Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Dificultati cu "vederea"
Avem in jurul nostru multe persoane de care ne simtim mai mult sau mai putin legate.Viata ne apropie sau ne indeparteaza de anumiti oameni, sau poate noi insine suntem cei care ne implicam intr-o relatie iar mai apoi, fara un motiv suficient de puternic,constatam ca persoana respectiva nu ne mai este pe plac, devine deodata "non-grata". Ce se intampla, de fapt? De ce o vedem diferit? De ce la inceput o vedeam ca fiind pozitiva, plina de calitati, iar acum o consideram cu totul negativa? Persoana respectiva a ramas, bineinteles, aceeasi. De ce o vedem cu totul diferit? Ce se intampla oare in psihicul nostru? Un psiholog ar putea da probabil o explicatie. Logica, insa, ne spune ca daca persoana aceea nu s-a schimbat , "problema" este cu noi, si este una de "vedere". Si aceasta consta in faptul ca, daca inainte vedeam "bine", acum vedem "rau". Un om nu este, neaparat, asa cum il vedem noi. De fapt viziunea noastra asupra lui ne reflecta pe noi insine. Daca ochiul nostru este "curat", il vedem pe celalalt in culori frumoase. Daca, dimpotriva, este "murdar", il vedem pe celalalt in culori sumbre. Cine "regizeaza" toate aceste schimbari de atitudine? Nimeni altul decat noi insine. Ne construim o imagine interioara despre cineva,o imagine frumoasa, luminoasa. Se intampla mai ales atunci cand ne indragostim. Idealizam persoana, o vedem inzestrata cu cele mai alese calitati. Cand greseste, insa, (si candva o va face, aproape inevitabil), ii vedem deodata cealalta "fata", straina noua. Unde e adevarul?
Ochiul nostru este expresia sufletului nostru. Daca il "curatim", el va reusi sa vada bine. Aproapele nostru este oglinda noastra. Felul in care il vedem ne arata cum suntem noi, de fapt. Reusind sa-l vedem frumos, bun, el chiar va deveni astfel.
Sa ne cream, deci, imagini pozitive despre ceilalti. Sa nu ne lasam "rosi" de un gand rau care pune stapanire pe noi si ucide in noi dragostea . Sa-i gasim celuilalt calitati capabile sa-i acopere defectele, sa-l scuzam. Cand greseste, sa-l indreptam cu blandete. Sa invatam, de fapt, sa iubim...