Harta Manastirilor

Neamt

Vezi Neamt pe harta »
A
 • Manastirea Agapia Manastirea Agapia

  Istoria acestei manastiri este legata de cea a schitului Agapia veche. Primul sihastru cunoscut care s-a nevoit in poiana unde se afla astazi Manastirea Agapia Veche, a fost cuviosul Agapie din Manastirea Neamt. Aici a intemeiat o biserica de lemn cu hramul Schimbarea la Fata.

 • Schitul Agapia Veche Schitul Agapia Veche

  Agapia Veche, cunoscut drept locul unde a funtionat mai intai renumita manastire de maici, este unul dintre cele mai vechi locuri cu vatra monahala din Moldova.Aici a zidit o micuta chilie si bisericuta calugarul Agapie. In secolul al XV-lea, aici functiona o micuta obste.

 • Manastirea Almas Manastirea Almas

  Manastirea Almas este ctitorita de catre familia Vasile si Maria Almas. In anul 1659, credincioasa familie va ridica un micut paraclis de lemn, cu hramul Sfantul Nicolae. Acesta va fi devastat de paganii tatari, iar mai apoi refacut de catre Ecaterina Cantacuzino, sotia spatarului lordache. Viata monahala a continuat aici pana in anul 1821.

B
 • Schitul Baltatesti Schitul Baltatesti

  Schitul Baltatesti a fost infiintat dupa anul 1989 si a apartinut pana in anul 2008 de Manastirea Varatec. Schitul Baltatesti cuprinde un paraclis cu hramul Sfintii Cosma si Damian, chilii si camere pentru oaspeti.

 • Manastirea Bisericani Manastirea Bisericani

  Manastirea Bisericani a fost ctitorita in anul 1498, de catre calugarul Iosif, pe locul unui mai vechi schit de lemn, acela datand inca din vremea lui Alexandru cel Bun. Stefanita Voda (1517-1527) este cel care a ridicat prima biserica de zid la Bisericani.

 • Manastirea Bistrita Manastirea Bistrita

  Manastirea Bistrita de Neamt a fost ridicata in anul 1402, de catre domnitorul Alexandru cel Bun, pe locul unei mai vechi biserici de lemn, aceea datand din timpul lui Petru I Musat. Sfantul Stefan cel Mare a adaugat turnul-paraclis. In anul 1546, domnitorul Petru Rares a zidit imprejurul manastirii un puternic zid de aparare.

 • Manastirea Bodesti Manastirea Bodesti

  Manastirea Bodesti a fost intemeiata pe o bucata de teren donat, in anul 1996, de catre o familie credincioasa din partea locului. Functionanad mai intai ca schit, sub purtarea de grija a Manastirii Bistrita, in data de 30 august 2007, el a fost ridicat la statut de manastire.

 • Schitul Borlesti Schitul Borlesti

  Schitul Borlesti apartine de Manastirea Nechit fiind infiintat in 1996. In prezent se desfasoara lucrari de refacere intrucat asezamantul a fost mistuit de catre un incendiu in 2005. Biserica mare este in constructie.

 • Schitul Braniste Schitul Braniste

  Schitul Braniste apartine de Manastirea Neamt si a fost infiintat in 1852, in timpul domnitorului Petru Schiopul. Intre anii 1999-2003 s-au construit un paraclis si un corp de chilii.

C
 • Schitul Carbuna Schitul Carbuna

  Schitul carbuna apartine de Manastirea Neamt. Schitul Carbuna a fost infiintat in 2001, langa cimitirul eroilor neamului cazuti in al Doilea Razboi Mondial. Intre anii 2001-2003 s-au construit un paraclis si un corp de chilii.

 • Schitul Cerebuc Schitul Cerebuc

  Schitul Cerebuc apartine de Manastirea Muntele Ceahlau. Schitul Cerebuc a fost infiintat pe locul unei mai vechi sihastrii. Asezamantul monahal cuprinde o biserica de lemn si cateva chilii.

 • Schitul Cuviosul Daniil Sihastrul - Guejdiu Schitul Cuviosul Daniil Sihastrul - Guejdiu

  Schitul Sfantul Daniil Sihastru este un schit de lemn, ridicat in anul 1998, pe un deal numit Poiana Parului, la poalele Muntelui Muncel.

 • Schitul Cuviosul Pahomie cel Mare - Hangu Schitul Cuviosul Pahomie cel Mare - Hangu

  Schitul Cuviosul Pahomie cel Mare, localizat in localitatea Hangu, a fost infiintat in anul 1999. Paraclisul acestui schit este construit din lemn, iar chiliile din piatra. Schitul Sfantul Pahomie cel Mare tine de Manastirea Bistrita.

 • Schitul Cuviosul Paisie de la Neamt - Capsa - Bicaz Schitul Cuviosul Paisie de la Neamt - Capsa -...

  Schitul Cuviosul Paisie de la Neamt a fost infiintat in anul 1997, pe o colina de la marginea cartierului Capsa din Bicaz. Biserica schitului este construita din caramida. Schitul se afla in purtarea de grija a Manastirii Bistrita.

D
 • Schitul Draga - Cozla Schitul Draga - Cozla

  Schitul Draga, numit si Schitul Cozla, a luat fiinta in secolul al XVIII-lea, pe mosia Darmanestilor. Biserica schitului a fost construita din lemn, in forma de cruce, clopotnita fiind asezata deasupra pridvorului.

 • Manastirea Dumbravele Manastirea Dumbravele

  Manastirea Dumbravele isi are originea intr-un vechi schit de lemn, ridicat in 1712. In anul 1900 in incinta Manastirii Dumbravele au fost ridicate clopotnita si chiliile. In 1993 Manastirea Dumbravele a fost mistuita de un incendiu, din care au scapat neatinse doar icoanele care au fost asezate in noul paraclis. Biserica este din caramida, in forma de cruce, cu o singura turla, in stil moldovenesc.

 • Manastirea Durau Manastirea Durau

  Manastirea Durau a fost ridicata pe locul unui vechi schit existent de pe la 1600. Intre anii 1832-1835 s-a construit biserica actuala, sfintita de Mitropolitul Veniamin Costache. Turnul-clopotnita este ridicat din zid, pe trei niveluri, la etajul intai functionand un paraclis cu hramul Schimbarea la Fata. In incinta mai exista o clopotnita veche din lemn, casa Veniamin Costache, chilii, atelier de pictura si de tesut covoare. In 1991 a redevenit manastire de maici si s-a infiintat Centrul Cultural Pastoral Sfantul Daniil Sihastrul.

H
 • Manastirea Horaicioara Manastirea Horaicioara

  Manastirea Horaicioara a fost infiintata, potrivit traditiei, spre sfarsitul sec. XV, din porunca lui Stefan cel Mare. In 1868, in locul vechii biserici a fost ridicata una noua, din piatra, cu hramul Izvorul Tamaduirii. Dupa 1988, chiliile si locasul au fost consolidate si pictura in fresca finalizata.

 • Manastirea Horaita Manastirea Horaita

  Manastirea Horaita a fost infiintata in anul 1822. Biserica Manastirii Horaita este construita din piatra, cu bolti din caramida, in stil bizantin. Pictura este realizata in stil neobizantin. Catapeteasma, lucrata la Viena, in lemn aurit, este unica in lume, amvonul aflandu-se plasat deasupra usilor imparatesti. Complexul manastiresc mai cuprinde Paraclisul de iarna Sfantul Nicolae, un turn-clopotnitain care se afla Paraclisul Pogorarea Duhului Sfant si trei corpuri de chilii.

I
 • Schitul Icoana Noua Schitul Icoana Noua

  Schitul Icoana Noua apartine de Manastirea Neamt. Schitul Icoana Noua a fost ridicat incepand cu anul 1947 de catre ieromonahul Vasian, ecleziarh al Manastirii Neamt si ucenic al Sfantul Ioan Iacob Hozevitul. In turnul-clopotnita, din piatra, se afla un paraclis, cu hramul Sfantul Dimitrie. A fost ridicata de asemenea o biserica noua, pictata in tempera.

 • Schitul Icoana Veche Schitul Icoana Veche

  Schitul Icoana Veche apartine de Manastirea Neamt. Si-a luat numele dupa icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt, care, in 1821, a fost ascunsa de calugari, din calea turcilor, in Muntele Rusu. Pe locul unde au fost ascunse in pamant "Sfanta Icoana a Maicii Domnului" impreuna cu alte odoare si documente, in anul 1854 s-a ridicat un cerdac (chiosc), avand obloanele pictate cu icoane, iar in mijloc a fost pusa o cruce de aproximativ 3 metri pe care s-a prins o copie a icoanei Maicii Domnului din Manastirea Neamt si o candela. Asa a capatat locul acela numele "la Icoana". In 1942 se incepe constructia unei biserici cu hramul "Schimbarea la Fata", afectata insa de niste alunecari de teren in anul 1940. Totul ramane in paragina pana in anul 1990, cand se construieste o bisericuta cu hramul "Sfantul Antonie cel Mare".

M
 • Manastirea Muntele Ceahlau Manastirea Muntele Ceahlau

  Manastirea Muntele Ceahlau, a fost infiintata in anul 1992, de catre PF Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Biserica este ridicata pe platoul Muntelui Ceahlau, fiind inconjurata de stanci. Materialele necesare constructiei au fost aduse cu elicopterul. Biserica a fost sfintita in 1993. S-au construit de asemenea o casa parohiala, chilii si un paraclis de iarna, cu hramul Nasterea Maicii Domnului.

 • Manastirea Muntele Pietricica Manastirea Muntele Pietricica

  Manastirea Muntele Pietricica a fost infiintata ca schit in 1994. Schitul a fost ridicat la statutul de manastire in 2009. Biserica este din lemn, iar chiliile din caramida.

N
 • Manastirea Neamt Manastirea Neamt

  Manastirea Neamt a fost pentru prima data atestata documentar la 1210. Biserica Manastirii Neamt reprezinta un adevarat unicat arhitectural, de o eleganta si frumusete deosebite. Absida altarului si naosul au fost pictate in ultima perioada de domnie a lui Stefan cel Mare, iar pronaosul si pridvorul inchis, in vremea lui Petru Rares, straturile vechi staurarea din anii 2000. In anii 1720-1730 a fost ridicata biserica, cu hramul Sf. Gheorghe, care, in urma unor lucrari de restaurare din anii 1956-1960, a fost demolata, fiind reconstruita in partea de est, intre chilii. Bolnita si Paraclisul Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au fost ridicate in anii 1843-1846.

 • Manastirea Nechit Manastirea Nechit

  Manastirea Nechit a fost construita pe locul unui schit ce dateaza de la inceputul sec. al XV-lea. Lucrarile au inceput 1864, cand pe locul vechii biserici s-au ridicat una din zid, o clopotnita si cateva chilii. In 1960 schitul e desfiintat, fiind redeschis in 1972. Intre 1976 si 1979 s-a refacut biserica, s-au construit un paraclis cu hramul Sfintii Mucenici Zenovie si Zenovia si un turn-clopotnita cu un paraclis.

 • Schitul Nifon Schitul Nifon

  Schitul Nifon a fost infiintat in 1690 de un pustnic. Schitul Nifon a fost distrus in 1821 si refacut in sec. XIX de ieroschimonahul Nifon Ionescu. A fost reinfiintat in 1991 apartinand de Manastirea Secu.

P
 • Manastirea Paltin Manastirea Paltin

  Manastirea Paltin reprezinta de fapt asezamantul filantropic Petru Voda. Ridicarea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului a inceput in 2003, la initiativa pr. Iustin Parvu. Langa manastire s-a ridicat un spital, in care sunt ingrijite persoane varstnice si care are in componenta un azil de batrane, laboratoare medicale si cabinet stomatologe. In cadrul asezamantului functioneaza o scoala-internat, unde, in timpul anului scolar, locuiesc si invata cateva zeci de copii. De asemenea, in incinta exista un paraclis nu hramul Sfantul Pantelimon, ridicat in anul 2000.

 • Manastirea Pangarati Manastirea Pangarati

  Manastirea Pangarati a fost ridicata la sfarsitul sec. XIV de catre sihastrul Simeon. Biserica initiala, de lemn, a fost arsa de turci iar pe locul ei, in 1560, Alexandru Lapusneanu a construit o biserica de piatra. Dupa 1872 manastirea a ramas in ruina. Manastirea Pangarati a fost redeschisa dupa 1991.

 • Schitul Pastraveni Schitul Pastraveni

  Schitul Pastraveni a luat fiinta in anul 2000. Schitul Pastraveni apartine de Manastirea Petru Voda. Complexul monahal cuprinde biserica mare, chiliile si un paraclis de lemn, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

 • Manastirea Pestera-Garcina Manastirea Pestera-Garcina

  Manastirea Pestera a luat fiinta in anul 1990 ca schit de calugari. Intre anii 1993-1997 s-au construit biserica, un corp de chilii cu paraclisul Acoperamantul Maicii Domnului. Din anul 2009 a devenit manastire de maici.

 • Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda

  Manastirea Petru Voda a fost ridicata incepand cu anul 1991 avad drept ctitor pe parintele Iustin Parvu. Biserica din lemn a Manastirii Petru Voda fost terminata in 1992. A fost pictata in stil bizantin, atat in interior, cat si in exterior, intre anii 1994-2000. In cimitirul manastirii se afla mormantul parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa.

 • Schitul Pocrov Schitul Pocrov

  Schitul Pocrov apartine de Manastirea Neamt. Schitul Pocrov a fost zidit in anul 1714 de catre Sfantul Pahomie de la Gledin si ucenicii acestuia. Biserica este din lemn construita in plan treflat.

 • Manastirea Poiana-Brusturi Manastirea Poiana-Brusturi

  Manastirea Poiana s-a infiintat in 1997 fiind situata la 22 km. NV de Targu Neamt, respectiv la 7 km. stanga de com. Brusturi-Draganesti, jud. Neamt, pe drumul Targu Neamt – Falticeni. Biserica este din lemn, iar turnul-clopotnita si chiliile sunt din caramida. Sfintirea bisericii a avut loc la 14 septembrie 1997.

 • Schitul Poiana lui Ioan Schitul Poiana lui Ioan

  Schitul Poiana lui Ioan si-a luat numele dupa un pustnic care a sihastrit in aceste locuri in sec. al XVII-lea. Schitul Poiana lui Ioan a fost infiintat la dorinta ieroschimonahului Paisie Olaru, piatra de temelie fiind sfintita in 1993. Biserica este construita din lemn, in vecinatatea ei aflandu-se corpul de chilii. Schitul Poiana lui Ioan se afla sub purtarea de grija a Mastirii Sihastria.

 • Schitul Poiana Maicilor, Rapciunita Schitul Poiana Maicilor, Rapciunita

  Schitul Poiana Maicilor, cu hramul Sfanta Teodora de la Sihla, apartine de Manastirea Durau. Aschitul Poiana Maicilor a fost infiintat in anul 1997. Complexul monahal cuprinde un paraclis si un corp de chilii.

R
 • Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni

  Manastirea Razboieni se numara printre ctitoriile Sfantului Stefan cel Mare luan fiinta in anul 1496. Manastirea Razboieni este construita din piatra in plan dreptunghiular cu ziduri foarte groase, asezamantul are si rol de mausoleu deoarece in groapa comuna a altarului si pronaosului se gasesc osemintele ostasilor moldoveni cazuti in lupta de la Valea Alba din 1476. Manastirea Razboieni a suferit numeroase restaurari.

S
 • Manastirea Secu Manastirea Secu

  Manastirea Secu a fost ctitorita de catre tatal cronicarului Grigore Ureche, Nestor, la 1602. Biserica este din piatra si caramida, in plan triconc, ridicata de mesteri locali si din Tara Romaneasca. In timpul staretiei marelui duhovnic Paisie Velicikovski la Secu (1775-1779) s-au construit peste 100 de chilii pentru ucenicii sai sositi aici de la Dragomirna. Dupa plecarea lui la Neamt, Secu se va afla vreme de mai multi ani in subordinea acestei manastiri. In 1821 locasul a fost incendiat in timpul luptelor dintre turci si eteristi, fiind apoi refacut. Manastirea Secu a suferit numeroase restaurari. In biblioteca manastirii se pastreaza carti, valoroase manuscrise si tiparituri vechi. De asemenea, exista si un muzeu, cu o bogata colectie de obiecte de patrimoniu.

 • Schitul Sfanta Ana Schitul Sfanta Ana

  Schitul Sfanta Ana apartine de Manastirea Bistrita. Schitul Sfanta Ana a luat fiinta in anul 1999. Paraclisul este din caramida, incorporat in corpul de chilii, insa constructia nu a fost finalizata pana in prezent.

 • Schitul Sfantul Daniil Sihastrul Schitul Sfantul Daniil Sihastrul

  Schitul Sfantul Daniil Sihastrul apartine de Manastirea Sihastria. Schitul Daniil Sihastrul a fost infiintat dupa 1989 in acest loc unde inca din vechime au existat numeroase sihastrii. Schitul Sfantul Daniil Sihastrul cuprinde biserica, clopotnita si chiliile, toate din lemn.

 • Schitul Sfantul Ilie, Taciune Schitul Sfantul Ilie, Taciune

  Schitul Sfantul Ilie apartine de Manastirea Secu. Schitul Sfantul Ilie a fost infiintat in anul 2000.

 • Schitul Sfantul Ilie, Vama-Brates Schitul Sfantul Ilie, Vama-Brates

  Schitul Sfantul Ilie a fost infiintat in anul 1994. Sfintirea Schitului Sfantul Ilie a avut loc trei ani mai tarziu. Biserica si chiliile sunt din lemn. Apartine de Manastirea Bistrita.

 • Schitul Sfantul Ioan cel Nou Schitul Sfantul Ioan cel Nou

  Schitul Sfantul Ion cel Nou apartine de Manastirea Neamt. Bolnita si Paraclisul Sfantul Ioan cel Nou au fost ridicate intre 1843 si 1846, prin osteneala staretului Neonil al Neamtului.

 • Schitul Sfantul Mina, Targu-Neamt Schitul Sfantul Mina, Targu-Neamt

  Schitul Sfantul Mina apartine de Manastirea Sihastria. Schitul Sfantul Mina a luat fiinta in 1955, pe un teren al Manastirii Sihastria insa dupa numai patru ani a fost desfiintat. Dupa 1989, a fost reactivat de catre arhimandritul Victorin Oanele, staretul Manastirii Sihastria. Schitul Sfantul Mina a fost sfintit in 1995. Asezamantul monahal cuprinde un paraclis si doua case pentru monahi si pelerini.

 • Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria

  Manastirea Sihastria a fost intemeiata in 1655, pe locul unei mai vechi sihastrii, cunoscuta ca "Sihastria lui Atanasie". Complexul manastiresc actual de la Sihastria este alcatuit din: biserica veche, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, paraclisul de iarna, Catedrala Sfanta Teodora de la Sihla si turnul-clopotnita. In cimitirul manastirii se gasesc mormintele mai multor duhovnici si nevoitori ai Sihastriei: arhim. Cleopa Ilie, ieroschim. Paisie Olaru, arhim. loanichie Balan, monahul Marcu de la Sihastria, ieroschim. Ioanichie Moroi, schim. Irineu Protcenco si altii. In muzeul manastirii se pastreaza valoroase obiecte bisericesti, icoane vechi, vase liturgice, obiecte de argint, o Evanghelie, mai multe cruci sculptate de calugari. in biblioteca Sihastriei se afla cateva mii de volume, tiparituri vechi din sec. XVII-XVIII etc.

 • Schitul Sihla Schitul Sihla

  Schitul Sihla apartine de Manastirea Suhastria. Schitul Sihla a fost inaltat pe locul unei mai vechi sihastrii din sec. XV. Biserica actuala a Schitului Sihla, construita in plan triconc cu o singura turla deasupra naosului, dateaza de la 1813. Pictura in fresca realizata in stil bizantin, a fost finalizata in 1974. Ansamblul mai cuprinde o a doaua biserica, de mici dimensiuni, precum si o casa cu etaj, clopotnita si cladiri anexe.

 • Schitul Stanile Schitul Stanile

  Schitul Stanile apartine de Manastirea Muntele Ceahlau. Schitul Stanile a fost infiintat in anul 1998. Chiliile si paraclisul sunt din caramida.

T
 • Manastirea Tarcau Manastirea Tarcau

  Manastirea Tarcau a fost ridicata in 1833. Biserica Manastirii Tarcau are planul in forma de cruce adaugandu-i-se in 1936 un pridvor inchis. In incinta Manastirii Tarcau mai gasesc doua case monahale, precum si alte constructii ridicate in ultimii ani.

 • Schitul Tarcuta Schitul Tarcuta

  Schitul Tarcuta apartine de Manastirea Bistrita. Schitul Tarcuta a fost infiintat in anul 2000. Complexul, construit din lemnn, cuprinde biserica-paraclis incorporata in turnul-clopotnita, precum si chiliile.

 • Manastirea Tazlau Manastirea Tazlau

  Manastirea Tazlau este o ctitorie a Sfantului Stefan cel Mare si a fost mentionata din punct de vedere documentar pentru prima data in 1458. Pictura bisericii a fost refacuta in 1859. Manastirea Tazlau a fost mistuita de un incendiu in 1879 si refacuta ca biserica parohiala in 1895. A revenit la statutul de manastire in 1990. In 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat Sfantul Cuvios Chiriac de la Tazlau, al carui mormant se afla in pridvorul bisericii.

 • Schitul Tibucani Schitul Tibucani

  Schitul Tibucani a fost infiintat in 1774 avand drept ctitor pe spatarul Iordache Cantacuzino Deleanu. In anul 1859, boierul Aga Ionita Botez a construit clopotnita si a restaurat biserica. In 1935 s-au adaugat chilii-staretia si arhondaricul si s-a ridicat biserica mare, cu hramul Intrarea ln Biserica a Maicii Domnului. Schitul Tibucani a fost redeschis in 1991 si apartine de Manastirea Secu.

U
 • Schitul Urecheni Schitul Urecheni

  Schitul Urecheni a fost infiintat in anul 2000. Biserica schitului este construita din piatra. Schitul Urecheni apartine de Manastirea Petru Voda.

V
 • Manastirea Varatec Manastirea Varatec

  Manastirea Varatec se leaga de numele maicii Olimpiada, care intemeiaza, in 1781-1785, o sihastrie in poiana Varatec, fiind randuita aici ca stareta de catre Paisie Velicikovski. Actualul complex manastiresc este construit dupa 1900 si cuprinde Biserica Adormirea Maicii Domnului, turnul-clopotnita, Biserica Sf. Ioan Botezatorul, Biserica Schimbarea la Fata si chiliile.

 • Schitul Vovidenia Schitul Vovidenia

  Schitul Vovidenia apartine de Manastirea Neamt. Schitul Vovidenia a fost infiintat in sec. XVII. In anii 1849-1857 s-a construit actuala biserica, din piatra, in stil rusesc, plan treflat, cu cinci turle. Pictura a fost realizata in tempera.