Harta Manastirilor

Brasov

Vezi Brasov pe harta »
A
 • Schitul Augustin Schitul Augustin

  Schitul Augustin a fost infiintat in 2006, pe locul unei foste vetre monahale distruse de generalul Bukow. Pana acum, Schitul Augustin cuprinde o biserica de lemn si o casa monahala.

B
 • Manastirea Berivoii Mari Manastirea Berivoii Mari

  Manastirea Berivoii Mari este atestata documentar pentru prima data la anul 1748. Vechiul asezamant avea sa fie distrus in 1761 catre armata generalului Bukow. Manastirea Berivoii Mari a fost in 1993, cand incep lucrarile de constructie la paraclisul cu hramul Inaltarea Domnului. Dupa anul 1998 in incinta manastireasca au fost construite biserica mare, in stil bizantin, si un complex cu chilii ce cuprinde trapeza, sala de protocol si arhondaric la mansarda.

 • Schitul Bran Schitul Bran

  Schitul Bran a luat fiinta in 2006, pe locul unde s-au jertfit ostasii romani in luptele desfasurate pe culoarul Rucar-Bran din timpul Primului Razboi Mondial. Initial a fost construita biserica de lemn. Complexul monahal cuprinde chilii, trapeza, biblioteca, ateliere si un paraclis de iarna.

 • Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus

  Manastirea Brancoveanu de la Sambata de sus este una din cele mai cunoascute asezaminte monahale din tara noastra. Ctitorie brancoveneasca si monument de arhitectura, vatra de spiritualitate ortodoxa si de cultura, aceasta se remarca atat prin valoarea istorica a intemeierii ei, cat si prin dezvoltarea uimitoare din ultimele decenii, care i-a crescut prestigiul si a diversificat mult obiectivele de interes duhovnicesc, cultural si turistic.

 • Schitul Breaza Schitul Breaza

  Schitul Breaza a fost intemeiat in anul 2006, prin venirea unei obsti de calugari. In trecut, pe teritoriul localitatii Breaza au existat doua manastiri care au fost distruse de generalul Bukow. In anul 1997 a fost construita actuala biserica de lemn din cadrul asezamantului monahal.

 • Manastirea Bucium Manastirea Bucium

  Manastirea Bucium a fost reinfiintata in anul 1990 pe locul unui mai vechi asezamant monahal atestat in 1737, dar care a fost distrus din ordinul generalului Bukow. Ansamblul cuprinde o biserica in stil bizantin precum si o troita, construita pe locul vechii biserici.

 • Manastirea Bunesti Manastirea Bunesti

  Manastirea Bunesti a fost infiintata infiintata in 1991, avand obste de maici. Ansamblul manastireasc cuprinde biserica in stil neobizantin si un complex de chilii. Printre vietuitoarele Manastirii Bunesti se numara si surorile Filofteia si Rafaiela Potcoava, nepoate ale parintelui Dumitru Staniloae.

C
 • Schitul Cuciulata Schitul Cuciulata

  Schitul Cuciulata a fost infiintat in anul 1992 pe locul unei vechi vetre monahale. Actuala bisericuta de la Cuciulata ar fi apartinut fostei manastiri, aduse aici in jurul anului 1752. Intre anii 1980-1982 aceasta restaurata de preotul paroh Alexandru Comsa si resfintita de PS Lucian Fagaraseanul. Alte reparatii si imbunatatiri ale locasului de cult au fost facute de preotul paroh Mircea Comsa, venit aici in 2002.

D
 • Manastirea Dejani Manastirea Dejani

  Manastirea Dejani a fost reinfiintata in 1990 pe locul unui vechi asezamant monahal, distrus in 1761. Manastirea Dejani cuprinde o biserica de lemn in stil moldovenesc, un monumental turn-clopotnita, un paraclis de piatra si caramida si un complex de chilii in stil brancovenesc. De la vechea manastire se pastreaza o icoana de lemn a Sfantului Nicolae, un clopot, precum si fantana.

F
 • Manastirea Faget Manastirea Faget

  Manastirea Faget a fost infiintata in 1993 pe Dealul Crucii. Initial, Manastirea Faget cuprins initial un paraclis de lemn, un altar de vara si cateva chilii. Incepand cu anul 2004 s-a inceput constructia bisericii mari inconjurata de un complex de chilii.

M
 • Schitul Coltul Chiliilor Schitul Coltul Chiliilor

  Schitul Coltul Chiliilor a fost reinfiintat in anul 2001, pe locul unei vechi vetre monahale, a carei existenta este atestata in 1723 dar care a fost distrusa in 1781. Asezamantul cuprinde corpul de chilii si paraclisul. In anul 2009 a avut loc sfintirea bisericii de lemn nou construite.

P
 • Schitul Pestera, Bran Schitul Pestera, Bran

  Schitul Pestera cu hramul Sfanta Treime este situat la o distanta de 32 km de Brasov. Schitul Pestera are doi vietuitori.

 • Manastirea Poiana Brasov Manastirea Poiana Brasov

  Manastirea Poiana Brasov a fost infiintata in anul 2000. Biserica de lemn a Manastirii Poiana Brasov are la demisol chilii si alte anexe. Locasul de cult este construit in stil maramuresan, cu turnul-clopotnita deasupra pridvorului.

 • Manastirea Predeal Manastirea Predeal

  Manastirea Predeal a fost reinfiintata in 1993 de catre Mitropolitul Antonie Plamadeala pe locul unei mai vechi vetre monahale ce a fost intemeiata in 1774. In 1819, s-a construit biserica de piatra cu hramul Sfantul Nicolae. In 1835 se incepe constructia celei de-a doua biserici. Pictura a fost restaurata intre anii 1974 si 1976. Intregul complex monahal - cu cele doua biserici - este declarat monument istoric.

S
 • Schitul Sinca Noua Schitul Sinca Noua

  Schitul Sinca Noua a fost infiintat in anul 2009, prin osteneala obstii si contributia satenilor, pe locul unei mai vechi vetre monahale. Sapaturile arheologice au scos la iveala zidurile bisericii fostei manastiri, datata in secolele XVII-XVIII.

 • Schitul Sinca Veche Schitul Sinca Veche

  Schitul Sinca Veche a fost infiintat in anul 2006 in apropiere pesterii cu doua bisericute rupestre, datate in secolele al XIV-lea-al XV-lea. Complexul monahal cuprinde casa calugarilor, cu cinci chilii, trapeza si un paraclis inchinat Sfantului Nectarie de Eghina. Din mai 2009 schitul adaposteste o obste de maici.