Dependenta - consum


Dependenta - consum

Dependenta este un fenomen acut al lumii de azi. Ea se manifesta la nivel fizic printr-o nevoie exagerata pentru un anumit "aliment" (droguri, alcool, cafea, cola etc.) sau psihic prin neputinta de a invinge un anumit obicei, care devine atat de mult o obisuinta, incat nu il mai poti inlatura, desi devii constient de nocivitatea lui.

Dependenta imbraca astazi numeroase forme, unele cu totul neasteptate, "originale". De fapt este un simptom al lumii moderne. Este imposibilitatea de a te controla.Motivul este ca traim intr-o societate care se sprijina pe "placere". Totul e destinat sa se transforme in placere, iar noi devenim, prin tot ceea ce facem, consumatori de placere. De fapt consumatori in general.

De la forma cea mai cunoscuta - cea de droguri - exista azi dependenta de televizor , calculator, telefon mobil. Dependenta exista in noi nativ? Probabil ca exista sub forma tendintei catre repetabilitate, catre obisnuinta. Si sub cea a incapacitati de a "pune punct" atunci cand trebuie.

Formele actuale de dependenta sunt "creatia" acestei societati in care domneste legea consumului.Suntem indemnati sa consumam cat mai mult, orice. In goana dupa castiguri cat mai mari, cei care produc si cei care vand incearca sa ne inoculeze psihologia "consumatorului" - o persoana care nu mai stie decat sa caute, sa faca cumparaturi, cat mai multe, fara nici o masura.

Consumatorul si dependentul sunt doua imagini-cheie, care pe alocuri chiar se suprapun, ale societatii actuale.