Harta Manastirilor

Gorj

Vezi Gorj pe harta »
C
  • Manastirea Camaraseasca Manastirea Camaraseasca

    Manastirea "Sf. Ioan Botezatorul - Camaraseasca" este asezata pe malul drept al raului Gilort, la nord-est de orasul Targu-Carbunesti. Este zidita in anul 1780 de catre Polcovnicul Mihai Coltescu in timpul Voievodului Alexandru Ipsilanti.

  • Manastirea Crasna Manastirea Crasna

    Biserica Manastirii Crasna este ctitoria vel-pitarului jupan Dumitru Filisanu, nepot al Banului Craiovei, Dobromir, si var cu Doamna Stanca, sotia lui Mihai Viteazul, de la sfarsitul sec. al XV-lea. Biserica Manastirii Crasna a fost terminata in 1637. S-a pictat intre anii 1756 si 1757 de Grigore Zograf si de fiul sau, Ion. Biserica Manastirii Crasna este construita in stil bizantin

D
  • Manastirea Dealu Mare, Borascu Manastirea Dealu Mare, Borascu

    Manastirea Dealu Mare se afla asezata in varful Dealului Mare, loc cunoscut sub denumirea Cioaca lui Surcel. Biserica a fost zidita in anul 1865 de C. Savoiu, boier cu tendinte liberale. A functionat cu intreruperi. A fost desfiinta in anul 1959 si reinfiintata in 1992.

I
  • Manastirea Icoana Manastirea Icoana

    Manastirea Icoana a fost infiintata in anul 1996, ca donatie a familiei pr. Ioan Popescu de la Biserica Icoanei din Bucuresti. In prezent se afala in constructie un asezamant filantropic.

L
  • Manastirea Lainici Manastirea Lainici

    Nu se cunoaste cu precizie inceputurile Manastirii Lainici. Potrivit traditiei, Sfantul Nicodim ar fi construit dupa Visina si un schit din lemn la Lainici. Prigoana imparatesei imperiului Austro-Ungar Maria Tereza, care a distrus majoritatea manastirilor ortodoxe din Ardeal, la jumatatea sec. al XVIII-lea , se pare ca ar fi ajuns pana aici. Biserica ctitorita din sec. XIV-lea al XV-lea ar fi fost distrusa in acea perioada. Incepand cu a doua jumatate a sec. al XVII-lea si inceputul sec. al XVIII-lea incep sa apara documente istorice ce fac referire la Manastirea Lainici.

  • Schitul Locurele Schitul Locurele

    Schitul Locurele a fost ctitorit intre anii 1850-1852 de catre Lupu Stolojan si Constantin Cartianu. Noul locas a fost sfintit de Sfantul Calinic la 6 august 1860, avand hramul Schimbarea la Fata. Primul Razboi Mondial a afectat Viata monahala, calugarii trebuind sa plece, apoi din cauza regimul comunist, Schitul Locurele a ajuns intr-un stadiu avansat de deteriorare. In 2006 incep lucrarile de refacere a bisericii. Schitul este dependent de Manastirea Lainici.

P
  • Manastirea Polovragi Manastirea Polovragi

    Manastirea Polovragi a fost zidita in jurul anului 1505, de Radu Comisul Si Patru Spatarul. In anul 1645, logofatul Danciu Paraianu ctitoreste actuala biserica, cu ajutorul domnitorului Matei Basarab. Inchinata Sfantului Mormant de cel de-al doilea ctitor al sau, Manastirea Polovragi este rascumparata de domnitorul Constantin Brancoveanu de la Patriarhul Dositei al Ierusalimului, in anul 1693 si facuta metoc al manastirii Hurez.

S
  • Schitul Schimbarea la Fata, Cioclovina de Sus Schitul Schimbarea la Fata, Cioclovina de Sus

    Schitul Cioclovina de Sus este unul dintre cele doua schituri aflate putin mai sus de Manastirea Tismana, comuna Tismana, judetul Gorj. Schitul Ciclovina de sus a fost parasit pana in 1940. Viata de sihastrie din acest schit a reinviat prin grja maicii Vartolomeea in anul 1998.

  • Manastirea Sfanta Treime, Stramba Manastirea Sfanta Treime, Stramba

    Manastirea Sfanta Treime, Stramba este ctitorita in 1597-1599 de Stoichita Raioseanu, sotia sa Dochia si nepotul sau Milosi, pe locul unui schit mai vechi, din 1519. In anul 1525 Schitul Stramba este mentionat ca metoc al Manastirii Govora. In 1731, in vremea domnitorului Alexandru llias, devine metoc al Manastirii Tismana. Mult timp a fost biserica de parohie.

  • Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Cioclovina de Jos Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil...

    Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Cioclovina de Jos este ridicat in anul 1660. Biserica a fost construita in anul 1715. A fost locuita de calugari pana in anul 1949, cand devine schit de maici. Schitul Ciclovina de Jos tine de Manastirea Tismana.

T
  • Manastirea Targu Logresti Manastirea Targu Logresti

    Manastirea Targu Logresti a fost ctitorita in anul 1769 de ieromonahul Tandalescu. Manastirea Targu Logresti a fost inchinata Episcopiei de Ramnic in anul 1785. In perioada 1830-1840 a servit ca biserica de mir si a fost parasita dupa secularizarea averilor manastiresti. In timpul perioadei comuniste, manastirea a fost inchisa. In anul 1990 a fost redeschisa de maicile de la Polovragi. A redevenit manastire in anul 1992.

  • Manastirea Tismana Manastirea Tismana

    Manastirea Tismana a fost intemeiata de Sfantul Nicodim, cu ajutorul voievodului Radu I (1377-1383). Prima biserica a fost construita din lemn de tisa, de unde vine si numele manastirii. Biserica actuala a fost sfintita la 15 august 1377. De-a lungul timpurilor, datorita deselor prigoane ale paganilor asupra tarii noastre, Manastirea Tismana a suferit mai multe distrugeri si transformari

V
  • Manastirea Visina Manastirea Visina

    Manastirea Visina - prima atestare documentara a acestei manastiri o avem intr-un document al lui Neagoe Basarab din anul 1514. Din vechea Manastire Visina s-au pastrat doar ruinele bisericii. Manastirea Visina a fost reinfiintata in anul 1994.