Harta Manastirilor

Harghita

Vezi Harghita pe harta »
D
 • Manastirea Doamnei (Paraul Doamnei), Moglanesti Manastirea Doamnei (Paraul Doamnei), Moglanesti

  Manastirea Doamnei sau Paraul Doamnei din Moglanesti a fost infiintata in 1658 de doamna Safta, sotia domnului moldovean Gheorghe Stefan. Biserica de lemn este declarata monument istoric cunoscand mai multe etape de restaurare. Pictura bisericii a fost realizata pe panza in anul 1981. Incepand cu anul 1999 in Manastirea vietueste o obste de monahii.

F
 • Manastirea Fagetel Manastirea Fagetel

  Pe locul actual al Manastirii Fagetel a fost ridicat in anul 1903 un paraclis familial de catre doamna Rozalia Gheorghe. Dupa 1931, prin venirea aici a ieromonahului Dionisie Sova cu alti 3 monahi de la Manastirea Bogdana, se intemeiaza un asezamant monahal. In 1936, viata monahala la Manastirea fagetel s-a intrerupt urmand sa fie reactivata in 1995. Vechea biserica, construita in stil bizantin, a fost resfintita in 1999. Complexul monahal mai cupride complexul de chilii, turnul-clopotnita de la intrare si zidul ce delimiteaza incinta.

G
 • Schitul Gura Izvorului Schitul Gura Izvorului

  Schitul Gura Izvorului a fost infiintat in 1999. In urmatorii doi ani au inceput lucrarile de constructie a chiliilor si a avut loc punerea pietrei de temelie bisericii schitului. Schitul Gura Izvorului se afla sub purtarea de grija a Manastirii Sfantul Ilie, Toplita.

I
 • Manastirea Izvorul Muresului Manastirea Izvorul Muresului

  Manastirea Izvorul Muresului este situata la poalele Muntelui Hasmasul Mare, la o altitudine de 950 m. Manastirea Izvorul Muresului a fost infiintata din dorinta comunitatii locale in 1996. Complexul monahal cuprinde: biserica in stil brancovenesc, corpul de chilii cu paraclis, casa duhovnicului, clopotnita si alte anexe gospodaresti.

S
 • Manastirea Sfantul Ilie dinToplita Manastirea Sfantul Ilie dinToplita

  Manastirea Sfantul Ilie din Toplita a fost infiintata in 1928, fiind o ctitorie a Patriarhului Miron Cristea. Bisericuta de lemn a manastirii a fost adusa la Toplita inca din anul 1910, din Stanceni, jud. Mures. La sfintirea bisericii, in 1928, incinta mai cuprindea staretia, o casa cu patru camere, clopotnita manastirii, precum si o Fantana a eroilor, inchinata soldatilor cazuti pentru dezrobirea Ardealului. Pictura veche s-a distrus aproape in intregime la stramutarea bisericii din Stanceni la Toplita. Pictura noua a fost realizata de Dumitru Belizarie. Pictura a fost restaurata in 1989. Din 1994, se afla sub purtarea de grija a Episcopiei de Covasna si Harghita.

 • Manastirea Sfantul Nicolae, Miercurea Ciuc Manastirea Sfantul Nicolae, Miercurea Ciuc

  Manastirea Sfantul Nicolae din Miercurea Ciuc, ridicata intre anii 1929 - 1939, functioneaza din 1994, in cadrul resedintei Episcopiei Ortodoxe de Covasna si Harghita. Obstea de maici utilizeaza pentru ritualul liturgic atat catedrala episcopala, cat si capela cu hramul Sfantul Nicolae de la Centrul eparhial.