Manastirea Caldarusani a fost ctitorita in 1638 de Matei Basarab (1632-1654). Dintr-un hrisov din anul 1615, emis de cancelaria voievodului Radu Mihnea, reiese ca la Caldarusani exista o sihastrie inainte de 1637. Biserica manastirii Caldarusani poarta amprenta Manastirii Dealu. Numele manastirii provine de la configuratia locului, care are aspectul unei caldari. In vremea Sfantului Staret de la Cernica, Manastirea Caldarusani devine unul din cele mai importante centre
Manastirea Cernica este situata la 14 km de Bucuresti, pe DN 3. Manastirea Cernica este ctitorie a vornicului Cernica Izvoranul, zis Stirbei si este atestata documentar la 1608, prin hrisovul domnesc al lui Radu Voda Serban. Anul 1781, anul veniri in manastirea Cernica a staretului Gheorghe - ucenic al Sf. Paisie Velicikovski de la Neamt, poate fi socotit ca fiind cel de-al doilea certificat de nastere al Cernicai. Gheorghe de la Cernica reface obstea monahala si ridica din ruina manastirea.
Manastirea Chiajna - Doamna Chiajna - a fost ridica sub doi domnitori: Alexandru Ipsilanti (1774-1782) si Nicolae Mavrogheni (1786-1790). Biserica manastirii are o lungime de 43 de metri si o inaltime de 18 metri. Manastirea nu s-a bucurat insa de nici o slujba, cu putin timp mai inainte de sfintire, turcii demoland-o.
Schitul Moara Vlasiei a fost infiintat din intiativa PF Daniel, Patriarhul BOR, in anul 2008. In prezent se fac demersuri pentru recuperarea terenului bisericii, urmand ca in scurt timp aceasta sa fie restaurata si sa se inceapa zidirea unui corp de chilii.
Manastirea Ciorogarla este ctitoria vornicului Constantin Samurcas si a sotiei sale Zinca, din 1808. In 1814, in urma unui incendiu, vor fi distruse 30 de chilii. Dupa cutremurul din 1940 biserica si o parte din chiliile reconstruite sunt grav avariate, locasul fiind daramat din temelii si reconstruit intre 1941 si 1944. In vara anului 1944, racla cu moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva a fost adusa si adapostita in biserica Manastirii Samurcasesti. Pana in 1960, in manastire au existat ateliere de tesatorie si covoare. Astazi functioneaza aici un atelier de tamplarie si de inramat icoane.
Manastirea Sitaru a fost ctitorita de catre boierul Papa Greceanu, strabunicul domnitorului Constantin Brancoveanu. In 1915 manastirea ramane pustie. Abia in anul 1928, doi calugari din obstea Caldarusanilor, Atanasie si Martirie, se muta la Sitaru, cautand sa reinvie schitul. In 1944 sosesc aici 24 de calugari basarabeni, refugiati de la Manastirea Noul Neamt. Dupa 1971 viata duhovniceasca la Sitaru incepe sa renasca, parintii Damian Bogdan, Gherontie Ghenoiu si Gherasim reusind sa adune in jurul lor o obste numeroasa. In ultimii ani s-au construit un corp de chilii, un arhondaric, o biblioteca etc
Schitul Ganeasa este asezat pe malul lacului Pasarea, fiind inaltat in anul 1995. Biserica este in stil brancovenesc. A fost sfintita pe data de 13 noiembrie 1999 de catre IPS Teodosie, actualmente arhiepiscop al Tomisului. Primeste statut de schit din anul 2000. In cadrul schitului functioneaza un atelier de croitorie si broderie.
Manastirea Snagov este construita din caramida, in stil bizantin, athonit, fiind amplasata pe o insula din mijlocul lacului Snagov. Se numara printre ctitoriile de seama ale voievodului Mircea cel Batran (1386-1418). Biserica a fost recladita din temelii de catre Sfantul Neagoe Basarab, domnitorul tarii Romanesti. La Snagov, in vremea staretiei Sfantului Antim Ivireanu (1694-1705) s-au tiparit mai multe carti bisericesti in limbile romana, slavona, greaca si araba. Tot aici a fost tiparita prima carte cu litere latinesti din Tara Romaneasca, cunoscuta sub numele: Oranduiala slujbei lui Constantin si Elena.
Manastirea Tiganesti este atestata documentar printr-un act de donatie - din iulie 1780 - al lui Matei Jiganescu si al verisoarei sale Parascheva Caplescu, care inalta o bisericuta din lemn pentru nevoitorii sihastriei. Astazi se pastreaza doar urme de fresca din vechea pictura a locasului, biserica fiind repictata in 1929 in stil neobizantin. Manastirea Tiganesti a fost grav afectata de cutremurul din 1977. La Tiganesti functioneaza ateliere de tesut covoare, broderie artistica, tesaturi nationale - infiintate inca din 1923.
Schitul Vidra a fost construit si donat Arhiepiscopiei Bucurestilor de catre Fundatia Tezaurul Sacru. S-au construit un paraclis si o cladire (chilii si sediul fundatiei). Schitul Vidra este, de la inceputul anului 2008, metoc al Manastirii Radu Voda.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru.
De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate.
Va puteti administra preferintele in .
Nu ai acceptat Termeni si Conditii
Pentru a continua utilizarea serviciilor oferite de site-ul CrestinOrtodox.ro, avem nevoie de acordul dumneavoastra la modificarile aduse la Termeni si Conditii.