Harta Manastirilor

Mures

Vezi Mures pe harta »
C
 • Manastirea Casva Manastirea Casva

  Manastirea Casva a fost reactivata in 1995. Aici s-a construit un paraclis de lemn, iar in 1996 s-a inceput constructia corpului de chilii si a bisericii. Biseica este construita in in stilul manastirilor athonite, din piatra cioplita. La Manastirea Casva a avut loc in anul 2008, proclamarea canonizarii Sfantului Simeon de la Pangarati.

 • Manastirea Cipaieni Manastirea Cipaieni

  Manastirea Cipaieni a luat fiinta in 1996, cand s-a inceput constructia bisericii, a corpului de chilii si a staretiei. In 2001 s-a construit altarul de vara.

D
 • Schitul Dumbravioara Schitul Dumbravioara

  Schitul Dumbravioara a fost intemeiat in 1930, de catre Patriarhul Miron Cristea. Desfiintat dupa numai zece ani in urma Dictatului de la Viena, Schitul Dumbravioara a fost reinfiintat in 1993. Au fost construite initial o mica biserica de lemn, un corp de chilii, paraclisul si alte anexe. In anul 2003 a avut loc punerea pietrei de temelie pentru o noua biaserica. Schitul Dumbravioara se afla sub ascultarea Manastirii Sfantul Ilie Toplita.

J
 • Manastirea Jacul Romanesc Manastirea Jacul Romanesc

  Manastirea Jacul Romanesc a fost infiintata in 1994, la initiativa pr. prof. Ilie Moldovan de la Facultatea de Teologie din Sibiu. Manastirea Jacul Romanesc cuprinde biserica satului, fosta casa parohiala, scoala, precum si o casa donata. Sfintirea bisericii a avut loc in 2009.

L
 • Manastirea Lapusna Manastirea Lapusna

  Manastirea Lapusna a fost infiintata in 1997. Biserica de lemn a Manastirii Lapusna, dateaza din anul 1779 fiind monument istoric. In interior se pastreaza aproape in totalitate pictura originara, stranele si candelabrele vechi, precum si o colectie de icoane realizate la mijlocul secolului al XVIII-lea.

N
 • Manastirea Nima Raciului Manastirea Nima Raciului

  Manastirea Nima Raciului a fost infiintata la inceputul anilor '90 cand a fost construita biserica de lemn. In 1996 a fost finalizat corpului de chilii pe mai multe niveluri, ce include staretia, si arhondaricul. Intre anii 2007-2008 s-a ridicat paraclisul, cu hramul Sfantul Arhidiacon Stefan.

R
 • Manastirea Razoare Manastirea Razoare

  Manastirea Razoare a fost infiintata in anul 2005. Manastirea razoare cuprinde un corp de chilii cu trapeza si un paraclis, cu hramul Sfintii Parinti Ioachim si Ana. De asemenea, in anul 2006 la manastirea Razoare a avut loc punerea pietrei de temelie a noii biserici, cu hramul Inaltarea Domnului.

 • Manastirea Recea Manastirea Recea

  Manastirea Recea a luat fiinta dupa 1989 cu binecuvatarea IPS Andrei Andreicut, avand ca stareta pe monahia Cristina Chichernea, iar ca duhovnic, pe parintele Ioan Iovan. La sfarsitul anului 1991 s-au reabilitat si finisat biserica si cladirea incepute inca din 1982 si care ramasesera neterminate. Manastirea Recea mai cuprinde un altar de vara (ridicat in 1992), un complex de chilii pe doua niveluri, ce adaposteste staretia, chiliile, trapeza si alte anexe. De asemenea, Manastirea Recea mai poseda un cabinet medical, biblioteca, muzeul bisericesc, si ateliere de croitorie si pictura. La Manastirea Recea dupa 1995 s-a ridicat o noua biserica, cu hramul Nasterea Maicii Domnului.

S
 • Manastirea Sanmartinul de Campie Manastirea Sanmartinul de Campie

  Manastirea Sanmartinul de Campie cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", se presupune ca ar fi fost infiintata inca din cele mai vechi timpuri. A fost ctitorita la sfarsitul secolului al XIII-lea sau la inceputul secolului al XIV-lea. Manastirea a fost desfiintata in anul 1782 , era fara vietuitori in 1902 ( St. Metes, 1936), a fost readusa la forma originara prin reconstructia din 1977 si reinfiintata in anul 1992. Curtea Manastirii este imprejmuita cu gard viu si padurea din apropiere. Asezamantul cuprinde biserica veche din lemn, biserica noua, un corp de chilii, arhondaric si anexe gospodaresti.

 • Manastirea Sighisoara Manastirea Sighisoara

  Manastirea Sighisoara a fost ridicata dupa anul 1997, odata cu venirea aici, de la Manastirea Lupsa, a viitorului parinte staret, Ghelasie Tepes. Asezamantul cuprinde biserica mare, trapeza, un arhondaric, un altar de vara in padure, precum si un corp de chilii ce cuprinde staretia si paraclisul. Sfintirea bisericii Manastirii Sighisoara s-a facut in 2005.

 • Manastirea Socolul de Campie Manastirea Socolul de Campie

  Manastirea Socolul de Campie a fost infiintata in 1994, drept locas al asezamantului servind vechea biserica parohiala cu hramul Taierea Capului Sfantului loan Botezatorul. Ansamblul monahal mai cuprinde un corp de chilii si staretia precum si un altar de vara. Manastirea Socolul de Campie a fost transformata in manastire de maici in 1999.