori, deopotriva - bateriile sufletesti, fortificandu-ne in aerul ozonat al Carpatilor Rasariteni si in ambianta tonifianta oferita de generoasa noastra gazda - Complexul Sportiv National - Izvoru Muresului. De fiecare data am invatat lucruri noi despre cadrul legal si institutional si proiectele care urmaresc sprijinirea romanilor de pretutindeni in eforturile facute de acestia pentru pastrarea si afirmarea identitatii culturale, lingvistice si confesionale.

Un mare castig al Universitatii noastre l-a reprezentat si il reprezinta cunoasterea si generalizarea experientei asociatiilor romanesti din afara granitelor, in gestionarea problemelor identitare specifice si in elaborarea, implementarea, monitorizarea si evaluarea unor proiecte si programe culturale.

Un alt castig este cel al relatiilor interumane stabilite intre participantii la fiecare editie, cu implicatii favorabile asupra comunicarii si colaborarii intre ei, in intervalul dintre cursuri, si asupra solidaritatii romanesti, atat de necesara fiecaruia in parte si tuturor laolalta.

In acest sens, credem ca este bine sa amintim care sunt Scopurile si obiectivele proiectului nostru, respectiv: :constituirea romanilor din diaspora in mesageri credibili pentru eforturile Romaniei in crearea unei imagini pozitive, dar si obiective, a realitatilor romanesti, pe acest fond asociatiile romanesti din statele Uniunii Europene practicand un lobby activ in sprijinul aderarii Romaniei la UE; crearea unui lobby eficace pe langa forurile internationale in materie de drepturile omului si drepturile minoritatilor nationale, in vederea informarii corecte si obiective asupra situatiei drepturilor minoritatilor romanesti din unele state; intarirea unei comunicari intre comunitatile romanesti din diaspora si cele din jurul Romaniei si Balcani; impartasirea spiritului de initiativa si altor romani traitori in comunitatile din jurul Romaniei si Balcani, pentru stabilirea de noi proiecte de colaborare; invatarea din experienta Romaniei in materie de acordare a drepturilor minoritatilor nationale si contributia pe care participantii la Universitatea de Vara o pot aduce, in cadrul statelor unde acestia sunt cetateni, la dezvoltarea si consolidarea democratiei; evidentierea unor strategii coerente pentru pastrarea si afirmarea identitatii romanilor din judetele Harghita si Covasna, precum si valorificarea experientei europene in convietuirea armonioasa in medii multiculturale; elaborarea de strategii eficiente in vederea contracararii agresiunilor identitare la care sunt supusi romano-catolicii din judetele Bacau, Neamt si Iasi, de catre organizatii maghiare;

La fiecare editie, prin intermediul mass-media, opinia publica din Romania a fost informata pe larg asupra problemelor si realizarilor romanilor de pretutindeni si a solutiilor propuse pentru rezolvarea numeroaselor probleme, care vizeaza pastrarea si afirmarea identitatii lingvistice, culturale si confesionale a comunitatilor romanesti de pretutindeni.

Dupa pauza din anul 2006, cand, din lipsa suportului financiar, nu s-au putut desfasura cursurile, avand in vedere interesul deosebit din partea multor asociatii ale romanilor de peste granita, speram ca vom putea organiza editiile viitoare, asigurand de fiecare data actualizarea problematicii dezbatute si ancorarea acesteia in prioritatile societatii romanesti din anii care vin.

Carti Ortodoxe

Cuprins