C |
-
Schitul C. A. Rosetti
Schitul C. A. Rosetii se afla pe teritoriul comunei omonime, la 120 km de orasul Tulcea. Piatra de temelie este pusa in anul 1990, de protoiereul de Tulcea, Dumitru Andone. Schitul de calugari are drept hram Buna Vestire. Paraclisul este sfintit pe 24 martie 2003.
-
Manastirea Celic Dere
Manastirea Celic Dere si-a luat numele de la paraul Celic din apropiere, Celic Dere insemnand in limba turca parau de otel. In anul 1846 s-au construit prima biserica din manastire, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, si un paraclis cu hramul Sfantii Arhangheli Mihail si Gavriil. In 1910-1916 au fost ridicate biserica mare a manastirii si o buna parte dintre edificiile actuale. Noua biserica a asezamantului a fost pictata intre 1926 si 1932, in fresca, de pictorul Gh. Eftimiu. In 2002, vietuirea de sine din manastire a fost inlocuita cu randuiala vietii de obste. In ultimii ani, la Celic Dere s-au construit o noua trapeza si un corp de chilii.
-
Manastirea Cocos
Manastirea Cocos a fost ridicata in 1832-1835, pe locul unui vechi schit de sihastriI. In 1910 se demoleaza vechile biserici si o parte din chilii si se pune temelia bisericii mari si a unui corp nou de chilii. Pictura apartine artistului italian F. da Biasse. In perioada 1957-1960 se renoveaza chiliile, declarate monument istoric. La 17 ianuarie 1973 se aduc de la Niculitel si se asazain biserica moastele Sf. Martiri Zotic, Atal, Camasie si Filip. Trapeza manastirii este pictata in fresca in 1990 de Ioan si Daniela Moldoveanu.
-
Manastirea Codru
Manastirea Codru a fost intemeiata la 8 septembrie 2000. In perioada 2000-2006 au fost executate: imprejmuirea terenului, un corp de chilii si o bucatarie de vara. S-au realizat, de asemenea, un Drum al Crucii si o Golgota pe panta dealului din apropiere, cuprinzand 14 statii, din care noua paraclise de forma hexagonala cu trei pereti ziditi si trei pereti vitrati, acoperis dublu etajat, si cinci paraclise (cinci statii) in corpul din varful pantei, unde pe un panou au fost pictate Invierea si Inaltarea Domnului.
|
D |
|
H |
-
Manastirea Halmyris
Manastirea Halmyris a fost intemeiata spre cinstirea Sfantului Epictet Preotul si Astion Monahul, martirizati in anul 290, ale caror sfinte moaste au fost descoperite pe 15 august 200. Cu un an inainte, aceeasi echipa descoperise bazilica episcopala a cetatii. Pe data de 8 iulie 2002, la Halmyris s-a asezat, de catre IPS Teodosie, piatra de temelie a catedralei noii manastiri, considerata a fi cea mai mare din intreaga Dobroge. Biserica de la subsolul catedralei a fost sfintita pe data de 8 iulie 2007. S-au construit doua corpuri de chilii, cu un arhondaric si o trapeza.
|
I |
|
L |
|
S |
-
Manastirea Sambata Noua
Manastirea Sambata Noua, cu hramul Sfintii Martiri Brancoveni, se afla in curs de constructie. Zamfir Dumitru, stranepot al lui Badea Cartan, impreuna cu alti membri din familia acestuia au donat suprafata de 6 ha teren, pe care urmeaza sa se ridice manastirea.
-
Manastirea Saon
Manastirea Saon a luat fiinta in anul 1846, prin venirea unor calugari de la Celic Dere. La 1 septembrie 1909, episcopul Nifon a pus temelia bisericii cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului. In urma Decretului 410/1959, manastirea este desfiintata, fiind reinfiintata in 1972 ca metoc al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos. In 1990 a redevenit manastire de sine statatoare. Biserica veche, paraclisul si clopotnita se pastreaza pana astazi, fiind renovate in mai multe randuri.
-
Manastirea Sfantul Nicolae, Macin
Manastirea Sfantul Nicolae a fost construita din initiativa pr. Juganaru Adrian Ion, paroh al Bisericii Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Macin. Punerea pietrei de temelie a avut loc pe data de 30 octombrie 2001. Biserica este de lemn, in forma de cruce, cu o singura turla.
|
T |
-
Schitul Topolog
Schitul Topolog este ctitorit de parintele Vasile Valcu, paroh al Bisericii Sfantul Dumitru din Topolog. Schitul a fost zidit intre anii 2001 - 2002, pe un teren apartinand familiei preotului.Biserica schitului a fost sfintita in 2002, de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
|
V |
-
Manastirea Valea Teilor
Manastirea Valea Teilor a luat fiinta in 2007. Manastirea Valea teilor este situata intr-o poiana inconjurata de paduri. Exista doar un singur corp de cladire, ce are la parter un paraclis, iar la etaj chiliile si cateva camere de oaspeti.
-
Manastirea Visterna
Manastirea a fost infiintata in anul 2009 la marginea padurii Babadag, in apropierea Cetatii Enisala. Asezamantul monahal cupride un paraclis si un corp de chilii.
|