Harta Manastirilor

Mehedinti

Vezi Mehedinti pe harta »
B
 • Manastirea Baia de Arama Manastirea Baia de Arama

  Manastirea Baia de Arama a fost construita intre anii 1699-1703. Din pisanie reiese ca a fost citorita de Sfantul Constantin Brancoveanu. Manastirea Baia de Arama a fost inchinata Manastirii Hilandar din Muntele Athos. A fost pictata de Neagoe si Partenie de la Manastirea Tismana, in anul 1713. O particularitate a bisericii este prezenta in pictura murala a portretului lui Stefan Dusan

C
 • Manastirea Cerneti Manastirea Cerneti

  Manastirea Cerneti a fost construita in anul 1662 de Grigore Ghica voievod. Manastirea Cerneti a fost refacuta in perioada anilor 1784-1794. Manastirea Cerneti este cunoscuta in istorie si ca asezamant episcopal, atestata ca asezare monahala de calugari, iar ca ultim monah vietuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul in anul 1837

 • Manastirea Cosustea-Crivelnic Manastirea Cosustea-Crivelnic

  Manastirea Cosustea-Crivelnic a fost intemeiata in timpul Sfantului Nicodim de la Tismana. Manastirea Cosustea Crivelnic a fost dezafectata in secolul al XVIII-lea. Potrivit hotararii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, din data de 5 iulie 2005, lacasul a fost reinfiintat ca manastire de calugari, in cadrul Protopopiatului Baia de Arama.

G
 • Manastirea Godeanu Manastirea Godeanu

  Piatra de temelie pentru Manastirea Godeanu a fost pusa vineri, 8 mai 2009, la orele 18.00. La acest eveniment au participat PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei impreuna cu PS Lucian, Episcopul Caransebesului si PS Sebastian, Episcopul Slatinei

 • Manastirea Gura Motrului Manastirea Gura Motrului

  Manastirea Gura Motrului este o manastire ctitorita de Sfantul Nicodim de la Tismana. Pe la sfarsitul secolului al XlV-lea se crede ca a fost zidita prima bisericuta. A doua ctitorie, atestata documentar in 1519, este a lui Harvat, mare logofat al lui Neagoe Basarab. Biserica de astazi a fost reconstruita in 1653, in stil moldovenesc, de Preda Brancoveanu, fiind pictata in vremea lui Constantin Brancoveanu, intre anii 1702 si 1704. Manastirea Brancoveanu gazduieste in prezent un muzeu cu obiecte religioase, multe dintre ele fiind donate de Constantin Brancoveanu.

J
 • Manastirea Jiana Manastirea Jiana

  Manastirea Jiana a fost infiintata in data de 28 mai 2008. Manastirea Jiana este insufletita de o obste de calugari.

M
 • Manastirea Mraconia Manastirea Mraconia

  Manastirea Mraconia se crede ca a fost ctitorita in jurul anului 1453. Pe locul vechii biserici cu hramul Sfantul Proroc Ilie, in anul 1523, banul Nicolae Garlisteanu ridica o alta biserica, ce va fi distrusa in razboiul ruso-austro-turc. In anul 1823 a fost descoperita sub ruine o icoana a Maicii Domnului.

S
 • Manastirea Sfanta Ana Manastirea Sfanta Ana

  Manastirea Sfanta Ana este ctitorita de ziaristul Pamfil Seicaru (1894-1980), drept multumire adusa lui Dumnezeu pentru ca a scapat cu viata in timpul luptelor din 1916, in Primul Razboi Mondial, si este inchinata memoriei tuturor eroilor care au luptat pentru Romania Mare. In anul 1935, aici a fost construit Drumul Eroilor, lung de 1,5 km, din centrul Orsovei Vechi pana pe Dealul Mosului, drum strajuit de 7 troite si banci sculptate in stejar. Troitele s-au deteriorat treptat, disparand. Manastirea a fost construita intre anii 1936 si 1939, dar, din cauza regimurilor totalitare, a fost sfintita abia in 2 decembrie 1990, cu hramul Sfanta Ana, dupa numele mamei ctitorului. Devine manastire in 1990.

 • Manastirea Strehaia Manastirea Strehaia

  Manastirea Strehaia este rectitorita in 1645 de domnitorul Matei Basarab, pe locul unei biserici inaltate de boierii Craiovesti la sfarsitul secolului al XV-lea. In anul 1693, domnitorul Constantin Brancoveanu a adaugat bisericii lui Matei Basarab un pridvor; de atunci dateaza si usa de la intrare, pastrata pana astazi.

T
 • Manastirea Topolnita Manastirea Topolnita

  Manastirea Topolnita dateaza inca din secolul al XVI-lea.Pe locul unei biserici zidite de Sfantul Nicodim de la Manastirea Tismana, la sfarsitul secolului al XlV-lea, boierii Craiovesti vor inalta, in secolul al XVI-lea, o alta biserica. Biserica actuala a Manastirii Topolnita este ctitoria boierului Lupu Buliga, din 1646. Biserica a fost pictata in 1673, in stil bizantin, de zugravii Grigore Grecul si Dima Romanul. Fresca originara se pastreaza si astazi.

V
 • Manastirea Vodita Manastirea Vodita

  Manastirea Vodita este cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si totodata primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom dupa regulile monahale stabilite de Sfasntul Vasile cel Mare. Manastirea a fost ridicata intre anii 1370 si 1372 de Sfantul Nicodim de la Manastirea Tismana, cu sprijinul voievodului Vladislav I. Manastirea Vodita a fost inzestrata cu mosii si venituri domnesti de Vladislav Voievod, precum si de urmasii lui: Dan I, Mircea cel Batran, Dan al ll-lea, Vlad Dracul si Radu cel Frumos, devenind un puternic centru al Ortodoxiei in zona dunareana.