A |
-
Manastirea Alexandru Vlahuta
Manastirea Alexandru Vlahuta este rodul initiativei parintelui IUSTIN PARVU de la manastirea Petru – Voda. Pe data de 06.05.2002 a avut loc sfintirea locului de manastire, intr-o slujba arhiereasca deosebita, oficiata de catre PS IOACHIM episcop al Husilor, iar pe data de 07.09.2003 a avut loc sfintirea noului lacas de cult.
|
B |
-
Manastirea Bogdanita
Manastirea Bogdanita - se vad si astazi ruinele unei biserici, cunoscuta in vechime ca Schitul Bogdanita. Biserica, format cruce, a fost zidita in anii 1844-1847, din piatra si caramida fiind sfintita la 8 noiembrie 1847. Ctitorul principal a fost un grec, pe nume Eustatie, si sotia sa Caliopia, care au depus suma cea mai mare, restul cheltuielilor fiind suportate din veniturile manastirii.
-
Manastirea Bujoreni - Magarului
Manastirea Bujoreni - prima atestare documentara a Manastirii Bujoreni dateaza din 27 martie 1602, dar putem presupune ca a existat o viata monahala anterioara acestei date. Legenda spune ca un magar s-a oprit in padure in fata unui stejar, in care era ascunsa de mai demult si uitata o icoana a Maicii Domnului. Minunea facuta de Maica Domnului i-a hotarat pe ciobani sa zideasca in acel loc o biserica si un schit. Se spune ca prima biserica a fost facuta din stejarul cu icoana, din lemnul lui fiind pana azi Sfanta Masa.
|
D |
-
Manastirea Dimitrie Cantemir - Grumezoaia
Manastirea Dimitrie Cantemir - Grumezoaia - prima biserica a fost ridicata de Stan Posatnicul, pe un teren primit de la Stefan cel Mare. In anul 1692 Dimitrie Cantemir construieste o noua biserica de lemn, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. De la acesta ramane si numele Manastirii. La inceput a fost schit de calugari, a devenit manastire de maici in 1802.
|
E |
-
Catedrala Episcopala Husi
Catedrala Episcopala din Husi cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost construita de Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare in anul 1495, in cadrul curtii domnesti, functionand de-a lungul timpului ca manastire. Monument valoros la origine, dar reconstruit in secolele XVIII-XIX, Catedrala Episcopala din Husi mai pastreaza astazi doar urmele temeliilor si pisania din vremea marelui voievod
|
F |
-
Manastirea Floresti
Manastirea Floresti - intemeiata de Carstea Ghenovici, mare vornic si sotia sa, Anghelina, in secolul al XVI-lea (a.1598), a fost innoita de urmasii sai, Gavrilita Costache vornicul si fiii sai - Vasile vornicul si Lupu vistiernicul - impreuna cu Antohie Jora hatmanul, in secolul al XVII-lea (c.1686-1694) si recladita de egumenul Nil intre 1852-1859.
Dupa traditie, Manastirea Floresti ar fi fost intemeiata in timpul domniei lui Stefan cel Mare
|
G |
-
Manastirea Grajdeni
Manastirea Grajdeni - se crede ca in vechime pe locul manastirii Grajdeni existau grajdurile Postei, de unde si denumirea locului si a manastirii. Potrivit traditiei Petru Rares, innoptand sub un copac dimprejur, a avut un vis minunat, iar dimineata a aflat ca a fost ales domn al Moldovei. Intors mai tarziu pe aceste meleaguri, si-a amintit visul si a ridicat o biserica si un schit. Schitul a durat intre 1538 si 1711 cand a ars. Mai tarziu s-a ridicat o alta biserica, dar a fost distrusa in 1870. Un episcop Anania a zidit o biserica de caramida, cu hramul Sfantul Nicolae
|
M |
-
Manastirea Malinesti
Manastirea Malinesti - pe locul unei biserici mai vechi se ridica in anul 1826, biserica. In anul 1864 devine biserica de mir. Manastirea Malinesti este renovata in 1925 si 1928, cu ajutorul familiei maresalului Prezan. In 1928 este transformata in schit de maici. Manastirea Malinesti a fost desfiintata in 1959 si reinfiintat in 1990 ca manastire de calugari.
-
Manastirea Moreni
Manastirea Moreni se afla in Comuna Deleni, judetul Vaslui. Sfantul asezamant dateaza din prima jumatate a secolului al XVI-lea, fiind ctitorit de slugerul Lupan Buznea, in timpul domnitorului Petru Rares. Manastirea Moreni a fost desfiintata in 1960, devenind biserica de mir. In nul 1990 s-a reinfiintat ca manastire de calugari, iar din 1992 manastirea este din nou de maici.
|
N |
|
P |
-
Manastirea Parvesti
Manastirea Parvesti - prima biserica s-a ridicat in 1666. In anul 1816 s-a ridicat o noua biserica la Manastirea Parvesti, sfintita in 1820. A devenit biserica de mir in 1864. S-a reinfiintat in 1993 ca manastire de maici.
-
Schitul Pogorarea Duhului Sfant - Dragesti
Schitul Pogorarea Duhului Sfant a luat fiinta in anul 1999. Schitul Pogorarea Duhului Sfant a fost construit cu multe donatii provenite de la romanii plecati la lucru in strainatate. Biserica mare a schitului Pogorarea Duhului Sfant s-a sfintit in 2007 de catre IPS Laurentiu Streza, PS loachim Bacauanu si PS Corneliu Barladeanu.
|
R |
-
Manastirea Rafaila
Manastirea Rafaila - potrivit traditiei a existat aici un schit din sec. al XVI-lea, ridicat de catre un monah Rafail, numit inainte Radu, ce fusese arcas in oastea lui Stefan cel Mare. Biserica de lemn a fost mutata in 1838 de ieroschimonahul lorest, staretul schitului, in satul Rafaila, ramanand pana in zilele noastre biserica parohiala. Biserica actuala, de zid, a fost ridicata in 1834 de ieroschim. lorest
|
S |
-
Manastirea Schimbarea la Fata
Manastirea Schimbarea la Fata a fost ridicata in anul 1996, prin grija PS loachim Bacauanul. Initial s-au amenajat cateva chilii in casa filozofului Mihail Ralea. Paraclisul s-a zidit intre 1997 si 1998, biserica mare inaltandu-se intre anii 1999 si 2004.
-
Manastirea Sfantul Nicolae - Fastaci
Manastirea Sfantul Nicolae - Fastaci este atestata din 1694. Biserica actuala este ctitorie a voievodului Mihail Racovita, de la 1721. Din documente reiese ca in anul 1809 Manastirea Fastaci tinea de Manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai. Mai traziu Manastirea Sfantul Nicolae - Fastaci a fost inchinata Manastirii Frumoasa din lasi. In 1834 s-au construit staretia si chiliile, clopotnita si zidul inconjurator, prin grija Arhimandritului loasaf Blandu. In 1864 devine biserica de mir, in urma secularizarii averilor manastiresti. In anul 1990 este reinfiintata ca manastire de calugari, iar in 1993 ca manastire de maici.
-
Schitul Sfintii Imparati - Movila lui Burcel
Schitul Sfintii Imparati - Movila lui Burcel este situat langa Manastirea Codaesti, de care si apartine, pe Movila lui Burcel. Schitul Sfintii Imparati - Movila lui Burcel a fost sfintit in 1997. Are o singura cladire de lemn, cu paraclis, chilii, staretie si trapeza.
-
Manastirea Stefan cel Mare si Sfant - Codaesti
Manastirea Stefan cel Mare si Sfant - Codaesti a luat fiinta dupa 1990, prin bunavointa a doi monahi intorsi in locurile natale, Andrei de la Schitul Icoana, Neamt si Haralambie de la Manastirea Slatina. Constructia bisericii de la Manastirea Stefan cel Mare si Sfant - Codaesti a inceput in anul 1993. Paraclisul a fost sfintit in 1996 de catre PS loachim Bacauanul.
|
T |
|