Scara


Scara

Existenta umana este un dar dumnezeiesc. Daca ne-am naste numai spre a muri, totul ar fi lipsit de sens. De ce am mai fi primit scanteia aceasta de viata daca ea s-ar stinge odata cu noi, la sfarsit?

Privind catre dumnezeire, catre cer, totul capata sens. Daca ne concepem existenta ca pe o scara catre Lumina, atunci totul capata valoare si iesim din comunul greu al unei existente sterile, dominate numai de material, de fizic.

"Scara" ar putea deveni astfel simbolul existentei umane. Nu intamplator ea este conceputa de scriitorii bisericesti si in special de Ioan Scararul ca pe un simbol al aspiratiei catre desavarsire. Ea cuprinde in sine ideea de inaltare. Treptele ei sunt etapele pe care trebuie sa le parcurgem in acest drum spre inalt.

Scara acesta, fiecare o purtam nevazuta in noi. Suntem constienti sau nu, ea exista acolo, in nevazutul sufletului nostru. Multi dintre noi o ignoram, ne lasam antrenati de viata terna, de aspectele materiale, uitand ca am venit pe lume cu un anumit scop. Dumnezeu a pus in noi o scanteie de Lumina. Ea va trebui sa devina intr-o zi o lumina adevarata,o lumina pura, "lumina din lumina".

E trist sa descoperim ca nu totdeauna reusim sa inaintam, ca nu totdeauna reusim sa ne dominam anumite tendinte, ca ramanem ancorati in obiceiuri care ne fac rau. Viata se scurge uneori monotona, fara sa constientizam cat de importanta e fiecare clipa pe care o petrecem aici pe pamant si cat de mult ne poate ea apropia de acel "dincolo". Ne-o irosim fara sa intelegem ca fiecare secunda e importanta. Ca viata fiecaruia este inscrisa in planul divin. Ca am venit pe lume cu un scop. Ca nimic nu este aleatoriu.

Daca fiecare din noi ne-am pune intrebarea de ce am venit pe lume aici, de ce ne-am ivit din neant tocmai acum, de ce suntem legati de anumiti oameni, de anumite locuri, ce avem de facut pentru ca sa inaintam pe aceasta scara care duce la cer, nu ne-am mai lasa traiti fara sa intelegem nimic din viata.

Daca am incerca sa facem din fiecare clipa o izbanda...

Daca am reusi sa daruim mai mult din noi insine...

Daca am cauta mai mult in noi scanteia divina...